Acum, despre INFECȚII!

Copleșitoarea majoritate a infecțiilor (la orice vîrstă dar în special la sugcopiii de vârstă preșcolară) sunt de origine virală.

Virusurile nici nu pot fi numite organisme vii, neavând celulă proprie și fiind complet dependente de o celulă-gazdă care să le ajute să se reproducă. MAREA MAJORITATE sunt inofensive, o parte provoacă boli ușoare, rapid rezolvabile de către organism, iar câteva sunt cu adevărat periculoase.

happy-germs-300x222

Neavând structură complexă, precum bacteriile, antibioticele sunt ineficiente (pentru că ele acționează fie prin distrugerea celulei bacteriene sau prin blocarea funcțiilor acesteia)! Rezultă că intervenția cu antibiotice în marea majoritate a infecțiilor copilăriei este INUTILĂ!

Este adevărat că – în unele situații – o infecție virală poate predispune la una bacteriană, care poate să necesite tratament antibiotic (deși NU ESTE OBLIGATORIU). Dar această situație este o excepție, nu o regulă!

Dintre infecțiile bacteriene ale copilăriei, o BUNĂ PARTE este de asemenea combătută de către sistemul imun, fără necesitatea intervenției exterioare. Unele nu pot fi însă ținute în frâu și atunci rolul antibioticelor este cu adevărat justificat. (Despre alternative naturale la antibiotice, într-o postare ulterioară).

Sunt foarte puține modalități de a diferenția la prima vedere o infecție virală de una bacteriană – cea mai sigură este prin efectuarea de analize de laborator care pot identifica așa-numitul “sindrom inflamator de tip bacterian” care se declanșează în corp (creșterea VSH, proteinei C reactive, fibrinogenului, procalcitoninei, creșterea numărului de leucocite – în special de neutrofile).

Există, firește, multe semne clinice (care pot fi observate de către medic) care orientează diagnosticul către o posibilă cauză bacteriană (dar ca aproape orice în medicină și acestea pot fi subiective).

Este necesar, deci, să cunoaștem semnele de alarmă care să necesite prezentarea la medic pentru a putea fără panică să evaluăm dacă afecțiunea poate fi tratată acasă și dacă se poate amâna introducerea unui potențial antibiotic.

Să luăm un exemplu, ROȘUL ÎN GÂT.

little girl in bed touching throat

Aceasta este diagnosticul cel mai frecvent pentru care se indică antibiotice. Conform unui studiu din JAMA (Journal of American Medical Association) medicii prescriu antibiotice de 6 ori mai mult decât este necesar pentru gât roșu. Iar dintre copii, 70% se pare că primesc antibiotice pentru același diagnostic (probabil la noi în țară, chiar mai mulți!).

Dintre aceștia, maxim 30% au Streptococ beta hemolitic grup A la nivel faringian iar peste jumătate din aceștia sunt doar purtători care se întâmplă să fi făcut un roșu în gât din altă cauză, ocazie cu care s-a descoperit Streptococul – preexistent, dar nevinovat.

Rezultă că doar 10-15% din copiii care primesc antibiotice pentru roșu în gât au cu adevărat nevoie indicație pentru el! Și de ce nu “nevoie”? Pentru că, conform CDC (Center for Disease Control – SUA), MAJORITATEA infecțiilor streptococice faringiene remit de la sine, fără tratament, în 3-5 zile! În plus, infecția cu Strept A apare mai ales după vârsta de 5 ani, sub 3-4 ani gâtul roșu este în special viral!

De ce se recomandă totuși atât de frecvent antibiotice pentru gât roșu? De frica reumatismului articular acut, o complicație foarte rară a infecției streptococice și care aproape nu se mai întâlnește în Europa! Și având în vedere efectele negative ale excesului de antibiotice (descrise mai jos), ar fi bine să ne gândim de 2 ori (și noi, ca medici, și voi, ca părinți) înainte de a lua în considerare un antibiotic pentru gât roșu.

Cum să știm totuși când să tratăm?

Modalitatea sigură de a identifica Streptococul β-hemolitic gr A este prin cultură pe mediu în laborator; o modalitate mai rapidă dar ceva mai puțin sigură (95%) este testul antigenic rapid StrepA Test (care se folosește destul de rar în România – dar la cabinetul nostru de pediatrie de la Policlinica Regina Maria se utilizează în mod curent).

DAR să nu uităm că astfel se identifică prezența Streptococului la nivel faringian, nu și cauzalitatea între aceasta și boala de față!

Ne putem totuși ghida după criteriile Centor; (1 criteriu = 1 punct):

 • depozite albicios-gălbui-gri pe amigdale sau în spatele gâtului (atenție! nu tot ce e alb în gât este puroi!)
 • lipsa tusei (dacă există tuse, nu e Strept A!)
 • ganglioni limfatici inflamați și dureroși în partea anterioară și laterală a gâtului/submandibular
 • vârstă < 15 ani
 • febră (minim 38º C axilar)

(Despre febră mai pe larg într-o postare ulterioară)

teddy-bear-sick-492x285

Interpretarea criteriilor:

▪0 – 1 – Nu e necesară cultură faringiană sau antibiotic (risc de infecție cu Strep A <10%)

▪2 – 3 puncte – Ar trebui efectuată o cultură faringiană și treatment antibiotic DACĂ rezultă pozitivă (risc 32% pentru 3 criterii, 15% pentru 2)

▪4 – 5 puncte – Se poate trata empiric cu un antibiotic (risc 56%).

O atitudine prudentă ar fi să se opteze pentru un tratament antibiotic dacă scorul Centor este mare și cultura este pozitivă. Chiar și atunci, decizia de a urma un antibiotic, dacă starea copilului nu este foarte rea, poate fi amânată – dar este adevărat că aceasta implică o perioadă de tratament la domiciliu, ceea ce nu este întotdeauna posibil în ziua de azi.

Remedii naturale pentru terapia acestei afecțiuni vor urma într-o postare ulterioară.

CÂND TREBUIE CONTACTAT MEDICUL?

 • durere la înghițire care durează peste 1 săptămână
 • dificultate la respirație
 • hipersalivație cu imposibilitatea înghițirii salivei
 • temperatură peste 39° C și/sau frisoane
 • erupție generalizată, măruntă și aspră la atingere (de tip scarlatiniform)
 • răgușeală care durează peste 2 săptămâni
 • semne de deshidratare
 • contact direct cu o persoană cu infecție dovedită cu streptococ
 • la un adolescent, durere în gât care tot revine sau revine cu intensitate mai mare.

CE ANTIBIOTIC ALEGEM?

Conform recomandărilor CDC și Medscape, linia întâi de tratament antibiotic este Penicilina și Amoxicilina, la care încă Streptocococul mai este sensibil (dar nu știm cât va mai fi…). Antibioticele din alte clase (Claritromicina, Azitromicina) sau cu spectru mai larg (cefalosporine – Zinnat, Augmentin, Cefalexin etc.) se aleg doar dacă copilul nu poate tolera antibioticele din linia întâi, sau este alergic la ele!

DE CE SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE TOTUȘI, PENTRU SIGURANȚĂ?

Răspunsul – în postarea următoare – Despre antibiotice (III)

 

Bibliografie selectată:

 • C-reactive protein as biomarker may reduce antibiotic use. SOURCE: http://bit.ly/1th3qt8. Cochrane Database Systematic Rev 2014.
 • Antibiotic Prescribing to Adults With Sore Throat in the United States, 1997-2010. Barnett ML. JAMA Intern Med. 2014;174(1):138-140
 • In primary health care, never prescribe antibiotics to patients suspected of having an uncomplicated sore throat caused by group A beta-haemolytic streptococci without first confirming the presence of this bacterium. Gunnarsson MS et al. Scand J Infect Dis. 2012 Dec;44(12):915-21
 • Impact of rapid streptococcal test on antibiotic use in a pediatric emergency department. Ayanruoh S et al. Pediatr Emerg Care. 2009 Nov;25(11):748-50.
 • Antibiotic treatment of children with sore throat. Linder JA et al. JAMA. 2005 Nov 9;294(18):2315-22.

 

 

DISCLAIMER: Nu aș dori ca această postare să fie începutul unei discuții despre vaccinări Este o problemă încă controversată, eu însămi citesc în aceste zile articole și cărți legate de subiect și pentru moment nu mă consider suficient de bine pregătită pentru a aborda subiectul. Poate va urma…

495 Responses to Despre antibiotice și infecții (II) + despre Gâtul roșu
 1. am o fata de1an jumate,are rosu-m gat si febra peste 39 am stat internata 7 zile,i sa administrat cefort pe branula la12ore,degeaba.ia trecut febra3 zile iar akum face iar febra.39 dupa 7 zile d antibiotic.mai si tuseste-la spital ne.a dat paxeladine si seara ketof.la externare ne.a recomandat prospan.va rog ajutati-ma sa scap copilul d febra sa nu ma mai internez!tusea este productiva,nu are pofta d mancare, noaptea este agitata si o data-n zi vomita.va rog recomandati.mi ceva!

  • Bună seara,
   este posibil să fi făcut o viroză după infecția cealaltă – cu alte cuvinte, nu cred că este vorba de aceeași infecție. Eu vă recomand să tratați febra, cum ați făcut și până acum, urmărind semnele de alarmă ale febrei, pe care le găsiți în postarea Despre febră.
   Dacă vreunul dintre aceste semne apare, sau dacă febra depășește 5 zile, eu zic să mergeți să se facă niște analize, pentru a vedea dacă este infecție virală sau bacteriană.

   • Buna seara! Fetita mea de 2.6 ani, din februarie pana zilele trecute a tot tinut-o cu muci si tuse… isi revenea dupa 1-2 saptamani apoi o luam de la capat ( nu a facut febra niciodata). Am fost in februarie la pediatru si ne-a fost recomandat sirop de tuse si avea si rosu in gat asa ca am folosit laridep si aerosoli cu respisun plus aspirat secretii nazale si gripstop dupa in fiecare nara. Cand am zis ca gata, am inceput iar cu muci si tuse violenta, mai ales noaptea ( febra nu a facut), am continuat iar, sirop tuse + aerosoli+ aspirat mucisorii). Dupa 5 zile am fost la medic si avea gatul rosu, si puroi pe amigdale si secretii purulente pe gat, iar mucisorii coborasera in plamani ( pediatrul ne – zis ca se plimbau, ca nu sunt fixati pe plamani…), ganglioni inflamati la ceafa… am primit azitromicina 3.5 ml/zi * 3 zile ( de 0.5 g) + aerosoli cu flixotide 1ml + 2 ml ser * 2/zi. Am fost la control dupa cele 3 zile si totul a fost ok, insa mu prea inteleg de ce a fost nevoie de azitromicina, care e un antibiotic cu spectru larg… nu avea covid, testul fiind negativ.
    Fetita are 13 kgz
    Va multumesc!

    • Buna ziua,
     ma tem ca nu am cum sa cunosc rationamentul medicului Dvs – probabil ca aparitia unor depozite in gat a justificat antibioticul. Care nu este deloc un antibiotic cu spectru larg – Azitromicina este chiar “cuminte”, din aceasta privinta.
     Da, uneori preferam sa luam analize din gat pentru a ne asigura ca acele depozite sunt chiar de puroi, dar pentru moment se pare ca a fost decizia buna – daca a mers asa bine.
     Multa sanatate pe mai departe!

  • Buna. Fica mea are febra si nu scade cu comprese si nici sirop doctorul a spus ca are pe amigdala un punct mare alb a ascultat cu stetoscopul si a zis ca nu are nimic. mi a dat amoksiklav 2×457 mg/5ml 5ml la 12 ore. As vrea sa ii dau novocalmin pt febra. Se poate sau amoksiklavul nu merge cu novocalmin. Multumesc.

   • Buna ziua,
    se pot asocia fara probleme.
    Multa sanatate!

    • Bună ziua.. Baiatul meu de 2 ani si o lună se luptă cu un roșu în gît de ceva timp mai exact de 7.. 8 luni apare la 14 zile după terminarea tratamentului .. am avut ( cefort inject.. ampi plus.. zinat .. klacid.. azitrox.. unasin.. si nimic nu la ajutat .. vă rog din suflet să mă ajutați măcar cu o explicație.. mulțumesc mult..

     • Buna ziua,

      nu imi e foarte clar care sunt simptomele care nu cedeaza la toate aceste tratamente – doar culoarea gatului? sau febra? sau ce altceva?

 2. Dna doctor va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat pt fetita mea de aproape 5luni. Pe 15face 5luni. Febra in cazul dintisorilor pana la cat este acceptata? de cateva zile face febra si se scarpina rau in gingia de jos la cei doi lupisori. Ce e de facut? ii curge si ochisorul putin.

  • Teoretic nu prea mai este febră de la dinți la valori peste 38-38,5 grade, deși uneori nu se găsește altă cauză a unor febre mai mari. Dar dacă are și conjunctivită, ar putea fi doar o viroză simplă, eventual suprapusă peste o erupție dentară.

 3. Buna dimineata. Baietelul meu de 3 ani a inceput sa faca febra de azi dimineata 39.8 si s-a mentinut pana il infasuram in prosopul umed.I-am dat antitermice din 4 in 4 ore si ii scade timp de 3 ore apoi incepe sa urce iar, mentionez ca nu tuseste, nu are secretii in gat sau nazale, doar spune ca il inteapa pe gat si totusi nu e rosu, oare avem nevoie de antibiotic? Nu am fost la medic pt a evita administrarea de claritromicina, fiindca doar asta primim in prima faza a bolii. Ce sa ii mai fac? Multumesc.

  • Din ce povestiți, par tot simptomele unei infecții virale – deci nu am nici un argument să cred că trebuie antibiotic. Dacă reușiți să mențineți un echilibru, să zicem, al febrei, cum ați făcut până acum, și dacă nu apar alte semne de alarmă (sunt notate în postare) puteți aștepta și 5-6 zile cu febră, înainte să solicitați un consult. Dacă spre sfârșitul acestui interval vedeți că febra are intensitate și frecvență tot mai scăzute, înseamnă că lucrurile merg spre bine și puteți lăsa vindecarea să își urmeze cursul. Multă sănătate!

 4. Multumesc dna doctor pt raspuns…

 5. Dc ii dau augumentin 2,2ml la 12 ore la aproape 5luni este prea mult?

 6. Buna ziua, am un baietel de 1an si 11 luni, am inceput cresa din luna aprilie…de atunci cam in fiecare luna facem rosu in gat,puroi in gat, dupa toate astea, la 2-3 zile ii curge nasucul.Bun, am mers la medic, antibiotic…antibiotic….antibiotic ( zinnat, klacid, ambroxol)…ne trece o saptamana..o luam de la inceput. Am facut exudat nazo-faringian, nu e nimic patogen( stafilococ sau streptococ) doar ca…a aparut ciuperca (candida)-nistatin si sumetrolim din nou antibiotic.Doamna doctor…sunt disperata!!!
  acum de o saptamana face febra de la 38.6…la 39.6…variaza zilnic.Avem un pumn de medicamente…e normal? ( Zinnat,maxitrol,panadol/nurofen,tantum verde,nistatina,aerius).Dupa 5 zile de Klacit nu ia trecut febra…la schimbat pe zinnat.
  Ceva naturist fara sa imi fie frica sa nu inrautatesc situatia?
  Va multumesc anticipat!

  • Da, sunt multe medicamente pe care le-ati primit, nu stiu cat de justificate toate… Eu cred cu tarie (cum am scris si in postare) ca marea majoritate a infectiilor la varsta aceasta sunt virale deci NU au nevoie de antibiotic. Cel mai sigur si mai bine ar fi sa faceti cateva analize ca sa stiti cu certitudine daca chiar e nevoie in acest moment de antibiotic sau nu. Daca va hotarati sa le faceti, va recomand sa cereti hemoleucograma, proteina C reactiva, eventual AST, ALT, si un examen de urina + urocultura.

 7. Buna seara. baietelul meu are 2 ani si 9 luni,12 kg.
  in iunie-iulie a avut (s-a dovedit ulterior a fi asa) o viroza luata dupa alta. am ajuns cu febra la 41 si 5 spitale,3 antibiotice: Cefort+ genta,Zinnat si Sumetrolim. Ca simp[tome nu a avut decat febra fff mare,asa face el la orice,inclusiv dupa vaccin.
  acum am luat-o de la capat,se pare…De ieri a facut febra din 4 in 4 ore 38,5 iar acum a ajuns la 39. nu are alte simptome decat gatul inflamat,amigdalele nu au pete albe,sunt rosii(n f inchise la nuanta). daca ma duc la spital ne paste cefort cu genta…..dar mi-e frica de febra care la el creste extrem de repede. antitermice ii dau la 4 ore intercalat paracetamol cu ibuprofen, impachetarile nu prea au rezultat la el. sa ii dau la nevoie fiola de algocalmin? si daca da,cat? Sa incep antibiotic? In casa am Augmentin suspensie si Unasyn.
  Multumesc anticipat.

  • Nu am motive să cred că ce descrieți este o infecție bacteriană, deci nu v-aș recomanda antibiotic; Puteți folosi supozitor de Algocalmin (se numește Novocalmin – puteți folosi până la 2 pe zi, de ex 4×1/2 supoz pe zi) alături de celelalte antitermice. Există și o variantă naturală, Fitofebril. Și ca tratament al cauzei v-aș recomanda Biosept, care are o mulțime de compuși naturali cu efect antimicrobian (și e și foarte bun la gust). Și dacă nu apar semnele de alarmă la febră puteți aștepta 4-5 zile înainte să solicitați ajutor medical. Și dacă după acest interval febra apare tot mai rar și de intensitate tot mai mică, puteți lăsa să treacă de la sine, pentru că va fi deja în curs de vindecare. Multă sănătate!

 8. mentionez ca febra ii creste ametitor de repede dupa 2,5 ore-3 ore..

 9. Multumesc frumos pentru raspuns, baietelul meu s-a insanatosit fara antibiotic, doar cu antitermice si pastile de supt pentru gat, care nu a mai usturat.
  Ma bucur ca existati si ca v-am descoperit.

 10. Buna ziua!am un copil de2ani jumate care a racit cu vre/o 3saptamini in urma.A inceput doar cu nas infundat si atit. Dupa vre/o saptamina a inceput tusea si iata asa continua nu trece. Zilele trecute a avut 2 zile febra nu mai mare de 38,5.Am fost la medic si mi/a zis ca are otita medie la urechea dreapta. Ne/a prescris picaturi pentru urechi a spus ca antibiotic sa ii ii dam doar daca persista febra. Febra a trecut si noi nu stim cum sa procedan cu tusea asta si cu mucii. Ce ne sfatuiti? Multumim!

  • Bună seara, deci antibiotic nu pare să fie nevoie, foarte bine. Mucii, din păcate, odată porniți, pot să dureze multă vreme… Aș recomanda să îi spălați bine cu apa de mare (cea hipertonă desfundă bine), apoi aspirați, apoi Maxitrol (3×2 pic pe zi în fiecare nară, 5-6 zile). Despre tuse mi-e greu să mă pronunț, fără să îl văd, dar ați putea da un sirop de plante fără nici o grijă (Plantusin, Grintus, de la gama Îngerașul…).
   Multă sănătate!

 11. Bună ziua dna doctor. Am și eu o fetiță de 3 ani și jumătate care a făcut roșu în gât cu niște puncte albe.i am început tratament cu augumentin 5 ml l 12 h și nurofen la 8 ore. Febră nu face.mănâncă dar prea puțin și spune ca o doare în gât.este de 2 zile pe tratament. Ce mă sfătuiți să fac? După câte zile se retrag bășicile albe din gât? Mulțumesc anticipat.este prima oară când face această formă

  • Nu trebuie să faceți nimic în plus, doar… răbdare. Ar trebui să aveți grijă să se hidrateze cât de bine, chiar dacă nu mănâncă bine, este normal să fie așa. Depozitele din gât pot să dureze destul de mult timp – mai ales dacă nu erau de puroi! Așa că nu vă faceți griji, dați-i timp.

 12. Buna ziua,

  Baiatul meu in varsta de 7 ani are febra 39,4, puroi in gat, nu tuseste, nu ii curge nasul. I-am dat Nurofen pentru scaderea febrei si augumentin, Dupa prima doza de antibiotic a varsat galben si verde. Este mai sensibil la stomac si la ficat. Puteti sa-mi indicati un antibiotic mai üsor pentru ficat si bila?

  • Se poate folosi doar Amoxicilină simplă, nu știu să fie greu tolerată – dar, din păcate, la copii orice e posibil. În caz de eșec, Cefalexin.

 13. Buna ziua!Baiatul meu de 10 ani face de ieri temperatura si il doare in gat.Am fost la o doctorita pediatra care de obicei nu recomanda antibiotic decat daca e necesar,dar de data aceasta a spus ca e foarte rosu in gat si mi-a spus sa-i dau amoxacilina de 500mg la 8 ore.Mentionez ca cel mai mult a facut febra 38,5,tuseste rare iar de dimineata de la 9 pana la ora 14 nu a mai facut febra ,adica intervalul intre puseele de febra a crescut.Pe mine ma sperie si nu stiu daca doza antibioticului. nu e prea mare pt varsta lui,eu luand acelasi aantibiotic doar ca la 6 ore(din aceleasi cauze,doar ca la mine a durat durera in gat o saptamana jumatate pana sa incep antibioticul).Va multumesc!

  • Bună ziua! Dacă are tuse și nu are ganglioni inflamați, și dacă nu există depozite albicioase în gât, atunci merită să faceți un test rapid pentru Streptococ și o secreție faringiană înainte să începeți antibioticul. Dacă rezultatul e pozitiv, atunci tratamentul este foarte bun și foarte bine dozat. Multă sănătate!

   • Bună seara, am un copil de 2 ani si de câteva zile îmi face febra mare la început I am dat antibiotic argumentul după 3 zile mi a făcut 39 ,4 d na dr ia prescris cefotax 3 , 5 ml și tot îmi face febra 38, 2 are și diaree îi dau pt diaree furazolidon 25, la 8 h îi dau anti termice dar deja suntem la a 4 zi de tratament și tot nu e bn cea sfătuiți sa fac!

    • Buna ziua, nu pot sti cu certitudine ce s-a intamplat in cazul Dvs, mai ales ca nici nu am informatii despre alte simptome in afara de febra si nici despre diagnosticul pus de medicul Dvs. Ce pot sa va spun este ca: daca copilul Dvs are doar o infectie virala (ceea ce are mai mari sanse sa fie), atunci poate sa faca febra mare pana la 5-6 zile, dupa care va trece de la sine. Si faptul ca nu raspunde la antibioticele repetate poate fi un argument ca este o astfel de infectie.
     Ar fi fost mai bine sa se ia analize din gat (daca cumva este gatul rosu) sau de urina (daca nu are alte semne de infectie respiratorie) – dar acum este cam dificil, sub atatea antibiotice.
     Eu as zice sa nu mai schimbati nimic si sa ii dati timp – daca e doar o viroza in 2-3 zile maxim ar trebui sa treaca.
     Multa sanatate!

 14. Va multumesc!
  Aici in Ploiesti am gasit sa-i fac dar cu rezultatul a doua zi.Il fac exudatul maine si sper pana poimaine dimineata sa nu fie nevoie sa-i dau antibioticul.De dimineata de cand la vazut doctorita si pana acum ,in gat s-a facut tot mai rau,i-au aparut veziculi,ca niste puncte albe(nu stiu daca puroi) si punctulete rosii mici,amigdalele sunt rosii ca focul si umflate.Fratele lui are simptome asemanatoare,sotul si nepoata mea la fel.

  • DA. într-adevăr rezultatul de exudat durează o zi, două. Chiar dacă aspectul gâtului pare să se fie înrăutățit, dacă febra dă înapoi și starea generală e mai bună, ați putea să dați cu Tantum Verde în gât și să îi dați Biosept sirop sau Biosept Forte (atenție la doză!) – aambele antibiotice naturale, în așteptarea rezultatului (pe care m-aș bucura dacă mi l-ați comunica!). Multă sănătate!

 15. Buna ziua!Ieri i-am facut exudatul faringian,nu am reusit sa aflu mai mult decat ca i-a iesit ceva dar o sa imi spuna abia marti impreuna cu antibiograma ce anume.El nu a mai facu febra,in gat il doare mai putin desi arata destul de urat,Biosept cel pe care mi l-ati recomandat am inceput sa il dau de ieri de asemenea si Tantum verde.Acum cred ca trebuie sa astept pana marti(sper sa nu fie nimic daca sta atat cu acel “ceva”ne tratat cu antibiotic pana atunci) sau sa incep amoxacilina?
  Imi cer scuze ca va asediez cu atatea intrebari dar sunt tare confuza.Ma lupt mereu sa nu-i indop de antibiotice desi rar primesc sustinerea medicului si din aceasta cauza nu stiu cum e mai bine.Oricum va multumesc din suflet pentru sfaturile pe care mi le-ati dat,ma bucur mult ca v-am descoperit.
  O sa va comunic cand aflu rezultatul.
  O zi frumoasa!

 16. Am aflat rezultatul exudatului:este streptocop betahemolitic.Urmeaza sa mergem la medic dupaamiaza pentru a stabili tratamentul dupa antibiograma

 17. Buna ziua!
  In urma unor exudate facute la cererea invatatoarei am aflat ca suntem cu totii purtatori de streptococ betahemolitic de tip A.
  Intrebarea mea e: este absolut necesar sa luam antibiotic tinand cont ca nu toti copiii au facut exudatul si mai mult ca sigur sunt purtatorii, cel putin unuii dintre ei.
  Celui mare I-am dat multe antibiotice in ultima vreme, cat nu a laut in cei 10 ani de viata, si tare nu as vrea sa se ajunga la un abuz de antibiotic. Ce inseamna mai exact abuzul de antibiotic? De cate ori pe an se considera tratamentul abuziv?
  Multumesc mult!

  • Nu, nu este necesar să tratați. S-a dovedit că tratarea purtătorilor sănătoși nu scade rata infecțiilor clinic manifeste. Așa că nu aș recomanda tratamentul decât atunci când produce clar probleme (angine pultacee, scarlatină etc).
   Nu este standardizată definiția “abuzului de antibiotice” – eu l-aș defini ca orice tratament antibiotic care nu este clar necesar și demonstrat ca atare (ex. infecție bacteriană dovedită, fără ameliorare spontană).

 18. buna ziua,fetita mea de 2 ani si trei luni a fost un pic racita nasul înfundat si putina tuse. i-am dat panadol 3 zile starea ei sa îmbunătățit dar acum nu mai mănâncă nimic zice ca se îneacă bea doar lapte ceai si compoturi de fructe. am fost la doctor si mi-a zis ca are rosu in gât, mi-a dat zinnat antibiotic 8 zile ,fetita nu are temperatura.

  • Da, este foarte posibil ca roșul în gât să o împiedice să mănânce mai multe și mai solide – dar e ok că e așa, nu trebuie forțată! Mare lucru că primește lichidele, care sunt cele mai importante acum! DAcă nu există febră sau alte semne clare de infecție bacteriană, dacă are sub 4 ani – eu nu știu dacă chiar este nevoie de acel antibiotic. Cereți să i se facă un exudat faringiana sau un test rapid de Streptococ înainte de a se începe un antibiotic…
   Multă sănătate!

 19. Buna ziua! Baietelul meu are 4 ani si a facut o infectie in gat de culoare alba. Ii dau Ceclor si nurofen +tantum verde ca face si febra. Suntem la a treia zi de tratament si inca mai face febra cam de doua ori pe zi. E bun tratamentul? Cat timp ar putea sa mai faca febra? Mananca si bea orice ii dau chiar daca ii este greu sa inghita. Este ceva mai bun ca Ceclor?( mi se pare slab )

  • Dacă nu a trecut febra, cel mai probabil este că este vorba de o infecție virală, nu de una bacteriană. A fost dovedită originea bacteriană a infecției înainte de a i se începe antibioticul?
   Dacă nu, atunci e posibil să fie totuși virus, care produce febră 5-6 zile fără să fie înfluențat de antibiotic. Dacă vedeți că febra este totuși mai rară decât la debut și/sau mai puțin intensă, atunci merge spre bine. Folosiți, eventual, SAlviasept, Tantum Verde sau Gâtuleț fericit pentru a limita discomfortul la înghițire.

 20. Buna ziua,

  Bietelul meu de 1 an este racit cu febra 39.5,intrarectal prezenta mai mult noaptea.Am fost cu el la medic,febra avea de 3 zile in momentul acela,medicul ne-a recomandat sa mai astept 2 zile,daca face febra in continuare sa-i dau amoxicilina.Febra a continuat,insa a fost 38.5 intrarectal,i-am dat numai o doza de antibiotic si am oprit fiindca copilul nu mai face febra.Ce parere aveti?ERa deja spre vindecare si am intervenit cu antibioticul nejustificat?Sa continui cu antibioticul sau nu?

  Multumesc mult

  • DA, probabil că era pe punctul de a se vindeca. Vă puteți opri după această primă doză și să vedeți ce se întâmplă – dacă febra revine, reîncepeți antibioticul. Multă sănătate!

   • Va multumesc pt raspunsul prompt,sunteti o adevarata mina de aur pentru noi parintii panicati!
    O mica lamurire:imi puteti spune ce se intampla daca intr-adevar,copilul are o infectie si necesita antibiotic o periaoda de cateva zile si nu ia tot tratamentul,adica il intrerup cu de la mine putere mai devreme?

    Multumiri

    • Din păcate, dacă ESTE infecție bacteriană și dacă organismul nu o poate elimina singur, faptul că se începe și se oprește apoi prea repede antibioticul poate duce la selectarea de microbi rezistenți la acel antibiotic, care pot sta în dormitare în organism pentru a se reactiva la momentul propice. Și de aceea nu mai răspund “copiii”, dar de fapt “microbii” la antibiotice mai simple, dacă au tot fost folosite unele mai puternice… Nu este însă cazul Dvs – o doză nu înseamnă nimic…

     • Dna,doctor,

      Revin cu amanunte despre starea copilului, nu a mai facut febra,asa cum am scris de aproape o saptamana,drept pt care nu i-am dat antibioticul.Aseara insa a refacut 38.8 intrarectal,i-am dat un antitermic,febra i-a scazut si pana acum nu a mai revenit.Ce parere aveti?De ce exista fluctuatiile acestea…dupa o saptamana?

      • Cel mai probabil este o infecție nouă… Nu are nici un motiv să mai fie cea veche, care într-o săptămână a fost cu siguranță eliminată de organism.
       Așa că nu vă speriați, ci tratați la nevoie și atâta tot. Multă sănătate!

       • Da, asa a si fost,d-na doctor, a facut 40 temperatura,fuguta la doctor,antibiotic si dexametaxona caci dansului i se parea ca are tuse latratoare…ce ziceti de dexametazona, nu e periculoasa pt un copil asa mic?

        Va multumim

       • Dexametazona este tratament intravenos pentru laringita mai severă – nu în aerosoli, doar injectabil! Nu știu ce să zic de antibiotic… dar eu nu am văzut copilul, nu mă pot pronunța.

 21. Buna ziua…acum o luna de zile am fost internata ca băiețelul meu vreo 3 zile in spital pt o amigdalita pultacee. După trei zile am plecat acasă si doctorală zis sa continuam 5 zile cu zinat. In spital i-au făcut cefort. Febra a încetat după primele doua zilele la internare.dupa ce am terminat tratamentul acasă am magistrat vreo 4 zile si m-am uitat la el in gât si încă mai avea bășicuțe motiv pt care i-am mai dat trei zile zinat eu din proprie inițiativa. Exudatele ne-a ieșit bine atunci. Acum dupa o luna de zile el tot este roșu spre portocaliu in gât fără inflamații ori puroi. Si tot dau cu albastru de netul cu spray cu propolis si degeaba. Nu are febra si mănâncă f bine. Întrebarea este de ce mai este roșu si acum …ce mai pot face. Am revenit la pediatru si a zis ca sa-i dau cu tantum verde ca mai are un pic de faringiană. Cum o fi aia cu doua diagnostice nu știu. Ce am făcut greșit…când dispare o amigdalita de genul asta definitiv

  • Amigdalita este inflamația amigdalelor, faringita – cea a faringelui – adică zona gâtului din jurul amigdalelor – deci cam tot același lucru :). Dar daca copilul nu se plânge de durere, nu are febră, exudatul e negativ – de ce să doriți să îl tratați? Nu este nevoie deloc! unii copii au gâtul mai roșu de felul lor – nu merită agresat organismul lor cu tot felul de produse – dacă nu îi dernajează în nici un fel!

 22. Va mulțumesc mult. O sa încerc sa am răbdare sa vedem ce o mai fi. Recunosc ca îmi e frica sa nu recidiveze.

 23. Buna ziua,am un baietel de 3 ani si 10 luni,in noiembrie dupa o saptamana de gradinita,a facut febra 39(3zile) tinuta sub control cu antitermice,durere in gat,nas infundat cu secretii,apoi a inceput conjunctivita(cu secretii galben verzui abundente). In ziua respectiva am mers la medic,i-am facut exudatele(nazal si faringian), la nazal i-a iesit Haemophilus Influenzae(in septembrie la intrarea in colectivitate nu il avea). Medicul ORL ne-a prescris Klacid 10 zile +7 zile (7,5ml de 2 ori pe zi)..enorm parerea mea dar..i-am dat stiind ca are acea bacterie in nasuc..desi pe antibiograma nu era trecuta Claritromicina. Pt ochi i-am dat Azyter si Yellox(f bun tratamentul), am observat ca atat ochii cat si nasul s-au comportat foarte bine in cazul Azyterului. In fine,scapam de raceala..Ianuarie..mergem la gradinita..din nou febra 39(3 zile),durere in gat dar mai slaba, apoi nas infundat,secretii nazale abundente,conjunctivita cu secretii din nou(Azyter si Yellox din nou,am scapat acum), dar nasul continua sa curga de 2 sapt,a trecut doar 2 zile in timpul si dupa Azyter. Acum puncte albe pe amigdalite si nas cu secretii abundente. Mers la doctor,povestit istoricul. Ne.a prescris Azitromicina 200mg/5ml 5ml(18 kg) o data pe zi 5 zile, apoi am realizat ca si Azyterul are aceeasi substanta(care probabil il ajuta),azitromicina e trecuta in antibiograma ca substanta la care bacteria este sensibila. Bun..acum intrebarea mea..tratamentul cu azitromicina primit de cel de-al doilea medic. Este corect?claritromicina 17 zile i-am dat degeaba? Eu nu i-as fi dat nimic daca nu era acea bacterie iesita la exudat.Multumesc!

  • Buna ziua, destul de incurcata povestea… Claritromicina si azitromicina fac parte din aceeasi clasa< deci uneori se pot da intersanjabil, nu sunt insa convinsa ca al doilea antibiotic ar fi necesar, fara sa se refaca secretia faringiana, nu orice este alb in gat e puroI! La acest moment cred ca cel mai corect ar fi sa repetati secretiile (nazala si faringiana ) dupa o saptamana de la incheierea tratamemtului si in viitor sa tratati doar simptomatic pana la obtinerea unei dovezi clare de laborator ca este necesar antibioticul.

 24. Astept rezultatul exudatului nazal(al 2lea) inainte de a-i mai administra ceva.si apoi vedem daca e necesar. Va multumesc pt raspunsul rapid! Toate cele bune!

 25. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare:am citit un pic mais sus,doamna Diana si fiica dansei care a contractat Haemophilus Influenzae,ma intreb,in cazul in care fetita a fost vaccinata,e posibil sa-l mai fi luat?Cam ce perioada de timp dupa vaccinare copiii sunt protejati?

  Va multumesc

  • Nu, teoretic vaccinarea ar trebui să protejeze pe toată lumea. Dar chiar dacă nu, foarte multă lume, până la 80% din populație, sunt purtători sănătoși de H. infl, și nu este nici o problemă. Deci nu trebuie să vă streseze acest microb. Nu înseamnă că oridecâte ori venim în contact cu el va rezulta și o infecție severă, obligatoriu…

 26. Buna ziua d-na doctor,

  Am o fata de 12 ani care in prezent este gripata,insa am observat un mic ganglion marit langa lobul urechii.Credeti ca este din cauza racelii,sau ar trebuii sa consult?

  Va multumesc.

  • Cel mai probabil de la infecția de acum – să nu vă speriați că s-ar putea să mai persiste acolo timp de multe luni. E perfect acceptabil. Multă sănătate!

 27. Buna ziua!
  Am citit comentariile de mai sus, imi place foarte mult abordarea dvs si cred ca ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat.
  Fetita mea de 4 ani si jumatate face febra 39-39,5 de vineri dimineata. I-am scazut febra cu nurofen/ panadol la 4 ore si comprese. Am sunat si pediatra vineri dupa-amiaza care m-a sfatuit sa asteptam sa-i apara bubitele specifice varicelei ( in gradinita unde merge ea sunt cel putin 30 cazuri incepand cu data de 12 ianuarie).
  Bubitele au refuzat sa apara. Pe cea mica o doare gatul, tuseste productiv dar rar ( max 2 ori/ ora) si continua cu febra. Ieri dimineata i-am facut testul rapid pentru streptococul betahemolitic. Rezultatul a fost negativ. Pt cultura avem rezultatul maine. Pana in acest moment avem de la pediatru urmatorul tratament: nurofen/ panadol, salvigol pastile supt, koflet pt tuse.
  Trebuie sa specific ca cea mica are gatul rosu dar fara depozite / puroi. Sora ei insa, in varsta de 8 ani a avut dureri in gat 2 zile, fara febra, dar cu depozite albicioase pe amigdale. Testul rapid a fost negativ si in cazul ei. Este adevarat ca nu e obligatoriu sa fie amigdalita pultacee cauzata de streptococ in cazul celei mari? Chiar nu as vrea sa le dau antibiotic.
  Intre

  • BUnă seaa, mulțumesc de vizită! Da, este adevărat că nu orice e alb în gât este puroi. Dacă nu este streptococ în gât, atunci chiar nu aveți de ce să vă gândiți la un tratament antibiotic|. Și eu aș trata doar simptomatic, așa cum ați primit până acum, și nimic mai mult. Multă sănătate!

 28. Va multumesc mult de tot pentru raspuns! Pediatra noastra chiar nu le da antibiotic decat dupa ce le face exudat deci mai avem de trecut un hop maine cand vom avea reziltatul la cultura pt cea mica. Este adevarat ca e frustrant sa stai cu copilul cu febra mare timp de 3-4 zile fara un tratament medicamentos serios dar pe termen lung aceasta este abordarea corecta.Oricum nu cred ca antibioticul ajuta in cazul virozelor asa cum ne spune medicul de familie sau cunoscutii. Apreciez f mult sfaturile dvs. Am vazut ca sunteti de ajutor multor mamici.

 29. Buna ziua,Damna Doctor! Fetita mea in vărsat de 2 ani si 12 kg are o tuse seacă (tuse magareasca. traditional) de 2 zile. am mers la medic si mi-a prescris azitromicina 100mg. Problema este ca este atât de amar încât nu pot sa il amestec cu nici un fel de mâncare. pe langa acesta mai sunt prescrise si ketof si desloratadina. Ce antibiotic înlocuitor pot gasi sa aibe un gust mai bun. sau cum o pot trata altfel ( naturist). mentionez ca îmi refuza orice fel de sirop simplu daca nu il amestec cu ceva care ii place.

  • Mi-e greu sa va sfatuiesc fara sa o fi ascultat. Daca este tuse convulsiva, atunci chiar trebuie antibiotic – eventual Biseptol. Daca nu este tuse convulsiva ci o laringita – atunci nu e nevoie de antibiotic! V-as ruga sa va sfatuiti in aceasta directie cu medicul ei.

 30. Bună-seara! Fetița mea are 9 ani și jumătate și dimineata s-a trezit cu durere de burtica și apoi de cap și cu febră de 38,1 în ureche. A vărsat o singura data azi. Nu i-am dat nimic pentru febră, i-am făcut numai un dus și i-am pus în picioare cârpe umede cu apa și oțet. Am hidratat-o cu ceai și limonada (asta a vrut să bea). A mâncat totuși peste zi, dar puțin. Seara la culcare era mult mai bine, singurul lucru care îl mai acuza era durere în gat. Nu are ganglionii submandibulari inflamați, dar în gat m-am uitat și este ușor rosu și are un singur punct alb, dar nu gălbui cum este puroiul. Vocea este ușor nazală. Ce-mi puteți recomanda având în vedere cele descrise și dacă este contagios? Sa știu la ce sa ma aștept, având și o surioara geamănă. Mulțumesc anticipat.

  • Pare să fi făcut o viroză simplă – nu are nici o importanță acel punct mititel în gât. Concentrați-vă pe hidratare și atât. Dacă febra va persista mai mult de 3 zile, ar fi totuși bine să faceți un exudat faringian pentru siguranță. Aceleași simptome pot apărea și la surioară, dar nu par serioase. Multă sănătate!

 31. Mulțumesc mult pentru amabilitate! Într-adevăr nu a mai făcut febră de aseară, însă a transpirat în somn și am schimbat-o imediat. Se zice ca ar fi un semn bun, sau este doar o ficțiune? Azi a mâncat mai bine, iar durerea în gat nu mai este asa de intensa. Însă nu știu cum sa procedez cu ea, când se simte asa rău, ea se panica și are tahicardie, de simte nevoia să mă tina de mana. Am pățit și eu și știu ca este greu ca adult sa gestionezi situația, de aceea nu știu cum s-o liniștesc. Sa fie cumulare de factori: emoțional și febră?

  • Da, cu siguranță este un un semn bun! Febra dă tahicardie în aproape 100% din cazuri, deci se explică – dacă se mai și sperie, cu atât mai mult. Ar merita să îi explicați ce i se întâmplă, că febra este folositoare ca să aducă războinicii care se lutpă cu virusul la locul bătăliei, că de aceea și bate inima mai repede, ca să prindă viteză soldații… că nu este nimic periculos ci că ea este foarte puternică și se luptă și va ieși victorioasă! Poate fi un oment pentru ea să învețe despre corpul ei și să accepte unele senzații cu care nu este obișnuită.

   • Mulțumesc din suflet! Foarte bună explicația dumneavoastră, cu siguranță am sa țin cont de ea! În altă ordine de idei, ieri după-masă a dormit de amiaza și când s-a trezit era foarte fierbinte. A făcut din nou 38, dar a cedat iar după dus și comprese cu apa și oțet și de atunci e ok. Însă am observat ca au ieșit pe piept și abdomen și azi și pe spate și pe gât pe partile laterale, foarte foarte mici bubițe roșii, abia se vad, dar sunt multe.Mai mult le simți dacă dai cu mana pe piele, sau când este sub apa calda ies în evidenta. Însă nu o deranjează deloc. Este o reacție alergică datorată febrei sau e virusul cel declanșator? Menționez ca starea generala s-a îmbunătățit, este mai vioaie și a și mâncat bine. Pentru gat folosesc dezinfectant local. E suficient atât, nu?

    • Cel mai probabil este o erupție de viroză – multe viroze febrile dau erupție, unele după ce a trecut febra. Nu trebuie făcut nimic pentru asta, pentru că trece de la sine. Multă sănătate!

 32. Buna ziua băiețelul meu are 5ani s 2luni și mi-a făcut febră foarte mare si am fost la doctoriță de fam si mi-a dat augumentin..3ml .el are 18kg.dar febră a persistat aproape 4zile acum vad ca nu mai face la 4ore mai rar face febră ….el ii plin de puroi în gât…de când sa nascut are amigdalele inflamate…ce as putea să fac ….?

  • Nu cred că înțeleg care e întrebarea 🙂 – nu știu dacă chiar putem spune că are amigdalele inflamate de la naștere, probail că sunt mai mari, dar ast anu înseamnă că trebuie neapărat tratate în afara infecțiilor acute…

 33. Buna seara! Ma bucur nespus de mult c am dat de acest sait unde sper din tot sufletul sa ma ajutati.
  Am un baietel de aproape 4 anisori care face foarte des rosu in gat (cred sigur ca fiind vorba si de o mostenire de familie :Bunicul…care si acuma la varsta de 60 ani face rosu in gat foarte urat)….Eu l/am mostenit la fel tot cu gatul am avut probleme dar la arsta de 15 ani am facut injectabil Moldamin…si de atunci nu am mai avut probleme).
  Revin la baietelul meu…din luna Septembrie ,de cand a si inceput gradinita aem probleme….ROSU IN GAT …si nu scapam decat cu ANTIBIOTIC DE FIECARE DATA!!! ceea ce nu mai suport sa ii dau cand il vad in ce stare este acuma. Nu face decat asa simplu ROSU IN GAT fara puroi si febra foarte mare care debuteaza brusc si urca foarte repede….ajunge si la 40 in fundulet….care o scadem cu impachetari si antitermice….si niciodata nu mi sa plans ca il doare la inghitire..doar ca fiind febra foarte mare nu manca si mai si varsa uneori.
  Deci medicul noastru de familie ne da antibiotic de fiecare data si eu nu mai suport…(.Ospamox si Amoxicilina) si dupa a 2 tura de antibiotic am luat initiativa si am mers sa iau in gat si nas exudat….la exudat a iesit stafilococ in nas….si cu rezultatul am mers la un alt medic pediatru care conform antibiogramei ne.a dat ZINAT 10 zile care la luat inainet de craciun si nu ia trecut si dupa un control mia mai dat inac 3 zile de zinat pt ca facuse nucisori verzi si care tot voma de la ei….ssi sa repet exudatul nu am avut cum pentru ca au fost chiar zilele de sarbatori….A doaua zi de anul nou dinou a facut febra mare si gatul rosu….si am avut acasa Ceclor si i-am dat ia trecut si dinou dupa 10 zile iam repetat exudatul si in nas si in gat si a iesit dinou in nas….de aici am mers la alt medic de Orl…care a zis sa il las in pace sa nu ii mai dau nimic.
  Dar nu a trecut nici bine 2 sapt si iara febril si rosu in gat..lam tratat cu nurofen si cu tantum in gat …dar se pare ca degeaba..am mers dinou la Orl care ne.a indrumat sa ii facem toate analizele…(..la gradinita a mers pt ca nu vreau nici sa lipseasca.)….si acuma defat maine 09.02.2016 mergem sa facem toate analizele ….si sa repetam dinou exudatele…..
  Deci nu mai stiu cum sa o scoatem la capat cu el….e si slabut 15,700 kg si palid incercanat…acuma ce mai manca de cand am luat vitaminele minimartieni si parca sia dat un pic drumul la mancat….mereu arata neodihnit….nu mai pot ca mama sa il vad asa suferind pt ca nimeni nu stie sa ne dea un tratament corect. De imunitate iam dat Septilin dar se pare ca nu are nici un efect la el.
  Imi cer scuze pt ca am scris asa mult dar imi doream sa stiti toata povestea ….ca sa ma sfatuiti ce sa fac in privinta lui.
  Astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.
  Multumesc frumos!!!

  • Bună ziua, îmi pare rău că ați avut atâtea experiențe neplăcute și mai ales atâtea cure antibiotice… Cu toate că mi-ați relatat foarte detaliat povestea, eu tot sunt nelămurită – când spuneți că u o scoateți la capăt fără antibiotic – înseamnă ce? Că face 3-4 zile de febră mare și apoi primește automat? Că i s-au făcut analize de sânge de fiecare dată și s-a demonstrat că este infecție bacteriană?
   Pentru că altfel, toate sau multe aceste episoade ar putea fi viroze (normale pentru vârstă), cu febră mare (perfect acceptabil) care poate ar fi trecut și de la sine, doar cu tratament suportiv.
   Exudatul nazal pozitiv pentru Staphilococ nu are nici o semnificație! Mulți dintre noi avem Staph în nas – și nu îl tratăm! Nu este nevoie, așa cum v-a zis și medicul ORL-ist! De aceea, vă rog,, dacă iar ieste Staph în nas, nu mai dați antibiotic- este o parte a florei normale a mucoasei nazale!
   Și mă tem că atâtea antibiotice, poate nu toate necesare, îi vor face sănatatea să sufere și pe termen lung și scurt…
   Cel mai probabil că are nevoie de o cură luuuungă de probiotic, și încă de unul bun (JarroDophilus, Colostru cu probiotice – care are și efecte de imunostimulare) și, poate, de o dietă de excludere. Este posibil ca băiețelul Dvs să aibă, de fapt, o mai proastă toleranță la un aliment – cel mai frecvent lactate – care să îl facă mai predispus unor astfel de infecții…

   Eu asta aș recomanda – pe lângă mii de precauții când se pune iar problema unui antibiotic!
   Multă sănătate!

 34. Buna ziua d-na doctor,

  Am si eu o nelamurire:baietelul meu de 1 an ia in prezent amoxicilina.Am fost la medic si mi-a prescris si mie pt o tuse-bronsita Cefalexin.Problema este ca eu inca alaptez,medicul a zis ca nu e nici o problema,insa am citit ca acest antibiotic trece in laptele matern.Cum baietelul ia deja antibiotic,este vreo problema in cazul in care Cefalexin-ul trece in lapte?Mentionez ca alaptez numai seara-noaptea.

  Va multumesc

  • Nu este o problemă, oricum cantitatea care trece în lapte este foarte mică. ASigurați-vă că îi dați și un probiotic (oricum trebuie dacă primește aMoxicilină) și atât.

   • Va multumesc,m-am mai linistit.Probiotice ii dau insa am inteles ca nu trebuie date in acelasi timp cu antibioticul caci antibioticul poate dezactiva bacteriile.ASa sa fie?

    • Daca sunt probiotice care contin Lactobacili si Bifidobacterii – da, pot fi inactivate de antibiotic, trebuie date la minim 2 ore de antibiotic (inainte sau dupa). Daca insa contin fungi (ciupercute) – de genul Sacharomyces – atunci nu este nici o problema cu antibioticul, se pot da si deodata.

 35. Bună ziua! Fetita mea de 2 ani de când merge la creșă adică de 4 luni a luat antibiotic de 3 ori.In prima situație a făcut pneumonie și probabil a fost cazul. A doua oară un roșu în gat și de la orl direct antibiotic iar acum după 3 zile de antitermice pt că avea febra mă speriat ca nu mă lasă să o schimb de pampers și spunea că are bubi. După control antibiotic diagnostic bronhotraheita.mi se recomandă să fac un sumar de urina dar nu reușesc să recolteze. Nu mai vrei antibiotice cum să le evitam?

  • Majoritatea informatiilor pe care vi le pot oferi se afla in postare – care sunt semnele de alarma care trebuie urmarite la un episod febril, de ex. Daca exista suspiciune de infectie urinara, totusi, trebuie recoltata urina – chiar pe olita, daca nu se poate cu punguta – si in momentul in care da drumul la jet sa strecurati flaconul proaspat deschis sub jetul urinar… Si daca doriti sa o ajutati un pic imunitar, va recomand produsele ProImmunity, First Defense.

 36. Copii au luat antibiotic din noiembrie, de 3 ori.amandoi sunt cu sinuzita si otita…un copil are 8 altul are 5 anisori…sunt speriată si mi.e groaza sa le mai dau antubiotic.ce pot sa mai fac?multumesc

  • Nu as vrea nici sa va speriati ingrozitor de antibiotice – uneori chiar sunt necesare! Dar ati putea lua urmatoarele masuri: sa incepeti un tratament de la primele semne de boala cu limonada cu usturoi, ceai de ghimbir, etc, sa folosit Biosept sirop la 5 ani si Biosept Forte la 8 ani (amandoua produse naturale cu efect si antibiotic) si pentru ca au primit deja de mai multe ori antibiotic sa faceti o cura mai lunga de probiotic (Refflor, JarroDophilus…). Incercati si sa le dati o cura de Bactobliss, un probiotic pentru caile respiratorii, care protejeaza foarte bine de infectiile in zona ORL – se comanda de pe net. Multa sanatate!

 37. Buna ziua. Apreciez articolul pentru ca sunt in cautarea alternativelor la antibioticele clasice/ medicamente. Fetita are aproape 5 ani si nu a mai luat antibiotice, nici n a fost cazul pana acum. Rezultatul a iesit pozitiv pt Streptococ A si Stafilococ, desi s a manifestat ca o raceala clasica, oarecum lejera: febra 38.4 maxim, tuse abia acum dupa ce a trecut febra, gat putin rosu dar fara depozite albicioase. Am tratat naturist pana acum: tinct propolis si am aflat de Biosept, dar Biosept Forte stiu ca e eficient desi nu se poate administra la copii, intrebarea e daca pot continua (doar) cu Biosept sirop sau ce alte recomandari mai aveti. Multumesc! Sanatate!

  • Da, Bioseptul este o alternativa foarte buna – poate sa nu functioneze la toata lumea dar merita cu siguranta incercat. Oricum, Staphilococul in gat nu se trateaza aproape niciodata, iar Streptococul se poate sa fi preexistat in gat si sa nu fie cauza infectiei de acum… Asa ca, daca simptomele trec cu bine si repetati exudatul si reiese ca inca se afla Strept. gr. A acolo, eu nu va recomand sa il tratati din nou – inseamna ca copilul este un purtator sanatos si atata tot.
   Multa sanatate!

 38. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare,va rog,copilul meu de 13 luni a primit tratament cu amoxicilina pt o infectie a urechii,tratamentul este pt 10 zile.Cele zece zile au trecut,insa in sticluta as mai avea antibiotic pt inca vreo 2-3 zile,ce parere aveti?sa termin sticluta sau sa ma opresc?

  Va multumesc!!!

  • Nu, tratamentul corect este 7-10 zile în funcție de gravitate – nu obțineți nici un beneficiu dacă mai continuați, doar efectele nedorite (dezechilibrul florei intestinale). Vă sfătuiesc și să continuați terapia probiotică (sau s-o începeți) minim încă 2 săptămâni. Multă sănătate!

   • D-na doctor,
    Am terminat tratamentul,am fost la medic pt control si a zis ca mai are lichid in urechi si ca va trece cu picaturi de ulei.Imi putei spune,va rog,ce inseamna mai precis acest lichid?
    O alta intrebare,in afara subiectului,dar trebuie sa va intreb:baietelul meu are 13 luni,de cand s-a nascut nu prea a dormit noptile,insa acum mi se pare ca-i destul de mare sa nu doarma noaptea.De la ceva vreme se scoala noaptea si urla vreme de vreo 30 de minute de m-apuca plansul si se calmeaza numai cu acetaminofen sau ibuprofen…Am indrebat pediatrul si mi-a zis poate de la dinti,nu sunt deloc satisfacuta de acest raspuns…De ce numai noaptea?In restul zilei este in forma, mananca bine,se joaca…

    Va multumesc

    • În timpul procesului inflamator al otitei se secretă un lichid, asemănător cu serul sangvin, în cavitatea urechii medii (dincolo de timpan). Acesta nu se scurge întotdeauna foarte ușor și poate persista, uneori și timp de mai multe luni sau un an. Nu face mari probleme – mai puțin în cazul în care este din abundență și poate scădea auzul temporar.
     Despre somn, se spun și se scriu multe… Nu pot spune cu certitudine dacă plânsul de noapte ține de dinți sau nu – la vârsta asta ar putea fi și terori de somn sau coșmaruri sau pur și simplu incapacitatea de a readormi singur. Dar mi se pare periculos că primește în fiecare noapte medicamente – care au și ele efectele lor adverse! Aș zice să încercați să îi dați eventual un alt siropel când plânge, pentru a verifica dacă este într-adevăr efectul medicamentului cel care îl calemază (și deci plânge de durere) sau numai faptul că primește ceva – dulce – ! Dacă are nevoei de medicament ar trebui totuși căutată o altă cauză sau un alt tratament pentru durere. Iar dacă nu, poate găsiți ajutor și pe site-ul bebedoarme.ro.
     Multă sănătate!

 39. Am o fetita care in 1 martie implineste 3 anisori….dar avem o problema tot din 2 maxim 3 sapt face rosu in gat. In vara am fost internate 2 sapt tot pt acest motiv…am luat o groaza de antibiotic dar dupa ce terminam o cura de antibiotic la 2-3 sapt iarasi aceeasi poveste. In prezent avem rosu in gat cu pustule albicioase luam de 2 ori pe zi nurofen si de 2 luni ferst defence, febra nu facem stare generala ok. Am o recomandare sa incep un trat cu asa zisul medicament Bactoblis…care cica ne-ar trata acest rosu in gat, mai precis acea flora de pe amigdale….d-voastra ce imi recomandati??? Ce sa mai stiu face sa nu mai faca atat de des rosu in gat? Multumesc

  • Bună ziua,
   nu sunt foarte lămurită – acele episoade de “roșu în gât” au fost de fiecare dată dovedite că sunt bacteriene? Deci că au nevoie de antibiotic? Pentru că, cum scriam în postare, faptul că are depozite albe în gât nu înseamnă neapărat că are infecție bacteriană! Mai ales dacă nu face febră și se simte bine! De ce să tratăm intempestiv antibiotic un copil fără simptome de boală ?! Nici Nurofenul nu mi se pare justificat, dacă nu o doare gâtul și nu face febră!
   Cu toate acestea, dacă infecțiile ei au fost divedite bacteriene, Bactobliss-ul poate să facă mult bine, este recomandat și de medicii noștri ORL-iști pediatri cu rezultate foarte bune.
   Deci: aș zice că trebuie să vă asigurați că toate aceste tratamente au justificare de laborator (test rapid pt Strept gr A, secreție faringiană pozitivă) și dacă da, v-aș recomanda cu căldură și Bactobliss.
   Multă sănătate!

 40. Buna seara,
  Am 21 de ani si acum 3 zile am fost diagnosticata cu amigdalita pultacee. Mi s-a prescris tratament cu ospen 1000 la 6 ore, febra nu am mai avut din prima zi, insa dupa 3 zile de tratament febra a reaparut, am 37,8. Este normal? Sau trebuie sa revin la un control?

  • Există mai multe posibilități – fie că microbul este rezistent la Penicilină (ceea ce sper să nu fie încă adevărat) fie că ați luat o altă infecție, mai probabil virală, în timp ce luați tratamentul. Mai ales dacă aveți unele simptome de răceală. Aș zice să terminați tratamentul și să retestați secreția faringiană; dacă însă aveți în continuare unele simptome ar terebui să povestiți cu medicul Dvs despre ele.
   Multă sănătate!

 41. Buna ziua,

  Copilul meu de 13 luni acum 3 saptamani a fost tratat de o infectie la ureche cu amoxicilina 10 zile.In urma tratamentului s-a vindecat,controlul medical confirmand acest lucru.Acum insa dupa 2 saptamani de liniste,iara face 40 febra,nasul curge,etc…Credeti ca acea otita a revenit?Ce ma sfatuiti?

  Multumiri

  • Nu, cel mai probabil este o infecție nouă, probabil o infecție virală… Nu are nici o legătură cu ce a mai fost. Cu răbdare și un pic de sprijin, o să treacă în câteva zile!

   • Buna ziuz d-na doctor,

    Din pacate a fost vorba de o alta infectie a urechii,copilul a primit iarasi antibiotic,altul decat amoxicilina…intrebarea mea este:acum de cate ori raceste trebuie sa faca neaparat si otita?e a doua in decurs de 2 saptamani si m-am cam speriat.Ce ma sfatuiti in privinta cresterii imunitatii?Dar despre alternatve naturale la antibiotice,de a caror eficienta ma cam indoiesc, scuzati-mi neincrederea, dar copilului ii dau propolis,echinaceea,vit c,acum am inceput cu ulei de canepa…degeaba tot se imbolnaveste si se infecteaza.

    Va multumesc

    • Nu, nu e obligatoriu sa faca si otita de fiecare data – dar este adevarat ca un copil predispus la otite le va tot repeta. Ar trebui verificat daca nu exista vegetatii adenoide (mai bine cunoscute cu numele de “polipi”) care pot favoriza otitele.
     Pentru a creste imunitatea mai ales in zona ORL, v-as recomanda produsul Bactobliss, se comanda pe bioscience.ro, care est eun probitoic pentru caile respiratorii (este foarte bine apreciat si recomandat de ORL-isti pediatrici din Cluj). Alte produse pe care le folosesc eu cu eficienta multumitoare sunt ProImmunity, First Defense.
     Despre antibioticele naturale eu am o parere foarte buna, daca ne referim la produsul Biosept (care m-a ajutat de multe ori) sau la uleiurile esentiale cu acest efect (dar trebuie recomandatate de un specialist). Altfel nu stiu la care va referiti.
     Multa sanatate pe mai departe!

 42. Bună seara! Am un băiețel de 3 ani jumate care face încontinuu puroi în gat,fără febra, doar o tuse seaca alteori chiar productiva și muci bineînțeles. Acum 2 săptămâni i.am dat antibioticul Zinnat 5ml la 12 ore ..nu i.a trecut,am fost la control din nou unde ne.a dat Unasyn 5ml la 12 ore și nimic,pe lângă zinnat și Unasyn i.am mai dat Brufen 3×5ml zi și eurespal 3×5ml și panadol(a doua oara când ne.a dat antibioticul Unasyn) tot nu i.a trecut..am fost la spital am făcut analizeze și toate au ieșit bune inclusiv în gât..dar tot nu s.a ameliorat deloc ..acum are o tuse seaca și muci și ii dau paxeladine 3×5ml zi și decasept pastile de supt.. și el are puroi în gat dar mănâncă,nu se plânge ca îl doare sau sa facă febra .. și gurita ii miroase urat ..îmi puteți da un sfat ce as putea sa ii dau sa nu mai faca puroi in gat sau sa il previn cumva ..el fiind foarte sensibil..pt ca dacă merg iarăși la pediatru îmi da din nou antibiotic .. de aproape o luna tot antibiotic a luat și ii trece pe moment adică 3-4 zile cat ia antibiotic și iară i se întoarce. . Va mulțumesc

  • Buna ziua – scuze pentru intarzierea raspunsului!
   Eu nu sunt foarte sigura ca ce are el este cu adevarat puroi – nu face febra, de exemplu! Si nu orice este alb in gat este neaparat puroi! In plus, manifestarile pe care le descrieti mai degraba suna a viroza, nu a infectie bacteriana (mucii, tusea) si deci nu s-ar justifica antibioticul… Eu v-as recomanda sa solicitati un exudat faringian dupa ce se incheie tratamentul antibiotic. Chiar daca mai are muci (care pot continnua si catgeva luni, mai ales daca copilul este in colectivitate) nu este un motiv sa credem ca nu s-a tratat infectia – la varsta asta copiii trec din viroza in viroza aproape continuu! Multa sanatate!

 43. Buna ziua!Am un baietel de 2 ani si o luna,acum 6 zile,noaptea mai exact a facut febra 38,8.Dupa consultul de a doua zi,doctrita ne a spus ca are rosu in gat,ca tratament sirop Biosept,nurofen si panadol daca febra depaseste 38,5.dupa 2 zile a inceput sa faca constant febraintre 38,8 si 39,4. A treia zi am inceput cu augumentin desi nu am efectuat alte analize.Acum dupa 6 zile inca face febra pana la 39,2 scade un grad,unu jumate dupa antitermic…dar revine in cateva ore.Doctorul de familie nu gaseste decat rosu in gat si nu f tare.E normal sa faca febra asa mare,asa multe zile doar de la rosu in gat?Nu e un copil bolnavicios,antibiotic a mai luat doar o data.Sa mai cer o parere,sa facem analize de sange,sa asteptam ca trece?ce sa fac in continoare?Multumesc anticipat!

  • Buna ziua! Sunt mai multe explicatii prosibil pt situatia Dvs:
   1. nu este infectie bacteriana ci virala (una sau 2 care s-au succedat) si deci nu functioneaza antibioticul => va trece de la sine
   2. este o infectie urinara care nu a fost descoperita
   3. este o infectie respiratorie bacteriana care nu raspunde la acest antibiotic.
   Cel mai bun lucru ar fi sa faceti niste analize -ex urina+/- urocultura si analize de sange – hemograma si proteina C reactiva. Aceasta din urma e cea mai importanta pentru ca ne certifica tipul de infectie – virala sau bacteriana! Mult succes si sanatate!

 44. Am un baietel de 2 ani. avem rosu in gat. medicul ne-a recomandat antibiotic. Nu as vrea sa iidau din primele zile antibiotic. credeti ca ar fi ok sa ii dau siropul Prospan, siropul de patlagina si sa ii fac aerosol? Multumesc

  • Bună dimineața; depinde ce fel de roșu în gât este! Are febră? Are ganglioni inflamați? Tușește? – pentru că toate tratamentele alternative pe care mi le-ați enumerat sunt pentru tuse, NU pentru roșu în gât! După cum vedeți și în postare, există niște criterii după care se poate decide dacă să se dea antibiotic automat, dacă să se facă analize din gât sau dacă este ok să se trateze doar simptomele – de aceea și întrebările mele de la începutul acestui răspuns…

 45. Buna ziua!Doamna doctor va rog ajutati-ma cu un sfat..fetia mea are 5 ani.M-am dus sa o vaccinez iar doamna doctor a spus ca are rosu in gat si ia dat antibiotic,febra nu face,nu o doare,are un pic de tuse,si nu stiu ce sa fac.Sa incerc cu BIOSEP? ce ar trebui sai dau? multumesc.

  • Dacă nu are febră sau alte simptome, aș zice să îi recoltați o secreție din gât înainte de a începe orice tratament. Și doar dacă are Strept. beta-hemolitic gr. A, doar atunci se poate da antibiotic. Și până ce primiți rezultatul nu trebuie dat tratament, dacă pe ea nu o deranjează nimic – tratăm simptomele care deranjează doar!
   Multă sănătate!

   • Multumesc!Dar daca nu face febra,si nu are alte simtome, ar inseamna ca nu poate fi grav?sau poate avea bacteria chiar si fara febra?trebuie sa-i fac neaparat acea recoltare?Multumesc fr mullttt!!

    • Da, poate exista bacteria și să nu dea simptome – dar atunci nici nu trebuie tratată neapărat! Așa că nu e obligatorie recoltarea dacă starea generală e bună și fără semne de boală.

 46. Buna ziua, baietelul meu de 2 ani a facut febra foarte mare 5 zile, singurul simptom fiind ganglionii foarte umflati. Dupa aceasta perioada am facut analize de sange si am inceput tratamentul cu antibiotic cefort 3 zile zinnat 7 zile. Nu am facut si exudat pt ca mancase cand am fost la doctor. La analize a iesit infectie, CRP 92, VSH 69, au iesit negative mononucleoza, Epstein-Barr, oreion. Initial febra a scazut, mai facea cam la 8-12 ore febra mica dar acum, in a 3-a zi de Zinnat face la 6 ore 39. Febra il moleseste si deranjeaza oricat de mica ar fi asa ca am dat antitermice. Este normal sa mai faca febra in tratamentul cu antibiotice?

  • Scuze pentru întârzierea răspunsului. Analizele sunt în mod clar de infecție bacteriană – dar din păcate este posibil să nu răspundă la tratamentul instituit, deși este cu spectru larg… Dacă persistă febra și mâine probabil că ar trebui reluate analizele, eventual adăugată o hemocultură și analize de urină. Multă sănătate!

 47. Am si eu o fetita de 1 an si 7 luni. De vineri a inceput sa manance foarte putin.Doar ciugulea foarte putin.Seara a inceput sa faca febra 39 nu mai mult. Si sa acuze dureri in gat la inghitire dar nu tusa,doar nasul putin infundat. Febra se manifesta doar seara,trei nopti. Iam administrat panadol si nurofen la 8 ore. Febra a scazut. Dar areaparut tusea si pofta de mancare a scazut. Nu bea decat lichide..Lapte fara lactoza. Mentionez ca la inceput a inceput cu diaree in 4 reprize la 4 ore,urat mirositor de culoare galbuie. Iam administrat hidrasec si drebidad si sa reglat cu diareea. Acum la momentul oportun nu mananca decat lichide,tuseste si iam administrat antibiotic CCLOR 250 mg,alvitil defense, Problema este daca este indicat antibioticul daca ea continua sa aibe rosu in gat si nu poate inghiti?

  • Dacă a trecut febra de tot nu mi se pare că mai există justificare pentru antibiotic. Chiar dacă mai are o vreme roșu în gât. Mi se pare că ar putea ajuta mai mult un spray calmant pentru gât (Tantum VErde, Gâtuleț fericit) sau Homeogene, căldură locală, Salviasept etc. Nu este neapărat o problemă dacă nu mănâncă – mulți copii sunt așa când sunt bolnavi. E f bine însă că bea!
   Poligemma 3 e f bun – dar ca orice produs de tuse, nu la toți. Merită însă încercat, am avut mulți copii care au răspuns f bine la el.
   Multă sănătate!

 48. Si daca este bun poligema 3,sirop de tuse.

 49. Problema este ca a fost internata la spital la spital la elias cu pneumonie interstitiana. Internarea a fost 5 zile in care sa administrat antibiotic ceftamil 5 zile si aerosol dextametazona. Acasa sa dat tratament de cclor 3 zile. Copilul nu mai tusa deloc era totul bine,dupa a 5 zi am scoso afara. Si a facut si rosu in gat. Ma gandeam si antibioticul asta sa nui faca rau. Are o imunitate foarte scazuta,si ete foarte predispusa virozelor. Dar de unde asa repede aceste episoade diareice si febra,atata timp cat antibioticul lucreaza in organismul copilului. Chiar nu stiu ce sai mai facem.Aceste episoade se repete lunar,si ne este frica so mai scoatem afara. Stam izolati in casa.Si ce este culmea ca nea inbolnavit si pe noi,.

  • Sa stiti ca nu izolarea in casa va rezolva problema… Toti copiii trec prin viroze – unii prin mai multe altii prin mai putine. Dar a trata virozele cu antibiotic poate intr-adevar sa debilizeze un pic copilul si flora lui…
   Asa ca un rosu in gat obisnuit nu este nici motiv de antibitoic, nici de stat in casa! Dimpotriva, as zice sa iesiti cat mai mult si mai des, sa stea la aer, sa ia un probiotic bun o perioada luuunga (vreo 3 luni de ex)si sa se evite cu strasnicie antibioticele daca nu exist amotive clare pt ele.
   Diareea poate fi de asemenea determinata de excesul de antibiotice!
   Multa sanatate!

 50. Doamna doctora. Copilul daca nu prezinta temperatura la rosu in gat putem sal scoatem afara. Macar 20 minunte.

 51. buna seara doamna doctora. De ce fetita dupa 3 zile de rosu in gat a inceput sa tuseasca,o data ce iam administrat antibioticul. Si am mai vazut ca atunci cand doarme nu mai tuseste. Iar legat de mancare,dupa cate zile va incepe sa manance normal. Multumesc frumos.

  • Tusea poate sa nu fie influentata de antibiotic. Asa ca o tratati separat cu un siropel, cu inahaltii calde (le gasiti la Retete pentru tuse productiva). Apetitul se reia dupa ce trece infectia – ceea ce poate sa mai dureze cateva zile…

 52. Spunetimi si mie care este umiditatea si temperatura ideala din camera unui copil de 1,7 luni. Noi ne confruntam mereu cu aceasta situatie pentru ca stam la demisol. Am cautat fel si fel de sfaturi dar toate sunt diferite pentru ai oferi copiilului un loc placut. Si pentru tratarea traheobronsita ce temperatura se cere in camera. Multumesc.

  • În general ne dorim pentru orice vârstă 21-22 grade Celsius și umiditate de 55-60%. Nu întotdeauna se poate, dar spre asta ar trebuie să tindem.

 53. noi avem in casa 25 de grade acum ca are copilul traheo bronsita si acum urmeaza tratament cu antibiotice si aerosol si avem umiditate 50%.

 54. Aveti vro ideie mucosolvanul se da pe intreaga perioada a tratamentului sau pana tusea se opreste. Poate sai faca vrun rau? Noi vrem sa il dam in continoare,. Ce parere aveti? Tratamentul este de 5 zile cu antibiotic Forexo aerosol cu adrenalina si metametazona timp de 3 zile de doua ori pe zi.

  • Tusea poate dura multa vreme dupa infectie, pana la 8 saptamani! Deci trataementul se opreste din momentul in care nu mai este f suparatoare si frecventa. Temperatura este cam mare in casa, trebuie sa spun – nu are nici o importanta faptul ca este in tratament pentru bronsita! une xces de caldura supune organismul unui stres si in plus usuca aerul…

 55. Buna seara doamna doctora. Traheobronsita netradata si ne ameliorata ce poate insemna?

  • Nu pot să vă spun exact – depinde cum definiți această infecție netratată – și de ce se pune problema că este astfel.

 56. Am vrut sa va spun referitor la caldura pentru ca la spital la elias in bucuresti,copii erau tratati la teemperaturi de 25,26 grade,si nu se aerisea deloc. Plus ca erau cate 3 in salon cu mamele 6,si curgeau apele pe copilasi. Nu mai spun ca dupa nici o zi de externare a inceput tusea. Acolo nu se putea spune un mediu steril,din contra. Pentru ca de acolo a loat si sotia mea virusul si iar la loat copilul. Ne invartim intr-un cerc din care nu stim ce sa mai facem. Copilul din luna ianoarie este la al 3 tratament cu antibiotic.
  Unde sa ne mai tratam si cum?

  • Mă tem că situația pare mai complicată, fiind implicați mulți medici și multe decizii. Dar v-aș putea sfătui să cereți să se facă analize de fiecare dată când se dorește să i se administreze antibiotic, pentru a avea certitudinea că este necesar.
   Multă sănătate!

 57. Bună seara, dna dr.! Sunt mama unui baietel de 5 ani, caruia azi, in urma unui test rapid, i s-a descoperit prezenta streptococului in gat. Din ce am citit in articol, singurul simptom pe care il prezinta copilul, este un ganglion foarte inflamat (undeva sub ureche). In rest, stare generala buna, fara febră, fara dureri de gat. Are ceva muci.. Noi l-am dus la medic pt ca ne-a speriat dimensiunea acelui ganglion.
  Citeam intr-unul din comentariile de mai sus, ca nici macar atunci cand streptococul este prezent nu este întotdeauna necesara administrarea antibioticulului. Dvs. Ce credeti, in cazul nostru e nevoie? Mentionez ca i s-a dat penicilina, 7 zile. Nu am inceput inca tratamentul pt ca la farmacie nu aveau siropul, abia maine il primim.
  Si inca ceva, noi mai avem inca 2 fetite, cea mare care are 4 ani a fost si ea la dr azi, si ea nu are nimic.
  Cea mica are doar 8 luni, in lipsa simptomelor credeti ca este necesar sa ii fac vreo analiza?
  Va multumesc!

  • În mod absolut, nu se recomandă tratarea purtătorilor sănătoși, așa cum este băiețelul Dvs. Dar dacă este în colectivitate – și pentru că are 2 surori care pot lua de la el și să facă boala, probabil că va trebui tratat pentru protecția celorlalți. Dar mă bucur că vi s-a recomandat penicilină, care este prima alegere, și nu un antibiotic mai tare. Ar merita eventual efectuarea analizei și surorilor și Dvs, părinților.
   Multă sănătate!

   • Va multumesc foarte mult pt raspunsul dvs atât de prompt!
    Cu siguranță si noi parintii ne facem analiza, iar fetitei celei mari i s-a facut ieri, si rezultatul a fost negativ.
    In condițiile acestea, o sa ii facem si celei mici, desi nu mi-as dori deloc sa ii administrez antibiotic la vârsta asa de mica.
    Va multumesc inca o data si numai bine va doresc! Faceti o treabă minunata!

 58. Buna ziua doamna doctor.Am o fetita de 4ani si o luna si 15 kg.Acum doua zile noaptea a facut febra 39 iar dimineata a zis ca o doare gatul.Ieri am fost cu ea la medic a consultat-o si i-a dat zinnat/7zile brufen tantum verde si protectis.Doamna doctor a zis ca are rosu in gat si sa ii dam tratamentul asta.Problema este ca zinnatul nu vrea sa il inghita.Cu greu i-am dat primele 2 administrari.Intrebarea mea este asi putea schimba antibioticul cu azitromicina?

  • Nu știu cât de nevoie este de acest antibiotic oricum, după numai o zi de febră… Poate că ar merita să așteptați un pic să vedeți cum evoluează, poate că va remite febra spontan. Dacă nu, și Amoxicilina este o alegere foarte bună – Azitromicina are mari șanse să nu funcționeze (dacă chiar există o bacterie) – pentru că există rezitență destul de mare la ea… Dar v-aș ruga să povestiți cu medicul Dvs toate acestea.

 59. buna ziua doamna doctora. In urma tratamentului cu antibiotic si aerosoli,fetitei mele ia aparut niste mici pete rosiatice si albicioase pe limba. Sta cu limba mai mult afara. Dar nu doare si mananca normal. Ce poate fi si de la ce anume? Noi administram de trei ore afti Blok si glicerina cu mihatin. Este vrun semn de ingrijorare/…..Nu are si pe obraz,doar pe limba. Si petele se maresc in dimensiune si in nr. Multumesc.

  • Poate fi o ciupercuță, e adevărat. Dar tratamentul pe care îl faceți pentru asta e f bun, așa că nu v-aș recomanda altceva. Nu este îngrijorător.

 60. buna d.na dr.baieteul meu de 4ani si 11 luni e racit de cateva zile,fara febra,tuseste ii curge nasucul si il doare ff putin urechiusa dr,am fost la med de fam care mi/a dat paxeladine dupa care vroiam sa/l vada si un med pediatru am fost aseara si i/a datzinnat ,linex aerosoli sirop acc,si romergan seara….tusea e cateodata seaca si parca da semne sa se rupa…intrebarea e antibioticul sa il dau daca n/a facut febra?imunitatea o are ff scazuta,,,acum aproape o luna am fost internati cu enerocolita ffff urata ,a stat 5 zile cu perfuzii,tot asa a fost racit ii s/a dat antib axitrox med fam..dupa cateva zile am mers la pediatru mi/a dat zinnat ssi de aici a pornit problema cu burtica dureri fff mari varsaturi ,diaree….ce sa fac acum va rog mult

  • Teoretic vorbind, dacă nu face febră și nu vi s-a dat un diagnostic clar de infecție bacteriană (de ex. pneumonie) probabil că antibioticul poate fi cel puțin amânat dacă nu evitat. Dar trebuie să povestiți acest lucru cu medicul Dvs, care a văzut totuși copilul. Eu nu am cum să știu ce este mai bine de făcut fără să îl fi văzut… Multă sănătate!

 61. Buna ziua,

  Am mai scris pe acest forum,dar pe scurt:copilul meu a fost diagnosticat cu otita prin februarie,pt care a primit amoxicilina si acid clavulinic 10 zile.Am fost la medic pt control.a zis ca mai are lichid,dar trece.Dupa 2 saptamani iarasi febra mare, iarasi otita,iarasi antibiotic,de data asta cefalosporina 10 zile.MIercuri am terminat tratamentul,2 zile a fost bine,vineri noaptea febra 40.Sambata am vazut medicul care i-a dat claritromicina iarasi 10 zile zicand ca e aceeasi otita dar care e rezistenta la tratament.
  Acum eu va intreb,daca era rezistenta la tratament copilul facea in continuare febra…insa pe durata tratamentului, a fost f.bine,fara febra,manca,se juca.
  Daca nici cu claritromicina nu merge,ce-i de facut?Nu e prea mic sa ia atatea antibiotice,are 14 luni,intr-un timp atat de scurt?V-ati mai confruntat cu asa ceva?E normal?

  Multumesc

  • Buna ziua,
   mii de scuze pentru intarzierea raspunsului. Sunt de acord cu Dvs ca o otita rezistenta ar fi mers cu durere si febra in continuare. Si mai este adevarat si ca NU orice otita are nevoie de tratament antibiotic. Se poate intampla ca dupa o otita sa ramana o cantitate de lichid in spatele timpanului care sa persiste o vreme pana remite totatl… Poate asta sa fi fost situatia la Dvs?
   As zice sa cereti sfatul unui ORL-ist pediatru, care cunoaste noile ghiduri, si poate sa va ganditi la o cura de Bactobliss. Acesta este un probiotic pentru caile respiratorii, pe care ORL-istii nostri din Cluj il recomanda la copiii cu otite repetate. Se comanda de pe site-ul bioscience.ro.
   Multa sanatate!

   • Buna ziua,

    Nu stiu ce sa zic, medicul care l-a controlat a zis ca urechea e infectata si de multe ori tratamentul actioneaza ca un pansament si da impresia de falsa vindecare,ca apoi simptomele sa revina,germenii sunt doar in stare latenta pe durata tratamentului cu antibiotic…Acum ia claritromicina,de 3 zile,febra nu mai are,insa are durei noaptea in continuare,se trezeste plangand,isi atinge urechile si e f.agitat,da din picioare, se muta de pe burta pe spate si invers..Este normal sa ia antibiotic si durerile sa persiste?
    Bactobliss nu gasesc aici,nu va scriu din Romania.Aici (Montréal) exista numai probiotice pt flora intestinala,pt zona ORL nu cred sa existe.

    • Da, este intr-adevar posibil sa evolueze astfel… Durerea ar trebui sa cedeze, intr-adevar. Daca nu s-a linistit as zice sa mergeti la un control – sa nu se fi complicat otita!

 62. Buna ziua!

  Baietelul meu de 4 ani are multe raceli la activ, majoritatea fara febra doar cu tuse si secretii. In general, daca facea febra, facea de la inceput si apoi progresiv disparea, fara antibiotic dat. Singura data cand a facut febra incepand cu a 4 zi de raceala a fost dupa inceperea gradinitei, cand a facut o pneumonie interstitiala (diagnostic incert) cu 7 zile de febra f mare cu frison ce nu a cedat nici dupa cefort cu gentamicina injectabil. Am acceptat tratamentul fara anlize pentru ca intrasem in panica. In cele din urma starea s-a ameliorat si s-a vindecat- desi nu stiu ce anume a avut.

  Acum e racit iarasi de 4 zile si dimineata a inceput sa faca febra (39). Deocamdata nu e agresiva si a cedat repede dar vad ca dupa 6 ore a revenit (38- 38,5). Vreau sa nu mai astept ca data trecuta si sa-i fac analize pt a vedea daca trebuie sau nu antibiotic – si ce antibiotic anume. Are tuse si secretii nazale, nu il doare gatul, e doar putin ragusit, starea e buna iar febra nu e cu frison.
  Ce analize minim invazive as putea sa-i fac?
  Faptul ca incepe sa faca febra dupa 4 zile de raceala e semn de infectie bacteriana?

  Multumesc anticipat!

  • Nu, nu este semn clar de infectie bacteriana – poate fi o alta viroza suprapusa peste cea anterioara! Deci analizele sunt o idee foarte buna! Ma tem ca pentru a sti cu siguranta daca e viroza sau nu trebuie recoltat sange. Proteina C reactiva si hemograma ar trebui sa fie suficiente (unele laboratoare calculeaza si VSH-ul tot din hemograma, fara recoltare suplimentara – daca acesta e cazul si la laboratorul Dvs, adaugati si VSH, va rog). Multa sanatate!

 63. Multumesc pentru promptitudine ! Se pare ca e o stare subfebrila, ce oscileaza – pana in 38 de grade, ceea ce nu e obisnuit la el. Pana la urma o sa-i recoltez maine analize. Multa sanatate si dumneavostra!

 64. Buna seara, doamna doctor!
  Am descoperit intamplator saitul dvs., am citit multe sfaturi pe care le ati dat parintilor ingijorati si sper sa ma puteti indruma si pe mine in ceea ce priveste problemele pe care le am cu fetita mea in varsta de 5 ani.
  Povestea e lunga, a fost mereu predispusa la rosu in gat, raceli foarte frecvente, bronsita, episoade lungi de tuse dupa raceli, toate tratate aproape de fiecare data cu antibiotic, la recomandarea medicului. Pe langa asta, are si alergie la praf si polen de graminee.
  . De cand a intrat in colectivitate (aproape un an) a facut pneumonie virala (complicatie in urma unei raceli netratate) si merge la camin cam o saptamana, dupa care se imbolnaveste si o tinem acasa sa o tratam.
  In urma cu 7 zile, a facut febra 38.5 si frisoane. Pediatra la care mergem de obicei i a prescris antitermice si forexo (e prima data cand ii dau). Gatul era rosu, si avea o tuse seaca iritativa. A continuat de atunci sa faca febra, nu asa mare, pt ca ii dadeam ibalgin d

 65. Continuare: ibalgin de 3 ori pe zi.
  Tusea a continuat, d

 66. Va rog sa ma scuzati, tastez de pe telefon si am apasat gresit de doua ori.
  Dupa 7 zile de tratament cu forexo la 12 ore, ibalgin, aerosoli cu ser si acc,flixotide si ventolin, plus tratament local pt gat, continua sa faca febra, desi nu asa mare, pt ca ii scade dupa ibalgin. Gatul nu mai e rosu, dar tuseste foarte tare, pana se ineaca si vomita uneori. La plamani se aude ca ar fi incarcati ,dar s a simtit o ameliorare.
  Intrebarea ar fi ce e de facut daca tot mai face febra? Nu ar fi trebuit sa i scada dupa atatea zile de tratament?
  Stiu ca am scris enorm de mult, insa am vrut sa scriu putin din istoricul medical, poate aveti dvs unele sfaturi pentru mine, ce as putea face sa ameliorez starea ei de sanatate… E ingrozitor sa ti vezi copilul mai mereu bolnav…

  • Bună dimineața, îmi cer scuze că a durat așa de mult să vă răspund. probabil că între timp s-a mai schimbat un pic situația cu fetița Dvs, dar vă pot spune următoarele. Este foarte posibil ca și acest episod să fi fost tot viral – și deci să nu fie influențat de antibiotic! Asta pentru că cu virozele se luptă sistemul ei imun, ceea ce poate dura 5-6 zile, (inclusiv cu febră!) și nu antibioticul! Sincer, dacă ați văzut de la o zi la alta o mică ameliorare (tuse mai rară, febră mai rară și mai mică) – înseamnă că e pe drumul bun și trebuie doar să i se mai dea un pic de timp. Multă sănătate și m-aș bucura să aflu cum vă mai merge!
   Iar pentru infecțiile repetate, vă rog vorbiți cu medicul ei să NU îi mai dea antibiotic fără certitudinea clară a necesității acestuia! La vârsta asta cele mai multe infecții sunt virale – și, dacă ați citit în postare, – antibioticele date în exces pot face mult rău pe termen lung.
   Mai bine folosiți ProImmunity, First Defense, cătină, polen crud, propolis etc. pentru a ao ajuta un pic mai mult – și neapărat o cură luuungă de probiotic (2-3 luni! Refflor, de ex, sau baby Jarrodophilus) pentru a repara răul făcut de antibiotice.

 67. buna seara,am o fetita de 8 ani face febra39 si are frisoane, dureri in gat si varsa,am fost la medic si mi s-a recomandat augmentin 500mg/125 mg, ma tot gandesc nu o fi prea mare doza mi fric asa nu vomite din cauza asta o doare si stomacul ,va rog sa ma ajutati

  • Bună dimineața, nu am înțeles exact ce doză ați primit – îmi puteți spune ce concentrație are siropul și câți mililitri primește ea? Augmentinul în general nu irită stomacul, deci nu cred că de acolo sunt simptomele – mai degrabă de la infecția propriu-zisă.

 68. Buna seara d. Doctor. Baietelul meu in varsta de 2ani si 7 luni prezinta mucisori fara insa a face febra. DDeocamdată nici nu tuseste si nici nu acuza dureri in gât. Singura problema ar fi ca stranuta f des si mai am o fetiță de 9 luni si îmi este frica sa nu raceasca si ea.eu ma gandesc ca este vorba despre o viroza. As vrea sa va intreb daca e ok sa ii administrez Biosept miere si propolis(la recomandarea medicului i am dat fetitei la o răceală Bebe biosept si de aceea stiu ca exista aceasta varianta naturista) sau nu ar trebui sa ii dau nimic?menționez ca nici odata nu a luat antibiotic.  Si as vrea de asemenea sa va intreb daca dvs sustineti administrarea de Septilin sau Osciloccoccinum ca prevenire a racelilor/virozelor sau e preferabil sa li se “construiasca” imunitatea singura. Va mulțumesc

  • Scuze că a durat atât să vă răspund: da, Bioseptul este o idee f bună oricând este vorba de o infecție respiratorie la opii (sau adulți). Eu nu recomand stimulente imunitare decât în situații cu infecții mai frecvente, pentru că oricum copiii vor răci (și bine fac, altfel nu se imunizează). E adevărat totuși că am unele produse pe care le folosesc cu eficiență destul de bună (ProImmunity, First Defense, de ex). Multă sănătate!

 69. Buna ziua, bebe de un an si cinci luni, de o săptămana a început cu mucisori multi(albiciosi) si febra 38.3. Pediatra a prescris Nurofen si Vinrocil. Astăzi însă a facut febra 39.3 si dansa a schimbat tratamentul cu sumetrolim, aerius si ambroxol. Dansa spunea ca are puțin roșu in gat si erupție dentară. Febra a scăzut cu novocalmin. Credeți ca este necesar sumetrolimul? Menționez ca nu a fost bolnăvicios si nu a mai luat antibiotic pana acum. Mulțumesc

  • buna ziua; intr-adevar, daca are si tuse si muci transparenti, pare sa fie doar o viroza. Deci nu as recomanda antibiotic daca doamna dr nu a vazut semne clare de infectie bacteriana. Oricum, o viroza usoara (ca aceasta) poate da febra inalta (peste 39) si de lunga durata (pana la 5-6 zile)! Asa ca daca se hidrateaza bine si nu are semne de alarma (pe care le gasiti in postarea Despre febra) atunci nu e nici un pericol – tratati febra, hidratati-l si atat! Multa sanatate!

 70. Revin cu completarea ca de doua nopți tușește, doar noaptea si o singura repriza cam de o jumatate de ora.

 71. Buna ziua dna doctor! Am o fetita de 9 luni, vineri noaptea a facut febra peste 38.5…am pus paracetmol 125 supozitor, febra a continuat sa urce sambata noapte pana la 40.1 intrarectal masurate, duminica din nou dar nu a mai depasit 39.5, luni 37.7, aseara38. 6 si astazi marti deloc. Am dat paracetamol de vineri noate pana duminica la 6 ore, apoi am alternat cu panadol, la 6 ore dupa paracetamol supozitor. Astazi am mers la analize, ni se propusese antibiotic dar am insistat sa fac analize intai. Tot azi de dimineata am observat ca are pe abdomen, spate si manute o iritatie, bubite mici roze, care acum pe seara observ sa s.au mai rarit….
  Vreau sa va inteb care e cauza, mentionez ca panadol este cu aroma de capsuni, scrie pe prospect. Rezultatele analizelor vor fi gata tocmai vineri, inclusiv exudat.
  Ce trebuie sa fac in continuare? Nu a mai facut febra, mai abministrez antitermice? Daca da, ce anume, cat timp? Astept raspunsul dv. cu foarte mare interes!!!

  • Buna ziua! Tabloul pe care il descrieti se potriveste foarte bine pe diagnosticul unei viroze cu eruptie – cel mai probabil roseola infantum. Daca nu mai face febra NU mai este nevoie de antitermic! Si cu siguranta nici de antibiotic! Va felicit pentru ca ati solicitat analize inaitne de antibiotic – dar vreau sa va linistesc si sa va zic ca oricum o viroza simpla (daca nu are semne de alarma – pe care le gasiti in postarea Despre febra – poate sa dea si 5-6 zile de febra, fara sa fie motiv de ingrijorare! Va spun asta pentru episoadele care vor urma, pentru ca sa nu vi se dea neaparat antibiotic dupa primele 2-3 zile de febra.
   Multa sanatate!

 72. Buna ziua
  Am fost la medic cu copii( 6 ani si 3ani) si o spus ca e o simpla viroză. Curs nasucul, curs ochișori si tuse . Am mers pe siropel natural si spay nas, am luat si eu de la ei , cel de 6 ani e mai bine dar dupa 7 zile încă mai tușește . Eu de doua zile la tuse elimin infecție din gât , am luat nurofen . Ce sa ii dau fetiței de 3 ani ca ea tot tușește urat ca si mine dar nu elimina , i-am dat Fluimucil . Văzând la mine ma gândeam sa ii dau totusi antibiotic, ca ma gândesc ca nu e totusi nimic cum o spus medicul . Multumesc

  • Nu, va rog, fara antibiotic …! 🙂
   Cel mai probabil este o infectie virala – faptul ca Dvs eliminati secretii urate nu inseamna ca 1. sunt infrectate bacterian, 2. este acelasi lucru si la ea, chiar daca ati luat una de la alta (la Dvs poate sa se fi suprainfectat, la ea nu!)
   Tusea poate persista dupa o viroza pana la…8 saptamani! Si daca ati observat ca tuseste tot mai rar si mai putin suparator, este semn ca incet-incet se vindeca. Daca nu o ajuta Fluimucilul, puteti incerca un alt sirop, de ex. Erdomed.
   Multa sanatate si, va rog, oferiti-i timpul de care are nevoie ca sa se vindece – care poate fi lung!

 73. Buna ziua, baietelul meu de 3 luni si jumatate a fost diagnosticat de medicul de familie cu rosu in gat. Nu a facut febra deloc dar tusea. Am urmat un tratament de 5 zile cu nurofen, panadol, stodal si tantum verde. De 2 zile am terminat tratamentul dar inca tuseste mai ales dimineata, sec zic eu, deoarece nu elimina nimic….se poate sa fie nevoie de antibiotic? E prima raceala si nu stiu cum sa procedez, se apropie si vaccinul de 4 luni si nu as vrea complicatii

 74. Buna ziua! Baietelul meubde 3 lunj jumate a fost diagnosticat de med de familie cu rosu in gat. Nu a facut febra, dar tusea destul de des. Am luat tratament 5 zile cu nurofen, panadol, stodal si spray tantum verde. De 2 zile am terminat tratamentul dar inca tuseste mai ales dimineata. Nasul nu e infundat, respira bine, i-l curat cu ser dimineata si seara. Ma ingrijoreaza tusea, se poate sa nu ii fi trecut inca raceala? Sa ii mai dau tratament? E prima raceala ai nu stiu cum sa procedez mai ales ca se apropie vaccinul de 4 luni si nu as vrea complicatii. Multumesc!

  • Nu, nu e nici o problemă, nici nevoie de antibiotic. Tusea se poate prelungi multă vreme tusea, până către 8 săptămâni! Dacă e tot mai rară și nesupărătoare, nu trebuie făcut nimic, va trece! Multă sănătate!

 75. Buna seara! La Gradinita băiatului meu s-a descoperit câteva cazuri de scarlatina, in urma acestei știri i-am făcut analiza exudat faringian iar rezultatul a ieșit ca fiind prezent streptococul hemolitic A, ( Menționez ca nu are bubițe) Am fost la medicul de familie cu rezultatul analizei L-a controlat pe baiat ( 3 ani) si mi a spus sa ii dau 7 zile antibiotic cu penicilina Ospen, Azi am terminat cele 7 zile de antibiotic, dar de doua zile copilul imi face febra si e roșu in gât, tușește mai rar dar e răgușit si imi spune ca i-l doare gâtul! Medicul e in concediu i-am scris mail si mi-a recomandat eurespal pt gât si nurofen pt febra. Întrebarea mea este se poate ajunge sa ii dau alt antibiotic pt aceasta durere de gât?? Ospenul e pt a omorâ acel streptococ doar? Mie frica sa nu trebuiască un alt antibiotic! I-am dat sirop Platusin ( Fares) si ibuprofen sirop pt febra ( pâna mi-a răspuns medicul la mail)

  • Bună seara, este foarte posibil ca noua febră să fie de fapt de la o viroză, nu tot de la Streptococ. Pentru că Streptococul rareori dă tuse! Și într-o viroză nu facem decât să tratăm simptomele, ceea ce v-a recomandat și medicul Dvs – și foarte bine a făcut!
   Chiar dacă este o viroză, poate da și 5-6 zile de febră, deci nu vă îngrijorați dacă va dura un pic tot acest episod – iar la sfârșitul lui puteți reface exudatul faringian ca să vă asigurați că ați scăpat de Streptococ.
   Multă sănătate!

 76. Buna seara fetita mea de 4 ani si 11 luni de joia trecuta a facut febra 38. 7 a tinut pana luni sambata am fost si cu ea la urgente au spus ca are un pic gatu rosu si sa ai dam antitermice din 4 in 4 ore iar daca face si intre cele 4 ore sa ai dam Alvotor si plus tamtum verde luni am vazut ca tot face febra am fost fin nou cu ea la urgente in alta partesi mia spus ca e normal sa faca febra tine pana la 4 zile si daca maiface sa mergem la medicul deie sa imi dea antibiotic . marti aveam programare la medic dar de luni de la 15 nu a mai facut febra si am crezur ca e ok scapam de antibiotic si ju neam mai dus la doctor aji e joi si dinnou a revenit febra ia dat acum 8 ml de panadol si astept sa vad si nu stiu ce sa fac am antibiotic ospen in casa credeti ca ar trebui sa il incep de maine?

  • Bună ziua, febra poate să fie din mai multe cauze – fie o infecție nouă, apărută în convalescența unei alteia, sau o infecție care nu s-a rezovlat (de obicei o infecție urinară face așa ceva). Dar înainte să dați antibiotic, vă rog mult să vă asigurați că e chiar nevoie de el! Și anume, luați azi un examen de urină – al cărui rezultat îl primiți chiar azi. Dacă e negativ, atunci mai degrabă e o viroză nouă care poate să facă iar câteva zile de febră, și atunci merită să mai așteptați până luni. Dacă și luni face febră mare sau apar alte semne de alarmă, i-aș recolta niște analize. Vă rog mult, credeți-mă că un antibiotic dat fără să fie nevoie paote să facă mult rău… Multă sănătate!

 77. Buna ziua! Baietelul meu in varsta de 2 ani jumate a inceput s tuseasca in urma cu 8 zile..tusea nu era de la plamani ci din gat insa ne.a fost prescris augum, sirop koflet, aerius si ketof…dupa 7 zile nici o ameliorare tuse la fel d prodyctiva. Am mers l control si ia schimbat antib zinnat si sirop erdomed spynand ca akm se aude usor o harcaiala l plamanul stg atunci cand i se acumuleaza flegma aceea. Daca in 5 zile nu vad ameliorare i.l baga p injectabil.va rog din suflet sa.mi spuneti parerea dvoastra. Va multumesc

  • Mi-e foarte greu să evaluez o tuse fără să fi văzut copilul. Îmi pun însă întrebarea dacă doar tuse productivă fără modificări semnificative la plămâni și fără febră justifică atâtea antibiotice. Marea majoritate a bronșitelor la copii (care dau tuse productivă, chiar abundentă și frecventă) sunt date de virusuri – deci nu răspund la antibiotic – și durează mult, – deci nu trebuie intervenit prea agresiv.
   Dacă Dvs ați observat că tușește ceva mai rar și dacă starea generală este bună – v-aș recomanda poate să mai cereți o părere… Ar fi păcat să primească atâtea antibiotice fără să fie nevoie neapărat.
   Și, vă rog mult, faceți o cură probiotică de bună calitate de lungă durată – dacă deja a primit atâtea antibiotice.
   Multă sănătate!

 78. Buna seara! Nepotelul meu a fost diagnosticat cu angina streptococica si i s-a prescris Ospen 1000 la 6 ore. Mi se pare o doza mare. Va rog sa-mi spuneti pererea dvs. Multumesc!

  • Imi pare rau, nu am cum sa apreciez doza fara sa stiu varsta si greutate copilului – dar e foarte posibil sa fie doza corecta. Penicilina se da in doze aparent mari.

 79. Buna ziua. Am o fetita de 2 ani si 6 luni, 10 kg. Ne-am trezit intr-o dimineata cu febra, am tratat cu antitermice. Am fost la control, niciun alt simptom, nu mucisori, nu tuse, nu rosu in gat. Doctorita ne-a prescris antitermice pentru febra si esberitox cu osciloccocinum. Dupa o zi, febra a cedat, am continuat inca doua zile tratamentul cu panadol la 8 ore + esberitox si osciloccinum. Peste alte doua zile, febra a reaparut, atingea valori mari (39 – 39,4 – axilar). Am reluat antitermice + impachetari. Am revenit la doctor, ne-a trimis la analize. Rezultate: leucocite: 16,30 10^9/l, VSH: 26 mm, fibrinogenemie: 598 mg/dl, Proteina C reactiva: 30,0 g/dl. Ne-a explicat ca este o infectie bacteriana si ne-a recomandat Augmentin 2,5 ml la 12 h. Dupa administrarea antibioticului, a aparut ca simptom nasul infundat, fara secretii. Dupa 4 doze de Augmentin, fetita tot facea febra. Am revenit la doctor, nu avea niciun alt simptom inafara de fornaiala aceea la nas. Doctorita ne-a recomandat 5 zile de Cefort intravenos, 500 mg la 12 ore. Dupa prima doza de Cefort, febra a incetat. Acum avem 3 zile de tratament cu Cefort, s-a mai redus fornaiala aceea la nas si nu au aparut alte simptome. Mentioneza ca fata este posibil sa fie contact-varicela cu o fetita cu care s-a intalnit acum aproape doua saptamani si care nu avea niciun semn de boala, dar careia i-a aparut eruptia la trei zile dupa intalnirea noastra.
  In conditiile acestea, vreau sa va intreb ce parere aveti. Era necesar un antibiotic atat de puternic? Va multumesc anticipat!

  • Având în vedere analizele, era aproape inevitabil să primiți antibiotic, erau semne de infecție bacteriană serioasă. Cefortul este un antibiotic potent, e adevărat, dar e foarte posibil să fi fost nevoie de ceva puternic. Nu vă faceți griji, tratați infecția corect, și pe urmă faceți o cură de lungă durată -3-4 săptămâni – cu probiotice de bună calitate (BAby Jarrodophilus, Refflor, BioSun). Până la urmă asta este problema unei terapii antibiotice – felul în care strică flora. Așa că nu aveți decât să vă concentrați pe a o reface.

   • Buna ziua! Ajutati.ma si pe mn cu un sfat va rog.Fetita mea de 3 ani se plange de vreo doua saptamani ca o doare burtica.in scaun am vazut un viermisor alb si mic.Am fost la farmacie mi.a dat o pastiluta pe care i.am dat.o fetii dar… fata zice in continuare ca o doare burtica.E si racita ,zice ca o doare in gat ,respira greu pe nasuc.Dar una peste alta aseara a inceput sa planga de durerea urechii stangi.I.am dat nurofen si sa mai lunistit.As noapte sa trezit plangand ca o doare urechea ,gatul si burtica.A vomitat de doua ori,face si febra.Ce sa fac sa o fac bine?va multumesc frumos

    • Buna ziua, cel mai probabil ca fetita Dvs a facut o otita sau o reactie otica la infectia din gat si nas. Nurofenul este o idee buna dar daca persista durerea trebuie sa fie consultat medicul pentru a se uita in ureche.
     Durerile de burtica pot aparea din multe motive – sunt intense? apare zilnic? Dar noaptea? au legatura cu masa sau cu emisia de scaun? Intrerup activitatea fetitei sau spune “ma doare buritca” si merge mai departe la joaca?

 80. Va multumesc mult pentru raspuns! Am terminat dozele de Cefort si acum ii administrez timp de 5 zile, cate 6 ml de Sumetrolim la 12 ore. In paralel, ii dau i pliculet de Linex baby si Complex B+Magneziu. Doctorita mi-a recomandat ca dupa terminarea sticlutei de B Complex, sa ii cumpar laptisor de matca pur si sa ii administrez cate o masura mica in fiecare zi, pana la terminarea flaconului. Ce parere aveti despre laptisorul de matca administrat copiilor? Numai bine!

  • Ma tem ca nu stiu foarte multe despre acest produs; dar probabil cine vi l-a recomandat stie :)… Multa sanatate!

 81. Buna ziua. Am un baietel de 2 ani si 4 luni, 14 kg. In data de 21.05 seara a inceput sa faca febra..initial 38.2 apoi a ajuns in jurul valorii de 39 (masurat axial), Fara alt simptom. A 2a zi seara s-au marit ganglonii de la gat si s-a vazut un punct de puroi. I-am dat antitermic la 4 ore, nurofen si panadol, febra scadea apoi dupa 2 3 ore iar crestea in jurul valorii de 38.5 39. In data de 23..05 am fost la medicul de familie, care i-a prescris sumamed 200 (4ml/24 ore) si antitermice. Dr a spus ca aparusera pete de puroi pe ambele amigdale. Astazi, 24.05, copilul nu a mai facut febra, starea lui este buna (nu ca intr o zi normala),a mancat cat de cat. Antibioticul inca nu i l-am administrat, pentru ca am asteptat 3 zile intregi de febra. Pete albe sunt pe ambele amigdale. Ce imi recomadati sa fac in continuare? sa ii administrez antibioticul?Ultima febra a fost in noaptea 23/24.05 – 38.8 la axila. Mentionez faptul ca el este diagnosticat cu amigdalita pultacee, are destul de multe episoade (7 intr-un an de zile), la exudat nu i-a iesit nimic niciodata, analize de sange bune. Acum nu i-am facut nici o analiza. In episoadele anterioare,daca nu ii faceam analize, ii dadeam antibiotic dupa 3 zile de febra mare (39) si daca nu era nici un semn de ameliorare (nu manca, era moale). Multumesc.

  • Sfatul meu ar fi sa NU faceti tratament antibiotic fara anlize pozitive de Streptococ. Daca nici in trecut nu a iesit pozitiv, atunci nici atunci poate sa nu fi avut nevoie de antibitoic – probabil ca el la infectiile virale face cazeum in gat, care sa fie confundat cu puroiul…
   Multa sanatate!

   • Va multumesc frumos pentru raspuns. Dr. meu mi-a spus ca se la exudat se cauta doar pentru streptococ si stafilococ, insa sunt foarte multe bacterii care ar mai putea fi, de aceea imi recomanda antibiotic. El dupa prima doza de antibiotic isi revine aproape complet. Tot sezonul rece i-am dat propolis, tonsilotren, biosept, sirop imunitate fares, polygema5, oscilococcinum, in dozele prescrise de dr. alimentatie lui este sanatoasa, a fost alaptat pana la 2 ani si 2 luni, avem un ritm de viata sanatos. La analize ii iese mereu fierul scazut – ii dau si supliment de fier, Nu merge la gresa/gradi deocamdata. Ca si istoric… eu eram la fel cand eram mica…episoade dese de amigdalita, tratate cu penicilina injectabil. pana in jurul varstei de 7 -8 ani, cand s-au rarit. Aveti un sfat? ce as putea sa fac?

    • Da, e adevarat ca sunt multe bacterii-dar sunt si multe virusuri – si la varsta aceasta cel mai frecvent virusurile sunt cauza gatului rosu. Faptul ca trece totul dupa o singura doza de antibiotic nu este neaparat o dovada ca acesta era neesar – poate ar fi trecut oricum, ceea ce se si intamapl deseori…
     V-as recomanda eventual o cura mai lunga (1-2 luni) de Lorobliss, un probiotic pentru gat si caile respiratorii, pe care il recomandam pentru preventia infectiilor de la acest nivel. Multa sanatate!

 82. Buna seara.Am un baietel de 4 ani si are pete albe in gat dar nu face febra ii dau algin 6 ml.Sa ma duc cu el la dr?daca ma duc imi da sigur antibiotic.o seara buna

  • Buna ziua,, nu stiu ce ati decis intre timp -dar v-as fi spus sa nu dati antibiotic si nici macar Algin daca nu este febra. Dar sa faceti o secretie faringiana, asta da.
   Oare cum va merge?

 83. Buna seara am si eu o fetita de 6 ani si 5 luni a avut puroi in gat iam dat 12 zile tratament antibiotic lam gatat sambata si akum iarasi are puroi in gat nu stiu ce sa mai fac

  • Sunteti sigura ca e puroi? S-au facut analize si a iesti ca e Streptococ? Pentru ca DOAR in aceasta situatie se da antibiotic – NU orice depozit alb din gat este puroi! Va rog, inainte se a mai da o cura de antibiotic, solicitati sa i se faca analize din gat – la nevoie si din sange! Nu e nici o problema daca asteptati 2 zile cu febra pana obtineti rezultatul – beneficiul va fi mult mai mare. Multa sanatate!

 84. Bună ziua, copilul meu de 2 ani și 7 luni, aseară a vomitat, mă gândesc că de la pirjoale că și mama mea a vomitat ieri, noaptea a dormit bine, iam dat ceai de tei și minta, azi dimineață iam dat căsuță de ovăz pe lapte, era tot bine,era vesel,jucăuș, cind la un moment mia zis că îl doare burtica și din nou a vomitat un pic,mam speriat și iam dat o pastila de cărbune, apoi iam măsurat temperatura, avea 37,3,mam uitat în git parca e puțin de tot roșu, după din nou iam măsurat temperatura și era deja 38,5,iam dat nurofen și iam dat cu spray Bioverde în gitisor, vad ca febra a scăzut, dar ma tem din nou sa nu se ridice febra, ma puteți ajuta va rog frumos!

  • Cel mai probabil are o viroza care i-a dat si gatul rosu si varsaturile. Nu este nici un pericol, dar v-as ruga sa va abtineti de la Nurofen, care el insusi poate provoca varsaturi. Daca face febra peste 38-38,5 (daca o tolereaza bine puteti astepta sa creasca chiar mai mult inainte de a o trata), v-as ruga sa ii dati Paracetamol (sirop sau supozitor), la nevoie Alvotor.
   Dupa fiecare varsatura lasati macar 30 minute in care sa nu primeasca nimic pe gura, pentru ca sa se relaxeze stomacul, apoi incepeti sa ii dati lichide in cantitati mici (cate o gurita – pauza, apoi iar o inghititura, iar pauza…etc).
   Multa sanatate!

 85. Buna ziua! Baietelul meu de 2 ani, de sambata seara am observat ca erau umflati ganglionii, am fost la dr si nea prescris zinnat! Zis si facut! Doar ca , de 3 seri , febra/tuse!! Nu ar trebui sa isi fi facut efectul antibioticul deja!? Are o tuse iritativa! Mucisorii ies cand tuseste! Febra face cam la 8 ore, la care actionez cu nurofen sau panadol! Ieri tot ce papa , voma! Ajutatima va rog

  • In primul rand, nu mi se pare ok sa primit antibitoic doar pentru inflamarea ganglionilor! Iar faptul ca a aparut febra, muci si tusea dupa aceea, sugereaza ca este vorba de o viroza, deci ca nu ar fi necesar antibioticul. Si daca este intr-adevar o viroza, va face febra posibil inca 3-5 zile fara sa fie influentata de antibiotic, dupa care va trece de la sine. Varsaturile ar putea fi de la Nurofen – asa ca, daca se paote evitati-l in aceasta perioada! nu as recomanda nici un fel de antitermic decat daca febra ii da stare foarte proasta – altfel nu! Mai multe despre febra aici. Multa sanatate!

 86. Buna! Am un baiat de 6 ani care face febra mare (39.5) de 5 zile. Initial am folosit Ospen de 500 la 8 ore, dar dupa 4 zile febra era la fel de mare si nu ceda decat la nurofen administrat la 6 ore. Am facut analize si a iesit clar infectie bacteriana. Ni s-a recomandat tratament injestabil cu cefuroxim dar pentru ca am refuzat internarea am inceput cu pastile de Zinnat de 250, dupa prima doza a facut in continuare febra 39. Credeti ca ar trebui totusi injectabil? multumesc.

  • Poate dura pana la 48 de ore inainte sa inceapa sa functioneze un antibiotic. Va recomand sa mai asteptati acest interval inainte de a schimba antibioticul -deja sunteti la al doilea, nu e bine sa treceti prin prea multe…

 87. Buna dimineata
  Baietelul meu de 4 ani a facut febra 38-39. Am administrat pentru 3 zile doar nurofen la 2-3 ore dupa febra pe considerentul “sa lasam organismul sa lucreze”
  apoi am fost la medicul de familie care a constatat rosu in gat si inceput de otita la urechea dreapta.
  Fara tuse si fara sa ii curga nasul, doar cu durere de cap in zona frontala.
  Tratamentul prescris: Sultamicilina la 12h, Nurofen la 8h, Alvotor la 12h si Biorinil de 3x/zi
  Suntem la a treia doza de antibiotic si imediat dupa administrarea primei doze a inceput sa transpire in somn, foarte mult in zona capului si a umerilor.
  In aceasta noapte a inceput sa sforaie. Par a fi mucozitati.
  Nu am administrat decat antibiotic si nurofen (considerand ca Alvotor si Biorinil nu isi au rostul)
  Mananca si bea apa ca de obicei si nu se vaieta decat de durerea de cap atunci cand febra isi face aparitia.
  Este normala transpiratia aparuta?
  Trebuie administrate si celelalte medicamemte?
  Marturisesc ca s-a intamplat dupa 2 zile la Ocnele Mari (o zi la strandul cu apa sarata (3-4 ore) si a doua la salina pentru 2 ore)
  Va multumesc anticipat.

  • Nu, este suficient atat. Transpiratia este un semn ca organismul incerca sa isi scada singur febra – si bine facea! Asigurati-va totusi ca primeste si un probiotic – in timpul si inca 2 saptamani dupa cura antibiotica.
   Multa sanatate!

 88. Buna seara va rog am nevoue de ajutorul dumneavoastra, toata iarna pana prin aprilie au fost raciti copii mei intruna le trecea o saptamana poate prea mult si revenea rosu in gat, nas infundat, au facut si otita puroiata si acum din nou au rosu in gat.Cel mic are 1 an si 9 luni si cel mare 3 ani si 2 luni.Le am dat augumentin celui mic 3 ml are 13 kg si celui mare 4 ml si are 17 kg.Va rog sa ma ajutati cel mare are gatul mai inflamat si are un punct alb.Dati mi va rog un tratament ceva de imunitate bun chiar daca este mai scump.Specific ca nu au fost la gradinita, doar de la toamna cred ca atunci or fi mai rau.Cevs sa ii intareasca.Si inca ceva am trecut pe lapte de capra intrucat mi a spus un medic ca acesta intareste imunitatea la gat.Imi puteti spune daca este bun si daca sa le mai dau acum cat au rosu in gat.Va multumesv si astept raspunsul.

  • Buna ziua,
   ma tem ca nu exista nici macar un singur produs care sa garanteze ca nu vor mai raci – dupa cum ati vazut in postari, este normal ca la varsta aceasta sa raceasca frecvent. De cele mai multe ori aceste infectii sunt virale si nu au nevoie de antibiotic – insesi tratamentele repetate cu antibiotice care nu sunt necesare slabesc sistemul imun, intr-un fel, si pot face copilul ceva mai sensibil. De aceea, inainte de a incepe antibiotic, cereti sa i se recolteze analiza din gat ca sa vi se dovedeasca necesitatea antibioticului – nu orice e alb in gat e puroi si majoritatea gatului rosu trece fara nici un tratatment, cu atat mai putin antibiotic!
   Pentru ca fac asa de des rosu in gat, v-as recomanda o cura lunga cu Loroblis, un probiotic pentru gat si caile respiratorii – cate 1 comprimat masticabil timp de 3 luni. Comprimatele se recomanda doar peste 3 ani – urmeaza sa apara si pliculete pentru copiii sub 3 ani – dar ma gandesc ca puteti zdrobi un comprimat si sa dati si celui mic. Si, eventual, puteti asocia First Defense, un produs destul de scump dar care la multi copii a dat rezultate bune – nu va asteptati insa la minuni, nici unul nu poate preveni infectiile varstei, fara de care imunitatea adevarata nu se creeaza!
   Multa sanatate!

 89. Buna ziua. Am si eu o fetiță de două luni care are o tuse seaca si secreți nazale greutate are 5kg as putea sa ii administrez vrun medicament sau să mai aștept. Va mulțumesc

  • Ar fi bine sa fie vazuta de medicul ei daca tuseste, inainte de orice tratament. Cel mai probabil este o viroza simpla, la care trebuie doar sa curatati nasucul daca se infunda tare si o deranjeaza la somn si mancare, fara alte interventii. Numai sa se excluda si o alta cauza a tusei.
   Multa sanatate!

 90. Buna seara.Am un baietel de 4 luni care mi-a facut febra 2 zile 38 – 38.5 ,am fost la doctor si mi-a zis ca are rosu in gat,mi-a dat antibiotic kalcid 2 ml la 12 ore. Acum in a 3 zi de antibiotic i-a aparut bebelusului niste bubite pe tot corpul .Ce trebuie sa fac sa intrerup antibioticul sau sa merg cu el pana la 7 zile??

  • Buna ziua,
   exista doua posibilitati – fie eruptia a aparut din cauza infectiei initiale (pentru ca sunt multe viroze cu rosu in gat care dau eruptie – dar daca este viroza atunci antibioticul nu este necesar), fie este o alergie la acel antibiotic (putin probabil, dar nu imposibil – situatie in care iar antibioticul nu mai este indicat). Daca febra a trecut si copilul se simte bine, as zice sa intrerupeti.
   Dar va sfatuiesc sa solicitati in viitor dovezi ca antibioticul este necesar – analize, de ex. Oricum, dupa aceasta mica cura de antibiotic, ar trebui sa administrati un probiotic pentru macar 2 saptamani (Refflor 1 plic, ep zi, Protectis 5 pic pe zi). Multa sanatate!

 91. buna ziua!!!am un baietel de 2 ani jumate…acum 5 zile avea rosu in gat cu puroi am inceput tratament cu antibiotic amoxicilina 3 zile,am scapat o zi de febra dupa care ne-a intors inapoi plus stomatita,febra mare am fost la doctor si ne-a recomandat iar antibiotic avem deja 2 zile si nu vad nici o imbunatatire…febra o face f des dn 3 in 3 ore deci nu apuca sai dau tratamentul de ibuprofen sau nurofen…va rog dati un sfat…multumesc

  • În situația aceasta trebuie lămurit dacă este infecție virală sau bacteriană – analize de sânge, adică. Sunteți deja la a doua cură de antibiotic, nu mi se pare că mai puteți aștepta. Multă sănătate!

 92. Buna seara, va deranjez cu o problema: am un baietel de aproape 5 ani care din luna noiembrie face episoade repetate de amigdalita pultacee. La inceput facea cam la doua luni, dar acum face din ce in ce mai des. Nu mai stiu ce sa- i mai dau, boala debuteaza brusc, cu febra (pana la 38), cu frisoane. Mentionez ca i-am luat de 2 ori exudat faringian si nu i-a iesit nimic. D-na doctor mi- a dat de fiecare data klacid, dar se pare ca nu-si mai face efectul. Am incercat si cu capsule biosept, cu spray- uri,i-a trecut, dar dupa 3 saptamani a facut din nou. Va rog sa- mi dati un sfat pentru ca nu mai stiu ca sa- i mai dau. Va multumesc pentru atentie.

  • Buna ziua, din ce imi povestiti eu nu sunt convinsa ca acel antibiotic era necesar. Da, pot sa fi fost depozite albicioase in gat, dar acelea nu era in mod necesar puroi! Mai ales daca exudatul faringian a rezultat negativ! Teoretic, pentru un astfel de tablou nu am face decat sa tratam febra (care poate dura si 6-7 zile) si simptomatice, eventual (spray sau sirop in gat care sa linisteasca disconfortul). Faptul ca face din nou nu inseamna ca antibioticul nu isi face fectul – ci poate insemna ca nu a fost nevoie de el de la bun inceput, si ca toate aceste episoade au fost virale, adica tratabile doar cu simptomatice!
   Ati putea incerca, eventual, un produs de genul ProImmunity, First Defense, pentru a-l mai intari putin, pentru ca probabil ca aceste episoade s-au succedat asa de frebcvetn ca nu a apucat sa isi refaca imunitatea total. Iar daca a luat deja de mai multe ori antibiotic, neapart o cura probiotica de lunga durata (de ex Refflor 1 plic pe zi minim 1 luna).
   Multa sanatate!

 93. Buna seara, Doamna Doctor! Fetita mea are 2 ani si 6 luni. Din luna decembrie, de cand merge la cresa, are episoade dese de febra 38,9-40 timp de 3 zile, ulterior fiind nevoită sa ajung la branula cu genta+cefort (reactii-gura sangeranda), genta+zinnat (reacții – afte bucale numeroase), genta cu ceclor (nicio reactie dar nicio ameljorare). De fiecare data ne făceam bine după antibiotic. Acum stiu de la ce face febra: de la stat in curent sigur.. De 3 zile suntem in vacanta; am mers cu geamul usor deschis si aerul circulabil in masină. Ne.am pricopsit cu o tuse urâtă, ochi cu urduori mulți uscați dar si umezi pe globul ocular. De astazi are febra. Deci, după 3 zile de tuse sacaitoare, harait usor din gât, somn agitat, astăzi apar micii lichizi, transparenti si febra acum pe seara 38,9. I.am dat in primele zile in total 3 suspensii de Panadol, auto din muguri de pin, astăzi i.am luat de la dacia plâng sirop de tuse-ingeras. Nu stiu ce sa mai fac. Nu vreau sa sfarsim cu branula. Ce imi recomandați, va rog?! Respiratia este foarte apăsată, inima are ritm f alert si este f agitată si marajta. Ce.i mai rau: suntem plecati din localitate, automat de langa medicul nostru si asistență care ne punea branula. Astept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastra.

  • Buna ziua,
   din pacate eu nu am certitudinea – din povestea pe care o relatati – ca fiecare din aceste episoade de febra au avut nevoie de tratamentul antibiotic. Cum probabil ati vazut si in postare, o viroza (care deci nu are nevoie de tratament antibiotic) poate sa deaa febra, chiar inalta, timp de 5-6 zile! Deci 3 zile de febra nu este, luat singur, un argument pentru tratament antibiotic, mai ales in combinatie!
   Despre episodul acesta va pot spune urmatoarele – simptomele par sa fie cele ale unei viroze (agitatia, maraiala, rapiditatea batailor inimii si respiratiei sunt toate consecinte normale ale febrei). Asa ca eu as recomanda urmatoarele: asigurati-va ca fetita se hidrateaza, ca nu apar semne de alarma (le gasiti aici) si tratati febra cu antitermice ca sa ii ameliorati starea generala. Daca reusiti, puteti recolta si niste analize de sange (proteina C reactiva, macar, +/- hemograma, daca se poate). Dar si daca nu recoltati analize, as mai astepta pana la 4-5 zile, ca sa vedem daca apare o tendinta a febrei de a aparea mai rar si de intensitate mai mica. Pentru ca o astfel de tendinta ne confirma ca este doar o viroza, ca organismul poate sa o controleze daca i se da timp si ca este in curs de vindecare.
   Terapia antibiotica data atat de frecvent – chiar daca este data corect! – poate sa faca mult, mult rau pe termen lung.
   Pe de alta parte, 5 zile de febra, chiar daca este suportata mai greu, nu face rau pe termen lung deloc.
   Sper ca v-am convins sa mai asteptati un pic :)… M-as bucura daca m-ati tine la curent cu evolutia ei.
   Multa sanatate!

 94. Bună ziua. Fetita mea de 4 ani face temperatura de 2 zile, are toate simptomele unei raceli, pofta scazuta de mancare. …Îi dau antitermice din 4 în 4 ore. Azi am observat și ganglionii inflamați ceea ce m a speriat puțin. Mărturisesc ca uneori la grădiniță mai pățea așa și tot timpul ajungeam la antibiotic. Acum a mancat într o zi înghețată…Nu știu ce sa cred. Dar acum fiind în vacanta m am hotărât sa încerc sa tratam și fără antibiotoc. ..oare vom reuși? Ce mă sfătuiți? Cat persista acești ganglioni inflamați. Gatul nu îi este roșu… Mulțumesc frumos

  • Buna ziua, daca are semne de raceala (mucisori, stare modificata), cel mai probabil este viroza. Adica nu necesita antibiotic! Mai ales ca la aceasta varsta majoritatea infectiilor febrile sunt numai virale! Chiar daca febra persista 5-6 zile, tot nu este motiv de ingrijorare (vedeti, va rog, semnele de alarma intr-o febra aici). Ganglionii sunt o reactie normala la infectii, de oricare tip ar fi, demonstreaza ca organismul se apara.
   Dar pot persista muuulta vreme dupa ce infectia a trecut (eu, de exemplu, inca am ganglionii occipitali ramasi de la rubeola din 2004). Asa ca nu va temeti de ganglioni, sunt doar o parte a sistemului imun.
   Puteti sa asociati la tratament Biosept sirop 4×5 ml pe zi (are si efect antiviral si antibacterian, fara efectele adverse ale antibioticelor).
   Antitermic ar fi bine sa nu dati decat cand febra ii determina discomfort, nu si daca nu face – nu este recomadnat sa se dea la ore fixe, fara sa fie necesar.
   Multa sanatate!

 95. Mulțumesc mult. Intre timp am reușit sa scăpăm de răceală. Însă se pare ca frățiorul ei mai mic (1 an su 2 luni) a răcit și el. Am fost la control cu el și ne a dat diagnosticul de faringoamigdaliga acuta. Întrucât făcea temperatura I am administrat antitermice și ne a fost recomandat biosept sirop…Și rezerva antibioticul zinnat,
  In cazul în care nu -iscade temp. Avem câteva zile de când luam biosept, spray pt gat gatulet fericit. Febra nu este continua însă de azi a început și o tuse urâtă, se chinuie sa expectoreze. Sa încep oare antibioticul? Duminica facem o săptămână de la control. .iar acum mi se pare ca deși era spre bine starea lui parcă e mai urâtă. .A apărut tusea, fornaie în somn. I am facut aerosol cu respisum si prospan..Mulțumesc mult

 96. Buna seara. Am o fetita de 3 ani jum .Imi face tot timpul rosu in gat .. si chiar si puroi … in fiecare luna ne confruntam cu aceeasi poveste . Nuj ce sa ii mai dau . Am facut akm 2 sapt jum tratament injectabil cu cefort akm iar a inceput sa faca febra . Antibiotice barem numai zic cate iam dat … Oxpamox ..ospen zinat augmentin .. m.am saturat numai stiu ce sai mai dau si ce sa ii fac.. febra face pana in 39cu 5 . Nici nu apuca sa.si revina si ea cu mancatu.l o ia iar . Sfatui.ti.ma si pe mn ! Multumesc mult

  • Nu imi este faorte clara situatia fetitei Dvs. Inteleg ca face rosu in gat cu depozite albe – dar nu mi-e clar daca s-a dovedit ca este puroi (prin analize de laborator – exudat faringian si eventual analize de sange) sau nu! De aceea nu stiu cat de justificate sunt aceste tratamente antibiotice!
   Asa ca, acum daca face iar febra, inainte de a-i incepe o noua cura antibiotica, as recomanda sa ii luati exudat faringian si analize de sange (macar hemograma si proteina C reactiva). Pentru a se lamuri daca este vorba de infectie virala (=> fara antibiotic) sau bacteriana ( => posibil cu antibiotic). Si pana atunci, puteti incepe un tratament cu Biosept sirop, si eventual antitermice daca febra este greu tolerata.
   Multa sanatate!

 97. Buna seara.am un baietel de 2ani si jumatate si de vreo luna o tine cu febra aproape saptamanal.de fiecare data ceva nou( enterocolita, conjuncttivita destul de urata sau rosu in gat).tot timpul ni se da antibiotic.acum, febra din nou cu rosu in gat fara nimic altceva pe amigdale.febra de 3 zile, insa azi a facut abia dupa 12h, nu 3h cum incepuse.ii dau biosept, in urma articolelor citite, ale d-voastra.ce ma sfatuiti sa i mai dau?e nevoie de antibiotic?oare se reface asa?

  • Din moment ce face febră tot mai rar, este semn că începe să se vindece de la sine, așa cum se întâmplă într-o viroză. Deci în nici un caz nu ar fi nevoie de antibiotic 🙂

 98. Bună ziua

  De 3 zile fetita mea de 4 ani jumate făce febra. Am tratat cu antitermice, gatulet fericit de teama sa nu ajungem iar la antibiotic..M am uitat în gat și am observat roșu și niște mici depozite albe. Vorbește ragusit..pofta scazuta de mancare. Azi am fost sa fac exudat faringian dar rezultatul e gata abia în 3 zile. După care am fost la doctorul de familie. A consultat o.gatul roșu. Eram sigura ca recomanda antibiotic. A zis ca e destul de rosu și sa nu fie complicații. Ne a dat klacid 5 zile. Eu ce sa fac? I am dat prima doza…Dacă nu iese nimic la exudat luam antibioticul degeaba, sau chiar își avea rostul?multumesc frumos

  • BUnă seara, îmi cer scuze, nu am avut internet până acum – cum mai sunteți?
   Este adevărat că ar fi trebuit făcut exudatul înainte de a se pune problema de antibiotic – chiar dacă asta ar fi însemnat câteva zile de febră în plus!

 99. Buna seara si multumesc pt raspuns. As mai avea o intrebare?dupa ultima raceala, nu reusim sa scapam de un mucus, care nu l putem sufla.se aude din gat .ce poate avea? Si ce as putea sa i dau? Observand ca nu recomandati usor antibiotic

 100. Buna seara!
  Am o fetita de 10luni care, de aproape 3zile imi face febra ajungang chiar si pana la 39grade. In prima faza i.am admin Paracetamol susp alternat cu Algin la 5-6ore. Ii scadea la 37,2, insa revenea la 38,5-39 dupa 4-5ore. Medicul i.a observat rosu in gat si durere de ureche si mi.a recomandat Cefalexin susp, in continuare Algin alternat cu Paracetamol la 4-6ore, Tantum spray, Osccilo si Eubiotic pt flora 2plic/zi. Nu am apucat sa.i fac un exudat…Am inceput sa.i dau prima doza de antib pt ca deja sarise de 39, insa mi.am dat seama ca nu i.am incercat si cu Novocalmin (care stiu ca este f bun pt febra)…si scazandu.i temp si cu el sa nu mai fie nevoie de antib…intrebarea mea este: sa.i intrerup antib si sa.i dau Novocalmin si Algin (la care raspunde bine) sau sa merg in paralel si cu el? Ce ma sfatuiti mai exact sa fac legat de toate cele relatate? Multumesc!

  • BUnă seara, îmi cer scuze, nu am avut internet până acum – cum mai sunteți?
   Este adevărat că este mult mai corect să se recolteze un exudat înainte de a începe un antibiotic, chiar dacă așteptarea rezultatului ar însemna cîteva zile de febră în plus = nu este nici o problemă, nu face rău (mai multe despre febră aici).

 101. Bună ziua, ne a ieșit rezultatul de la exudat ul faringian negativ….Va scrisesem ca am început antibioticul Klacid. Fetita de 4 ani avea roșu în gat, depozite pe amigdale…sa întrerup antibioticul?Deci sa înțeleg ca nu era deloc necesar?multumesc

  • Bună ziua,
   îmi cer scuze, am lipsit de acasă și nu am avut internet. Oare cum mai sunteți?
   Este adevărat că e preferabil să nu începeți antibiotic până nu aveți certitudinea că este necesar – asta, ca regulă pentur viitor :)…
   Multă sănătate!

 102. Buna ziua, doamna doctora. Baietelul meu de 1 an 5 luni a avut 4 episoade de febra mare peste 39, ajungand la 39,8. I-am alternat nurofen cu panadol din 4 in 4 ore si i-am administrat 1/2 voltaren supozitor la aceste episoade, pentru ca altfel nu ii scadea. Eu cred ca are rosu in gat, vreau sa specific ca mananca. Azi nu mi-a mai facut decat un 38,1. Este nevoie de antibiotoc? Cum ma indrumati sa fac? Daca mi,-a facut mai facut rosu in gat cu febra mare peste 39 inseamna ca la el asa se va manifesta orice viroza cu febra mare? Mentionez ca pana la varsta de 1 an nu am avut deloc febra, nici in urma vaccinurilor, nici a dintilor.
  Va multumesc anticipat!

  • Bună ziua,
   după cum poate ați văzut în postarea Despre febră, probabil că aceste pusee de febră sutn date de o viroză. Deci fără antibiotic. Mai ales daca acum este mai mică febra decât la început. Paote fi roșu în gât, dar nu e obligatoriu, orice viroză poate da febră, chiar fără alte simptome evidente. Așa că puteți continua cu antitermice – dar v-aș recomanda să fie doar la nevoie, când febra e greu tolerată, nu la orice febră! (mai multe detalii în postarea din linkul de mai sus).
   Și mă mir foarte mult că ați dat Voltaren! Nu se recomandă decât peste 14 ani și niciodată la febră! Și din nou insist să nu tratați chiar orice febră, pentru că nu este periculoasă!
   Mult succes și sănătate!

 103. Buna ziua.imi pureti recomanda va rog ceva pt mucusul acela in piept?nu scapam si tot apare.si dace se poate, ceva pt imunitate ca raceste tot mai des.nici nu vrwau sa ma gandesc de acum incolo.va multumesc

  • Bună ziua,
   Ar merita să limitați ingestia de lactate (în special de lapte – cu excepția celui de mamă, dacă mai alăptați încă) – de multe ori provoacă creșterea secreției de mucus.
   Ca metode pentru a-l îndepărta – aerosoli cu soluție de bicarbonat 2,1%, cu soluție de propolis (Aburii naturii – de la pravaliamica.ro), cu ACC; – ceai de lumânărică, de nalbă – cu miere. Sau un sirop de tipul Grintus, Imunotus. Multă sănătate!

 104. Multumesc ft mult.sunteti minune pt noi.ceva pt imunitate, imi puteti recomanda?

  • VItamina D , zinc și probiotice tot sezonul rece. În plus, cătină, produse combinate (apicole și cătină), First Defense, ProImmunity, Imunostimulant de la gama Îngerașul…

 105. Bună ziua. Multumesc pt răspunsuri. Acum suntem relativ bine..Însă în urma altor analize am descoperit la exudat ul nazal stafilococ auriu. Anul trecut am facut prima data aceasta analiza și fetita nu avea..Intre timp am fost 1 an la gradinita..Ce tratament recomandați? Am citit pe internet ca majoritatea ar fi purători sănătoși. .. O sa l repet și la alt laborator. As vrea sa evit antibioticul din ce am înțeles reapare.
  ..multumesc din suflet!

  • Intr-adevar, aproape toate aceste cazuri sunt purtatori sanatosi; cum s-a intamplat si la Dvs: l-ati gasit intamplator! Si NU SE trateaza! Niciodata aproape! Se creeaza doar rezistente antibiotice nenecesare si in plus, nu est enociv ca sa fie nevoei de tratament ! V-as recomanda cu tarie sa nu il tratati deloc!
   Multa sanatate!

 106. Multumesc frumos pt răspuns, Doamna doctor!

 107. Bună ziua din nou,
  În disperarea cu stafilococul am refăcut analiza fetiței la alt laborator… Chiar acum am primit rezultatul același. ..Doar ca stafilococ auriu meticuloasa sensibil…Acest rezultat indica portajull de stafilococ auriu.

  Va rog sa mi explicați ce înseamnă. Am sunat și la peditel iar doamna de la telefon mi a zis ca pot acționa local cu picaturi de 2, 3 ori pe zi…picaturi numite betabiospal. Fetita frecventează gradinita…E periculos,contagios?ce mă sfătuiți? Reușim fără antibiotic?multumesc din noi

  • Buna ziua,
   dupa cum va spuneam si mai sus , stafilococul in nas (mai ales daca este meticilino-sensibil – adica dintre cei “blanzi”, dar chiar si daca nu este!) nu este un motiv de ingrijorare si cu atat mai putin de tratament!
   Nu as recomanda nici macar tratament local cu picaturi! Pur si simplu il lasam pe loc.
   Nu este periculos, dar este adevarat ca se poate da mai departe. Pe de alta parte, din moment ce nu este motiv de ingrijorare nici nu conteaza daca il da mai departe sau nu.
   Dupa cum vedeti si in link-ul de mai jos, de pe Ministerul Sanatatii, Staphilococul aureu in nas nu necesita tratament:
   http://www.ms.ro/?pag=62&id=16274&pg=1

   Multa sanatate!

 108. Vă multumesc frumos pentru tot!multa sănătate! Sunteți minunată, reușiți mereu sa mă liniștiți!

 109. Buna ziua,
  Baiatul meu de 4 ani si 9 luni are gatul rosu si amigdalele inflamate, face febra 38,5-38,8 (temperatura este luata cu o suzeta termometru) la interval de 5 ore. Ii curge si nasul, mucozitatile avand o culoare galbena. Il ustura f tare gatul si i am dat doar brufen, salviasept si tantum verde. Credeti ca e nevoie de antibiotic?

  • Bună seara,
   din păcate am lipsit din țară și nu am apucat să îmi citesc comentariile – cum mai este băiețelul?

 110. Buna ziua,
  Sunt mamica unui baietel de 7 de ani care are o coarctactie de aorta corectata.Pe perioada sezonului rece principala noastra problema sunt amigdalele si nu de putine ori ni s-au prescris antibiotice.Am facut si exudat, o singura data a iesit influentza dar nu am primit antibiotic.Intrebarea mea este daca copilul este nevoit sa ia de fiecare data antibiotic( mai ales cand rosul in gat este asociat cu febra) datorita inimioarei?Medicul de familie spune ca e mai sigur asa din cauza unei posibile endocardite.
  Am citit toate recomandarile dvs si as fi foarte interesata sa folosim si noi Bactoblis.
  Astept cu mare interes raspunsul dvs.Va multumesc!

  • Buna ziua,
   ghidurile de preventie a endocarditei infectioase nu recomanda antibiotic decat in cazul investigatiilor invazive (de genul scoaterea amigdalelor!, alte interventii sangerande). Deci nu la fiecare infectie in gat este nevoei de antibiotic, acestea se trateaza simnptomatic, ca la orice alt copil.
   Bactoblissul este o idee foarte buna, fiind un probiotic pentru caile respiratorii, care sunt deseori “atacate” la aceasta varsta de infectii.
   In concluzie, eu nu as recomanda antibiotic preventiv, ci doar atunci cand analizele alaturi de simptome o cer.
   Multa sanatate!

 111. Buna seara! Am o fetita de 3 ani si in urma cu doua nopti a facut febra 39, am scazut-o pana la 38 prin impachetari, cartofi la talpi, 20 de grade in camera, pana la 4 dimineata cand iar a crescut si incepuse sa se vaite de picioruse! Am cedat si i-am dat 5 ml. ibuprofen, neavand in acel moment paracetamol in casa. Pana in prezent nu a mai facut febra, se vaita de gat, am reusit sa ma uit putin, este rosu, ii dau cu Tantum spay de 3 ori pe z i(pot si mai des?) si nu stiu ce as mai putea face, manaca foarte putin, Specific si faptul ca nu suntem in Romania. Am in casa Biosept ( imi puteti spune cat timp este valabil de la deschidere?) si Sirop de Imunitate de la Fares, ii pot da acum? Multumesc.

  • Buna ziua, scuze de intarzierea raspunsului!
   Cum se mai simte fetita? Bioseptul probabil ca nu mai este valabil dupa vreo 2-3 luni de la deschidere dar ma tem ca nu va pot spune cu certitudine – ma voi interesa. Da, siropul de imunitate il puteti incepe, este chiar perioada propice pentru el!

   • Multumesc pentru raspuns! Acum ea este bine, baiatul, 8 ani, are rosu in gat, amigdalele marite si face febra de duminica seara, cu frisoane si dureri de cap. Pentru dureri de cap si de gat ii dau ibuprofen la 8 ore si Tantum, sotul imi tot zice ca poate e cazul de antibiotic, gatul este foarte rosu, cu ceva albicios pe amigdale. Ne-am mutat de curand in Irlanda si inca nu stiu unde sa mergem pt. analize, este necesar un exudat sau mai pot astepta sa vedem cum evolueaza? Multumesc!

    • Da, ar trebui efectuat un exudat faringian inainte de orice alt tratament, si cat de curand. Sper sa ajunga la timp acest mesaj – din pacate doar acum am remarcat comentariul Dvs. Multa sanatate!

 112. Va multumesc din suflet pentru raspunsul dvs.
  Numai bine va doresc

 113. Buna ziua! Am citit cu real interes postarile d voaatra, pentru ca si eu am o fetita de 3 ani care face frecvent rosu in gat (cam la fiecare luna,maxim doua) pe care de fiecare data l am tratat cu antibiotic(la recomandarea medicului) .Ce as putea sa ii dau in afara de antibiotic si ce pastle pt gat recomandati?multumesc

 114. Buna ziua! Am citit cu real interes postarile d-voastra pentru ca am o fetita de 3 ani care in ultimul timp face foarte des rosu in gat /amigdalele inflamate(o data la o luna, maxim doua), de fiecare data o tratez cu antibiotic(la recomandarea medicului).Ce pot sa ii dau in afara de antibiotic,si ce pastile de gat recomandati?Multumesc anticipat!

  • Buna ziua! Antibioticul poate fi totusi necesar – dar numai daca exista argumente clare pentru aceasta – dupa cum ati vazut (simptoe clare si rezultate pozitive la analize). Altfel, nu e nevoie sa tratati decat simptomatic – daca apre durere in gat, atunci folositi un produs de calmare (Salviasept, Tantum Verde, spray Gatulet fericit…), daca are febra care produce discomfort, atunci un antitermic. Cu siguranta ajuta vitamina C impreuna cu zinc eventual. Atat! Multa sanatate!

 115. Buna ziua! Fetita mea are 6 ani, a vomat de azi – noapte de vreo 4 ori, am fost la medic si a spus ca are rosu in gat ,amigdalele imflamate( nu are puroi) febra nu a facut
  Dl doctor i a prescri zinnat ,dar as vrea sa incerc cu biosept si pastile pt gat
  D voastra ce parere aveti? Multumesc!

  • Dupa cum ati vazut in postare, daca nu are febra, si nu exista analize clare de infectie streptococica, nu este necesar antibioticul. Eu as inclina tot pentru un tratament cu Biosept si simptomatice dar fireste ca la orice semn de agravare ar trebui reluat consultul.

 116. Buna seara,
  Baietelul meu de trei ani si trei luni *15 kg* a inceput sa faca temperatura 38.5 de sambata 01.10. am cu durere decap imi tot spunea saracutul si stare generala proasta ,Cu antitermice a Marti04.10 dimineata a cedat insa o temperatura subfebrila prezenta ,in tot timpul asta s-a alimentat bine ,insa astazi a refuzat sa manance mai mult banana si lapte …mi-a dat de gandit asa ca m-am uita in gat ,amigdala rosiatica dreapta cu pete galbene pe ea….ce a mai persistat in tot acest timp nasul infundat si gajaiala cum ii spunem noi cei fara studii de specilitate doar parinti ingrijorati.Am sunat pediatrul fiind tarziu sa mergem la dumneaiei si ce aveam in casa Azitrox 4 ml la 12 ore.Acum va rog sa ma ajutati cu un sfat era necesar antibioticul si daca da cate zile sa i dau?Pediatrul mi a zsi 4 e destul?dar pt nasuc atat de infundat ?Eu i am facut aerosoli doar cu ser …Astept parere dvs cu deosebit interes,va multumesc!

  • Dupa cum ati vazut si in postare, eu nu recomand inceperea unui antibiotic pentru gat fara analize doveditoare ale unei infectii bacteriene – nu tot ce este alb-galbui in gat est cu adevarat puroi! De aceea, ne permitem sa asteptam 2-3 zile (chiar si cu febra!) pentru rezultatele unui exudat faringian, inainte de a incepe un tratament antibiotic care poate sa nu fie necesar… Cu atat mai mult cu cat febra parea se mearga spre bine… Asa ca eu as fi recomandat un tratament local (Tantum Verde, Gatulet fericit, Salviasept etc), vitamina C, curatarea nasului cu apa de mare. DAR este adevarat ca aceasta este o discutie teoretica – este important sa va sfatuiti si cu medicul care a vazut copilul.

 117. Buna ziua Doamna doctor,as vrea sa va intreb si eu am un Bebe de 8luni si are 10kg la inceput in prima zi a inceput sai Curga nasucul a doilea zi a inceput a tusi foarte des am Mers la medic si miau zis ca are rosu in git si ca este umflat miau propus sai dau sirop augumentin dar cite 5ml de 2ori pe Zi imi fac griji nu e prea mult la Asa virsta mentionez ca febra na facut doar ca tusea f/t rau and

  • Din descrierea Dvs copilasul pare sa aiba dor o viroza – care este oricum mult mai frecventa la aceasta varsta! Cu alte cuvinte, antibioticul nu ar fi necesar. Asa ca – daca nu sunt modificari la plamani care sa justifice un astfel de antibiotic, eu nu l-as recomanda, cu atat mai mult cu cat nu exista febra.

 118. Va multumesc frumos pentru raspuns !

 119. Bună ziua, băiețelul meu de 2 ani se află in colectivitate de 6 luni, in aceată perioadă am trecut prin mai multe viŕoze care au fost tratate ca atare dar la final ajungeam pe antibiotice di cauza otitei, menrionez ca suntem la a 4- a otită. Acum 2 saptamani a fost depistata ultima iar la prescriptia dr orl i-am administrat 8 zile de xifia. Dupa finalizarea tratamentului la 2 zile a inceput sa planga ff tare si sa acuze direri la ureche, ne-am intors la orl iar otita s-a agravat si ne-au prescris augmentin 10 zile, suntem la a 3- a zi. Imi fac griji ca flora lui va fi mult prea afectata dar sper sa putem termina tratamentul. Puteti va rog sa ma indrumati cum sa-i feresc flora si ficatul in aceasta lunga perioada de antibiotic on total ar fi 18 zile. Si de asemenea cum as putea evita pe biitor acutizarea otitei. Vă multumesc din suflet!

  • Buna ziua,
   pentru flora ar trebui sa primeasca un probitic de buna calitate (Baby Jarrodphilus, Refflor, de ex) pe parcursul tratamentului (dar la distanta de 2-3 ore de dozele de antibiotic) si inca cel putin 2 saptamani dupa ce acesta se incheie! Pentru refacerea ficatului, v-as recomanda un produs de tipul Liv 52, Hepaid, timp de 1 luna. In ce priveste predispozitia pentru otite, ORL-istii de copii din Cluj recomanda produsul Bactobliss (tot un fel de probiotic, dar pentru caile respiratorii) care in cure de 3 luni duce la scaderea semnificativa a otitelor. Multa sanatate!

 120. Buna ziua, beietelul meu de 5 ani si 9 luni a facut marti dimineata febra (cea mai mare 38,5 axial), peste zi a vimat o data, tusea productiv, a eliminat putina flegma din gat si apoi a vomat . Dupa amiaza am mers la control, a primit diagnotic rosu in gat. Avea si pete mici albe pe amigdala stanga. A primit tratament unasyn 250mg -5ml la 12 ore. Baietelul are 16,5 kg. IN noaptea tespevtiva nu a mai facut febra si nici pana azi febra nu a mai reaparut. Seara respectiva a luat o doza si dimineata o doza iar peste zi, miercuri avea deja multe afte in gurita, pe sub limba, au aparut pete albe si pe cealalta amigdala. Deja inghitea cu dificultate si mi-a fost teama sa ii mai dau iar antibioticul, sa nu cumva sa vomite. De atunci i-am dat cu glucerina boraxata si tantum verde spray. Toata saptamana am continuat asa, nu a mai vomitat, nu a mai facut febra, a mancat, dar inca mai are afte, si pete albe pe amigdale. Marti as vrea sa merg cu el din nou la cabinet, sa il revada. Ce analize as putea sa ii fac luni, inainte de vizita, pentru a primi tratament corect, sau daca mai e nevoie de tratament. Va multumesc.

  • În această situație este foarte probabil că petele din gât nu au fost puroi de fapt. În această situație, nu este nevoie de antibiotic, și acele depozite mai pot persista o perioadă mai lungă, fără să fie periculoase. Puteți face un exudat faringian (este important să nu fi mâncat, băut și să nu se fi spălat pe dinți în acea dimineață), și în funcție de acesta să se ia decizia unui eventual tratament. Multă sănătate!

 121. Buna ziua! Am o fetita de 1an si 6 luni care de 4 zile are febra peste 38-in prima noapte. si am intervenit cu panadol/nurofen
  In ziua urmatoare i am observat gingia de sus inflamat si ca ii miroase guritza.Dupa consultul la dr mi s a spus ca are rosu in gat si ggingia inflamata de acolo apare.( nu ii curge nasul, tuseste f putin -de 2-3 ori pe zi, incepe sa refuze mancarea)
  La consultul medicului de familie ni s a mai dat azitromicina( pe langa nurofen, ribotussin, glicerina boraxata si hexoral pt gingii.
  Suntem inca sub tratament. Intrebarea mea este : de la ce apare aceasta inflamatie a gingiei, copila abia mai poate sa manance/bea ceva?poate sa degenereze in altceva?
  se impune in acest caz un examen de sange/exudat? Si in cazul in care inca ia antibiotic, trebuie sa asteptam 7 zile pana la efectuarea examenelor?

  Multumesc!

  • Cel mai probabil a facut o gingivita (inflamatie a gingiei) in contextul infectiei din gat. Se intampla destul de frecvent, nu este periculoasa, nu poate degenera in nimic rau. Analizele la acest moment nu va ajuta foarte mult, fiind deja sub antibiotic. Incercati sa ii faceti si badijonari cu apa oxigenata (ajuta la vindecarea gingiilor), eventula si spray Dr Geske pentru afte. Va mai dura putin – aceste probleme se rezolva mai incet, dar vor trece cu bine si se va relua apetitul. Multa sanatate!

 122. Buna ziua!Am o fetița de 9 luni jumătate care m-a speriat cu o febra de 40.2.Am fost la medicul de familie care i-a găsit doar un pic de Rosu in gât,spunându-mi ca nu își explica febra asa de mare.mi-a dat zinnat,3 ml de 2 ori pe zi.acum fetița este bine,dat Dr.mi-a mai prelungit Zinnat pt încă 4 zile de data asta 3,5 ml.acum nu stiu ce sa fac sa ii mai dau in continuare,ori sa ma opresc.va multumesc anticipat!

  • Nu sunt foarte sigura nici macar de prima parte de antibiotic … o viroza cu putin gat rosu poate sa dea si febra mare; pe de alta partea, est eposibil sa fi fost infectie urinara care sa fi dat acea febra si pe care sa o fi tratat-o Zinnatul. Ar fi foarte bine daca in viitor, daca nu se gaseste un focar evident infectios, sa se caute si urina (examen sumar de urina, macar). Asa ca pentru moment nu cred ca necesar sa mai continuati antibioticul, doar un probiotic pentru macar 2 saptamani dupa ce l-ati oprit. Multa sanatate!

 123. Aș dori să vă întreb și eu sau mai degrabă vreau un sfat. Acum 4 zile copilul meu în vârstă de 8 ani a făcut o febră ușoară. 38,1-38,2. I-am dat paracetamol și dimineața următoare am făcut un exudat faringian și unul nazal. Intre timp a mai fost febril dar tot așa până în 38 grade. S-a plâns de durere de gât, gâtul este roșu fără puroi. Am primit intre timp rezultatele. În gât nu are nimic, în nas este Stafilococ alb hemolitic, cu antibiograma de rigoare. Sunt patru zile și nu este mai rău ca la început. Am dat cu albastru de metil, ceaiuri călduțe, apă plată ocazional paracetamol, adică seara. Ni s-a prescris antibiotic dar ma gândesc că aș mai aștepta poate reușește organismul singur. Cum mă sfătuiți?

  • Bună ziua,
   îmi pare rău că ați depins de răspunsul meu – dar nu am avut niciodată pretenția ca acest blog să fie o sursă de sfaturi rapide – doar de informație. Atunci când activitatea mea mi-o permite, reușesc să intru și să răspund.
   Dacă sfatul meu vă este încă util, vă pot spune că Staphiloculul aureu din gât nu se tratează, și că dacă alt microb patogen nu s-a găsit, nu se recomandă antibiotic. Dacă simptomele sunt persistente dar nu mai grave, se paote aștepta și 6-7 zile să dispară febra – o viroză (cauza probabilă a afecțiunii copilului Dvs) poate da o săptămână de febră, fără să fie semn de agravare.

 124. Păi se pare că putem muri liniștiți așteptând un răspuns

 125. Mulțumesc pentru răspuns. Să știți că pentru noi cei care nu găsim un medic competent , și aici mă refer la mentalitatea medicilor că antibioticul e răspunsul la orice problema, un răspuns de la dvs. e foarte asteptat. Dar în unele situații se întâmplă să nu fie cum așteptăm. :). Dacă se poate și mai aveți timp îmi puteți explica din ce motiv ați spus stafilococ auriu, la noi e alb hemolitic, așa scrie pe exudat. E cumva același lucru? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Nu, nu e același lucru, dar de obicei se găsește celălalt – și de aceea nu m-am uitat atent. Dar atitudinea și față de acesta e aceeași – nu se tratează.

 126. Bună seara.am o fetita de 3 ani și 3 luni care ieri după amiaza a acuzat dureri în timpul urinari plângând foarte tare.am recoltat urina pe care am dus-o la laborator și din primele rezultate nu are infecție urinara.acum bea multe lichide, durerea a dispărut dar a zis ca o doare gatul și uitandu-mă în gat se vede roșu cu un punct alb.poate ne puteți ajuta sa ne recomandați niște analize sau orice ne-ar putea ajuta.va mulțumim pentru timpul acordat

  • Bună seara; pentru moment așteptați rezultatul de la urină (sper că s-a cerut și examen sumar nu doar uroculturăă), iar mâine, pe nemâncate, ar fi tare bine dacă ați recolta un exudat faringian. Până atunci – folosiți ceva pentru liniștirea durerii (Salvaisept, Tantum Verde, Gâtuleț fericit…)

 127. Buna seara. Am un baietel de 1 an si 6 luni, si luna aceasta am fost internati de doua ori in spital. Acelasi disgnostic l.am primit si anume rosu un gat. La prima internare a facut 5 zile ampicilina la 6 ore si dupa o saptamana jumatate de la exernare am ajuns din nou in spital cu febra 39,3. De data aceasta i.a fost administrat cefort la 12 ore tot pentru 5 zile si la 3 zile de la externare a facut din nou febra 39. Are acum probleme si cu stomacelul. De data aceasta am fost la un cabinet particular si ni s.a spus ca ar avea tot rosu in gat.. mi.este teama sa nu aiba ceva mai grav. Mentionez ca inca din august i.am administrat tantum verde pentru gat rosu la recomandarea mediculuiVa rog mult sa imi dati un sfat. Va multumesc anticipat

  • la varsta aceasta , rosul in gat e cea mai frecventa infectie., SI in coplesitoarea majoritate a cazurilor este de origine virala! Adica fara necesar de antibiotic! chiar daca da febra mia multe zile… Deci eu v-as recomanda sa tratati simptomatic, atunci cand mai face (adica terapia febrei atunci cand il deranjeaza – dar daca o tolereaza bine nu e nevoie de tratament!, eventual un spray in gat – Tantum, Gatulet fericit…) si daca febra depaseste 3-4 zile, sa solicitati un exudat faringian. Inainte de a da antibiotic e nevoie de o dovada ca acesta este cu adevaat necesar! Si din moment ce a primit deja asa multe antibiotice – o cura de probiotic de lunga durata, chiar toata iarna (il ajuta si la imunitate).

 128. Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră. O seara buna va doresc

 129. Bună seara din nou.revin cu o rugăminte la dvs. În legătură cu fetița mea de 3 ani și 3 luni care avea dureri la urinare i-am făcut analize la sânge și unele au ieșit ușor modificate:LYM=2,93 NEUT=8,85 LYM%=23.5% NEUT%=71% MCV=89,9 HCT=42,7% iar la urina la primul sumar dus sâmbătă la laborator a ieșit bine și la cel de azi a ieșit corpi cetonici 50mg/dl.îmi puteți spune ce înseamnă toate astea. ? Îmi cer scuze pt romanul scris și va mulțumim!

 130. Imi cer scuze pentru intarziere. Coprii cetonici in urina nu inseamna decat ca ii era foame in timpul recoltarii :), mai ales daca ati luat urina de dimineata. Cat despre analizele de sange – doar neutrofilele sunt putin mai mari, ceea ce de obicei semn de infectie bacteriana… Dar daca nu are alte semne de boala, atunci nu e nici un pericol.

 131. As dori sa imi expun si eu problema de sanatate a copilului meu de 1 an si 5 luni,in speranta ca primesc un raspuns,un sfat …ce sa mai fac.in urma cu aproape 3 saptamani baietelul a inceput sa faca febra 39,3si sa fie apatic timp in care i-am dat panadol cu nurofen din 6 in 6 ore si multe lichide.Febra nu scadea deloc ba din contra a ajuns la 40,1 si am pornit spre spital.Acolo ne-a internat pe loc cu amigdalita pultacee.6 zile a facut penicilina injectabil ,nurofrn,tantum verde.i-au facut analizele care aratau clar o infectie dar si anemie feripriva.dupa 6 zile ne-a externat.Ajunsi acasa,copilul a inceput iar cu febra mare,39,2…A doua zi am plecat la Marie Curie cu el pentru analize mai amanuntite.L-a consultat pediatra si ne-a trimis si la ORL unde am aflat ca are otita la ambele urechiuse iar puroiul din gat inca era prezent.Iar tratament,de data asta augumentin la 12 ore,2,5 ml,biopax picaturi urechi si un spray nazal.7 zile de antibiotic si un nou consult la pediatra noastra care a zis ca nu trebuia sa luam augumentin ca baietelul are o infectie bacteriana.Dupa un nou consult ,rosu in gat tot mai are si ne-a zis ca trebuie sa-l tratam ca el nu s-a vindecat deloc dupa 2 antibiotice administrate.ne-a prescris Klacid 5 ml la 12 h,vibrocil 2 pic/4 zi,si ketof seara la culcare ,toate pt7 zile dupa care sa repetam hemoleucograma si frotiu sa incepem tratam pt imunitate care o are ff scazuta.Ajunsi acasa ,am inceput tratsmentul iar copilul meu iar are febra 38,5…Deci cum oprim antibioticum si luam altul cum face iar febra…Imi este fff frica si numai stiu ce sa-i dau si ce sa-i mai fac ca el numai termina odata cu febra asta..de ce?De ce face atata febra chiar si sub antibiotic.Va pot face prezente si rezultatelr analizelor..

  • Buna seara, imi cer scuze ca a durat sa va raspund.

   Mi-e destul de greu sa idntific exact problema – dar ce cred eu ca s-a intamplat este ca a vut mai multe infectii in succesiune. Orice infectie, fie virala fie bacteriana, face ca pe parcursul si imediat dupa perioada acuta imunitatea sa fie un pic prabusita. Apoi creste la loc. Dar daca in aceas perioada copilul se intalneste cu o infectie noua , o poate lua si pe aceea. Deci nu este vorba de aceeasi febra care dureaza de atatea zile, ci de infectii in succesiune. Problema este ca cel mai probabil aceste infectii sunt mai degraba virale, cel putin unele, mai ales daca febra a reaparut sub antibiotic (care nu influenteaza virusurile si deci se pot manifesta nestingherite). Asa ca ar fi important de stiut cum arata analizele lui acum, cand este febril din nou. MNi-e deci greu sa va ajut de la distanta, dar as vrea sa fiti linistita ca probabil este o perioada mai “ghinionista”, in care trece din infectie in infectie, dar care se va termina. Multa sanatate!

 132. Buna ziua! D-na doctor, as vrea sa va intreb daca pot sa-i dau copilului meu in varsta de 8 ani probiotic si liv 52 impreuna cu bronchovaxomul. Va multumesc pentru raspuns!

 133. Buna ziua doamna doctor as avea si eu o intrebare am copilu de 3 ani si are gatu rosu tuseste si respira putin mai greu are gatu rosu necesita antibiotic va multumesc

  • Mă tem că nu am cum să vă ajut fără să văd copilul – dar din ce povestiți, nu are febră, are tuse – deci mai probabil NU are nevoie de antibiotic. DAR cel mai bine este să se recolteze un exudat faringian și să tratați în funcție de rezultat. Faptul că respiră greu mi se pare mult mai îngrijorător decât roșul în gât.

 134. Bună ziua doamna doctor!Am si eu o fetiță de opt ani care are amigdalele roșii cu pete albe si are si ganglionii umflați și de Luni a început să facă și febră 38,5-39’C.De Marți i-am dat antibiotic Amoksiklav de 457 mg si tot mai face febră la un interval de 4-6 ore.Ce ma sfătuiți să fac?

  • Imi ce rmii de scuze – am ratat acest comentariu de la Dvs. Cum se mai simte fetita? Deja este o saptamana de la antibiotic… cum mai evolueaza?

 135. Buna..Am o fetita de 6 ani si are probleme cu gatu ,tot timpu are amigdalita dreapta umflata _am fost sa i fac un exudat faringian si a iesit bun..Dupa 2 zile am inceput cu antibiotic dar nu sa miscorat deloc ….ce sa fac? Va multumesc

  • Buna ziua, in primul rand nu inteleg de ce s-a inceput tratament antibiotic daca exudatul faringian era negativ! Antibioticul se da doar cand se gaseste un microb patogen in gat – de ex Streptococ beta hemolitic de grup A. Si chiar daca ar fi, nu antibioticul este cel care face sa scada amigdala in dimnesiuni – daca este mare inseamna ca a reactionat mai viguros la infectiile din gat (fie virale fie bacteriene ) si a ramas reactionata.
   Poate ramane mare o lunga perioada de timp – fara sa trebuiasca sa interveniti in vreun fel, daca pe fetita nu o deranjeaza.
   Asa ca eu eventual as recomanda un ceai de drenaj limfatic (il gasiti mai jos) si atata tot – nu antibiotic.
   Multa sanatate!
   Iată rețeta:
   -20 g frunze de toporaș sau trei-frați-pătați (cu toporașul va fi greu, dar se pot folosi “frații” lui) – Viola tricolor
   -5 g frunze lumânărică (Verbascum densiflorum)
   -5 g flori gălbenele (Calendula)
   -1 priză de frunze de izmă bună (Menta piperita)
   -apă fiartă

 136. Buna ziua,
  Am o fetita de 3 ani si 7 luni. Mergem la gradinita de la 2 ani si 9 luni si de atunci suntem mai mereu bolnavioare.
  Tocmai am terminat o sticluta de antibiotic si d-na doctor zice ca nu numai ca nu ne-a trecut rosu in gat dar am facut si puroi. Ne-a dat Zinnat. Tusim, nu facem febra, ni se cam infunda nasul. Avem polipi de la atatea raceli facute in timp. Am luat mult antibiotic deoarece asta prescriu medicii nostrii. Nu am avut probleme grave, rosu in gat, puroi, fara complicatii, dar cu antibiotic. Nu stiu ce sa fac. Sa ii mai dau antibiotic? Inca o sticla?
  Multumesc.

  • După cum ați văzut și în postare, dacă nu există febră și există tuse – nu se recomandă antibiotic din prima, se fac analize! Are mai mult semne de infecție viralî (nasul, tusea) și nu orice este alb în gât e neapărat puroi!
   Deci nu mi se pare că se justifică acest tratament, și ar fi bine să purtați o astfel de discuție cu medicul Dvs, mai ales având în vedere efectele negative ale antibioticelor pe termen scurt și lung.
   Multă sănătate!

   • Bună ziua! Am si eu o problema cu o fetiță de 2 ani și 2 luni. Are pete albe pe amigdale. Mi s-a recomandat zinnat pentru că este a 3 a lună consecutiv când face dar nu mi-l ia, îl varsă. Febra nu mai face de aseară i-am dat algin si alvotor cam la 5 ore. Nu vrea să facă nici caca deși nu este constipata strânge din fund, e puțin roșie și cred că o ustura. Nu stiu ce antibiotic mai bun la gust să îi dau ca să îl ia. Luna trecuta am avut Ceclor. Mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua,
     dupa cum scrie si in postare, NU tot ce este alb in gat este si puroi! De aceea nu incepem tratament antibiotic fara analiza pozitiva de Streptococ din gat! Mi=ar parea tare rau sa dati un antibiotic de nivelul Zinnatului si sa nu fie necesar… Asa ca eu nu va recomand nici un antibiotic – doar o analiza. Multa sanatate!
     P.S. acest sfat se aplica oricarei situatii cand vi se recomanda antibiotic pentru gat fara analize!

 137. Bună ziua! Am si eu o fetiță de 2 ani și 2 luni. De câteva luni avem probleme cu puroiul pe amigdale. Mi s-au prescris diverse antibiotice. Acum mi s-a prescris zinnat dar nu mi-l ia îl varsă. I-am dat algin si alvotor cam la 5 ore și febra nu a mai făcut de aseară. Nu vrea să facă nici caca strânge din fundulet, este un pic roșie și cred ca o ustura dar nu este constipata. Nu stiu ce sa ii fac pentru puroi, să îi dau altceva?

  • Buna ziua,
   dupa cum scrie si in postare, NU tot ce este alb in gat este si puroi! De aceea nu incepem tratament antibiotic fara analiza pozitiva de Streptococ din gat! Mi=ar parea tare rau sa dati un antibiotic de nivelul Zinnatului si sa nu fie necesar… Asa ca eu nu va recomand nici un antibiotic – doar o analiza. Multa sanatate!
   P.S. acest sfat se aplica oricarei situatii cand vi se recomanda antibiotic pentru gat fara analize!
   Pentru constipatie, incercati acum microclisme Meliolax sau supozitor cu glicerina. Daca se rezolva, aveti grija la alimentatie, sa primeasca alimente laxative, pentru ca aceste remedii nu trebuie folosite pe termen lung. Mai multe aici

 138. Buna ziua, sunt mamica unui baietel de doua luni pe care il alaptez numai la san, dar mi a fost prescris mie pentru gat mai exact amigdalita acuta antibiotic Klacid capsule 1cap/zi, brufen si spray de gat Septolete, intrebarea mea este daca mai pot alapta sau intrerup pe perioada tratamentului? Bebe are 5.50kg.Ast raspuns Multumesc!

 139. Buna seara, sunt mamica unui bebe de 2 luni care este alaptat la san, dar in urma unei dureri se gat diagnosticata cu amigdalita acuta, mi s-a recomandat sa i-au antibiotic clacid capsule 500/1cps pe zi, brufen si septolete spray de gat, mai pot alapta bebelusul pe perioada tratamentului? Mentionez ca bebe are 5.5 kg. Astept raspuns va multumesc !

  • Buna ziua, inaionte de a incepe tratamentul cu antibiotic, asigurati-va ca este intr-adevar necesar! Adica o secretie din gat si, pentru rapiditate, analize de laborator din sange (proteina C reactiva, hemograma, VSH) care sa va spuna mai repede daca este intr-adevar infectie bacteriana (adica daca este nevoie de antibiotic). Da, se poate alapta chiar daca luati antibiotic, dar flora intestinala a copilului tot va suferi – si aceasta poate avea efecte pe termen lung. Multa sanatate!

 140. Buna seara! Am un baietel de 7 luni care este racit de 2 saptamani.De 8 zile a inceput sa faca temperatura ( 39-39,4 maxim-temperatura masurata rectal)am fost la medic si mi a recomandat antitermice ( panadol si algin alternativ la 4 ore) si azitrox 2 ml la 24 ore.am inceput tratamentul vineri si sambata,duminica si luni a avut maxim 37,6.de aseara a inceput sa faca din nou febra ( 38) astazi avand 38,8 maxim.mentionez ca inca este sub tratament cu antibiotic.In rest este vioi.mananca normal,s joaca,rade,doarme.Este normal sa faca febra aproape 39 sub antibiotic? Si care ar fi motivul? Semne ca apar dintii nu se vad…Va multumesc!

  • Bună ziua, cu siguranță răspunsul meu ajunge târziu. Nu am înțeles care a fost justificarea pentru antibiotic – ce diagnostic ați primit. Pentru că o posibilitate a revenirii febrei poate fi că infecția originală a fost virală, care nu este influențată de antibiotic și care poate da febră 5-6 zile. Dacă starea generală e bună – e ok, și atunci puteți aștepta încă câteva zile să vedeți evoluția. Multă sănătate!

 141. Buna ziua.
  Am un baietel de 1 an si trei luni. De luni noaptea a inceput sa faca febra mare, cam 39. Suntem plecati din tara si n.am avut termometru. Nurofen I.am dat la fiecare febra mare. Ii scadea, revenea dupa cateva ore. Dupa doua nopti a inceput sa aiba febra mai mica, maxim 38, inclusiv azi. Tusea de trei zile a inceput. Ii dau sirop de ridiche neagrA si bebesept. Dar astazi tuseste mai des decat in primele zile. Noaptea are cate una, doua crize de tuse, apoi se linisteste si doarme. Uneori tuseste pana vomita o flegma. Azi a fost transparenta. I’ll curatam si de mucisori. Nasul e curatel. Are si un dintisor proaspat iesit. Medicul de familie mi.a spus sa.I dau nurofen trei zile si daca nu trece sa dau antibiotic. Azi abia am reusit sa.I vad gatu. Am apucat doar amigdalele sa le vad. Par a fi rozii ca si cerul gurii dar parca putin crescute si cu mici umflaturi, dar tot rozii. Mai stau o saptamana pe aici. Cum sa fac? N.as vrea sa se suprainfecteze, sau ce alta complicatie poate sa apara, dar nici sa.I dau medicament degeaba. Va multumesc mult.

  • Bună seara,
   după cum ați văzut și în postare, febra poate dura 5-6 zile fără să însemne că trebuie antibiotic – mai ales daca nu sunt semne evidente de infecție bacteriană (după cum spuneți). Așa că dacă vedeți de la o zi la alta că începe să facă febră tot mai rar și tot mai mică, înseamnă că merge încet spre bine – chiar dacă durează și o săptămână să dispară de tot. Dacă dați antibioticul nu înseamnă că preveniți o suprainfecție – doar vă alegeți cu efectele adverse ale antibioticului. Așa că eu aș recomanda să tratați febra DOAR când apare, nu cu oră fixă, pentru a vedea dacă exista aceasta tendință la rărire și diminuare a febrei… și să aveți răbdare. Multă sănătate!

   • Multumesc pt raspuns, cu temperatura e bine, dar tuseste foarte, foarte mult de ieri dimineata, reuseste sa doarma, dar cand se ridica tuseste mult si parca nu reuseste sa expectoreze. Cand am reusit sa.l mai vad in gat, spre seara, amigdalele erau cam ca ouale de pirchita, dar mai mici. Am inceput sa.I dau nurofen de ieri, pt ca m.am alarmat vazandu.le asa mari. Siropu de ridiche neagra, facut de mine cu miere intr.o taietura, ajuta la ceva? Bebesept mai am doar o portie. va multumesc.

    • Nu e obligatoriu să dați Nurofen dacă nu o dor amigdalele sau nu are febră. Pentru tuse vă rog să vorbiți cu medicul Dvs – nu pot trata fără să fi ascultat copilul. Dar puteți încerca siropul de ridiche, cum să nu! Multă sănătate!

 142. Buna seara, am o fetita de 4ani si 9 luni si acum 4 zile a avut temperatura 38 si doua varsaturi, iar in dimineata urmatoare infundata la nas si tuse. In urma toaletarii nasului, cu ser am vazut ca are secretii de culoare galbuie, in afara nu curge nimic. Am mers la medic, am primit tratament cu antitermic Nurofen,picaturi Biorinil, aerosoli cu dexametazona, sirop Eurespal, Sinupret . Nu a mai facut temperatura, evolutie buna, dar in cea de a 4 zi a facut temperatura 38,6 ( ambele masurate axial). Am revenit la medicul pedriatu care ne-a spus ca nu are nimic in gat si urechi, dar ca se pare ca s-a suprainfectat la nivelul nasului, iar ca diagnostic adenoidita acuta. De 24 de ore nu a mai facut temperatura cu antitermice administrate prin alternanta la 8 ore, stare generala buna, tuse destul de rara doar cu obstructie nazala. Medicul ne- recomandat Augumentin ES 5 ml/12ore/7 zile. Nu stiu ce sa fac si va rog sa ma ajutati, chiar este necesara administrarea antibioticului? Multumesc frumos!

  • Buna ziua, scuze pentru intarzierea raspunsului; nu pot evalua cu claritate situatia fara sa fi vazut copilul. Daca insa nu are alte semne de infectie bacteriana decat secretiile mai galbene, nu stiu daca este neaparat nevoie de antibiotic. Febra nou aparuta poate insemna foarte bine o noua infectie virala aparuta in convalescenta celei dinainte. Asa ca se poate astepta cateva zile – eventual cu sirop Biosept – pentru a vedea evolutia; daca merge spre bine febra, atunci a fost doar virus.
   Multa sanatate!

 143. Buna ziua, am si eu o intrebare va rog. Iarna trecuta am tratat stomatita baietelului de 7 ani cu Trachisan si a fost foarte eficient. Anul asta baietelul mai mic care are 3,5 ani a facut si el o afecrtiune cu simptome identice. Pot folosi acelasi tratament? Cit de probabil este ca boala sa se transmita? Multumesc mult1

  • Da, se poate folosi tot Trachisan- prospectul recomanda doar peste 4 ani, dar daca el stie sa suga tabletele si il supravegheati in acest timp ca sa nu se inece sau sa nu aspire, il puteti da si la varsta lui.
   Stomatita se poate transmite de la cineva care o are in acest moment, nu la distanta.
   Multa sanatate!

 144. Buna seara am si eu o întrebare am o fetița de 6 ani ,de doua zile face temperatura 38,8 si ajunge si la 39,8 , am fost la medic si ia dat antibiotic pentru zece zile .Menționez ca suntem in Anglia . Dar fetița mea nu tolerează antibioticul acesta care se numeste phenoxymethyl- penicillin. Pot săi dau alt antibiotic pe care i-l am in casa Keflex?Dr mi-a spus ca are ganglioni inflamați si ca ii trebuie antibiotic . Ce ma sfătuiți?

  • Da, si Keflex e o varianta pentru faringita bacteriana. Nu pot sa evaluez necesitatea antibioticului fara sa fi vazut copilul – dar de obicei preferam analize din gat inainte de a-l recomanda.

 145. Buna seara ! Fetita mea de 1an si 4l face febra de 2 zile39 ii administrez antitermice si merge inspre bine dar are ganglionii de la gat umflati si a aparut o tuse seaca in special noaptea parca o raguseala . Nu vreau sa ajung la antibiotic va cer din nou ajutorul pentru ca m -ati salvat de fiecare data:) . Ce sirop as putea sa-i administrez sau as putea sa-i fac aerosoli mentionez ca are 10 kg . Doctorul care a consultat-o mi-a recomandat antitermic dar este plecat in concediu ,alt specialist pediatru nu este in zona si mi -e groaza cu zilele libere ce vin ! Multumesc mult !

  • Buna dimineata,
   daca este ragusita, probabil a facut o viroza cu laringita. Cata vreme e doar ragusita, fara respiratie dificila, nu e nevoie sa faceti decat inhalatii calde la baie (reteta aici), caldura pe piept, hidratare corespunzatoare. Daca incepe sa respire mai greu sau scoate sunete ciudate, aerosoli cu Adrenalina – dar aici ar fi bine sa o vada cineva, mai ales daca respira greu! Antitermice – Panadol, eventual la nevoie Nurofen – v-as ruga sa ii dati chiar numai cand febra este greu tolerata (mai multe detalii aici).
   Multa sanatate!

   • Multumesc pentru raspuns , febra a scazut mult in schimb tusea seaca o deranjeaza in somn , am primit biosept , koflet si aerosoli cu fixotide si acc , aerius si pentru nas vibrocil dar nu este infundata decat cand mananca.Peste zi tuseste rar doar in somn e agitata. Mi se pr foarte multe siropuri si medicamente . O sa-i fac inhaltie dupa reteta de pe blog si va rog sa ma indrumati ce as putea sa -i dau sau ce sirop sa aleg . Multumesc din suflet .

 146. Am un copilas de 1.9 ani, de duminica 19.12.2016 a inceput sa imi faca febra 38.5-39.5 intrarectal pana azi 21.12.2016(azi nu a mai facut febra deloc)i-am scazut temperatura cu paracetamol/ nurofen supozitoare la 6 ore(dupa 6 ore facea febra)
  S-a uitat un medic in gat si a zis ca ar fi puroi
  Am fost azi cu el sa ii fac extrudat si o serie de analize, o parte dintre analize au venit; Monocite 1.72 10^9/l, Neutrofile 36.3 %. Monocite% 11.6%, Creatinina serica 0.42 mg/dl, Sideremie ser 10.81 yg/dl, proteina C reactiva 3.87 mg/dl
  Raspunsul la extrudat nu a venit inca, Ce sa fac? astept rezultatul sau sa incep sa ii dau antibiotic?De care?Starea lui este imbunatatita vizibil. nu mai are febra deloc.
  Deasemenea cred ca fierul este cam mic, ce ar trebui sa fac/sa ii dau
  Multumesc pentru ajutor

  • Buna ziua,
   analizele nu sunt rele deloc. Proteina C reactiva e mai mare, care de obicei inseamna infectie bacteriana, dar nu e foarte mare – si daca rezultatul exudatului este negativ, atunci nu e nevoie de antibiotic, mai ales ca a disparut febra. Asa ca deocamdata v-as recomanda sa nu mai faceti nimic, doar sa asteptati rezultatul (ne auzim cand il aveti).
   Fierul nu prea este relevant (are valoarea foarte varaibila de la o zi la alta) – deduc din analizele pe care mi le-ati trimis ca hemoglobina e la valoare normala? Daca da, atunci nu este anemie, deci nu trebuie tratament cu fier.
   Multa sanatate!

 147. Va multumesc pentru raspuns, nici nu aveti idee cat am cautat un medic ca dumneavoastra. Nici nu imi vine sa cred ca existati, dar ma bucur nespus pentru asta.
  A venit si rezultatul la analize: Exudat faringian: Absent Candida spp, Absent: Streptococcus Beta Hemolitic, Staphylococcus aureus(CG+), VSH 35mm/h, hemoglobina 12.1 g/dl. Febra nu mai are deloc, starea lui este foarte buna. Sper sa nu mai fie nevoie de antibiotic.
  Oare ar trebui sa ii dau ceva sa ii intaresc imunitatea, Acuma ii dau suc de catina cu miere amestecat cu sirop de echinacea si propolis.
  Va multumesc pentru raspuns si ca existati

 148. Buna ziua, am o fetita la scola in clasa a //-a si anul acesta a facut in Aprilie Streptococ Beta Hemolitic -A . In vara a iesit bine rezultatul Asl iar in Noiembrie iar a facut desi acum nu a mai avut nici semn – temp sau dureri de cap. Nu a trecut cu primul antibiotic Klacid , intre timp l-am luat si eu si am stat impreuna pe Augmentin . Pe 6 dec rezultatul a iesit negativ iar sap trecuta a facut putina temp , m-au chemat sa o iau de la scoala si surpriza …. Iar streptococ iar Zynat acum. Analizele noastre, eu , tata si bunica au iesit negative . Intrebarea mea este cum pot sa o imunizez ??? Am anuntat la scoala , doamna i-a trimis la exudat, le-a dat voie sa intarzie Joi la scoala doar sa faca testul … Nu toti l-au facut . Imi este teama ca dupa vacanta iar se duce in colectivitate . Nu are dureri de gat, temp a facut doar o singura zii – spre 39 asociata cu o durere de burtica.

  • Bună seara,
   regula de bază este că nu tratăm copiii care sunt purtători sănătoși de Streptococ (deci chiar dacă unii colegi ai ei l-ar avea, nu ar trebui tratați dacă nu au simptome). Și am unele dubii că ultimul episod de febră al fetiței Dvs a fost neapărat determinat de STreptococ (chiar dacă îl avea în gât la acel moment nu este 100% sigur că el era și cauza febrei – dacă nu existau semne clare de așa ceva – gâtul roșu cu depozite de puroi, ganglioni reacționați, absența tusei și a mucilor etc. Mai ales că febra a trecut de la sine după o singură zi). Așa că – nu există o modalitate de a imuniza față de Streptococ. Dar nici recomandăm tratarea lui agresivă – dacă nu dă simptome.

 149. Buna ziua!Baietelul meu in varsta de 4 luni a luat o mica raceala de la surioara lui (5.5ani),face febra 37.8,vroiam sa stiu daca as putea sa ii fac tratament cu nurofen si panadol associate ,doar ca nu stiu la ce interval de timp,mentionez ca sunt do R .Moldova si la noi astfel de tratament nu recunoaste nici un medic,toti imi recomanda antibiotic .va multumesc

  • Bună seara; nu se recomandă să dați antitermice decât la temperaturi peste 38,5 intrarectal (sau 38 axilar) – și atunci doar la nevoie. Adică dacă face doar de 2 ori pe zi, de ex, primește antitermic doar de 2 ori pe zi. Preferăm să începem cu Panadol, cel devreme la 6 ore. Dacă febra crește peste 38,5 mai repede de 6 ore, abia atunci mai puteți strecura câte o doză de Nurofen. Altfel – nu, pentru că este destul de agresiv pe stomac, și preferăm să îl lăsăm de rezervă. Multă sănătate!

 150. La noi se intimpla sa raceasca impreuna gemenii, eu fac accent pe medicina naturista, incerc remedii traditionale si combin cu medicine fara efecte negative. De exemplu folosesc Prospanul pentru tusea grea si picaturile Prospan pentru inhalatiile care au devenit o bucurei la noi pentru ca le pun desene animate ca sa stea.

 151. Bună, am un băiețel de 2 ani și 2 luni, pe data de 25 decembrie am fost la urgență cu el, făcea febra 38,9, ii dădeam Nurofen și scădea. A și vomat. A fost diagnosticat cu rosu în gat. Ne-a dat zinnat 4 ml la 12 ore, fluimucil 4ml la 8 ore, ketof 2.5ml Seara. Antibioticul nu vrea sa îl ia, vomita de la el. Pofta de mâncare nu are deloc. Fffff. Putin mănâncă. Cu ce as Putea inlocui zinatul? Menționez că el de o săptămână (înainte de data de 25 decembrie) lua cefaclor.
  Mulțumesc

  • Nu sunt foarte sigura ca acest antibiotic chiar era necesar – daca a fost recomandat fara analize… Daca totusi trebuie inlocuit, se poate folosi Amoxicilina sirop.

 152. Buna ziua ! Am un copilaș de 7 ani Si 4 luni si mi-a făcut o răceala foarte urâta cu febra 39.5 i-am dat nurofen pastile masticabile dar la 5 ore face iar febra as dori sa-i dau antibiotic ce imi recomandați ? Eu zic ca are roșu in gât face febra la interval foarte scurt mulțumesc

  • Imi pare rau, dar nu mi-ati furnizat nici un argument ca ar fi nevoie de antibiotic!
   Nu se recomanda antibiotic pentru gat rosu decat in urma analizelor din gat! Dupa cum scrie si in postarea aceasta precum si in cea Despre febra faptul ca face febra des si inalta, NU este semn obligatoriu de infectie bacteriana! Da, poate fi, e adevarat – dar poate si sa nu fie! Si decat sa va asumati riscul unui antibiotic dat degeaba, mai bine mai asteptati 2 zile cu febra pentru rezultatul unui exudat faringian!

 153. Bebelina de 1 an jumate cu gat “nu foarte rosu” dupa cum a spus pediatrul a primit indicatie de augmentin..sunt putin sceptica pt ca tuseste sec Si initial a zis ca nu prescrie antibiotic Dar Cand I-a auzit tusea s-a razgandit..a facut 3 zile febra pana in 39 , se odihneste, e vioaie dar mananca putin..bea multa apa in schimb

  • într-adevăr, un gât dicret roșu, mai ales cu tuse, nu este un motiv de antibiotic din start. Dacă persistă febra peste 4-5 zile la valori mari, se justifică un exudat faringian. Dar nu antibiotic din prima.
   E bine că se hidratează, chiar dacă nu mănâncă – e normal să nu aibă apetit dacă e infectată.
   Multă sănătate!

 154. Am mai scris si sub alt articol de pe site pentru ca sunt atacata de probleme cu gatul rosu la copilul meu. Ne-au prescris antibiotic pentru ca, cica se repeta prea des, dar eu cred ca e vorba doar de faptul ca a inceput sa mearga la gradinita. Tare as fi bucuroasa daca s-ar putea rezolva cu pastilute gen Isla toata debandada mea cu gatul rosu.

  • Da, grădinița aduce după sine multe, multe episoade de infecții respiratorii superioare, de multe ori cu gât roșu. Și în copleșitoarea majoritate sunt de origine virală, deci fără necesar de antibiotic. Și v-aș recomanda să solicitați exudat faringian înainte de a da un antibiotic empiric.
   Da, puteți da Isla: dar nu vă necăjiți dacă nu o să meargă fantastic. Fiecare persoană răspunde diferit la produse de “imunitate”, iar el este și micuț, încă nu are suficientă capacitate de a se apăra și deci va face multe episoade – e normal să fie așa. Puteți încerca și Loroblis, un probiotic pentru căile respiratorii, care merge bine în prevenția faringitelor și otitelor (cură lungă, de minim 1 lună).
   Multă sănătate!

 155. Buna ziua
  Am o bebelusa de aproape 7 luni..de Sambata a inceput cu febra 38,3 rectal..in ziua respectiva nu am apucat sa.i verific constant temperatura deoarece am fost plecati din oras..ajungand acasa la ora 21:00 i-am luat temperatura si avea 39,6 rectal..i-am facut impachetari si nu.i scadea prin urmare i.am pus supozitor Paracetamol 125..in ziua urmatoare in jurul orei 14:00 la fel…febra 39,3 rectal..i.am facut o baita mai rece, tot nu i.a scazut,i.am dat supozitor…a mers bibe..cand vine seara 39,9 rectal(in jurul orei 23:00)..repede compresii, si imediat supozitor Paracetamol(dupa 1 ora i.a scazut)…la 08:00 in diminetei urmatoare tot 39,3 rectal..i.am pus supozitor..apoi in jurul orei 17:00 i am pus din nou supozitor si de la ora respectiva nu a mai facut febra…azi dimineata 38,1 rectal.
  Mentionez ca in zilele astea a mancat destul de putin..apa foarte greu am convins.o..legume,destul de putin..in schimb sanul nu l.a refuzat..
  Sa fie semne de rosu in gat?

  • Cauza ar putea fi foarte variată – de la roșu în gât până la infecție urinară. Dar dacă ați observat că febra a devenit treptat tot mai rară și mai mică (și eu parcă așa înțeleg) atunci merge spre bine – deci probabil o infecție virală.
   Copiii nu mănâncă în nici o infecție, nu doar la roșu în gât.
   Multă sănătate!

 156. Buna ziua! Felicitari pt acest blog minunat!!! As avea o intrebare…dintre cele 2 produse Bactoblis si Loroblis, pe care il recomandati pt prevenirea infectiilor respiratorii recidivante, care ar fi mai eficient? Va multumesc!

 157. Buna seara d na doctor. Va apreciez foarte mult pentru răspunsurile acordate părinților îngrijorați pe anumite temeri. Deoarece ma aflu printre ei indraznesc sa va adresez o întrebare
  Fetița mea de 1 an și 6 luni a făcut un exudat faringian ieri dimineață (exudat prescris in analize pentru internare la fel și pentru mine) iar seara a făcut temperatura 39.4 . Am reușit să o monitorizăm până dimineața când din nou a făcut 39.7. Nu am mai stat pe gânduri și am plecat la spital . După consult doctorul de gardă i a găsit roșu în gât și i a prescris antibiotic și pe lângă acesta în continuare Panadol împreună cu Algin. Antibioticul care i a fost prescris se numește Claritromicina. I am dat astăzi însă il vomita…și sincer nu asi vrea sa continui cu el.
  Starea fetiței este buna insa nu are pofta de mâncare.
  Intrebarea mea este daca după efectuarea exudatului (rezultat pe care încă nu il avem abia pe marți e gata) la control s a găsit roșu în gât, se poate ca rezultatul exudatului sa fie pozitiv sau negativ? Infecția care se presupune ca o are ar trebui sa se vadă la exudatul făcut înainte de control sau e necesara repetarea acestuia?
  Vă mulțumesc !

 158. Doctorita de copii.ro
  Buna seara d na doctor. Va apreciez foarte mult pentru răspunsurile acordate părinților îngrijorați pe anumite temeri. Deoarece ma aflu printre ei indraznesc sa va adresez o întrebare
  Fetița mea de 1 an și 6 luni a făcut un exudat faringian ieri dimineață (exudat prescris in analize pentru internare la fel și pentru mine) iar seara a făcut temperatura 39.4 . Am reușit să o monitorizăm până dimineața când din nou a făcut 39.7. Nu am mai stat pe gânduri și am plecat la spital . După consult doctorul de gardă i a găsit roșu în gât și i a prescris antibiotic și pe lângă acesta în continuare Panadol împreună cu Algin. Antibioticul care i a fost prescris se numește Claritromicina. I am dat astăzi însă il vomita…și sincer nu asi vrea sa continui cu el.
  Starea fetiței este buna insa nu are pofta de mâncare. Seara de trezește plângând…
  Intrebarea mea este daca după efectuarea exudatului (rezultat pe care încă nu il avem abia pe marți e gata) la control s a găsit roșu în gât, se poate ca rezultatul exudatului sa fie pozitiv sau negativ? Infecția care se presupune ca o are ar trebui sa se vadă la exudatul făcut înainte de control sau e necesara repetarea acestuia?
  Vă mulțumesc !

  • bună ziua,
   nu avem cum ști NUMAI după aspectul gâtului, dacă este Streptococ în gât sau nu. Tocmai de aceea, chiar dacă este roșu tare, chiar dacă pare să existe puroi – nu se începe antibiotic până nu avem analizele din gât! Pentru că are mult mai multe șanse să fie virală cauza, și nu bacteriană. Cu alte cuvinte, eu v-aș fi sfătuit – cu toată febra! – să așteptați rezultatul înainte de a începe un antibiotic.
   Mai ales că – presupunând că rezultatul va fi pozitiv – Streptococul în zona noastră geografică are până la 75% risc de rezistență la antibioticele din clasa Claritromicinei!
   Sper că v-am fost de folos… eu aș mai aștepta cu antibioticul…
   Chiar dacă poate să facă febră până la 5-6 zile, chiar dacă e viroză!
   Multă sănătate!

   • Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat …antibiotic nu i am mai dat deoarece nu il accepta , il vomita așteptăm mâine rezultatul exudatului speram sa fie de bine .
    O seara buna!

 159. Multum pentru toate recomandarile. Am facut si noi exudat faringian si ni s-a zis ca nu este o infectie. Tratatm cu inhalatii cu ser fiziolofic, Prospan picaturi si spray de Propolis.

 160. Buna seara,

  Am o mare problema. Baietelul meu, acum in varsta de apriape 7 ani, de la varsta de 3 ani raceste in mod repetat si dezvolta infectii in gat si la plamani din cauza polipilor mariti. Imi doresc foarte tare sa il operez in primavara aceasta, am asteptat sa se mareasca si, stiind ca pot reaparea, am ezitat. De cateva zile acuza dureri mari in gat si tuseste. I am dat nurofen masticabil, tantum verde, grin tusse, acadele salvia si solutia de sirop din aceea gama timp de 3 zile. Acum i s a intensificat durerea in gat si i ai aparut pete albe de puroi in gat. Se vaita incontinuu de durere. Nu s facut febra. Acum ii administrez prima doza de amoxacilina 500 mg si o sa ii mai administrez la fiecare 8 ore. Ce imi recomandati? Va multumesc

  • Buna ziua,
   scuze pentru intarziere, am fost plecata.
   Din cate inteleg, face repetate episoade de infectii – si primeste repetate antibiotice. Celelalte tratamente pot fi sau nu necesare, dar nu fac neaparat rau asa caum o poate face antibioticul (chiar recomandat corect).
   Dupa cum poate ati vazut in postare, nu orice est alb in gat este puroi! Si nu ar trebui inceput tratament antibiotic pana cand nu aveti dovada (de laborator) ca este cu adevarat infectat cu o bacterie.
   Eu nu pot sa imi dau cu parerea decat in mod teoretic, pe baza povestii, fara sa fi vazut copilul e dificil.
   Pentru episodul acesta ati inceput deja antibioticul, deci nu mai puteti recolta analiza din gat, din pacate… In acest caz, administrati antibioticul asa cum s-a recomandat, alaturi de produsele pentru gat (Tantum, Salviasept). Incercati si caldura locala (pernuta de sare incalzita de exemplu), miere, ceai de salvia cu miere (concentrat, este destul de amar dar functioneaza), gargara de apa cu sare… Acestea toate sunt adjuvante care sa ii mai linisteasca durerea pana cand trece de tot.
   Iar pentru preventie, pana cand reusiti sa il operati, incercat Loroblis – este un probiotic pentru caile respiratorii, care este foarte recomandat de ORL-istii nostri de copii.
   Multa sanatate si va mai astept cu vesti!

 161. Am uitat sa mentionez ca, in perioada de nurofen masticabil administrat, i a curs iar nasul ( el oricum are mereu nasul infundat, doarme cu gura deschisa si i se da mereu apa de mare sau quix) si i am dat vibrocil picaturi nazale.

 162. imi cer scuze dar revin cu o completare: din cauza afectiunii naxale – polipii – raceste mereu iar infectia ii ajunge in gat si apoi la plamani. Ca drept urmare i se recomanda mereu antibiotic plus aerosoli. Ultima data a avut angina acuta eritematoasa si i s a prescris klacid ( ulterior am ajuns la dermatolog pt ca a facut intoleranta si a urmat o eruptie dupa 24 ore la nivel genital) + aerosoli cu Dexametazona 8mg/2ml-1ml + 1ml sf de 3 ori pe zi timp de 5 zile, salvigol spray, , greentuse, salvia sept, nurofen, biorinil, oscillococcinum. Tusea era frecventa. Oricum mereu i se recimanda aerosoli, nebulizari. Inainte de aceasta cu o luna jumatate a facut pneumonie. Se auzea cu urea libera murmur cand respira si, pe langa 100 medicamente, a avut nebulizari cu cu medicamente diverse la cate 30 min, de dimineata pana seara. Ne am saturat de medicii de la euroclinic si de la sanador. cand ma duc la consult, mai mult recomand eu medicamentatie, dansii scriu retete. Va rog mult, ajutati ma cu un raspuns

 163. Bună ziua
  De câteva zile am probleme cu gatul care mă doare îngrozitor(nu pare foarte roșu și nici nu am sesizat puncte albe de puroi).De asemenea, durerea în gat a venit însoțită și de o tuse productivăștia,dar și de febră(cel mai mult am avut 39.6). În primele zile am acționat doar împotriva febrei cu Nurofen și Paracetamol. Scădea și după câteva ore apărea la loc. De azi am inceput să iau Cefalexin pentru că durerea a devenit insuportabila.
  Menționez că am 17 ani. Știți cumva ce alt tratament as putea sa iau?

  • Îmi pare rău, nu am reușit să răspund înainte. Cum te mai simți?

   • Tusea nu a dispărut, iar durerea în gât părea să se fi ameliorat, dar astăzi mi-am dat seama că era doar o iluzie :).
    Am continuat tratamentul cu cefalexin, febra nu a mai fost așa de ridicata, maxim 38. În schimb, am avut probleme cu urechile. M-au durut îngrozitor, mai întâi cea dreaptă, care a dispărut după vreo ora sau două și ieri cea stângă ce m-a ținut câteva ore în dureri cumplite, cu palpitații. De asemenea, cat timp ma dureau, nu puteam sa aud foarte bine. În mod normal ar trebui să am o simplă răceală, dar deja a trecut o săptămână, iar lucrurile nu sunt mai roz. Ce părere aveți?

    • Parerea mea este ca trebuie sa te vada un medic specialist ORL – sa se recolteze poate o proba din gat, eventual analize de sange. Mi se pare ca exista totusi ameliorare, in primul rand in ce priveste febra. Dar daca restul simptomelor sunt suparatoare, ar trebui consultat un specialist care sa si vada ce se intampla acolo si sa recomade analize.
     Multa sanatate!

 164. Buna ziua.BAietelul meu de 1 an a facut febra o zi 38.8 care se repeta la 4-5ore.A doua zi dr.pediatru ne a spus ca are rosu in gat si i a sat sumetrolim, iar 24 ore febra a incetat, apoi revenind din nou timp de 2 zile.am fost iar la medic si ne a spus ca are rinofaringira pt ca avea f.multe mucozitati si i a prescris augumentin.Dupa prima doza de antibiotic a mai facut febra37, 8 de 2 ori care scadea si singura sau cu sosetele cu otet.Intrebarea mea este:Credeti ca a fost infectie bacteriana si era intradevar nevoie de antibiotic?Va multumesc!

  • Mi-e foarte greu să apreciez fără să fi văzut copilul. Dar est eposibil să nu fi fost bacterian – și într-adevăr merită să luați analiză din gât înainte de orice antibiotic pentru gât și să așteptați câteva zile – pentru ca febra dintr-o viroză poate fi ciudată și lungă și nu neapărat semn că trebuie antibiotic… ar asta e o discuție teoretică – dar poate folositoare pentru data viitoare. Multă sănătate!

 165. Va multumesc frumos pentru raspuns.va doresc si dvs. Multa sanatate!!!!

 166. Buna seara! Am un baietel de 2 ani și 6 luni care a avut varicela (mai are 2- 3 bubițe cu coajă). Astăzi s-a simți rău, nu mânca, avea temperatura 38, greata și stare de somnolență. Am fost cu el la medic- camera de garda- și medicul a constatat că are “puroi” in gat, că tratament am primit antibiotic- augumentin-. Nu știu dacă sa ii dau sau nu antibioticul, ce mă sfatuiti.? După o doza de Nurofen acum după 3 ore nu mai are febră. Stau de pază pt că a adormit și nu a vrut sa mai mănânce nici laptele Multumesc

  • Hristos a inviat!
   Intr-adevar, varicela scade imunitatea destul de mult si destul de mult timp – pana la 3 saptamani dupa ce se vindeca; asa ca poate sa ia infectii suplimentare in acest interval, care pot fi virale sau bacteriene. Intr-adevar, daca este cu adevarat puroi merita antibioticul – dar ar fi recomandabil sa va asigurati, inainte , ca este cu adevarat infectie bacteriana: adica sa ii faceti un exudat faringian maine dimineata sau un test rapid de streptococ azi, daca aveti unde. Chiar daca asteptarea rezultatului inseamna 2 zile in plus de febra, merita asteptarea, daca asta inseamna ca veti sti cu certitudine daca e nevoie sau nu de antibiotic. Pana atunci, Paracetamol (+/- Nurofen daca chiar este nevoie), lichide (chiar daca nu mananca) si rabdare…
   Multa sanatate!

 167. Hristos a invia!

  Am o fetita de 2 ani si 5 luni are 15 kg si ma confrunt mai tot timpu cu afte in gurita nu pot sa inteleg cauza leam mai tratat dar tot apar si face si febra de la ele nu inteleg de la ce ar putea face le cam repeta la 2 -3 luni ce as putea face Astept un raspuns orice sfat e bine venit Multumesc

  • Adevarat a inviat!
   Exista afte bucale recurente, adica care tot reapar, si de obicei se amelioreaza cu varsta. Dar uneori pot sa apara si in cadrul altor boli – daca face si febra, poate fi o febra periodica (de ex sindromul PFAPA), sau uneori apar in boala celiaca… Ar fi bine sa discutati cu medicul Dvs aceste posibilitati…
   Multa sanatate!

 168. Hristos a Inviat !

  Am o fetita de 2 ani si o luna, iar dupa vizita la bunici, plus colectivitate cu verisori pe care i-am auzit cu tuse, acum are amigdalele inflamate si ii curge nasul. Miercuri am auzit-o tusind putin, iar ieri cand s-a trezit era putin ragusita si am vazut ca are amigdalele inflamate. Febra nu a facut, iar la medic nu am dus-o pentru ca de fiecare data cand am mers cu gatul (de 4 ori de la varsta de 1 an) am primit zinat sau cefalexin. I-am dat nurofen, pentru ca era agitata si nu-i convenea nimic, am facut-o cu spray tandum verde in gat si i-am dat si acadea cu propolis de la farmacie.
  Ceea ce ma ingrijoreaza este ca iarna aceasta a fost racita mai des, terminam tratamentul ( nurofen sau paracetamol ) si dupa o luna sau pana la 6 saptamani, din nou era racita.

  Credeti ca e indicat ca sa-i dau ceva pentru imunitate? Pentru ca am auzit diverse discutii si pro si contra legat de siropurile de imunitate. Iar daca are amigdalele inflamate trebuie sa-i dau antibiotic?

  Va multumesc.

  • Adevărat a înviat!
   Mă bucur mult dacă nu ați dat antibiotic – și într-adevăr, nu trebuie antibiotic de fiecare dată când amigdalele sunt inflamate. Nici măcar dacă este febră asociată – oricum, nu fără analize pozitive de infecție bacteriană. Tratamentul pe care l-ați început este bun pentru moment.
   Nu, nici eu nu consider că e nevoie de terapie de stimulare imună; puteți însă să o ajutați cu zinc, vitamina C, un probiotic de bună calitate și dietă potrivită. Mai multe aici.
   Totuși, dacă doriți, eu lucrez bine cu produsele Immunice 10 Days, ProImmunity, First Defense și Colostru cu probiotice. Toate naturale.
   Multă sănătate!

 169. Buna!Am o fetita de 5 ani e racita .dar am observat in gâtul ei pete galbene.in spatele amigdalitei in gat.temperatura nu face am început să dau tantum verde.nu stiu ce ar putea fi nu se plânge de nimic

  • Nu orice e alb sau galben in gat e puroi :)… Deci daca nu are febra sau durere de gat nu trebuie facut nimic, se lasa sa treca. Si pot dura aceste depozite multa vreme, fara sa fie periculoase.
   Multa sanatate!

 170. Buna ziua, fetita mea are 3 ani si azi noapte a facut temperatura 37.9 dimineata s-a trezit putin ragusita. Am fost la medic si a spus ca are gatul putin inflamat, fara a fi rosu sau puroi. Ne-a dat nurofen tantum verde si eurespal. a ascultat-o si nu se aude nimic. Este ok tratamentul

  • Ana Stefanescu May 3, 2017 at 2:56 pm Reply

   Da, pare ok. Dar Nurofen nu as da decat daca face febra peste 38-38,5.

   • Noaptea nu a trecut tocmai bine. A inceput sa tuseasca si se audre ca un harait in piept. Cand s-a trezit a spus ca o doare gatul. M-am uitat cu lanterna dar nu se vede puroi pe amigdale. Nu stiu ce poate fi :(. A mai avut acum 2 luni puroi in gat

 171. Buna seara, doamna doctor!
  Baietelul meu (3 ani si 9 luni) cred ca a prins o viroza respiratorie acum 2-3 saptamani, care s-a manifestat fara febra sau cel putin insesizabila, mucisori mai degraba la stranut (nasul il sufla, infundat cand si cand doar) si tuse productiva (stare generala foarte buna, vioi, mancat normal, nu varsaturi, etc). Tusea a fost singura care m-a ingrijorat, caci inca este prezenta dupa atata timp, desi redusa ca frecventa (foarte putin peste zi si seara la culcare) si m-a determinat sa il duc la un consult ORL. Diagnostic pus: rinoadenoidita acuta (suorqinfectarea amigdalelor daca am inteles eu bine). Am fost la doi doctori specializati pe ORL, acelasi diagnostic, insa tratamente diferite: unul recomanda Respisun, Tobradex si Sinupret, celalalt Colargol, Pivalone, aerosoli cu dexametazona si antibiotic xifia. Credeti ca ar trebui lasata tusea sa treaca de la sine, sau mai degraba urmat unul dintre aceste doua tratamente, pentru a preveni posibile urmari nefaste ale ei? In cazul urmarii celui de-al doilea tratament, ce parere aveti despre aerosolii cu dexametazona si de antibiotic pentru diagnosticul de fata? Mentionez ca nu i-am mai facut aerosoli pana acum si ne-am ferit si de antibiotice, el trecand in genere foarte usor peste raceli. Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Ana Stefanescu May 8, 2017 at 1:44 pm Reply

   Buna ziua,

   imi cer scuze, nu stiu din ce motiv nu am descoperit mesajul Dvs decat acum. Sfatul meu ar fi fost sa tratati chiar numai simptomele care erau greu tolerate, atat. In nici un caz antibiotic; aerosolii cu Dexametazona – doar in cazuri de obstructie nazala foarte greu de rezolvat.
   Sper insa ca va merge mai bine deja – multa sanatate!

 172. Buna ziua,Dna doctor! Fetița mea in vârsta de 1an și 10 luni a fost diagnosticata astăzi cu rinoadenoidita muco-purulentă. Tratamentul prescris de medicul pediatru care a văzut-o este : Forexo, Sinupret pic, Prednison, aerosoli cu respisun și dexametazona. Simptomatologie: secreții nazale abundente,uneori verzui,de cele mai multe ori transparente și strănută des. Totul durează de o săptămâna. Medicul a spus ca are gâtul roșu,plin de secreții,iar pulmonar nu se aude nimic. Nu face febra, nu tușește, mănâncă, este activa. Va rog,ajutați-ma cu un sfat. Este in regula sa ii administrez antibioticul și corticosteroizii,in cazul de fata? Spre disperarea mea,nu are 2 luni de când a fost tratată pentru o pnemumonie. Am mare nevoie sa fiu stiu ca fac ce este bine pentru sănătatea copilului meu
  Va mulțumesc anticipat pentru un răspuns!

 173. Buna ziua!am un băietel de 3ani si 9luni care acum 3luni a avut scarlatina si am tratat.O cu penicilina.Acum o saptamana a facut rosu in gât si limba la fel ca la scarlatina,fara febra sau alte bubite pe corp.Am fost la medic,i s.a luat analiza din gât si a zis ca are streptococ si ne.a dat Cefaclor 250mg ,3,5ml la 8ore.Avea neaparat nevoie de antibiotic?ma cam feresc de el,asta este a treia oară când i.a de cand s.a nascut.Vreau sa precizez facptul ca in cateva zile am uitat sa.i dau la ora si i.am dat urmatoarea data ,nu i.am dat cand mi.am amintit.Riscam sa apara din nou??Multumim!

  • Scarlatina intr-adevar poate reaparea, asa cum poate sa faca si alte amigdalite cu Streptococ de mai multe ori in viata. Daca insa nu avea febra poate ca s-ar mai fi putut astepta… desi parerile sunt impartite.
   Acum nu va faceti griji – asigurati-va numai ca primeste multe probiotice, inca 3 saptamani dupa ce se termina antibioticul, precum si iaurt, chefir, muraturi fermentate.
   Multa sanatate!

 174. Buna ziua!!! Am si eu fetita de 14 l cu febra de 5 zile pana in 38.5 si tuseste ff urat..dr zice ca are rosu in gat si cam atat, mi-a recomandat doar tantum verde si muuult san..alaptez inca..ea plange de fiecare data cand tuseste, mai ales noaptea, nu mananca solide mai deloc, vrea doar san si atat…dr mi-a zis sa nu-i mai dau nici macar nurofenul daca febra nu depaseste de 38.5, sa las organismul sa.lupte cu virusul..imi place cum gandeste si tot timpul pana acum ne-au trecut racelile fara sa ii administrez absolut nimic..doar aspirat si san..dar acum parca mi se pare ca e tot mai rau..o tuse mai urata, febra de 5 zile, molesita si apatica rau, durerile din gat..nu stiu, ii mai pot oare administra ceva sa o ajute mai mult si sa-i treaca mai repede? Exista riscul sa apara complicatii mai mari? Multumesc anticipat

  • Bună dimineața,
   sunt întru totul de acord cu medicul Dvs; și dacă febra a început să apară tot mai rar și să fie tot mai mică, atunci înseamnă că infecția merge spre bine. Dacă însă febra e neschimbată și vedeți că starea generală este alterată rău, atunci poate ar merita făcute niște analize de sânge și din gât ca să știți sigur că este viroză. Eu asta aș recomanda; și până aveți rezultatul, eventual începeți Biosept sirop, care are și efect antiviral și antibacterian pe lângă cel pentru tuse.
   Multă sănătate!

 175. Buna ziua,
  Baietelul meu are 3 ani jumatate,15,5 kg, are o luna de cand tot tuseste sub diferite forme sec, incarcat iar sec,fara febra timp in care am incercat cu eurespal, biosept,plantusin,ketof si alte naturiste .De o saptamana a inceput si cu mucisori cand albi cand mai galbui si tuse tot mai urata.Am fost la medic luni ne-a spus ca se aud raluri la plaman , gatul putin rosu , ureche ok, tratament cu aerosolo fluimucil , erdomed, izoprinozine si ceva pentru nas(a facut la ultimele raceli otita una la Craciun si apoi iar in februarie, la nas face mucozitati si nu curg se localizeaza pe sinusuri, nu se dreneaza si face otita, a facut atunci injectabi, cu antibiotic sirop nu a cedat), azi am fost din nou pentru ca starea nu s-au imbunatatit cu mult, doar tuseste mai rar. Gat ok, infundat in continuare , se aud raluri la pamana si timpanul e rosu dar nu e bombat.Am primit zinat, izoprinozin, erdomed, aerosoli doar daca e foarte infundat si ceva pentru nas. Mi-e foarte teama cu urechea sa nu faca otita din nou sa ajungem la injectii.E normal sa faca la fiecare raceala cu muci otita? in ianuarie a facut endoscopie nazala si nu are polipi. Oare de ce nu i se dreneaza mucozitatile? Ce mai putem incerca? Multumesc mult

  • Buna ziua,
   din pacate este destul de greu sa va sfatuiesc de la distanta (ralurile din plamani pot fi de multe feluri si pot sugera diagnostice diferite, unele care cer antibiotic, altele nu!). La fel si urechea! Daca e doar rosie, si nu bombeaza, nu are nevoie de antibiotic – este otita, dar una congestiva, usoara, care nu necesita nici injectii nici internare…
   Dar da, din pacate, unii copii sunt mai predispusi la otite – v-as sugera sa incercati o cura lunga, de 3 luni, de Loroblis. Este un probiotic pentru caile respiratorii care merge bine in preventia otitelor – ORL-istii nostri il recomanda cu entuziasm. Si, intre perioadele de raceli, de 2-3 ori pe saptamana, lavaj nazal asa cum se prezinta in filmuletul din postarea aceasta.
   Multa sanatate!

   • Buna ziua,
    Am o nelamurire, as dori sa incep cura cu Loroblis insa pe prospect nu am vazut specificatii pentru adulti si copii.Baietelul avand 3 ani jumatate as putea sa-i administrez cate jumatate de pastila?? in felul acesta ar ajunge o cutie pentru o luna.
    De asemenea i s-a recomandat si o cura cu Luivac, daca raceste in perioada administrarii(destul de lunga 28 zile) trebuie intrerupt in acea perioada?? am citit pe prospect ca trebuie sa fie sanatos cand incepe administrarea.
    Multumesc

 176. Fetita mea de 6 luni a inceput azi sa tuseasca productiv.Nu am reusit sa ajung cu ea la medicinsa i-am dat bebe biosep.Am avut in casa,ca mai am o fetita de 1 an si 6 luni.Intrebarea mea este ,daca am facut rau sau nine ca i-am dat acest sirop. Va multumesc anticipat.

 177. Buna ziua, baietelul meu de 1 an si 5 luni a facut acum 2 zile febra 38,6 care a persistat o zi tratata cu Panadol si Nurofen. Dupa ce a trecut febra a inceput sa il dernjeze rau gatul si la un control pediatric ni s-a spus cum ca ar avea puroi in gat si ni s-a recomandat antibiotic. In situatia in care el nu mai prezinta febra si e doar marait de la durerea din gat, tuse nu prezinta, despre ganglioni nu m-as putea pronunta exact ( am verificat asa nestiutoare si nu ar parea sa fie nimic umflat) chiar ar fi nevoie de acest antibiotic? Varianta mea ar fi sa ii fac testul pt strepA si exudatul si vedem apoi, dar medicul de azi era tare pornit sa incep de indata tratamentul antibiotic sa nu mai astept, sa ma duc la urgente daca se agraveaza etc… Multumesc in avans de raspuns!

  • Buna ziua,
   da, si eu sunt de parere cu Dvs. Nu este nici un pericol daca asteptati inca cateva zile pana obtineti rezultatul (sau chiar pe loc, daca faceti testul rapid). In schimb evitati un antibiotic care poate fi inutil (si daunator pe termen lung).
   Multa sanatate!

 178. Bună seara!am un băiețel de 6 ani și de 1 săptămână face febra peste 39 de grade.am fost la doctor cu el și mi.a dat antibiotic Augumentin și nurofen (mi sa spus ca are faringita ),degeaba febra scădea după 5-6 ore apărea din nou.3 zile î.am dat acel antibiotic și dacă am văzut ca tot face febra am plecat la spital.acolo mi.au dat injecții. ….cefort cu geanta. ..predinson, prospan și nexium…. (tuseste rar o tuse seaca).febra nu a mai facut 3 zile dar tot î.am dat nurofen…după 3 zile de antibiotic cu cefort mi.a făcut iar temperatura..38 cu 8…am fost din nou la spital mi.au zis sa mai aștept sa își facă efect antibioticul…dar acum i sa înfundat branula și nu sta sub nicio forma sa ii bage alta face foarte rău tipa, tremura transpira…nu mai știu ce sa mai fac.este palid,nu are pofta de mâncare și noaptea când doarme transpira foarte tare… (țin sa menționez ca dintre. O fiola de cefort făcea de 2ori și la spital ne.au spus sa dizolve cu 5ml de ser sa ii facă 4 și unu sa îl aruncam.oare asta sa fie problema de încă face febra?).nu exista alta metodată în afara de injectabil?sfatuiti.ma ce as putea sa fac!

  • Ma tem ca nu pot sti care este situati aexact fara sa fi vazut copilul si analizele. S-au facut analize de sange la el? Daca da, mi le-ati putea trimite pe mail, va rog? (anacristinastefanescu@gmail.com)

 179. Buna ziua, doamna doctor!
  Va rog din suflet, ajutati-ne si pe noi! Am un baietel de 9 luni si jumatate, care pana acum niciodata nu a fost bolnav. De ieri noaptra, insa febra s-a ridicat brusc la 39 si toata ziua a avut febra. I-am administrat prin rotatie ibufen suspensie si Paracetamol supozitoare, in decurs de 20-30 min febra ceda de tot sau pana la 37, iar peste 4 ore iar se ridica pana la 38,8 sau 38,9. Am chemat medicul la domiciliu care l-a ascultat si a spus ca nu are nimic. Mentionez ca nu are niciun fel de secretii nazale, tusa sau depuneri in gat. Mereu isi roade gingiile, insa nu sunt imflamate (cu toate ca nici la primii dinti la eruptie nu s-a inflamat gingia si nici nu s-a inrosit), dar citind mesajele mai sus am inteles ca dintii nu dau asa febra. Am dat analiza de urina acum dimineata, asteptam rezultatul. El e nascut cu pielectazie la rinichiul stang, dar o forma foarte usoara care mi s-a explicat ca se retrage pan la 1 an. E posibil sa fie afectati rinichii sau totusi e debut de viroza? Cum voi face diferentierea intre infectie virala vs bacteriana pe baza analizei de urina?
  Va multumesc din suflet

  • Buna ziua,
   sper ca intre timp copilasul se simte mai bine si poate aveti si rezultatul de la urina. In situatia Dvs as fi zis ca este ori: 1. o infectie urinara (care se va vedea daca exista in examenul de urina leucocite multe, poate nitriti, iar urocultura e pozitiva) SAU 2. o infectie virala simpla (care poate merge exclusiv cu febra pentru pana la 5-6 zile (uneori si 7). Deci daca analizele de urina vor iesi negative, merita sa aveti doar rabdare si sa va asigurati ca se hidrateaza bine copilul si va trece de la sine, chiar daca mai greu. Daca insa urina e pozitiva – va trebui sa va indice medicul Dvs tratament in functie de ele.
   Multa sanatate!

   • Buna ziua! Va multumesc din suflet pentru raspuns! Astazi e a 3-a zi de febra, valoarea maxima de azi 38,6, intervalele crescand intre febre. Intre timp a venit rezultatul urinei, dar si cel al sangelui. Am dorit sa evitam antibioticele si de asta le-am facut pe ambele. Analize de urina: leucocite 2-4 (norma <3); proteine – 0,033 si corpi cetonici: + (am inteles ca febra mare, transpiratia abudenta ar putea devia usor acesti ultimi 2 indicatori), restul norma;
    Analiza gen a sangelui: leucocite: 6,7 (6-17,5); neutrofile segmentate – 16 (28-48), monocite – 1,13 (0,4-0,82), monocite% – 17 (4-10), VSH – 12 (0-10), restul norma.
    Un pic ma pun in garda acei corpi cetonici si proteinele neisemnate in urina. Am administrat in aceste 3 zile, prin rotatie: paracetamol, nurofen, ibufen si 2 ori pe zi supozitoare viferon (interferon alfa 2b) – antiviral la recomandarea pediatrului. Care este parerea dvs? E un debut de viroza? Continuam doar cu antitermice?

    • Imi pare rau, nu am vazut comentariul mai devreme… Da, toate analizele spun “viroza”. Si modificarile din urina sunt nesemnificative (mai ales daca nu mancase de ceva vreme cand ati recoltat-o). Eu v-as fi recomandat antitermic doar la nevoie si atat. Oare ce s-a mai intamplat intre timp?

     • A treia zi fusese si ultima zi de febra, spre marea noastra fericire! Alte simpome asa si nu si-au facut aparitia, respectiv nu am mai administrat nimic! Va multumim din suflet ca existati!

 180. Bună seara! Vă deranjez si eu cu o întrebare. Fetița mea de 8 luni a fost diagnosticata cu putin rosu în gât.Medicul de familie mi-a spus să-i dau Algin de 3 ori pe zi si ca antibiotic Amoxicilina 125mg/5 ml. Medicul de familie a scris pe rețetă să-i dau 5 ml la 8 ore, dar farmacista a spus că este doză foarte mare si mi-a recomandat să dau 2,5 ml la 8 ore. Eu acum as vrea să vă întreb după cine să mă iau?
  P.S. Menționez că fetița are 8,600 kg.
  Multumesc!

  • Buna ziua,
   in primul rand nu sunt convinsa ca e nevoie de acel antibiotic – la varsta aceasta rosul in gat nu prea e dat de bacterii, ci de virusuri, si nu necesita antibiotic. Cel mai bine ar fi sa solicitati un exudat faringian sau test rapid de streptococ, – chiar daca asta inseamna sa mai asteptati cu febra 1-2 zile, pentru ca nu e bine sa dati antibiotic fara sa fie nevoie (si aproape sigur nu este)…

 181. Buna ziua, Doamna Doctor!
  in urma cu 1 sapt fetita mea de5 ani a facut temperatura, ganglioni mariti. I am facut analize urgente hemoleucograma, care a iesit ok. Vsh care a iesit marit, fibrogen tot marit si sideremia (aceasta la cerereamea,celelalte date de doctor) care a fost scazuta.

  Hemoleucograma…
  Hematii……. 4380000 /mm3 (3850000 – 5150000)
  Hemoglobina… 12,2 g/dL (10,7 – 13,9)
  Hematocrit…. 35,2 % (32,5 – 41,5)
  MCV……….. 80,2 fL (74,0 – 89,0)
  MCH……….. 27,9 pg (24,5 – 31,0)
  MCHC………. 34,7 g/dL (31,0 – 36,0)
  RDW……….. 13,8 % (13,0 – 14,2)
  Trombocite…. 279000 /mm3 (200000 – 445000)
  Leucocite….. 9700 /mm3 (5100 – 12900)
  FORMULA LEUCOCITARA:
  Neutrofile… 61,20 % 5940 /mm3 (28,00 – 71,00)
  Limfocite…. 32,80 % 3180 /mm3 (25,00 – 55,00)
  Monocite….. 4,90 % 480 /mm3 (1,50 – 8,50)
  Eozinofile… 0,70 % 70 /mm3 (0,50 – 5,50)
  Bazofile….. 0,40 % 40 /mm3 (0,00 – 1,75)
  VSH…

  41 mm/h (< 10)

  (sange integral EDTA, Detectie prin radiofrecventa)
  Fibrinogen…

  5,22 g/L (1,8 – 3,5)

  (plasma citrat, Coagulare-Clauss)
  Fier seric (sideremie)…

  12 μg/dL (28 – 93)
  2,1 μmol/L (5,0 – 16,6)

  Am administrat antibiotc 7 zile. Acum fetita este ok, Vroiam sa vaintreb daca sideremia scade la infectii(cum a fost cazul recoltarii)

  Pediatra nu ne adat tratament cu Fe :(.Ar trebui? Ce sa fac?Cand as putea repeta analizele? Mentionez ca fetita mananca de toate, carne..fructe…nu stiu de ce e fe asa de mic., Acum si a revenit complet.

  Multumesc din suflet!

  • Da, fierul poate scadea foarte mult in infectii. Oricum fierul variaza foarte mult de la o zi la alta, de aceea nu este foarte fiabila acesata analiza. Nu, nu aveti nevoie de tratament cu fier – pentru ca nu are anemie! Hemoglobina la valoare normala ne spune ca nu este anemie! Nu fierul!
   Asa ca fiti linistita – e sanatoasa si nu are nevoie de alt tratament.

 182. Bună ziua!!fetiță mea a fost diagnosticată cu puțin roșu în gat are 6 luni și medicul de familie mi-a dat reteta cu algin și agumentin. .. Nu as vrea sa încep cu antibioticul de acum.pot sa-i dau numai algin ???farmacista mi-a recomandat brufen??

  • Buna ziua,

   La varsta aceasta aproape toate din cazurile de rosu in gat sunt date de virusuri si deci nu au nevoie de antibiotic; Nici de Algin, daca nu are febra. Ar trebui tratate simptomele (pe care nu le stiu) si atata tot.
   Multa sanatate!

 183. Acest articol trebuie citit de doctori, eu niciodata in 7 ani nu am dat atibiotic de capul meu, dar de multe ori am avut dubii in privinta tratamentulu cu antibiotic!!! chiar si la nou nascut mi-a dat antibiotic ca suspecta ceva.. nu era sigur nimic si m-au aburit ca daca nu dau se poate imbolnavi copilul mai rau si sa ajunga sa nu ami poata fi tratat!!

 184. Buna ziua

  Doamna Doctor

  de ceva timp baietelul meu de 2.6 luni refuza mancarea.Nu supa,nu pilaf sau tot ce manca inainte. Mananca lapte praf 2+ cam 800 ml pe zi sau chiar mai mult. Mananca selectiv doar ce vrea, sticsuri,…I am facut analize din coprocultura,coproparazitologic au iesit ok. Nu are giardia…sau altele. Insa ne-a iesit la analiza fungi candida. Tratament, la momentul respectiv am primit Colostrum de la Secom, pe carel-am terminat, niste multivitamine si un sirop Sumetrolin. Ma bate gandul sa-i fac hemoleucograma, sideremia, calcemia….O fi anemic? amenia duce la lipsa pofetei de mancare? ce imi recomandati?

  multumesc din suflet

  • Buna ziua,

   imi cer mii de scuze pentru intarzierea raspunsului.
   DIn ce imi povestiti, nu de analize ar avea nevoie… ci de mici modificari de obiceiuri alimentare. Mananca prea mult lapte – care ste hipercaloric si atunci nu mai are nevoie sa manance altceva, in plus ciuguleste prea multe fainoase (poate si intre mese?)
   Sfaturile mele ar fi sa incercati sa limitati laptele de 400-500 ml pe zi maxim!, sa nu mai fie la indemana sticksuri si alte gustarele pe baza de faina sau carbohidrati si la mese sa ii oferiti maxim 2 variante (ambele sanatoase) din care sa ii dam ocazia sa aleaga. Daca nu doreste, se poate ridica de la masa si sa revina la urmatoarea masa sau gustare care TOT sanatoasa sa fie.
   Cu siguranta Dvs vreti sa va asigurati ca se hraneste si atunci va vedeti nevoita sa ii oferiti ce ii place – dar va incurajez sa nu o faceti! La varsta asta nu mai poate “muri de foame” si incet-incet va invata sa accepte si alte alimente. Dar e important sa va tineti tare, pentru ca va tot incerca sa va forteze sa ii dati ce ii place… Nu cedati :)!

   Mult succes!

 185. Buna seara, fetita mea de 3 ani si sapte luni are rosu in gât. Duminica am mers cu ea la urgente si i s a dat ceclor. Sub acest antb a facut febra _37.5,6luni, marți iar miercuri am mers cu ea din nou si i a schimbat antib cu ketof. Începuse să si tusească si pt asta i am dat paxeladine. Nu mai face febra si nici nu mai tuseste nu i mai dau nici un atitermic . Acum gâtul este tot rosu si are ganglioni umflați la ureche. Nu st ce sa i fac…..sa mg cu ea din nou sau sa astept. Ea are o stare buna a început să mănânce . De ieri transpiră f mult. Va multumesc

  • Buna ziua,
   imi pare foarte rau dar in perioada Sarbatorilor nu am prea verificat mailul – oare cum se mai simte fetita?

 186. Buna ziua dna dr, cum e posibil ca intr o gradinita de fapt doar la o grupa din aceasta institutie sa spuna cam asa”face exudate apoi antibiotic preventiv” avem un caz de scarlatina si atata comunism din partea cadrelor didactice, nu veniti fara exudate negative. Pai sincer, prefer sa faca boala nu sa i dau preventiv antibiotic. Am 4 copii si doar eu hotarasc ce trebuie facut…atunci cand ti se impune nu i ok mai ales in zilele noastre. Am rude care lucreaza in sistemul sanitar si spun exact ca dvs purtator sanatos,dar nu necesita tratament fara simptome. Intrebare; dna dr este normal ca totiiiiii doctorii sa spuna; mda antibiotic preventiv cu Ospen ca e mai usor?
  Va multumesc! Felicitari pentru blog atat de bine explicat…sunteti o raritate de medic dedicat meseriei!

 187. Bună seara dna Dr, am descoperit acum site ul și am văzut ca ati ajutat foarte mulți părinți îngrijorati. Am și eu o problema cu fetița mea. Are un an și jumătate iar de aproximativ 1 lună, o tine într-o febra aproape continua. O sa încerc sa fac un rezumat. Pe data de 31.12.2017 a făcut febra undeva la 38.6, a debutat la ora 16.00 apoi a ținut-o pana a doua zi din 4 in 4 ore. I-am dat nurofen /panadol alternativ. Am pus pe seama dinților ce tot o chinuiau. Pana pe data de 8 ianuarie a fost bine. Apoi a început iar cu febra, alte simptome nu a avut, timp de o săptămână a făcut febra încontinuu. Timp în care m-am prezentat de 3 ori la același medic, îmi spunea că are rosu în gat și să-i țin febra sub control. Am hotărât sa ma duc la alt medic, simțind ca totuși nu este normal sa facă febra asa se mult timp. Mergând la alt dr a stabilit imediat sa facem analize, exudat și urina apoi în funcție de rezultate sa poata lua o decizie. Pe data de 16 ianuarie i-am făcut analizele, iar toate rezultatele au fost bune, inclusiv la exudat, urina. Dar totuși copilul meu insista cu febra, nu a depășit 38.6, dna dr spunea ca e posibil sa fie și de la dinți care s-au suprapus cu o viroza. A hotărât să-i dea totuși Amoxiclav timp de 7 zile. Febra a persistat încă 5 zile sub acest antibiotic. Într-un final m-am bucurat ca este bine, a fost timp de 3 zile bine, fără febra, într o stare buna. După aceste 3 zile, a început sa strănute și să-i curgă nasul. Și febra a revenit în mare forță mai exact pe data de 21 ianuarie. Greșeala mea a fost ca i-am luat temperatura de la frunte și nu rectal, crezând și pacalindu-ma o febra interna foarte mare. Duminica noapte pe 22 ianuarie a început sa aibă frisoane, am reușit să-i scad febra. Luni, 22 ianuarie, s-a trezit destul de molesita, am crezut ca din cauza faptului ca nu a dormit bine. Am verificat la frunte febra, mi s-a părut ca începe sa fie iar călduță, am hotărât sa i pun un paracetamol supozitor. După aproximativ 15 min, a făcut convulsie febrila care m-a speriat de moarte. A durat cam 1-2 min, timp în care ochii ii dădea peste cap, se invinetea, spume la guriță și era într – o poziție “covrig” în spasme. După ce a trecut convulsia a intrat într o stare de inconștiență (respira). Am dus – o imediat la spital, când am ajuns a deschis ochii. I s-a administrat o injecție cu dexa și rectal duazepam. Am stat în spital pana i-a scăzut febra, apoi am hotărât sa nu rămân internata. În urma controlului s-a depistat rosu în gat, mi-a spus sa țin febra sub control și sa o previn. Ea a continuat sa facă febra mare 39.5, am reușit sa o scad, iar miercuri am mers la un alt dr. Din nou control, același răspuns, rosu în gat, viroza, ca nu e cazul de antibiotic, dar dacă totuși persista febra mare sa încep sa i dau Zinat. A continuat cu febra și de joi am început sa – i dau zinat, cu speranța că o să înceteze cu febra. Acum face febra la interval mai mare de timp, aproximativ 6-7 ore, dar când face e peste 39.0. Sunt foarte îngrijorată și nu știu ce soluție sa găsesc, ma puteți ajuta cu un sfat? Va mulțumesc mult!!

  • Buna seara,
   imi pare rau pentru intarzierea raspunsului… Din pacate nu cred ca am alt sfat decat ca ar trebui sa va internati si sa fie investigata mai aprofundat. De exemplu recoltata hemocultura in plin puseu febril – nu cred ca toate episoadele febrile au fost din acelasi motiv (cum au fost despartite de zile libere) dar au fost prea multe si prea apropiate. Eu asta v-as recomanda, decat sa luati antibiotice in repetitie fara un diagnostic clar.
   Multa sanatate!

 188. Buna,va rog sa ma ajutati cu o parere,
  Baietelul de 5ani a inceput cu dureri de burtica seara si dimineata era deja cu varsaturi .dupa control la dr.am inceput cu debridad si probiotice pt ca avea si scaune moi dar nu diaree. Spre seara febra mare 39 ,si am inceput cu antitermice alternativ la 4ore pt ca tot facea febra .In ziua urmstoare control la dr din nou gat rosu nas infundat stare de greata tot cu febra. I s-a facut un test cu secretie din gat pt streptococ dar a iesit negativ dar dr tot ne-a dat augumentin es 4.5ml doza pt 25 kg cat are. Intradevar starea s-a ameliorat nu a mai facut febra dupa 2zile de tratament dar are momente cand e f molesit si somnolent .si nu prea are pofta de mancare .
  As dori sa stiu daca era necesar antibiotic?

  • Nu am cum ști cu certitudine, dar e foarte probabil că… nu. Iar moleșeala este relativ acceptabilă într-o viroză… Poate dura câteva zile, inclusiv în convalescența. E important să se hidrateze, chiar dacă nu mănâncă.
   Multă sănătate!

 189. buna seara .,am o fetita de 2 ani si de 2 zile face febra ,cred ca are rosu in gat , i.am dat panadol dar tot face febra , are si frisoane , nu mănâncă mai nimica este galesa , nu ii curge nasu nu tuseste , doar are febra , pe langa panadol pot sa ii dau si mucosin , nu vreau sa ii dau antibiotic , mulțumesc

  • Bună ziua,
   poate foarte bine să facă febră doar pe o viroză – cu sau fără roșu în gât, și poate dura 5-6, uneori 7 zile febra. Dar trebuie să vedeți încet-încet că devine tot mai rară și tot mai mică. Mucosin nu cred să se justifice din moment ce nu tușește.
   Nu are rost săt ratați decât simptomele care deranjează, atât.
   Multă sănătate!

 190. Buna ziua!
  Baietelul meu in varsta de 3 ani jumate care a inceput anul asta gradinita, deci este primul an de colectivitate. Din octombrie a inceput sa tuseasca, o tuse care nu se mai termina, se ameloreaza dar nu dispare definitiv. I-am facut investigatii la plamani si pare sa nu aiba nicio problema. Siropurile de tuse nu isi fac efectul deloc.Nu face febra, nu are alta problema dar ma sperie tusea. ce pot sa fac???

  • Buna ziua,

   mi-e greu sa va sfatuiesc pentru o tuse al carei istoric (si mai ales modificari la stetoscop) nu le cunosc. Dar, teoretic, va pot spune ca tusea poate dura pana la 8 saptamani dupa orice viroza. Daca in acest interval apare un virus nou, se reaccentueaza si se prelungeste – si tot asa, pana cand tusesc copiii din toamna pana in primavara! Este posibil, insa, sa existe si un substrat alergic care sa o intretina. De asemenea, daca tot are nasul infundat sau secretii care curg, acelea tot curg in spatele nasului si in gat si provoaca tuse prelungita, mai ales la somn sau in pozitie culcata.
   Daca a fost ascultat si nu pare sa aiba probleme, nu este nimic ingrijorator – de urmarit eventual in directia unei alergii.

   Multa sanatate!

 191. Buna seara!
  Am o fetita de 6 ani si jumatate. Sambata am vazut-o mai letargica si am observat ca are febra: 39-39.5
  Am hidratat-o cat mai bine, i-am curatat nasul cu spray cu apa de mare si am lasat-o sa se odihneasca. Luni deja ii scazuse temperatura la normal. I-am facut un dus si am observat ca are urechea inflamata(are parul lung si ii sta pe urechi de obicei). Initial am crezut ca are oreion. E acest tip de umflatura, langa ureche, spre obrajor si coboara in jos. A zis ca o doare doar daca apasa. Nu o doare cand vorbeste, mesteca etc.
  Am fost cu ea la medicul de familie, a zis ca e otita si ne-a recomandat azitromicina, 3 zile, dar citind reactiile adverse mi-a fost teama sa ii dau acest antibiotic.
  Nu are scurgeri din ureche. Are o stare buna. Mi-e frica si sa o las asa netratata, dar si sa o tratez cu azitromicina. Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac. M-am blocat si nu stiu in ce directie sa actionez.

  • Buna ziua,

   ma tem ca e foarte greu sa va sfatuiesc in aceasta privinta, fara sa fi vazut fetita… Durere de urechi nu are? secretii in nas? Poate e doar un ganglion – sau chiar oreion…

 192. Buna dimineata.
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Fata mea are 9 ani. In urma cu 2 luni a fost depistata cu Streptococ betamolitic, fara sa aiba niciun semn clinic (a avut un coleg de clasa cu Streptococ). I s-a administrat Ospen 10 zile. Am facut din nou exudatul faringian si i-au iesit rare colonii de Streptococ si nu are niciun semn clinic. D-na dr pediatru i-a recomandat Augmentin si Loroblis. Intrebarea este daca este necesara adminstrarea atator cure de antibiotic in lipsa semnelor clinice? Multumesc frumos.

  • Buna ziua,
   protooalele internationale NU recomanda tratamentul purtatorilor sanatosi – asa cum este ea. Poate sa duca dupa ea acest Streptococ o vreme, fara sa fie problematic. Lorobliss e o idee buna, dar as renunta la antibiotic.

 193. Buna seara ,am o fata de 18 ani si de la 1an jumate a facut faringite repetitive.La 8 ani i s-au scos si polipii si amigdalele,o perioada a fost bine ,cam 1 an ,apou din nou ainceput ,dar nu asa des .Acum sintem in apr.,dar de la inceputul anului o doare iar gitul ,cind inghite ,isi pierde vocea ,are o tuse seaca ,ce nu i se dice .A luat paracetamol ,ipubrofen,febra nu face ,dar continua cu aceleasi simptome.Medicul i-am dat amoxiciclina de 750 mgde 3 ori pe zi,8 zile ,cit a luat tratam.a ameliorat ,cind l-a terminat a inceput din nou.A luat multe antib.si deja parca nu îi mai fac efectul,ce sa fac cu ea ?Un salut cordial,Carmen.

  • Buna ziua,
   pare o situatie mai speciala… Oare cu un medic ORL-ist ati vorbit? Ar putea fi ceva la nivelul laringelui , de exemplu – asa ca ar merita vazut cum arata acel laringe. De asemenea, ar merita luate analize din gat inaitne de a incepe un tratament. De asemenea, de cautat o posibila cauza alergica sau un reflux gastroesofagian…
   Nu as recomanda antibiotice sau antiinflamatoare in reeptitie – trebuie cautata cauza. Pana atunci incercati Laridep 4 pufuri de 3 ori pe zi (are efect antiinflamator si emolient local) si Loroblis 1 comrpimat masticabil pe zi (este un probiotic pentru sfera ORL – merge bine in caz de infectii recurente la acest nivel).
   Multa sanatate!

 194. Buna dimineața , va rog din suflet dacă se poate sa ma ajutați cu un sfat ,fetița mea de un an și opt luni ,12 kg , a fost diagnosticata cu roșu in gât și herpangina acută și ca tratament zinnat , tantum verde și antitermice . Febra face doar noaptea și in prima zi i a curs nasul , azi fiind a doua zi foarte puțin ii curge nasul mucozități transparente .Nu i am dat antibiotic și nici schema pt febra din 4 in 4 ore panadol și nurofen așa cum ni s a prescris la camera de garda fără analize ci doar ca s a uitat in gâtul ei…ci doar când a făcut febra supozitor paracetamol și tant verde 2 pufuri de 4 ori pe zi .Ce analize ma sfătuiți sa ii fac ? Am uitat sa specific ca are limba foarte încărcată și zone roșii , herpangina cred ca se numește , cu ce sa ii curat limba ? Va mulțumesc

  • Buna dimineata,
   din ce povestiti pare intr-adevar sa fie o infectie virala, deci nu bacteriana, deci fara antibiotic… M-ar fi interesat si de cand a debutat – pentru ca o infectie virala poate da 5-6 zile de febra, uneori chiar 7. Daca insa dupa primele 3-4 zile, febra devie tot mai rara si tot mai mica, inseamna ca merg spre bine si o lasam in pace.
   Eu as zice sa continuati cu acelasi tratament, si daca nu apare aceasta ameliorare dupa 3-4 zile (chiar daca nu dispare total febra – doar sa se amelioreze) atunci se poate recolta un exudat faringian.
   Nu trebuie curatata limba daca nu ii produce disconfort – probabil este un aspect normal in aceasta viroza.
   Multa sanatate!

 195. Buna ziua,

  Fetita mea in varsta de 2 ani si 9 luni are rosu in gat, am mers ieri la medicul pediatru si i-a recomandat Zinnat, Algin, tantum verde. Astazi de dimineata s-a trezit cu o tuse puternica, productiva si nasul curgand galbui. Desi nu vroiam sa incep antibioticiul, am facut-o, de teama sa nu i se infecteze si urechile ( de fiecare data asa patim, si tot la antibiotic ajungem, ultimul antibiotic, tot zinnat l-m luat in urma cu aproximativ 2 luni).
  Intrebarea mea este urmatoasrea: Luni avem programare pentru analize de sange, coprocultura, urocultura si exudate.
  Stiu ca cele din urma pot fi influentate de antibiotic, insa analizele de sange sunt si ele influentate?
  Putem merge pentru recoltare?
  Va multumesc mult!

  • Buna ziua,

   imi pare rau, am lipsit din tara si nu am avut internet. Cu siguranta e tardiv, dar cum mai ii merge fetitei?

 196. Buna seara….baiatul meu in varsta de 2 ani a facut in aprilie febra mare si am ajuns la urgente si a zis ca are puroi in gat si a primit augumentin pentru 7 zile.in mai am fost la controlul de 2 ani la pediatru si avea iar rosu in gat si i.am dat supozitoare.azi insa am vazut ca are ceva alb in gat si ne.am dus la pediatru si ia prescris augumentin 7 zile..eu nu as vrea sa.i mai dau iar.mentionez ca nu are febra..doar ca sforaie si se trezeste noaptea plangand…ce ma sfatuiti sa fac?

  • Bună ziua,
   nu tot ce este alb în gât e puroi și are nevoie de antibiotic! Dacă nu are febră sau alte simptome (durere de gât, ganglioni foarte inflamați) nu e nevoie să faceți nimic, nici măcar analize! Dacă ar avea aceste simptome, v-aș recomanda un exudat faringian. Motivul pentru care nu îl recomand acum, în absența simptomelor, este că e posibl să chiar găsiți ceva – un Streptococ beta hemolitic, dar asta ar însemna că este purtător sănătos și atunci NU ar necesita tratament! În caz că totuși vă face simptome, vă rog, solicitați exudat faringian înainte de o nouă cură antibiotică – e foarte posibil să fie doar ceva viral și să nu mai primească acest tratament care poate fi foarte dăunător…
   Multă sănătate!

 197. Va mai deranjez cu o intrebare..si daca are ceva viral cat ar putea sa dureze?mentionez ca din mai are rosu in gat..e posibil sa fie si de la lapte sa favorizeze infectia?multumesc frumos

  • GAtul poate fi rosu lamulti copii de fond! Asa sa fie gatul lor! O viroza cam trece in 7 zile…
   Nu, laptele (daca e tolerat si copilul nu e alergic sau intolerant) nu ar trebui sa favorizeze infectia.

 198. Buna seara,

  Baietelul meu de 2 ani face febra de 1 zi care tot creste si creste si reapare la 3 ore dupa antitermic. Am fost la un control si au zis ca are puroi in gat si trebuie antibiotic, Amoxicilina. El in urma cu o saptamana jumatate a avut si norovirus si imi e teama acum de antibiotic si efectele lui secundare asupra sistemului imunitar si al florei intestinale. Credeti ca e cazul de antibiotic? Sau putem face analize sa fim siguri? Multumesc!

  • Buna ziua,
   la varsta asta rareori depozitele albe din gat sun de fapt puroi – pot fi altceva si infectia mai frecvent este virala. Asa ca v-as recomanda sa recoltati un exudat faringian (maine sau chiar si luni daca persista febra) – chiar daca asta inseamna sa mai asteptati cu febra pana vine rezultatul. Deseori antibtiociul se dovedeste ne-necesar si atunci l-am da degeaba.
   O viroza simpla poate sa dea si 5-6 zile de febra, uneori 7. Deci nu e periculo ca va mai persista.

 199. Bună ziua ,doamna doctora am un băiețel de 2 ani si 8 luni de miercuri a început sa tușasca avea o tuse seacă. I.am dat prospan,imi făcea și temperatura 38.6 si 39.5 . I.am dat nurofen cu panadol la 6 ore ,am vz ca nu ii trece si am inceput sa ii dau augumentin i.am dat 4 zile si el tot imi făcea febra si nu i.am mai dat . Am continuat să ii dau nurofen cu panadol plus siropul de tuse . Ii iau temperatura mai mereu imi face 37.5 si 38.1 . Dar se simte rău este trist. Ce sa fac ?

 200. Buna seara,

  Incerc sa va cer ajutorul cu un raspuns. Am o fetita de 2 ani si 4 luni internată în spital. A facut febra 39.7 si convulsie. A facut febra până la administrarea cfor ului, apoi i au iesit valorile procreatinei mai marite decat inainte de antibiotic. S a decis introducerea inca unui antibiotic gentamicina. Fetita are perioade cand este foarte somnolenta. Medicul a spus că prezintă roșul in gât, otita medie, ceva modificat in urina dar nimic nu explică valoarea mărită a procreatinei si febrei. Ajutati ma , va rog cu un raspuns.

  • Îmi pare foarte rău, nu am văzut medajul mai devreme… Cum se mai simte fetița?

   • Buna seara! Multumesc de citirea mesajului. O lună nu am avut nici o problemă. De sambata însă tusea, am fost la pediatru si ne a spus că nu are rosu in gat iar la plămâni nu se aude nimik. Totusi vomita de pe la h 17 , de vreo 5 ori pana acum. Mi e teama a nu ajung din nou cu ea in spital. Nu face febra. Ce credeti ca ar putea fi. Se aude o fornaiala la nasuc cand doarme .Multumesc!

 201. Buna seara!Am si eu o fetita de 7 ani si 10 luni.De ieri dimineata o doare gatul si are senzatie de greata din gat.Ieri a facut febra 38.3 si aseara a ajuns la 39.6 plus ca avea frisoane,dupa o tableta panadol rapid ,la recomandarea medicului prin telefon(nu este disponibil la cabinet) a scazut temperatura si a dormit pana azi dimineata la 5.La 5 nu mai avea febra si de atunci i am dat panadol la 8 ore si nu a mai crescut temperatura dar in schimb gatul este foarte rosu si parca am vazut ceva alb pe o amigdala plus ca azi a vomat de vreo 4 ori,prima data doar flegme si pe urma doar apa,de mancat nu a mancat numai o banana astazi.Plus ca acum din nou o ia cu frisoane si nu poate inghiti ca i se face rau in schimb febra nu mai face desi au trecut 5 ore de la panadol.Intrebarea mea ar fi daca este caz de urgente sau sa astept asa doua zile pana pe vineri cand revine medicul pediatru?Intreb asta deoarece odata la urgente mi sa spus ca nu se merge numai daca vomita fara oprire sau daca are febra peste 39.5 si cum ea nu are febra nu as vrea sa ne fie din nou tinute teorii pe un ton nu tocmai placut.Multumesc anticipat!

 202. Am uitat sa specific ca nu tuseste deloc,nu are nasul infundat si nici nu curge si respira normal.

 203. Buna ziua,
  Am un baietel de 2 saptamani caruia i-a aparut pe piele in zona inghinala o pustula. In urma analizelor de laborator a reiesit infectie cu “staphylococus aureus (coagulazo-pozitiv)”. Antibiograma releva faptul ca acest stafilococ este rezistent la multe antibiotice, dar este sensibil la trimetoprim/sulfametoxazol, vancomicin. Intre timp a mai aparut o postula. Schema de tratament recomandata de medicul pediatru este urmatoarea:
  – Spargerea postulelor cu ajutorul compreselor sterile imbibate in betadina, urmat de aplicarea cu albastru de metil pe locul afectat.
  – Administrarea pe cale orala a medicamentului “sumetrolim” (suspensie): 0,5 ml la 12 ore.
  In prospectul “sumetrolim” se specifica: “Sumetrolim nu trebuie administrat la copii prematuri cu varsta sub 1 an si la copii nascuti la termen cu varsta sub 6 saptamani. Administrarea la copii mai mici de 3 luni se va afce numai dupa evaluarea balantei beneficiu/risc”, iar apoi in acelasi prospect se mentioneaza: “Äu fost raportate reactii trecatoare pe piele cu punerea in pericol a vietii (sindrom Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermica) dupa utilizarea Sumetrolim, care au aparut la inceput sub forma de pete bine delimitate rosii”.
  Va rog daca puteti sa imi spuneti cum apreciati dumneavostra administrarea acestui medicament la nou nascuti? Ar putea fi si alte solutii impotriva acestui stafilococ?
  Va multumesc mult!

  • Buna ziua,
   daca copilul are stare generala buna si se alimenteaza bine si creste bine, nu mi se pare sa fie nevoie de antiboitic pe gura.
   Da, se poate da si Sumetrolim pe gura la nevoie, intr-adevar, dar ar merita totusi incercat numai un tratament local cu un antibiotic sub forma de crema, de exemplu Fucidine care mege foarte bine pe Staphilococ de obicei…
   Poate merita sa discutati aceasta posibilitate cu medicul Dvs.
   Multa sanatate!

 204. Buna ziua .D-na Doctor am virsta de 44 ani am avut rosu in git am fost la doctor de 2 ori si mi-a dat 18 pastile de zinat o data 10 si a doua oara 8 si nu mia trecut ,cin m-am dus a treia oara mi-a dat trimitere la ORL. De la orele mia dat dignostic faringita si amigdalita acuta si mia dat ca tratament Ampicilina+Sulbactam si Fluconazolum am uitat sa va spun ca de la atit Zinat am facut si o candidoza. Dupa ce am facut si injectabil mie tot nu mi-a trecut . Va rog frumos sa ma ajutati ce pot sa mai iau. V a multumesc.
  .

  • Bună ziua
   din păcate nu vă pot sfătui pentru o problemă care pare să țină de ORL – și încă de ORL de adulți… În plus, nu îmi e foarte clar în ce fel nu a trecut -încă doare? sau încă e roșu? Sau e roșu fără alte simptome?

 205. Buna ziua,
  Am o fetita de 2 si 2luni, in septembrie am inceput gradinita si tot odata cu problemele! A inceput cu vomitat, se trezea noaptea, plangea si in secunda 2 vomita, mai tot ce manca in timpul zile bucatele intregi. Am fost la N doctori, care mi-a dat gaviscon, care mi-a zis ca e pe baza de stres si v-a trece de la sine! Dupa vre-o luna a inceput cu tusea, clar mucusu nu a ameliorat situatia vomei, am continuat asa cu tusea ce tot mai tare s-a agravat si cu nici un fel de tratament primit. Acum o sapt.a inceput sa faca febra mare am fost din nou la doctor, mi s-a spus ca e viral si v-a trece, a2-a zi facuse 40febra la 4h, am fugit din nou la doctor, si culmea ca fetita avea infectie in piept si ne-a prescris amoxicilina 3x pe zi pt.5zile! Am fost din nou la control sa o verifice…si ne-a prelungit antibioticu cu alte 5zile in total 10zile! Fetita nu mai face febra, dar tuseste ingrozitor de tare, nu mai stiu ce sa ii mai dau, siropuri din plante, aerosol cu ser fiziologic nu pare sa aiba efect! E plina de mucus peste tot, parca sforaie si cand e treaza! Ce ma sfatuiti? Tratamentul credeti ca e bun? Mentionez ca stam in Anglia! Va multumesc si imi cer scuze pentru roman!

  • Bună ziua, îmi pare rău că treceți prin acestea… dar vă pot spune că nu este nici periculos nici neobișnuit ceea ce vi se întâmplă. Cam asta este situația multor copii de grădiniță…
   Aș încerca evetual aerosoli cu ceva care să topească acei muci – Respisun, bicarbonat, soluție de propolis Aburii naturii… Căldură pe piept și inhalații calde seara la culcare (rețeta este aici), Sinupret 10-14 zile (pe gură), lavaj nazal (duș nazal) zilnic pentru câteva zile apoi de 3 ori săptămânal toată iarna, vitamina C 500 mg constant toată iarna…
   Și limitarea ingestiei de lactate, dacă consumă multe – pot stimula secreția de mucus.

   Multă sănătate!

 206. Bebele meu de 9 luni a contactat o viroza la inceputul lui Decembrie. I-am dat sirop de tuse si psracetamol,am fost la medic acum doua saptamani si a spus ca nu se impune antibiotic daca doar tuseste si are doar putin rosu in gat. De 2 zile acum face temperatura peste 39, i.am dat paracetamol si ibuprofen, scade 2 ore dupa care creste iar. I.am dat ceclor de ieri 2 ml la 8 ore la greutatea de 8 kg. E prea putin de nu isi face efectul? Este mai buna amoxicilina?

 207. Buna seara!Am o fetita de 12 ani care are ASLO 1800,iar streptococul este absent.Am mai avut aceasta problema in 2015 cand ASLO era 870 si a facut moldamin 2 ani pana cand a scazut la 230.Acum la distanta de un an a ajuns la valoarea asta enorma.Am fost la mai multi doctori si parerile sunt impartite:care spun ca operatia de scoatere a amigdalelor este o solutie care nu.Ultimul doctor orl-ist mi a spus sa i dau bactobliss.Credeti ca ar functiona sau este nevoie de altceva?

  • Bună seara,
   e destul de mare, într-adevăr… Și probabil este urmarea unei infecții cu Streptococ, chiar dacă acum nu se mai găsește.
   Da, puteți încerca Bactobliss și o cură de Biomicin 10 zile. Și repetat peste o lună, să vedeți dacă scade.
   Multă sănătate!
   Ana Ștefănescu

 208. Buna seara. O intrebare am si eu: baiatul meu de 5 ani, rosu in gat si febra max 38,5. I-am facut exudat la recomandare dr, a iesit pozitiv streptococul betahemolitic. Dr i-a recomandat augmentin ES. Febra a facut doar o zi, pare sa fie mai bine, doar gatul e foarte rosu. Sa ii mai dau antibioticul sau poate trece de la sine. Mentionez ca am si un bebe de 4 luni in casa. Multumesc

  • bună seara,
   cum spuneam și în celălalt comentariu, e posibil să fie din nou scarlatină, și oricum est eo infecție cu Streptococ gr B. Ar trebui să dați tratamentul conform recomandărilor, nu ar trebui întrerupt.
   Multă sănătate!

 209. Buna ziua. Revin cu inca o intrebare. Baiatul meu a facut anul trecut scarlatina, ca la carte, cu bubite, limba zmeurie, febra mare, etc.. acum insa a avut doar gatul f rosu, a facut febra o zi si atat, dat are limba specifica scarlatinei, albicioasa la inceput, acum a inceput sa se faca rosie la varf si laterale. Nu are nicio bubita. Am inceput antibioticul recomandat de dr, augmentin ES. E posibil sa fie inca o forma de scarlatina? Multumesc

  • Bună seara,
   da, e foarte posibil să fie scarlatină din nou – se poate face de mai multe ori în viață.

 210. Buna seara. Dupa ce baiatul cel mare de 5 ani a luat streptococul betahemolitic si este tratat cu augmentin, cel mic, 4 luni, are rosu in gat ( pot avea legatura? Pot lua bebelusii asa mici?) Nu are febra, nu ii curge nasul, dar tuseste din cand in cand si se aud niste secretii cand tuseste. Pediatru ne-a dat ampicilina…sa ii dau? Sa mai stau daca nu face febra? Sa mai consult un alt pediatru? Multumesc

  • Bună seara,
   la vârstă atât de mică copleșitoarea majoritate a anginelor (roșul în gât) este dat de virusuri. Streptococul nici nu se prea poate fixa în gât sub vârsta de 3-4 ani (deși nu e imposibil dar e foarte puțin probabil). AȘa că pentru moment nu mi se pare neesar antibioticul, dar – sigur – țineți-l sub observație și la nevoie solicitați un nou consult.
   Multă sănătate!

 211. Va scriu in disperare de cauză….băiețelul nostru de 3 ani si 10 luni face puroi/pustule albe încât lunar..im ultimul timp l-am înrolat de antibiotic..Luna trecută la exudat i-a iesit negativ faringian..bazăm tare colonii de stafilococ auriu(parca ceva de genul)
  Luna asta din nou..sâmbătă a început febra care urca g mult.. 40-41 ..scade extrem de greu…Si niciodata in limite normale…în acest timp paracetamolul nu isi face efectul..până si novocalminul are efect f putin ca timp.. După 3 ore maxim create din nou…Am.mers de data asta la gr alexandrescu..conform analizelor..După spusele medicului ar fi viral dar tratăm cu clacid sa nu se suoraunfecteze(asa s-a exprimat medicul) Dacă nu trece în 2-3 zile mergem la infecțioase…Mâine se fac 3 zile …încă face febra..s-a schimbat intensitatea febrei..scade mai repede…Nu mai facem împachetari.. scade de la sine cu orice antitwrmic(chiar si paracetamol care la inceput nu avea efect)..perioada de reapariția a febrei nu mai este la 2-3 ore..este la 5-6 ore..
  Mâine ar trebui sa mergem din nou la.pediatru sa vedem ce ne spune…sa nu ajungem din nou pe injectabil ca in nov…Suntem disperați.. nu stim in ce directie sa o apucăm…pt inceput vom face programare la orl dar sa reaukm sa prindem o programare în perioada “buna” sa ii vada amigdalele cand e sănătos…simt ca nu mai fac față fizic si psihic….ce ne sfătuiți să facem? Mentionez ca depuneri albe tot are pe amigdale…nu i-au trecut 🙁

  • Bună ziua,
   îmi pare foarte rău să aud că vă necăjiți atât de mult DAR să știți că nu mi se pare nimic periculos! Dimpotrivă! Pare că merge spre bine!
   Într-adevăr o viroză (cum probabil are el) poate da 5-6, uneori 7 zile de febră! Cu alte cuvinte, nu e nici o problemă dacă la 3 zile are încă febr ă – va mai avea!
   DAR ce trebuie să se întâmple ca să stăm liniștiți este:
   -febra să devină treptat tot mai mică
   -și tot mai rară!
   Ceea ce deja se întâmplă! DECI mi se pare că merge spre bine! Chiar v-aș ruga din inimă să nu dați antibiotic pe venă când el are semne de îmbunătățire!
   Iar depozitele albe în gât, dacă nu s-au găsit microbi la exudat și dacă persistă și între episoadele de febră, pot fi trecute cu vederea!
   NU tot ce e alb în gât e puroi, nu tot ce e alb în gât trebuie tratat obligatoriu! Nu pot să spun câte cazuri am avut așa – cu depozite albe persistene în gât dar care nu aveau infecție acută…
   Cu alte cuvinte – v-aș recomanda răbdare. Fără tratamente în plus – mai ales fără antibiotice în plus, acum că începe să meargă bine…

   Multă sănătate!

 212. Buna ziua,

  Mi-a placut tare mult ce am citit mai sus, sfaturile dvs imi merg direct la suflet, simt ca tratati copiii exact asa cum ar trebui sa o faca toti medicii…desi asta mai rar se intampla.
  Baiatul meu a intrat in colectivitate de curand, dupa un sir lung de viroze, pare sa fi intrat intr-o zona mai buna, mai are mucozitati, nas infundat, poate o tuse dar nimic grav.
  Acum 3 saptamani, i-au aparut in gat niste pete albe, initial m-au speriat la gradinita spunand ca e puroi, nu a facut febra, a mancat bine, dormit bine.La solicitarea lor, am facut exudat care a iesit negativ, petele au trecut de la sine la vreo saptamana. Intre timp, am ajuns si la doctor, el ne-a spus ca, daca exudatul este negativ, sa nu ne facem probleme, ca ar fi ceva mucus combinat cu resturi de mancare… Acum cateva zile i-au aparut din nou, tot fara simptome, ce poate fi acolo? de ce tot apar aceste pete?
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua,
   multumesc mult de vizita …
   Intr-adevar, artfel de depozite albe sunt foarte frevente la copii (si adulti) sanatosi, si nu au nici o semnificatie. Intr-adevar nu facem nici macar exudat daca nu are febra si durere in gat! SI pot persista multe luni fara sa fie periculoase.
   Se numesc depozite de cazeum sau tonsiloliti (“pietre” la amigdale) – sunt doar … interesante, fara sa fie demne de luat in seama.
   Multa sanatate!

 213. Buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine;am un baietel de 1an si o luna care de 2 zile tuseste(a luat tusea de la un var care a inceput tratament cu antibiotic ptr a scapa de ea).tusea este productiva,am inceput tratamentul cu tussodep,ibuprofen si oscillococcinum,deoarese de ieri noapte a debutat si febra 38 cu4,care a cedat cu ibuprofen,aseara iar a facut febra si i-am dat panadol care nu a avut niciun efect,tot cu ibuprofen a cedat.in gatul lui nu ma lasa sa ma uit dar in gurita,la baza gingiei,au apaurt caninii.starea lui este buna,nu mananca la fel ca de obicei dar totusi 2 mese plus gustari are pe zi si in plus mai tot timpul ar suge(fie ca suge,fie ca doar sta cu sanul in gura),apa bea ca de obicei,dar se tot maseaza cu manutele in jurul gatului.febra apare mai mult noaptea.la doctor nu am ajuns din cauza programului de paste.ce ma sfatuiti sa incep tratamentul cu antibiotic ca in cazul nepotului sau sunteti de parere ca trebuie sa-mi prescrieti un alt tratament(poate cel dat de mine nu este corespunzator;tussodep am avut prescris de pediatru in iarna cand am avut de tras cu o rinita care s-a soldat cu tuse).va multumesc anticipat !cu speranta ca am sintetizat cat se poate de clar situati noasta va urez un paste fericit!

 214. Buna ziua d.na doctor
  Am o bebelina de 1,5 luni.din mai 2019 este la cresa.
  Am avut 2 eoisoade de viroza respiratorie tratate cu siropele.
  Saptamana trecuta,marti mai exact febra 37.8 in crestere la 39.2
  Vizita la MF :amigdalita pultacee
  3 zile febra . Nurofen si panadol alternativ la 4 ore.Antibiotic augmentin 2.5 ml de 2 ori pe zi,7 zile,propolis c 2.5 ml de 2 ori pe zi 10 zile,prospan 2.5 ml de 2 ori pe zi 5 zile.
  De ieri tuseste productiv ajungand la voma.alte simptome nu.ar trebui schimbat tratamentul?
  Multumesc

  • Buna ziua,
   e greu sa va sfatuiesc fara sa fi vazut copilul… Tusea care duce la varsatura nu este neaparat periculoasa sau grava, doar neplacuta. Posibil sa aiba nevoie de ceva pentru tuse – dar ma tem ca asta doar medicul care o vede poate stabili…
   Multa sanatate~!

 215. buna ziua.am un bebelus de 7 luni care a facut febra 3 zile cea mai ridicata fiind de 39.5 (o singura data) restul fiind maxim 38.4,fara a avea alte simptome…a venit medicul de familie sa.l vada si a spus ca are rosu in gat si sa.i incep antibioticul.dar ei vazand ca n.a mai facut febra nu i l.am inceput.in a 2 a zi de febra au. aparut pe maini,ceafa si piept bubite mici si multe rozalii,dr spunand ca sunt de la caldura,doar ca acum dupa 4 zile au aparut si pe fata…ce poate fi? eu banuiesc,rubeola,dar dr spune ca nu e ,daca n.a avut contact cu cineva purtator de rubeola.multumesc

 216. Buna ziua .am un băiețel de 2 ani ,care in fiecare luna ,cam de la un an, ia antibiotic,la recomandarea medicului.A fost diagnosticat cu bronșita, bronsiolita,pneumonie ,amigdalita pultacee . In urma cu doua luni a făcut iar amigdalita pultacee ,care nu a cedat cu claritromicina .A făcut adenita (s-sau
  inflamat f tare ganglionii din partea stânga a gâtului + febra mare 40 de grade, frisoane )apoi a făcut 5 zile de Cefort 500mg/12ore* dexa 0,5 ml /zi. Apoi a continuat cu Xifia 125 mg 5 ml/ 24 ore. După 3 șapte de la terminarea tratamentului,s-a repetat povestea .Mentionez ca analizele de la b indica imf bacteriana (16000 leucocite, PCR 270 ,neutrofillie, limfocite sub limita inf, + feritina serica mica ) . Nu merge in colectivitate. Nu știm ce sa facem sa fie un pic mai rezistent .multumesc !

 217. Buna ziua,
  Baietelul meu (1 an) are otita medie seroasa presupurativa. Medical orlist mi-a prescris augmentin pt 7 zile. Discutand cu medicul pediatru, am schimbat pe Forexo pentru ca eu sunt alergica la Augmentin si am zis sa nu riscam. Am cateva intrebari.
  1. Tratamentul cu antibiotic s-a prescris fara efectuarea niciunei analize. Este sau nu corecta aceasta abordare, in cazul otitelor? E prima oara cand sunt in aceasta situatie cu cel mic iar medicii (orl si pediatru) la care am mers stiu ca nu sar cu antibioticul cand e cazul. Insa mi-a frica sa dau antibiotic degeaba.
  2. Din ce inteleg, Augmentin ar fi fost mai general decat forexo. Baietelul a avut febra cam 30 de ore, peste 39 (care scadea dupa antitermic dar creste usor in cateva ore). Febra a disparut dupa administrarea de prima doza de antibiotic (la vreo 5 ore, fara antitermic, doar monitorizare) si nu a mai revenit de 3 zile. Asta inseamna ca antibioticul i-a facut bine sau doar e o coincidenta, eventual evolutia bolii spre alt stadiu? Din ce stiu, nu isi face efectul asa repede. Sper doar sa nu fi gresit dand Forexo in loc de Augmentin.
  3. Momentan ii dau Linex baby. Pot schimba fara probleme probioticul inspre ceva mai de calitate sau sa merg inainte cu el?
  Va multumesc.

  • Bună seara, în primul rând trebuie să știți că toate răspunsurile pe care vi le voi da sunt pur teoretice, având în vedere că nu am văzut copilul.
   Dar iată-le:
   1. nu se fac analize în otite ci tratamentul se dă în funcție de manifestările clinice – și din câte înțeleg a existat concordanță între 2 medici de 2 specialități asupra necesității antibioticului
   2. greu de spus. Da, poate dura și 2-3 zile să aibă efect antibioticul, dar am avut și multe cazuri în care era dovedit necesar antiboiticul și a acționat de la prima doză
   3. sigur, puteți schimba dacă doriți, nu este nici o problemă.
   Multă sănătate!

 218. Buna seara..va rog sa ma.scuzati..as avea nevoie de un sfat va rog cat se poate de.repedee.
  Traiesc in anglia alaturi ds fiul.meu de 2 ani si 8lunj.
  De 4.zile.este pe.amtibiotic
  Am.merg la.medicul.de.familie, apoi la urgente pt ca tusea f tate, facea.febra,nu exagerata totusi.insa.la.respirat se auzea.un suierat.doctoul se familie a prescris eritromicina,dupa carte:) la.rpopriu
  La.urgente i s.a constatat ca mivelul de.oxigen e scazut, dar ca tratamentul prescris este ok. De la urgente am.primit un tub pt a.l ajuta la reglarea respiratie.imi cer.scuze ca nu.ma pot exprima mai clar.
  Ideea este urmatoarea.dupa 4 zile de antibiotic nu mai am pt A5 zi, pt ca fiu.meu nu a luat a varaat doua doze
  Eu din.romania mi.am.adux aixi.medicamente sin care.ai.antibiotoc. prescris de medicul.din ro.klacid mai exact. Este in regula ba rog daca ii mai dau o.zi din acesta? Pt a face un curs.complet de 5 zile de antibiotix? Observ ca ocaziomal cand doarme, se mai aud f incet acele.suieraturi din.piept.
  Va mulrumesc.mult
  O dimineata frumoasa
  Stima.si respect, Ana

 219. Buna ziua! fetita mea are 9 ani. A durut o foarte tare gatul la inghitit, era foarteeee rosu, dr i-a dat 5 zile azitromicina 200 mg.
  Febra a facut o zi intrarectal 38 cu 2. Apoi a scazut. Dupa doua zile acuza din nou dureri in gat si are febra 37 cu 9 intrarectal. Ce sa i mai dau?
  Multumesc

  • Buna ziua,
   In primul rand ar trebui facuta o analiza din gat, si pana la rezultat doar ceva local (Ialoclean spray, TAntum Verde). Eventual antitermic daca depaseste 38,5 axilar (nu mai e nevoie sa luati intrarectal la varsta aceasta).

 220. Buna seara ,

  Fetita de 1 an si 4 luni face febra de 3 zile. Febra care creste foarte repede , la un interval de 3, 4 ore, ajungând la 39.7. Am fost cu ea la camera de garda si in urma analizelor de sânge , s a dovedit a fi o infecție bacteriana. Leucocite 21000, CRP 7.
  Am primit tratament cu Forexo la 12h.
  Asteptam rezultatul uroculturii si al exudayului faringian.
  Am administrat prima doză de antibiotic in seara aceasta si tot alternam antitermicele, însă nu vad îmbunătățiri im starea ei si deja ma îngrijorez foarte tare. Cam in cat timp incep sa se vada efectele antibioticului?

  • Bună seara,
   poate dura 48 de ore, uneori și 72, până când lucrează antibioticul.
   Deci în nici un caz nu ne așteptăm la rezultate atât de rapide…
   Dar aveți răbdare și încredere, o să dea rezultate curând!

 221. Bună ziua. Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Am un băiețel de 3 ani (16kg).De câteva luni a tot tușit a luat mai multe tipuri de antibiotic.. La începutul lunii dec zinnat, după 10 zile sumetrolim ptr o enteroviroza, în perioada sărbătorilor Ospen deoarece haraia foarte tare și avea tuse productiva.. iar de o sapt i-am terminat Klacid.. deoarece a făcut bronșită. De 4 zile ii curge nasul abundent.. Secreții galben verzui și i-a revenit tusea productiva. Azi am fost cu cel mic și mi s-a recomandat 5 ml de Ospen la 8 ore. După Klacid oare și-ar mai face efectul sau este slab? Ce altceva as putea sa ii mai dau? Mulțumesc anticipat ptr răspuns!

  • buna ziua,

   desi probabil raspunsul meu ajunge tarziu, trebuie sa va spun ca din pacate nu stiu cate dintre antibioticele anterioare chiar au fost necesare… O parte din acele diagnostice nu necesita de obicei antibiotic, chiar daca se insotesc de febra,.
   Cat despre episodul de acum, numai faptul ca are secretiile colorate si tusea productiva nu este deloc un motiv sa se dea, din nou, antibiotic…
   Ma tem ca ar trebui sa va recomand mai multa prudenta si poate sa solicitati analize atunci cand este febra si se recomanda antibiotic. DAR cand nu este febra, as incerca doar simptomatice o vreme…
   Multa sanatate!

 222. Buna seara! Fetita mea de 1an si 3 luni a fct febra 39-39,5 3 zile . Tuse mucisori febra scădea dupa antitermice si reapărea in 1-2h. Am fost la pediatra mi a dar zinnat 2,5 ml la 12h, allerdep, si aersoli. Diagnosticul fiind PNEUMONIE INTERSITIALA. Am o întrebare: zinnat ul este ok pt pneumonie? Eficient ? Sau mai bun era KLACID??? Menționez ca l am avut la fetita mai n-are cand a avut pneumonie (3 ani 7luni) .va multumesc

  • BUna ziua,
   e foarte greu sa ma pronunt asupra unui astfel de diagnostic de la distanta. Nu pot sa spun decat ca da, Zinnatul poate fi foarte eficient pentru pneumonie.
   Multa sanatate!

 223. Buna seara doamna doctor am si eu o intrebare baietelul meu de 2 ani si 7 luni saptamana trecuta a fost diagnosticat cu puroi in gat si i sa prescris antibiotic a luat 7 zile si ia trecut acum am eu puroi in gat e posibil sa ia inapoi de la mine

  • Buna ziua,
   intotdeauna e important de dovedit daca ce se afla in gat este cu adevarat puroi. Dar da, din pacate, daca e tot bacterie, se poate lua chiar daca a primit antibiotic de curand.

 224. Buna seara.
  Am un baietel de 3a8l care a inceput sa faca febra de pe data de 14.02. Febra a trecut de 39+ si nu scadea dupa antitermic ( inclusiv alvotor). Am ajuns la camerade garda si dupa un consult fugitiv ni s-a recomandat Zinnat fara prea multe explicatii doar ca gatul e problema. De obicei fac analize la febra asa de mare dar fiind vineri si intr-un oras mic cu febra care nu ceda m-am speriat si am dat antibioticul inainte de analize. A doua zi am ajuns la un pediatru care a dat un alt diagnostic, stomatita aftoasa ( si lui si fetitei de 1a3l) si ne-a dat Isoprinosine, glicerina si ne-a zis sa nu intrerupem antibioticul ca nu e ok daca tot l-am inceput.
  Am inceput si tratamentul dat de el dar febra si-a facut de cap in continuare inclusiv duminica a avut 39+
  De marti a inceput sa si tuseasca. Febra moderata aparea in continuare la 8 ore.
  Azi e joi, 20.02, si continua sa sara de 38 la 8 ore. In seara asta era capul si spatele fierbinte dupa ce toata ziua a fost ok. Tuseste in continuare.
  Nu stiu ce sa fac. Analize nu ii pot face ca e inca sub tratament cu antibiotic. Poate face pneumonie peste Zinnat?
  Poate face alta viroza peste Isoprinosine?
  Deja are 5 zile de antitermic. Ii dau si Hepatoprotect pentru ficat dar deja mi se pare mult.
  Incep sa disper.
  Ia Zinnat 6.5 ml×2, Isoprinosine 5 ml×3, Tantum pentru gat, a luat Prospan dar cum nu existau imbunatatiri l-am trecut pe Tussodep, am si Laridep plus Panadol/Algin/supozitoare.
  Va rog sa ma ajutati. Ce sa fac? Ce poate fi? Pot face analize?
  Multumesc din suflet!

  • buna ziua, imi pare rau dar numai acum am vazut mesajul.
   Sper ca intre timp s-a ameliorat problema dar ce pot sa va spun este ca:
   -o viroza poate da 7 zile de febra, dar ar trebui spre final sa faca tot mai rar si tot mai mica (cred ca deja mergea in directia aceasta cand mi-ati scris)
   -se pot face analize chiar daca e pe antibiotic, de ce nu?
   -uneori intr-adevar trebuie schimbat antibioticul, dar de obicei nu asta este solutia.

   MAi multe ma tem ca nu am cum sa stiu, fara mai multe informatii, dar oricum sper ca deja sunteti mai bine.

   Multa sanatate!

   Ana Stefanescu

 225. Buna seara!Am nevoie de o parere daca se poate,va rog!Copilul meu de 3 ani 4 luni,a avut Streptococ A in gat,antigen pozitiv dar pe cultura negativ.Am peimit Ospen,i am dat 9 zile iar la aproape 2 saptamani de la tratam au revenit simptomele,febra 39,puroi in gat,amigdale inflamate,fara tuse,fara mucozitati.Am inceout de 3 zile Amoksiklav 457 mg,Nurofen i am dat doar ieri si supozitor Paracetamol,cam la 8 ore.Cat mai poate tine febra sub tratam cu antibiotic?Sa i dau la 4 ore Nurofen Paracetamol si daca nu face febra mare,pana in 38,iar la 6,7 ore creste iar pana la 38,8.Sa nu mearga cu antibioticul asta?Daca e doar viroza,e rau ca i dau si antibioticul,avand in vedere ca are gatul plin de oungute de puroi?!Multumesc anticipat.

  • BUna ziua,

   in primul rand trebuie sa va lamuriti daca ce e alb in gat la el este puroi (adica semn de bacterie) sau nu! Adica analiza – exudat faringian, recotlat pe nemancate! Altfel, riscati sa tratati niste depozite de fibrina sau cazeum (alte posibile cauze de depozite albe) si de fapt copilul sa fac aniste viroze soimple care nu ar avea nevoie de antibiotic. Si viroza, chiar tratata cu orice, poate dura 5-6 zile, ueori si 7 , cu febra!
   Asa ca in aceste cazuri eu as recomanda exudat faringian inainte de a incpe un antibiotic, chiar daca are febra inca 2 zile pana primiti rezultatul.
   In general daca totusi este necesar antibioticul, febra mai poate persista pana la 48 de ore dupa ce acesta a fost initiat.

   Sper sa va fi fost de folos,
   Ana Stefanescu

 226. Buna seara. Baietelul meu de 2 ani si 4 luni (13kg) face febra de vineri noaptea . La inceput 37.5 apoi de duminica spre 39.5 la 4 ore. I-am administrat alternativ nurofen+panadol cat si supozitoare cu novocalmin dar si antibiotic klacid 5ml/12h , acum cateva luni a facut amigdalita si i-a mers cu klacid. (Alt antibiotic care i-a mers mai pe la 1 an jumatate a fost Ceclor). Marti am fost la medicul de familie sa il consulte, a zis ca are gatul foarte rosu, parca ar fi ars, si ne-a recomandat sa sa schimbam klacidul si sa ii dam Ospamox 125 mg, 5ml/8h si tantum verde. Azi am observat ca au aparut niste pete albe pe una dintre amigdale. Baietelul mananca, se hidrateaza, am observat ca daca ii dam combinat nurofen 2.5 ml+panadol 4ml intervalul la care apare febra 39 creste la 8h. Va cer parerea in legatura cu antibioticul Ospamox daca putem continua cu el sau este prea slab. Ar putea fi ceva viral si antibioticul sa nu influenteze prea mult?

  • BUnă seara,
   din păcate mesajul Dvs a intrat în spam și nu l-am văzut mai repede…

   Oare cum ați rezolvat?

 227. Buna,
  Am o fetita de 1 an si 4 luni, a fost diagnosticata cu amigdalita bacteriana si face febra mare de peste 39 de 3 zile de acum .a inceput tratament cu penicilina de 2 zile , inteleg ca e ok sa refuse mancarea ..dar ea refuza laptele complet.. e lapte formula , si nu a baut de mai bine de 24 de ore ..dar in schimb bea apa chiar multa si mananca fructe si putina mancare..as vrea sa stiu daca e normal sa nu bea lapte in perioada asta si cand va bea iar? Multumesc

  • BUnă seara,
   mii de scuze pt întârziere…
   Cu siguranță e prea tardiv acest răspuns, dar renunțarea la lapte în timpul infecțiilor nu e deoc dăunătoare, dimpotrivă (dacă există o infecție cu hipersecreție de mucus, renunțarea la lapte ajută mult). Și oricum după 1 an, laptele nu mai e necesar deloc, deci se poate foarte bine trăi fără el. Important e să se hidrateze și asta spuneați că face.
   Sper că între timp s-a rezolvat cu bine. Multă sănătate!

 228. Buna seara doamna doctor am un baiatel de 9 luni care de cateva zile ii miroase gurita astazi cand ma jucam cu el a deschis ai s a observat o afta pe cerul gurii si se vedea si putin rosu in gat?credeti ca ar putea fii infectie cu ce as putea sa il tratez tinand cont ca sunt in afara tarii multumesc frumos

  • BUnă seara,
   aftele de obicei dor. Deci dacă chiar e aftă nu ar trebui să mănânce la fel sau să arată un disconfort când pune ceva în gură. Dacă nu ați văzut așa ceva atunci mai degrabă nu e aftă.. poate e o ciupercă sau altceva.
   E cam greu să vă sfătuiesc fără să știu ce are și fără să aveți acces la produsele noastre (și noi la ale Dvs) dar soluția de bicarbonat nu are cum să strice -1-2 lingurite la un pahar de apă și făcut badijonaj de mai multe ori pe zi.
   DAR, ca în orice patologie la copii, dacă nu produce simptome nu trebuie neapărat făcut ceva. De obicei corpul se descurcă singur.

   Multă sănătate!

 229. Buna ziua
  As dori si eu un sfat. fetita mea de 7 ani s-a plans acum 3 zile de durere de gat (cand m-am uitat in gat am observat ca era rosu) si durere de ureche (nu foarte tare) si a facut febra 38.5. am vb cu medicul de familie si a zis sa luam osciloccocinum, nurofen pentru febra si picaturi in ureche (asta a fost vineri). sambata cand am verificat-o in gat, am observat ca i-au aparut si niste puncte alb-galbui si am sunat din nou medicul de fam care ne-a trecut pe zinnat (6 ml * 2/zi), plus nurofen si panadol (temperatura a urcat, mai ales noaptea a facut si 40, tinuta sub control cu nurofen alternat cu panadol din 4 in 4 ore). pt gat mai folosesc decasept junior spray, plus trachisan. ce ma ingrijoreaza e ca nu prea scapam de febra. azi, luni, nu ii mai dau antitermice din 4 in 4 ore, pot sa-i dau din 6 in 6 ore, dar tot urca pana la 39,5. si deja e a treia zi de antibiotic. nu e ok antibioticul, sau mai trebuie sa asteptam? bubitele din gat parac nu mai sunt asa de pronuntate, dar tot acolo sunt si gatul tot rosu este. starea generala a fetitei este ok, este vioaie, dar mai are momente cand e mai molesita un pic. de mancat mananca bine.
  multumesc mult si astept cu nerabdare un raspuns

  • Bună seara,
   din păcate nu putem spune doar pe baza punctelor albe din gât că este nevoie de antibiotic sau nu. Mai e nevoie de câteva semne și/sau de o analiză din gât.
   Faptul că nu răspunde încă febra (Deși un pic de răspuns există – s-au rărit episoadele de febră!), poate să însemne că :
   1. a fost virus, nu bacterie – deci antibioticul nu funcționează, trebuie lăsat să treacă de la sine
   2. a fost totuși bacterie, și într-adevăr nu răspunde la acest antibiotic.
   Varianta 2. e foarte puțin probabilă, dar pentru siguranță puteți solicita o analiză de sânge (proteina C reactivă) dacă febra persistă mai mult de încă 2 zile (deci dacă și miercuri are peste 39).
   Dacă totuși febra continuă să devină tot mai rară și mai mică de la o zi la alta, nu aș mai face nimic în plus.

   Analiză din gât nu are rost să faceți – e deja sub antibiotic, nu se mai vede nimic
   Dar în viitor e preferabil să aveți mai multe criterii Centor (le găsiti în postare) sau să cereți un exudat faringian.

   Multă sănătate!

 230. Buna seara, fetita mea de 2 ani si 11 luni are puroi in gat, febra, medicul ne-a recomandat antibiotic, ampicilina injectabil( asta pentru ca nu vrea sa i-a nimic pe gura) avem deja 3 zile de tratament, fara febra, vioaie, a inceput sa manance cate putin, intrebarea mea e, e posibil sa dea in pneumonie interstitiala ? A inceput o usoara tuse seaca(foarte rar tuseste). Multumesc

  • Buna seara,
   probabil raspunsul ajunge tarziu dar ar fi – nu neaparat. Orice suprainfectie e posibila, e adevarat, si asta nu o putem preveni sau presupune dinainte. Dar daca tuseste rar nu mi-as face probleme de pneumonie,.

   Multa sanatate!

 231. Klabax de 250mg comprimate la un rosu in gat se da la 8 ore sau 12 .Mi a prescris medicul de familie si sincer nu mai stiy dar parca a zis la 8 ore. Astept un raspuns multumesc

  • Buna ziua,
   de obicei acest antibiotic se da de 2 ori pe zi, deci la 12 ore… dar depinde si de greutatea copilului, nu stiu cum a calculat medicul.

 232. Bună ziua!
  Va rog mult sa ma sfătuiți.
  Bebelușul de 6 luni are mucusori în spatele nasului, la suprafață e curat, nu are nimic, picur soluție fiziologica si extrag mucusorii cu aspiratorul dar nu iese mai nimic. De la nastere nu a curs nasul.
  Cand mananca se aude inauntru, și se îneacă. A început să tușească. Acum are gatul rosu, si ieri a avut febră 37,4. Ce sa fac , cum pot să-l ajut?
  Mulțumesc anticipat!

  • Buna ziua,
   da, e posibil sa fie mai ales in spatele nasului si sa nu reusiti sa ii aspirati.
   Dar as incerca in primul rand cantitate mai mare de ser, 5-7 ml in fiecare nara, nu doar cateva picaturi, pe care sa le lasati cateva minute inainte de a aspira. Chiar daca nu vor putea fi aspirati, macar se spala si sunt impinsi in gat de unde ii inghite si scapa de ei.
   Si va scriu mai jos alte cateva sfaturi pentru nas, care se pot aplica la varsta lui:
   -apa de mare izotona (cate 1-2 pufuri de mai multe ori pe zi) sau ser fiziologic, (spalaturi nazale cu 4-5 ml in fiecare nara de oricate ori este nevoie) – se aspira de cate ori e nevoie in faza acuta!
   DACA nasul e foarte infundat,
   apa de mare hipertona (de ex. Humer albastru, Quixx hiperton, sau Marimer hiperton) 3×1 puf in fiecare nara – se aspira dupa 10 minute de la administrare – maxim 7 zile
   +/-
   -2 cepe taiate in 4 la capataiul patului
   -creme cu uleiuri volatile de uns pe piept (Cold Relief balm, Aleva Naturals chest rub, Fitobalm)
   -umidificarea aerului in camera
   -dormit intr-o pozitie mai ridicata
   -ulei de susan presat la rece (sau picaturi Nosko) cate 1 picatura in fiecare nara de 2 ori pe zi + masaj (si/sau lapte de mama)
   -Vibrocil 3×1 puf in fiecare nara dupa spalarea cu apa de mare – daca cele de mai sus nu aduc ameliorare – maxim 7 zile

   Pentru febra, nu dam tratament decat peste 38 grade (adica 38,5 intrarectal). Si daca reuseste sa manance satisfacator si nu pare ca il deranjeaza la inghitit, nu e nevoie nici de tratament pentru gat.

   Multa sanatate!

 233. Buna ziua
  Dupa un stranut mai puternic am ramas cu o durere in gat,la inghitire mentionez ca nu e durere de amigdalita,nu sunt inflamate,durerea la inghitire se simte mai inspre marul lui adam,ce poate fi?
  Multumesc

  • buna ziua,
   daca aceasta durere a aparut brusc dupa un acces de stranut, posibil ca v-ati iritat putin mucoasa laringiana. TEoretic ar trebui sa treaca de la sine, eventual mai repede cu un spray pentru gat (Ialoclean de ex).
   Daca insa persista, e nevoie sa mergeti la ORL.
   Multa sanatate!

 234. Buna ziua!
  Doamna doctor, acum o săptămână copilul meu (3ani jumate) a racit, a facut febra timp de 2 zile. In prima zi in jur de 37.7-37.8. A doua zi pana la 38.3. A zis 2-3 zile ca are dureri de gat, dar rosu nu prea am vazut. Am tinut-o 3 zile cu tratament pentru febra, Isoprinosine si spray-uri de gat. In a 5a zi a inceput sa tuseasca. Am facut analize. Hemoleucograma este perfecta, dar are LDH 301 cand maxim eate 300, VSH 30 (maxim 10) si Fibrinogen 427 (maxim 360), proteina C reactiva este normala. Am Inceput tratament cu azitromicina
  Sunt destul de speriata, ma gandesc la toate bolile periculoase. Este posibil asa analize sa fie de la o infecție doar? Mulțumesc anticipat!

  • Bună seara,
   aceste analize nu sunt deloc de speriat! Da, firește că e doar o infecție! Sincer… nu știu dacă neapărat se justifica antibioticul dar nu am văzut copilul, nu pot spune sigur.
   Dar în nici un caz nu ne speriem! Iar LDH-ul este perfect normal!
   Nimic din ce mi-ați spun nu este îngrijorator, fiți liniștită…
   Multă sănătate

 235. Buna seara,

  Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la problema mea. De 8 zile fac febra seara intre 38 -38.5. Ziua temperatura e intre 37-37.5. Noaptea am transpirat foarte mult, cateva zile de la debutul febrei, de cateva ori pe noapte , acum s-a mai redus nr de transpiratii cam la doua ori. Mai am o jena in gat, si o usoara presiune la nivelul capului, nu am pofta de mancare, am pulsul accelerat. Am fost la orl si mi-a zis ca am faringele inflamat si mi-a dat sa fac analize de sange si exudat faringian. Doctorul de la orl mi-a dat pastile pt gat isla, spray decasept, nurofen si augmentin de 1g pe care sa-l iau doar daca creste febra peste 39. E normal sa persiste asa de mult febra de la o faringita si sa transpir noaptea? Credeti ca ar trebui sa iau augmentin chiar daca nu ajunge febra la 39. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc anticipat!

  • Bună ziua,
   acest site este totuși dedicat copiilor și părinților lor…

   Dar pot să vă spun că da</strong, o viroză poate da febră chiar și 6-7 zile, și ne gândim la viroză pentru că aveți și tuse și răgușeală, deci mai puțin probabil să fie nevoie de antibiotic, hiar dacă febra trece de 39.
   Dar v-aș încuraja cu căldură să vă testați de SARS-COV2 pentru că este foarte posibil să fie COVID. Și atunci SIGUR nu aveți nevoie de antibiotic! Și să vă luați un exudat din gât pe nemâncate, nebăute – pentru posibilitatea să aveți totuși o bacterie în gât (deși pare puțin probabil).
   Multă sănătate!

 236. Multumesc pentru raspuns si va cer scuze ca am postat pe un forum pentru copii. Am facut testul covid si a iesit negativ, dar din pacate nu stiu cat de precis este in cazul meu. Cei de la 112 mi-au dat un interval de 2 zile in care o sa sa-mi ia proba, iar eu m-am trezit cu ei la usa in dimineata urmatoare cand tocmai mancam. Pe langa asta, in seara precedenta mi-am dat in nas cu spray nasonex. Cea care mi-a recoltat a zis ca pt covid e ok sa se ia proba si imediat dupa masa, dar eu cam am indoieli.

 237. Buna ziua! As dori sa va cer sfatul in legatura cu baietelul meu. In urma cu o sapt. a inceput sa ii curga nasul, febra, tuse. Noaptea se trezea din cauza tusei (tuse productiva ) I-am dat antitermice, decongestionant nazal, aspirat cu batista bebelusului, secretiile apoi au fost vascoase, verzi,febra i-a remis, dar dupa 2 zile i-a reaparut febra si a persistat tusea. Simptomele I s-au ameliorat dar persista febra pana in 38, nu a depasit 38. Medicul de familie a zis sa ii dau Augmentin , dar a varsat dupa antibiotic, nu ii place gustul, am incercat si Azitrox, tot la fel a varsat. Starea generala e buna, nu ii mai curge nasul, s-a ameliorat tusea ,dar persista febra. Credeti ca are nevoie de antibiotic ? Nu accepta antibioticul pe gura , il varsa. Ar trebui sa merg la spital pt analize? Va multumesc!

  • buna ziua,

   imi cer mii de scuze ca am ratat mesajul Dvs anterior.
   Probabil ca raspunsul meu este tardiv dar v-as fi chiar recomandat sa nu incepeti direct cu antibiotic ci eventual sa testati un nivel de proteina C reactiva (din deget daca aveti unde, cum ar fi in ambulatoriile Regina Maria).

   Sper ca intre timp toate sunt mai bine,
   Multa sanatate,
   Ana Stefanescu


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *