BLACKELD

  • Întotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!

  • Se folosesc doar gătite, nu crude – pot provoca greață și vărsături.

  • Se recoltează când sunt bine coapte, din zone nepoluate, la distanță de șosele sau stâlpi de înaltă tensiune, fără a se culege toate fructele de pe o tufă.

Sirop de soc

  • 2 căni de fructe de soc proaspete sau uscate

  • 1-3 căni de apă

  • miere

    Se încălzește apa cu fructele pe foc și se zdrobesc fructele pentru a extrage sucul. Se fierbe la foc mic 30 minutes.

    Se strecoară prin tifon.

Se măsoară lichidul obținut și când s-a mai răcit, se adaugă cantitate egală de miere.

Variantă: se pot adăuga în timpul fierberii ghimbir, scorțișoară, cardamom.

Siropul rezistă câteva luni la frigider.

Se administrează câte 1-2 linguriță/lingură (în funcție de vârstă) pe zi în sezonul de răceli sau câte o lingură de la primele semne de răceală  și apoi la 2 ore pe tot parcursul infecției.

Alt sirop de soc

  •  1 cană fructe de soc uscate

  •  1/4 cană de fructe de soc uscate

  •  2 căni de apă

  •  1 cană de suc de vișine

  •  15 grame de plante uscate (rozmarin, oregano, cimbru, salvie – în proporția sau combinația dorită)

  • miere

Se fierb fructele, apa și sucul de vișine la foc mic timp de 30 minute, strivindu-se fructele bine. Se ia de pe foc și se adaugă plantele uscate. Se lasă să stea 30 minute. Se strecoară  și se măsoară lichidul rezultat.  Când s-a mai răcit, se adaugă o cantitate egală de miere. Rezistă la frigider până la 6 luni.

Se poate lua pe parcursul lunilor reci ca întăritor general. Se ia după voie de la primele semne de infecție.

Sirop de tuse cu 5 arome

  • 1/2 cană fructe uscate de sos (sau o cană de fructe proaspete) (55 g uscate)

  •  1/4 cană rădăcină uscată de iarbă mare(1/2 cană proaspătă) (25 g uscată)

  • 1/4 cană frunze uscate pătlagină  (1/2 cană proaspătă) (8 g uscate)

  • 2 cani apă

  • 1/2 cană miere.

Puneți plantele într-o cratiță, împreună cu apa; se aduce la temperatura de fierbere, apoi se scade focul și se lasă la foc mic 20 minute, neacoperite.

Se strecoară plantele, storcând bine lichidul (printr-un tifon, de ex). Ar trebui să rezulte cam 1/2 cană de lichid, pe care îl puneți la loc în cratiță. Se adaucă miere și se amestecă, la nevoie pe o flacără foarte mică.

Se toarnă în sticlă și se etichetează; rezistă la frigider 1 lună.

La copii peste 18-24 luni, 1 linguriță pe oră, la nevoie.

Adulți – 1 ingură la 30-60 minute, la nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *