Proaspăta mămică va beneficia de băile de plante, atât pentru relaxarea fizică și emoțională pe care o conferă, dar și pentru efectele cicatrizante asupra țesuturilor traumatizate în cursul nașterii (mai ales dacă există și suturi post-epiziotomie, hemoroizi, edem). Sunt antiseptice, cicatrizante și relaxante.

=> băile de plante se pot face cel puțin o dată pe zi din prima zi după naștere. Dacă dintr-un motiv anume mama nu poate face baie, se pot folosi comprese calde cu infuzii din aceste plante (fără usturoi și sare) sau se pot folosi infuziile în flacoane compresibile, cu care se poate iriga zona inghinală după fiecare utilizare a toaletei.

Nou-născutul poate fi luat de mama lui în baie, chiar dacă bontul ombilical nu este detașat, refăcându-se relația mamă-copil prin apa caldă și parfumată.

Baie de plante I

– 1 căpățână de usturoi proaspătă (adică cu căței întregi, sănătoși, nedeshidratați sau încolțiți)

– 2 litri + 2 căni de apă

-30 g rădăcină și frunze de tătăneasă

-30 g coada șoricelului

-20-25 g frunze de salvie uscate

-30 g frunze uscate rozmarin

-1/2 cană de sare de mare.

Rp: se curăță cățeii de usturoi, se pun într-un blender împreună cu cele 2 căni de apă, se mixează la viteză mare apoi se strecoară bine lichidul în cada de baie. Restul de 2 litri de apă se aduc la fierbere, apoi se iau de pe foc, se adaugă 30 din amestecul de plante (fără sare) și se infuzează cu capac timp de 30 minute. Se strecoară lichidul în cadă. Sarea se adaugă direct în cadă.

Baie de plante II

– 2 litri de apă

– 60 g frunze de tătăneasă

– 30 g flori de gălbenele

– 30 g flori de levănțică

– 30 g frunze de salvie

– 3/4 cană sare de mare.

Rp: se aduce apa la fierbere. Se ia de pe foc, se adaugă 30 g din amestecul de plante (fără sare) și se infuzează cu capac 30 minute. Se strecoară lichidul direct în cada de apă caldă. Sarea se adaugă direct în cadă.

Rețetele provin din cartea “Naturally Healthy Babies and Children” a Avivei Romm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *