Ceaiul de colici este singura excepție de la regula

DOAR LAPTE (PREFERABIL DE MAMĂ) PÂNĂ LA VÂRSTA DE 6 LUNI.

Acestea sunt câteva rețete mai complexe de ceaiuri, în afară de cele care se pot face din fiecare plantă individuală (anason, mușețel, mărar, mentă, chimen, cătușnică, etc).

Vă sfătuiesc cu căldură să nu folosiți  ceai granulat sau din pliculețe, unde se află plante de proastă calitate. Încercați să luați plante uscate de la Plafar (sau de la persoane de încredere care strâng din zone curate).

d0a41010ecb0af443ee5e16cbd46ecad

Ceai de colici cu semințe

1 parte semințe fenicul

1 parte semințe mărar

3 părți anason

3 părți mușețel flori uscate

Se amestecă bine ingredientele și se țin într-un recipient ermetic până la folosire.

Se infuzează 1 lingură bună din amestec într-o cană de apă fiartă timp de 45 minute, cu capac.

Se răcorește și se strecoară.

DS int: se administrează câte o linguriță de ceai la câteva minute, până trece colica SAU înainte de mese pentru a preveni colicile.

chamomile

Ceai de alăptare și colici

Varianta pentru lapte și relaxarea mamei:

4 părți flori mușețel

4 părți cătușnică/iarba mâței (omiteți dacă nu se găsește)

1 parte semințe fenicul

2 părți frunze uscate urzici

1/2 parte flori levănțică

Plantele se amestecă bine. Se folosește între 1 lingură de amestec la o cană de apă fiartă.

Se infuzează timp de 10-20 de minute.

Mamele pot bea până la 4 căni de ceai pe zi – aduce relaxare, confort digestiv, liniștirea anxietății și crampele după naștere. 

Varianta pentru colici  – o poate bea și mama și bebelușul!

4 părți flori mușețel

4 părți cătușnică/iarba mâței (omiteți dacă nu se găsește)

2 părți semințe fenicul

4 părți frunze de lămâiță/roiniță

1 parte flori levănțică

Plantele se amestecă bine. Se folosește între 1 lingură de amestec la o cană de apă fiartă.

Se infuzează timp de 10-20 de minute.

Poate fi băut și de mamă (până la 4 căni pe zi) și de către bebe, câte o linguriță și tot repetat.

Dacă bebelușul are o oră anume când suferă de colici, mama poate bea cu ceva timp înainte ca să permită constituenților să ajungă în lapte.

6 Responses to Ceaiuri pentru colici
 1. Buna ziua,

  Citind pe http://www.babycenter.com si pe http://www.uptodate.com, am vazut ca se pune un mare semn de atentienin ceea ce priveste administrarea de ceai sugarilor pana la 6 luni si anume, citez:

  “Don’t give your baby any of these in an effort to calm her down:
  Herbal teas or supplements. Some studies show that certain herbs are helpful for colic, but because the strength, dosage, and quality of the herbs can’t be guaranteed, they can be unsafe. For this reason, many experts advise against giving herbs to your baby. Others recommend that you only do so under the guidance of your baby’s doctor.”

  In plus, se precizeza ca, din cauza ca acestea au de cele mai multe ori gusturi prea potentate, exista riscul ca sa-i fie afectat apetitul bebelusului pentru laptele matern, plus, ceea ce este si mai grav, si nu sa gaseste in multe locuri aceasta explicatie, e faptul ca apa cu/fara plante mai ales inainte de alaptare, reduce drastic cantitatea de acid gastric necesar digestiei laptelui matern: https://alapteaza.wordpress.com/tag/ceai-pentru-colici/

  Referinte: http://www.uptodate.com/contents/colic-excessive-crying-in-infants-beyond-the-basics

  Si: http://www.babycenter.com/0_colic-how-to-cope_1369745.bc?showAll=true

  In rest, foarte bune articolele, multumim!

  • Mulțumesc de vizită și comentariu!
   Sunt de acord, parțial, cu cele de mai sus:
   – ceaiul din planta de ceai (Camelia sinensis – negru, verde etc) este cel care poate inhiba fixarea fierului, nu ceaiul de plante
   – ceaiul se recomandă doar ÎNTRE MESE, nu înainte de alăptare – deci nu ar trebui să aibă legătură cu secrețiile digestive
   Despre recomandările de ceaiuri de plante pentru copii, controversa este acerbă și de lungă durată – unii fitoterapeuți au mare încredere în ele, unii alopați le demonizează. Cred că adevărul este la mijloc – și pentru moment acolo o să îl și lăsăm :). Mulțumesc și vă mai aștept!

   • Și totuși studiile recente arata ca și ceaiurile de plante afectează absorbtia de fier.
    https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/inhibition-of-nonhaem-iron-absorption-in-man-by-polyphenoliccontaining-beverages/5CFF5FF58F6CBA86D3646981A7DF0418
    Deci cred ca recomandările sunt diferite fata de 2015, nu?
    Mulțumesc.

    • Bună seara,
     mulțumesc pentru vizită dar mă tem că trebuie să vă contrazic.
     Articolul citat de Dvs nu este – mă tem – deloc recent, ci este din 1999… Și este un singur articol care menționează inhibarea absorbției fierului non-hem (adică de origine non-animală) dintr-o masă bazată pe cereale. Și da, s-a dovedit că există inhibiție asupra absorbției atunci când ceaiul e băut odată cu masa!

     După cum veți vedea și în linkul acesta, de pe pagina oficială a Iron Disorders Insitute, multe componente alimentare pot inhiba această absorbție – inclusiv…ouăle! (Oul, care e o sursă minunată de fier…inhibă absorbția fierului!)

     Dar, dacă avem grijă să nu consumăm ceaiul în interval de 1-2 ore de la masa bogată în fier, și dacă avem grijă că consumăm vitamina C odată cu masa bogată în fier, atunci nu avem motive să ne îngrijorăm din cauza ceaiul de plante.
     Și nu toate plantele au acest efect – menta pe termen lung este incriminată, dar – din nou – dacă avem grijă la intervalul menționat, nici măcar de ea nu ne trebuie să ne ferim.
     Ar fi mare păcat să evităm ceaiurile de plante de teama anemiei – sunt multe alte cauze ale anemiei la copii, în primul rând dieta dezechilibrată, nu ceaiurile sunt de vină…

 2. Buna ziua,

  Puteți să îmi spuneți, va rog, ce parere aveti de noile studii care nu recomanda consumul de ceai de fenicul si anason, conform cărora ar fi neurotoxice?

  Mulțumesc!

  • Buna ziua,
   aboslut toate sursele pe care le-am gasit mentionant aceasta neurotoxicitate a feniculului citeaza un singur articol, din 1994 (!), deci deloc recent, care mentioneaza 2 cazuri de bebelusi. In primul rand, si numai faptul ca este vorba de 2 cazuri la care nu se poate sti legatura direct cauzala dintre ceaiul de fenicul si problemele bebelusilor, mai ales ca nu este foarte usor de gasit articolul cu pricina (Rosti L, Nardini A, Bettinelli ME, Rosti D (1994). “Toxic effects of a herbal tea mixture in two newborns) in format integral.
   Mai multe despre fenicul si beneficiile lui precum si despre cum este “demoniat” degeaba, in articolul de mai jos:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3414240/

   Pe de alta parte, discutiile despre ANASON sunt altele.
   Intr-adevar au aparut mai multe mentiuni ale anasonului STELAT JAPONEZ (Illicium anisatum) care are intr-adevar efecte foarte nocive, spre deosebire de cel chinezesc (Illicium verum) care este inofensiv. Si aceste efecte s-au vazut in China, in momentul in care s-au gasit efecte la copiii care primisera ceai de anason stelat, considerat a fi cel chinezesc dar care fusese contaminat cu cel japonez si de aceea s-a ridicat semnalul de alarma.
   DAR la noi in tara se foloseste ANASONUL SIMPLU (Pimpinella anisum) care e cu totul alta planta si care nu are nici o contraindicatie!

   Sper sa va fie de folos acestea, multa sanatate!


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *