-
Întotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
-
Se folosesc doar gătite, nu crude – pot provoca greață și vărsături.
-
Se recoltează când sunt bine coapte, din zone nepoluate, la distanță de șosele sau stâlpi de înaltă tensiune, fără a se culege toate fructele de pe o tufă.
Sirop de soc
-
2 căni de fructe de soc proaspete sau uscate
-
1-3 căni de apă
-
miere
Se încălzește apa cu fructele pe foc și se zdrobesc fructele pentru a extrage sucul. Se fierbe la foc mic 30 minutes.
Se strecoară prin tifon.
Se măsoară lichidul obținut și când s-a mai răcit, se adaugă cantitate egală de miere.
Variantă: se pot adăuga în timpul fierberii ghimbir, scorțișoară, cardamom.
Siropul rezistă câteva luni la frigider.
Se administrează câte 1-2 linguriță/lingură (în funcție de vârstă) pe zi în sezonul de răceli sau câte o lingură de la primele semne de răceală și apoi la 2 ore pe tot parcursul infecției.
Alt sirop de soc
-
1 cană fructe de soc uscate
-
1/4 cană de fructe de soc uscate
-
2 căni de apă
-
1 cană de suc de vișine
-
15 grame de plante uscate (rozmarin, oregano, cimbru, salvie – în proporția sau combinația dorită)
-
miere
Se fierb fructele, apa și sucul de vișine la foc mic timp de 30 minute, strivindu-se fructele bine. Se ia de pe foc și se adaugă plantele uscate. Se lasă să stea 30 minute. Se strecoară și se măsoară lichidul rezultat. Când s-a mai răcit, se adaugă o cantitate egală de miere. Rezistă la frigider până la 6 luni.
Se poate lua pe parcursul lunilor reci ca întăritor general. Se ia după voie de la primele semne de infecție.
Sirop de tuse cu 5 arome
-
1/2 cană fructe uscate de sos (sau o cană de fructe proaspete) (55 g uscate)
-
1/4 cană rădăcină uscată de iarbă mare(1/2 cană proaspătă) (25 g uscată)
-
1/4 cană frunze uscate pătlagină (1/2 cană proaspătă) (8 g uscate)
-
2 cani apă
-
1/2 cană miere.
Puneți plantele într-o cratiță, împreună cu apa; se aduce la temperatura de fierbere, apoi se scade focul și se lasă la foc mic 20 minute, neacoperite.
Se strecoară plantele, storcând bine lichidul (printr-un tifon, de ex). Ar trebui să rezulte cam 1/2 cană de lichid, pe care îl puneți la loc în cratiță. Se adaucă miere și se amestecă, la nevoie pe o flacără foarte mică.
Se toarnă în sticlă și se etichetează; rezistă la frigider 1 lună.
La copii peste 18-24 luni, 1 linguriță pe oră, la nevoie.
Adulți – 1 ingură la 30-60 minute, la nevoie.