O prietenă, a cărei fetiță tocmai ieșise dintr-un episod de infecție respiratorie urâtă, mi-a pus mai multe întrebări care o nelămureau… Mi-a sugerat – și am acceptat cu plăcere – să fac o postare din întrebările ei.

Iată-le:

Ce analize se pot face pentru roșu în gât?

-de câte ori copilul are febră a cărei cauză se consideră a fi un “roșu în gât” (angină/ faringită/ amidgdalită acută) cu sau fără depozite albicioase, se recomandă efectuarea unui exudat faringian (sau “secreție faringiană”), în căutarea Streptococului beta-hemolitic de gr. A.

-se face dimineața, fără să fi mâncat/ băut ceva, și fără să se fi spălat pe dinți

-rezultatul vine în 2-3 zile

-părintele nu poate recolta acasă, decât dacă știe metoda și dacă poate ajunge repede de tot la laborator.

Streptococul e destul de sensibil și moare rapid dacă nu este inoculat în laborator la scurtă vreme după recoltare.

-alternativa – un test rapid de streptococ. Se recoltează la fel (din gât, cu un bețișor de exudat faringian), dar nu necesită recoltarea pe nemâncate și dă rezultate în 5 minute.

Nu se efectuează în orice cabinet (la cabinetul nostru de pediatrie la Regina Maria Cluj se poate face). 

E ok dacă prefer să o țin cu antitermice 3 zile până am o indicație clară pt antibiotic, dacă e cazul, sau să am confirmarea că nu e nevoie de antibiotic și că trebuie să ne asumăm 5-7 zile de febra, până la vindecarea strict prin sistemul imunitar?

atb for colds - nopoint

Da, așa recomand și eu.

Dacă febra este bine tolerată și fără semne de alarmă (le găsiți aici), se poate aștepta 3-4 zile înainte de a merge la medic.

Dacă acesta găsește un gât roșu +/- depozite albe – recomandă exudat faringian  sau test rapid și așteaptă rezultatul (chiar dacă asta înseamnă încă 1-2 zile de febră!)

Riscurile unui antibiotic dat degeaba sunt mult mai mari decât cele ale febrei!

Unde duc rezultatul analizei spre interpretare si ce fac dacă medicul de familie, care nu e și pediatru, recomandă antibiotic cu spectru larg?

Rezultatul exudatului faringian poate avea doar câteva variante:

* negativ = probabil infecția este virală

=> se tratează doar cu simptomatice (antitermice, eventual un dezinfectant de gât – Tantum Verde, Gâtuleț fericit, Salviasept etc)

* pozitiv pentru Staphilococ aureu = un microb care poate face parte din flora normală a gâtului

=> nu se tratează antibiotic! (cu foarte rare excepții)

*pozitiv pentru Streptococ beta hemolitic de alte grupe (C, G) = microbi care pot face parte din flora normală a gâtului

=> nu se tratează antibiotic!

* pozitiv pentru Streptococ beta hemolitic de grup A = acesta este microbul care se tratează

=> se administrează Penicilină sau Amoxicilină pe gură 7-10 zile + un probiotic de bună calitate minim 3 săptămâni

=> nu se recomandă Azitromicină sau Claritromicină (chiar dacă primul se administrează 1 dată pe zi și doar 3 zile) pentru că în zona noastră Streptococul are 75% rată de rezistență la această clasă de antibiotice.

Excepție – copiii alergici în trecut la antibiotice din clasa penicilinelor (Amoxicilina, Augmentin).

=> nu e nevoie de Moldamin după antibiotic

=> amendament – un Streptococ beta-hemolitic gr. A găsit întâmplător în gât fără simptome (copil purtător sănătos) – nu se tratează! Se consideră că riscul de a-l da la alți copii este mai mic decât riscul pe care un tratament antibiotic inutil îl are asupra purtătorului!

Cum testezi reacția copilului la antibiotice dedicate și care sunt semnele că e alergic? Ce-i de făcut în acest caz?

Reacția alergică la antibiotice nu este, așa cum poate părea, o întâmplare foarte frecventă.

Și chiar și atunci când apare, este de obicei de tipul unei reacții alergice pe piele – urticarie (bubițe mari, care tot apar și dispar pe parcursul a mai multe zile) – care nu este periculoasă pentru viață.

 – dacă apare o astfel de reacție, se administrează un sirop antihistaminic (Xyzal, Zyrtec, Aerius, Claritine) și pe viitor se evită acel antibiotic.

Nu se fac teste de alergie la antibiotic decât la penicilină, și acelea foarte rar, în spital.

Dacă apare o astfel de reacţie, se administrează un sirop antihistaminic şi pe viitor se evită acel antibiotic şi cele înrudite, conform recomandărilor medicului pediatru care a diagnosticat alergia la antibiotic.

Se pot face testări de alergie şi pentru alte antibiotice, fie în spital, fie la laboratoarele de analize, atunci când copilul are teren alergic cunoscut.

Nu este obligatorie testarea înainte de iniţierea oricărui antibiotic, dacă se administrează oral. Cele injectabile se pot testa în spital, la momentul iniţierii tratamentului.

Dacă un copil varsă imediat antibioticul, nu înseamnă că este alergic. Mai degrabă este vorba despre reacţie gastrică, pentru că unele antibiotice sunt iritante pentru stomac.

În concluzie, un antibiotic oral, recomandat în urma unor argumente judicioase, poate fi administrat fără a necesita testare prealabilă.

Care e schema de administrare a medicamentelor – antitermice, antitusive, anti-roșu în gât, antibiotic, probiotic – mai ales când copilul nu mănâncă nimic?

Le voi lua pe rând.

Antitermice:

nu se recomandă decât atunci când febra dă o stare generală proastă.

girl with fever

* Dacă este bine tolerată (copil liniștit sau chiar vesel) NU SE TRATEAZĂ – chiar dacă este peste 39-39,5°C (am avut multe cazuri care la 39,5 sunt în stare perfectă – zburdă și se joacă!)

– mai multe detalii despre febră aici.

* Dacă nu este bine tolerată:

– se începe cu metode fizice de scădere a temperaturii (aici)

-dacă nu sunt suficiente, antitermicele se introduc așa

– întâi Paracetamol (sirop Panadol, Eferalgan, sau supozitor), apoi Ibuprofen (Nurofen, Algin, Ibalgin – sirop sau supozitor) apoi Algocalmin (Novocalmin supozitor sau Alvotor picături)

-nu se dau antitermice DECÂT la febră! Nu cu ore fixe!

de ex. dacă febra nu apare mai des de 6-8 ore, este suficient să se administreze Paracetamol la nevoie (de maxim 3-4 ori pe zi)

Dacă totuși apare și mai repede de 6 ore, se mai poate intercala câte o doză de Nurofen. Ceea ce înseamnă că următoarea doză de Paracetamol se va putea amâna până la următorul puseu de febră! Ideea este să nu se aglomereze dozele aceluiași produs: Paracetamol nu mai repede de 5-6 ore de Paracetamol, Nurofen nu mai repede de 7-8 ore de Nurofen. La nevoie se pot alterna tot la 4 ore acestea 2 (atunci când febra apare des, la 3-4 ore odată).

Dacă apare și mai repede, se poate intercala și câte o doză de Algocalmin – până la maxim 3 doze pe zi.

Dozele trebuie calculate pe kilogram-corp:

  • Paracetamolul se dă 45-60 mg/kgc/zi,

  • Nurofen 20-30 mg/kgc/zi,

  • Algocalmin 40 mg/kgc/zi.

Adică – la siropurile de Paracetamol 120 mg/5 ml – doza este Greutatea x2 =ml/zi, împărțită în 3 sau 4;

Ibuprofen 100 mg/5 ml – doza = G în ml, împărțită în 3;

Excepții:

-când există diaree se evită supozitoarele;

-când există vărsături se evită Nurofenul (care irită stomacul). Ar fi bine să se evite și când nu mănâncă copilul. 

Antibioticul –  de preferință după masă, dacă este iritant pentru stomac (de ex macrolidele: Claritromicină, Azitromicină).

Probioticul – majoritatea se dau la 2-3 ore distanță de antibiotic, înainte sau după.

Excepții: Levurin, Enterol, BioSun – care se pot da și deodată cu antibioticul.

Produsele pentru gât – se lasă 1 oră după administrare fără să se dea nimic pe gură, apă sau mâncare, ca să își facă efectul.

Cum reacționează stomacul la toate medicamentele?

Unele antitermice sau antibiotice deranjează stomacul (Ibuprofen – care afectează și rinichii, macrolidele),  altele ficatul (Paracetamolul, majoritatea antibioticelor), iar TOATE antibioticele strică flora intestinală (mai multe despre antibiotice aici și aici).

pill-baby

De aceea preferăm să le limităm administrarea la strictul necesar (de ex. la analize din gât, urină sau sânge de infecție bacteriană, semne de pneumonie etc.)

Nu orice depozit alb în gât înseamnă puroi și deci necesar de antibiotic! Mai multe despre gât roșu cu/fără puroi aici.

Să trec antitermicele pe supozitor, ca să mai protejez stomacul?

Da, poate fi o soluție – cu câteva amendamente:

  • unii copii detestă administrarea de supozitor. Încercați să îl lubrifiați cu ulei vegetal înainte de administrare și să faceți experiența cât mai puțin înspăimântătoare.

  • supozitorul e mai greu de dozat decât siropul

  • dacă există diaree pot face mai mult rău – sau se vor elimina prea repede.

Ce cu ce se combină bine sau greșit, la administrarea simultană?

  • Nu se combină produse cu aceeași substanță activă – nu Ibalgin cu Nurofen, de ex!

  • Nu se combină antitusive cu mucolitice (adică produse pentru tuse seacă cu cele pentru tuse productivă)

    -> cu o excepție: copii care au tuse productivă inclusiv noaptea. Se pate administra un mucolitic peste zi și un antitusiv (Paxeladine, Robitusin, etc) seara la culcare pentru ca să se poată odihni.

  • Antibioticele nu se dau deodată cu probioticul (excepție: Levurin, Enterol, BioSun).

  • Cum spuneam, antitermicele se dau la nevoie – adică doar la febră care dă stare proastă. Așa că se pot opri în momentul în care febra nu mai crește peste acel nivel și cu siguranță în momentul în care nu mai crește peste 38!

Nu există nici o justificare științifică  pentru a continua antitermicul încă 24 ore după ce a trecut febra – ele nu au nici un efect asupra infecției, doar a febrei! Deci nu are rost să se prelungească durata curei inutil!

Ce medicamente se pot înlocui eficient cu homeopate sau “leacuri băbești”?

Eu nu sunt medic homeopat și nu pot da recomandări în această direcție.

Pot vorbi însă despre produsele fitoterapice (din plante) și despre unele “leacuri băbești”.

chicken-noodle-soup-and-tea

Cum scrie și aici, febra se poate combate cu băi de răcorire, șosete cu apă și oțet (de mere), sau cu cartof fiert la tălpi, “împachetări” etc.

-Fitofebril, supozitoare din plante pentru febră

Pentru tuse sunt multe remedii care pot ajuta – miere simplă, ceai cu miere, ridiche neagră cu miere, cataplasme de mămăliguță sau sare fierbinte pe piept, inhalații calde la baie, ulei de usturoi pe tălpi etc. Mai multe aici.

-siropuri de tuse din plante – eu folosesc cu succes variabil – Plantusin, Prospan, Grintus, Koflet, Revigrip, Imunotus etc.

  – produsul Biosept (sau Biomicin la copiii mai mari) poate uneori să rezolve problema fără să se ajungă la antibiotice de sinteză.

Alimente cu efect antibiotic natural sunt ceapa, usturoiul, ghimbirul, mierea, uleiurile esențiale de oregano și citrice (atenție – a se folosi doar sub îndrumarea unui aromaterapeut!), turmericul, oțetul de mere, untul de cocos, hreanul, murăturile fermentate.

 

 

 

Sper că aceste răspunsuri să îi folosească și prietenei mele pe viitor precum și Dumneavoastră… Dar dacă mai apar întrebări, mă voi strădui să vă răspund – pentru a limita tratamentele excesive adminstrate copiilor.

Până atunci, să fiți sănătoși!

 

142 Responses to Răspunsuri pentru o mamă de copil răcit :)
  1. Am o fetita de 12ani care a acuzat toata iarna dureri in gat.Nu are puroi nici microb, doar rosu.Ea canta si din aceasta cauza lipseste mult de la orele de canto.Am folosit mult decasept, tantum , miere de albini cu propolis. Ce alte variante mai exista? Acum ii dau setrolim la recandarea

    • Oare voiati sa scrieti SUmetrolim? aesta este un antibiotic, si daca analizele sunt negative nu se justifica…
      Puteti incerca un probiotic pentru caile respiratorii, se cheama Loroblis si se da cate 1 comprimat masticabil pe zi in cure lungi, de 1-2 luni. Daca exista totusi un dezechilibru de flora in gatul ei, ar putea-o ajuta.
      Multa sanatate!

      • Buna seara ,as vrea sa va intreb daca e bine sa administram la bebe de 8 luni biomicin solutie cate 1 picur dimineata si la un copil de 4 ani cate 2 picuri pe zi?Acest tratament ni la recomandat medicul de familie.Pe prospect am vazut că nu este indicat copiilor sub 7 ani.
        Mulțumesc

        • Buna ziua,
          ma tem ca si eu sunt de parerea prospectului si nu as da aceste uleiuri pe gura la varsta lor. MAI ALES la bebelus!

  2. Buna seara am un băiețel de 3 ani si 9 luni si mai tot timpul răcesti nu prea face febra dar in schimb are tot timpul nasul înfundat mai facem aerosoli cu acc si ser si dexametazona ce am putea lua pentru nasuc sa nu se mai înfundă?Va multumesc.

    • E important să vă asigurați că nu e aerul uscat în cameră, ceea ce poate fi o cauză de nas înfundat continuu. Sau dacă nu sunt cauze de alegie (mai ales dacă sunt alergii în familie sau copilul a mai făcut alergii la ceva).
      Altfel, v-aș recomanda dușuri nazale de 1-2 ori pe săptămână în perioada rece, în afara răcelilor, creme cu uleiuri volatile (Fitobalm, Vaporub, Col relief cream) pe piept și hidratare bună pe gură.
      Multă sănătate!

  3. Buna ziua, d_ na doctor! Baietelului meu de 6 ani , i- a curs nasul mai toata toamna, fara a avea akte simptome de vreo viroza sau raceala. incepand din octombrie i- a curs nasul 14 zile ,apoi la intervaal de 2 saptamani a inceput iar sa – i curga nasul o luna si 3 saptamani. In acest interval la recomandarile pediatrului, am incercat pe latura ORL spunandu- ni- se ca nu are nimic, apoi la alergolog, la fel in urma analizelor cutanate cat si de sange nimic semnificativ, incat nu stim nici la acest moment care ar fi cauza. De aproximativ o luna nu – i mai curge. Asa a fost si in promavara din luna mai pana la sfarsitul lunii iulie , cand a facut pneumonie, i- a curs nasucul. Care considerati dvs. ca ar fi cauza. Temerea noastra e sa nu ajungem la alte complicatii, mai cu seama ca in urms administrarii antibioticului pt. Pneumonie a dezvoltat bacteris clostriidium, cu internare la matei bals. Slava domnului am scapat de ea. Si ce probiotic ne recomsndati pt. Imunitate.? Multumim din suflet!

    • Buna ziua,
      mucusul care curge este o modalitate a mucoaselor din nas de a se proteja – de firg, de viroze, de alergeni eventual… Daca s-a exclus o alergie, atunci cel mai probabil este vorba de primele doua variante. Poate are ceea ce se cheama o rinita vasomotorie, care se activeaza mai ales cand schimba mediul (afara-inauntru). Din nou insist, cata vreme mucusul curge liber nu este periculos, nu se paote complica (in primul rand la urechi si cu atat mai putin la nivelu plamanilor! Adica nu poate face pneumonie sau altceva l aplamani din cauza mucisorilor!). Nu va temeti, stergeti nasul 🙂 si atata tot.
      V-as recomanda vitamina C in doza mare – 500-1000 mg pe zi, si ca probiotic, Refflor Forte sau Jarrodophilus.
      Multa sanatate!

  4. Buna. Am si eu o întrebare. Băiețelul meu de 4 ani si nu mai stiu ce să-i dau pt imunitate. Se răcește foarte repede si lipsește mult de la cămin. I-am dat prima data pe la 3 ani ceva sirop din plante(nu mai țin minte cum se numea); nu a mers… Apoi am încercat oscilo cate un tubuleț pe săptămână; nici așa; apoi i-am făcut de 2 ori cate 3 luni cu bronhovaxom praf… Acesta a funcționat dar numai in timpul tratamentului. După cele 3 luni imediat era răcit… Nu mai stiu ce sa încerc… Poate aveți d-voastra vreo idee mai buna… Va mulțumesc anticipat!

    • Nici un produs “de imunitate” de pe lumea asta nu il va face sa nu mai raceasca deloc! Imunitatea creste DOAR prin intermediul racelilor! Dar este adevarat ca unii dintre noi avem nevoie de mai multe raceli ca sa ne intarim iar altii de mai putine – dar toti copiii racesc in primii ani de viata si de colectivitate.
      Tot ce puteti face Dvs este sa va asigurati ca are o dieta corecta, multe fructe si legume, cat mai putin zahar, si lichide din belsug, si ca pe parcursul iernii ii dati vitamina C (600-1000 mg), Vitamina D (1000 U, zinc (5 mg pe zi) si un probiotic – Refflor Forte, Jarrodophilus sunt cele mai bune de la noi.
      Eu asta recomand tuturor copiilor. Pe langa asta se poate asocia un produs de catina (cu miere de ex), First Defense, ProImmunity, Sambucol, Equimuno. Toate acestea sunt produse naturale, care se pot alterna in cure de cate 1 luna de exemplu, pe tot parcursul iernii.
      Multa sanatate!

  5. Bună, fetită mea de 4 ani a răcit, nici cum nu mai reusim sa scăpam de nasul înfundat, precizez ca are alergie la acarieni, in cazul copiilor alergici in timpul racelii se da ceva si pentru alergie? Gen zyrtec? Sau doar trebuie să așteptam mai mult timp ca sa dispară secretiile. Va mulțumesc

  6. Am un baiat de 9 ani si anul trecut cand, intamplator, i-am facut niste analize ( in luna iunie 2016) am descoperit ca avea Aslo 1500. M-am speriat f. tare, iar cand am cerut parerea unui medic de boli infectioase si dupa ce i-am facut un set de analize mai amanuntit si toate au iesit bune, baiatul meu neavand nici macar o raceala de anul trecut si pana acum, d-na dr. mi-a spus sa stau linistita si sa nu cumva sa-i fac injectii ( Retarpen sau altceva) pt. ca o sa ii treaca de la sine in cateva luni. Acum are 1200. Dvs. ce parere aveti?

    • Întru totul de acord. După cum vedeți a și început să scadă… Mai repetați odată la 4-6 luni și vedeți cum merge.

  7. Buna ziua,
    Am o neliniste si poate ma puteti ajuta:fetita mea de 1 an si 10 luni de o luna de zile din cand in cand isi misca ochii spre stanga..ca si cum s-ar uita intr-o parte…noi credem ca se rasfata.zilele trecute am observat ca dimineata cateodata cand se trezeste are un usor tremurat..am observat si la manute…nu stiu daca sa fac corelatie intre aceste 2 situatii..m-as duce la un medic sa o vada dar ce specialitate?
    Ea s-a lovit la caput de vreo 2 ori in ultimul timp(nu grav,a facut o mica umflatura care s-a tras cu gheata).
    Ma puteti ajuta cu un sfat?
    Multumesc frumos!

    • Nu pot sa spun daca este normal sau nu, fara sa fi vazut eu insami episoadele (poate nici atunci), dar e important sa urmariti cat de mult dureaza, daca pare sa isi piarda constienta sau sa nu mai raspunda la chemare in acele momente. Oricjm, nu are de ce sa aiba legatura cu nici unul din traumatisme. Daca doriti sa consultati un medic, ar trebui sa fie un medic neurolog pediatru.
      Multa sanatate!

  8. Buna ziua,
    Am o intrebare legata de laptele de vaca:de la ce varsta ii pot da copilului lapte de vaca. De 2 luni nu il mai alaptez si ii dau formula NAN 3..as putea sa ii dau lapte de vaca sau capra din comert in schimb. Multumesc!
    Este off tppic,imi cer scuze.

    • M-ar ajuta sa imi spuneti si varsta copilului acum… Dupa 1 an Organizatia Mondiala a Sanatatii permite oferirea de lapte de animal (vaca, capra), nu mai mult de 500 ml pe zi.
      Multa sanatate!

  9. Acum are 1an si 11 luni.eu ma gandeam ca dupa 2 ani sa incep cu laptele de vaca. Seara la culcare bea in jur de 240 si dimineata cam 210 ml..le mai prepar diverse cu lapte:gris,orez..se iau in calcul si acestea? Acum cateva luni am fost la urgenta la pediatrie si medicul pediatru printre altele mi-a recomandat dupa 3 ani laptele de vaca si branzica sa o fac cu formula de lapte.
    Va urmaresc postarile si mi se par realiste si fundamentate de aceea v-am scris sa ma lamuresc ce trebuie sa fac.
    Ce lapte imi recomandati sa le dau vaca sau capra? Am citit ca cel de capra este mai bogat in nutrienti si nu are colesterol.
    Multumesc frumos de lamuriri.

    • Buna dimineata, scuze pentru intarzierea raspunsului,
      Da, si laptele din preparate se calculeaza (daca este mult – ca in laptele cu cereale, sau grisul cu lapte, nu cantitatile mici ca cele din piureuri de ex).
      Este adevarat ca Societatea Europeana de Nutritie Pediatrica recomanda lapte praf pana la varsta de 3 ani. Dar Organizatia Mondiala a Sanatatii permite lapte de animal – vaca sau capra – inca de la un an. Si deja copilul este perfect capabil sa il digere la aceasta varsta, cu conditia sa nu se depaseasca 500 ml, cum ziceam.
      Da, laptele de capra este o varianta foarte buna; si laptele de vaca ar fi, daca aveti sursa de incredere de lapte integral direct de la vacuta…
      Oricum, pot fi oferite amandoua.

      Mult succes!

  10. Buna ziua,
    Am o fetita de2 ani si 7 luni, si acum 2 zile am ajuns la urgenta ,voma si 1 scaun diareic.( am fost plecati la munte si ne-am intors de urgenta). – gastroenterocolita. Mi-a facut de 2 ori febra 38.7 .- i-am dat Algin si inca un scaun diareic ieri.II dau jumatate de lingurita de colostrum si hidraeubiotic.
    Nu am putut sa-i iau proba de scaun caci nu a mai facut. Dar este foarte slabita, imi zice ca o doare burtica si nu vrea sa manance. De abia rontaie cateva sticsuri. Azi dimineata i-am dat banana si a vomat.( a mancat foarte lacom). Acum ba se joaca, ba sta molesita in pat. Doctorul de familie mi-a zis sa-i dau sumetrolim…dar nu am facut nicio analiza si-mi este teama. Cat dureaza aceasta gastroenterocolita? Ce analize ar trebui sa-i fac?Multumesc

    • O gastroenterocolita poate dura 6-7 zile si uneori si putin mai mult. Nu este d emirare ca dureaza inca… E bine insa ca nu mai varsa. In plus, nu se mai recomanda tratament antibiotic in enterocolita. Asa ca Sumetrolim nu as recomanda. Nu e nevoie sa faceti inca analized – doar daca dureaza diareea peste 7-8 zile (si vorbesc de multe scaune, nu doar de 1-2). Asa ca… daca totusi ceva mananca, chiar daca putin, si daca accepta lichidele, este foartge bine, nu fortati alimentatia ca stie corpul ei foarte bine de ce nu poate sa manance. Rabdare, probiotice si lichide…si va trece! Multa sanatate!

  11. Multumesc.Sa-i mai dau si altceva inafara de colostrum?

  12. Buna ziua! Fetitei mele i sa recomandat Azitromicina de 200….4,2 ml la24 de ore! Nu mi sa spus sa il dau inainte de masa cu 1 ora sau dupa 2 ore de la masa! Intrebarea mea este: am gresit? I-am dat doua doze, la interval de 10-15 minutr dupa masa! Multumesc

    • E mai corect in administrarea la distanta de mese, dar nu va faceti griji, cu siguranta ceva tot s-a absorbit.

  13. Buna ziua! Am 14 ani și am 30 kg. Am amețeli dese și sunt înaltă.
    Ce îmi recomandați?

    • In primul rand ti-as recomanda sa te sfatuiesti cu un medic. Pentru ca nu este niciodata bine sa incepi sa iei medicamente sau suplimente fara sa vorbesti cu un cadru medical – ametelile sunt de multe feluri (cele mai multe nepericuloase) dar trebuie investigate. Neaparat 🙂
      Multa sanatate!

  14. Eu as dori să mă ingras pt că am 14 ani și am 30 de kg. Nu prea m.am dezvoltat. Ce alimente îmi recomandați? Sau ce medicamente?

    • In primul rand ti-as recomanda sa te sfatuiesti cu un medic. Pentru ca nu este niciodata bine sa incepi sa iei medicamente sau suplimente fara sa vorbesti cu un cadru medical – poate ca este o cauza pentru care n u te ingrasi, sau poate nu: dar trebuie sa stii…

  15. Buna ziua,
    Baietelul meu de 2 ani si 1 luna face frecvent urticarie(episod care a inceput dupa vaccinul de la 1 an si 3luni cand a facut alergie pe coapse a doua zi de la vaccin).
    De atunci cand este racit,in anumite perioade face urticarie..nu am reusit sa gasesc cauza acestei urticarii.acum o saptamana a fost racit si i-a umflat pe rand talpa piciorului,un deget de la mana si buza superioara..ii administrez zyrtec la fiecare episod.
    Ce imi recomandati sa fac?analize de sange,ce fel de investigatii?
    Multumesc!

  16. Buna ziua!baietelul meu de 1 an si3luni face de luni seara febra 38,2 iar azi dimineața 37,8,neavând nici o alta simtoma de răceala,doar lipsa poftei de mâncare si mai plânge fără motiv băgând mâna in gurița.Intrebarea mea este:Poate fi cauzată febra de Erupția caninilor sau poate fi altceva?Are 8dintisori si patru măseluțe.va mulțumesc!

    • Da, poate aparea de la dinti o febra mica – dar de obicei in momentul eruptiei (o zi inainte, una dupa,…. cam asa). Deci daca nu ies caninii acum -nu prea este de la dinti.
      Daca persista febra peste 38 si in zilele urmatoare, poate ar trebui cautata o infectie urinara. Iar daca pe maine, sa zicem, apare o eruptie cu bubite mici si dispare febra – probabil este roseola infantum, o foarte usoara boala eruptiva.
      Multa sanatate!

  17. Buna seara!Ati avut dreptate.Roseola infantum a fost,astăzi i au apărut bubitele pe corp.Se poate sa facă Roseola infantum de 2 ori,deoarece in luna Decembrie a mai făcut o odată?va mulțumesc mult!!!

    • Teoretic nu – dar multe viroze seamănă între ele, și uneori pot fi confundate. Principalul este că a trecut și nu a fost nimic serios. Multă sănătate!

  18. Mulțumesc mult pentru răspuns.Si eu va doresc multă sănătate!

  19. Cu ani in urma am descoperit ca micile mele racei sunt alergii si la copil la fel. Ca medic, dvs cum le separati? Simptomele seamana, lipseste febra…

    • Nu intotdeauna e usor de diferentiat – poate fi eventual un anumit moment al anului in care apar mai frecvent, sau faptul ca secretiile din nas sunt tot timpul transparente in alergii, poate alte simptome asociate (conjunctivita, stranut, frecat la nas, cearcane alergice… pana la bronhospasm). Deci – greu.

  20. Buna ziua,

    Baietelul meu in varsta de 1 an si 10 luni a facut otita acuta acum 3 saptamani, am tratat-o cu antibiotic, probiotic, aerosoli cu ser fiziologic, dar dupa 2 saptamani a facut din nou febra si a fost diagnosticat cu otita seroasa. Am urmat saptamana trecuta tratament cu dexametazona (aerosoli), biorinil, maxitrol. Problema e ca mucii persista si a aparut si o tuse iritativa (mie mi se pare ca in urma administrarii maxitrolului – am facut o pauza de 2 zile intre administrari si mi s-a parut ca a fost mai ok cu tusea). Acum perioada tratamentului (7 zile) s-a terminat, ii mai pun in nas doar apa hipertona si il aspir, iar pentru tuse ii dau doar miere si sirop de patlagina la nevoie + ketof cand efectiv nu se mai opreste(de obicei noaptea). Am reusit sa-mi fac programare la dvs si la ORL doar pe saptamana viitoare. Ati putea va rog sa ma sfatuiti ce as mai putea sa fac pentru decongestionarea nasului si pentru aceasta tuse groaznica? Mentionez ca la ultimul control de saptamana trecuta nu avea rosu in gat, nu se auzea nimic la plamani si starea generala a copilului a fost ok pana azi. Va multumesc anticipat!

    • Pentru nas incercati orice combinatie intre cele de mai jos:
      -apa de mare hipertona (de ex. Humer albastru, Quixx hiperton, sau Marimer hiperton) 3×1 puf in fiecare nara – se aspira dupa 10 minute de la administrare – maxim 7 zile
      -apa de mare izotona sau ser fiziologic, spalaturi nazale de oricate ori este nevoie
      -2 cepe taiate in 4 la capataiul patului
      -creme cu uleiuri volatile de uns pe piept (Cold Relief balm, Aleva Naturals chest rub, Fitobalm, Vaporub)
      -umidificarea aerului in camera
      -ulei de susan presat la rece cate 1 picatura in fiecare nara de 2 ori pe zi + masaj

      Pentru tuse, aveti mai multe sfaturi aici. Si daca tuseste productiv mult peste zi, incercati eventual sirop Ambroxol.
      Multa sanatate!

  21. buna seara. am un baietel de 1an si 10 luni iar cam de 10 luni raceste incontinuu ba face bronsita, ba amegdalita, ba laringita, ba rosu in gat, ba pe toate odata…. nu mai stim ce sa ne facem. medicul nostru pediatru nea spus ca sunt viroze dar sunt luni cand raceste si de 2 ori pe luna. iam dat si zinnat, injectii cu penicilina, cefatoflor, augumentin, xifia, injectii cu hidrocortizon, zyrtec, aerius, sumetrolim nu mai zic de nurofen. a facut de 2 ori si temperatura 40 cu 3 si ne.am internat la spital unde a facut si fenobarbital. suntem disperati acum ne.a spus doctorul ca sa facem toti trei exudat dar intai sa.i treaca raceala. va rog frumos daca ne puteti ajuta cu un sfat ce am putea face ca sa nu.i mai dam atat antibiotic. unde ar trebui sa mergem si ce analize sa.i facem ca sa descoperim ce are. va multumesc

    • Bună ziua,
      îmi pare rău cî nu am putut răspunde mai repede.
      În situația Dvs aș vrea să mă asigur întâi că toate acele tratamente antibiotice sunt justificate. Din păcate, nu putem să ne bazăm DOAR pe nivelul febrei pentru a decide că este o infecție bacteriană. Pot fi viroze – care NU se tratează antibiotic!
      De aceea, în aceste situații se poate să fie nevoie de analize – din gât sau chiar de sânge, pentru a determina cât de serioasă este situația.
      Și până una-alta, ați putea să îi dați, acum că va începe toamna, BronhoVaxom 1 plic pe zi 10 zile pe lună 3 luni consecutiv (sau alternativa Luivac).
      Dar vă rog mult, soicitați să nu vi se mai dea antibiotic fără analize!
      Multă sănătate!

  22. Buna seara dna. dr.
    Baietelul meu de 3 ani a inceput gradinita si imediat a avut un episod de gura-mana-picior. La o saptamana dupa, a inceput cu o congestie nazala in etajul superior (fara secretii la exterior si nasul curat la examinare). A avut febra de maxim 38.3, tratata preventiv cu antitermice la nevoie. In rest, a fost subfebril cateva zile. Dupa asta, a inceput sa aiba secretii lichide transparente si sa tuseasca, mai ales noaptea. Am mers la medic, care a constatat un rosu in gat cu oarece depozite albicioase, si ne-a recomandat Augmentin si Eurespal. Am inceput antibioticul pt ca deja tuseste foarte rau noaptea, dar am serioase dubii daca chiar era necesar, in conditiile in care nu mai avea febra. As vrea sa ma lamuresc macar pt viitor.
    Multumesc frumos!

    • Buna seara,
      intr-adevar ati intuit corect – nu se recomanda antibiotic fara analiza din gat, chiar daca are depozite albe (nu tot ce e ealb in gat e puroi!). Absenta febrei si prezenta tusei sunt chiar criterii care pledeaza impotriva infectiei bacteriene cu Streptococ in gat.
      Asigurati-va ca il sustineti cu probiotic inca minim 2-3 saptamani dupa ce se termina antibioticul, muraturi fermentate si iaurt, chefir, si poate pe viitor solicitati un exudat inainte de a incepe antibioticul.
      Multa sanatate!

  23. Buna ziua, doamna doctor. Am si eu un copilas de 1 an care in urma cu 2 sapt a inceput prin nasuc infundat. Am fost la medicul de familie care nea dat tantum verde ( un pic rosu in gat) pentru gatut, fluimucil si biosept de la fares. Toate bune ,fara febra, dar nu scapam de mucisori si nas infundat cu toate ca pun ser il aspir …. vreau sa va spun ca astazi si ieri i am dat 5 ml de panadol o data in zi. Ce ma sfatuiti? Ce ar trebui sa fac ?Va multumesc din suflet pentru tot.

    • Buna ziua, imi cer scuze pentru intarziere. Din pacate mucii odata porniti pot sa dureze mult, uneori si toata iarna! Panadolul nu va ajuta deloc la muci; nu se recomanda decat daca exista febra sau durere semnificativa. Gasiti tot aici pe blog la postarea Retete pentru nas infundat mai multe remedii care sper sa va fie de ajutor. Multa sanatate!

  24. Va multumesc din tot sufletul meu pentru ajutor si suport! Am omis prin a va spune ca inca mai persista un pic de tuse chiar daca i.am dat fluimucil; ce este drept , tuseste dupa ce i se pune in nasuc ser si se mai intampla si noaptea. Eu ii dau miere, traditionala ridichie si ceiut de musestel. E normal sa mai tuseasca ? saracutul pare ca se ineaca cand tuseste.

  25. Cel mai probabil ca este intr-adevar o tuse data de secretiile din nas… da, e normal sa se mai prelungeasca tusea si cateva saptamani. Ma bucur daca a mers mai bine. Multa sanatate!

  26. Buna seara , fetita mea de 2 ani si 2l raceste lunar din iunie , viroze ,bronsite am reusit sa o salvez fara antibiotica pana acum foarre mult m -a ajutat acest blog , de cateva saptamani are nasul infundat si de 4 zile face episoade de febra mare care scade foarte greu , am tratat cu antitermice la nevoie si am primit recomandarea sa mergem la orl suspecte de otita , diagnosticul rinofaringita acuta , am primit aerosoli cu dexa 1 ml carepe ea o agita foarte tare , eurespal si tamasil timp de 25 de zile plus pic nazale nasic , va rog ajutati ma cu un sfat ce pot sa i dau sau daca este necesar ceva de imunitate ,iar tratamentul mi se pare foarte lung avand in vedere ca ea nu are nici muci nici tuse doar o respiratie mai grea si inca nu e in colectivitate . Va multumesc mult !

    • buna ziua,

      imi pare rau, doar acum am reusit sa raspund – sper ca starea fetitei s-a ameliorat. Dar nici noua nu ne plac aerosolii cu Dexametazona (oricum daca o agita trebuie evitati). Acum ce simptome mai sunt?

  27. A inceput o usoara tuse probabil de la mucii care se aud dar nu se elimina … ffebra a incetat ce ma face sa cred ca merge spre bine …siropul Eurespal nu il bea deloc 🙁 iar aerosolul l -am facut cu ser si respisun . Cu ce le -as putea inlocui ? Am ramas cu nasic , tamalis 25 zile . Raceleile ei se repeta lunar din vara . Va multumesc de raspuns .

    • daca simptomele sunt ameliorate, eu personal as retrage toate medicamentele… Si racelile sunt firesti chiar cu frecventa mare, mai ales daca e in colectivitate.

  28. Buna ziua, Am si eu un copilas in varsta de 1 an si aproape 2 luni. Pe cand avea 4 luni , doamna pediatru a descoperit pe gatul micutului cativa ganglioni laterocervicali; ni s.a spus sa nu ne facem griji pentru ca va “trece”. Nici pana astazi ganglionii nu au disparut , uneori cand raceste ei se maresc. Intentionez sa merg la un control orl , pentru ca mai mereu morfaie pe nasuc . Doamna doctor, as vrea sa stiu parerea dumneavoastra in privinta acestor ganglioni; am motive de ingrijorare? Unde ar trebui sa merg cu copilul? Va rog din tot sufletul sa imi raspundeti. Ma nelinisteste mult…

    • Buna seara,

      intr-adevar nu aveti nici un motiv de ingrijorare. Acesti ganglioni sunt “reactivi” adica vor reactiona la orice viroza…dar pot persista multe luni dupa ce trece aceasta. Si cum la varsta asta se intalneste cu virus dupa virus, pot ramane reactionati pana ajunge la scoala! Cu alte cuvinte, nu trebuie sa mergeti nicaieri sa il investigati – e perfect sanatos. Multa sanatate!

  29. Nu stiu cum sa va multumesc….Dumnezeu sa va ajute in tot ce faceti!

  30. Buna ziua. AM un baietel de 11 luni care mai tot timpul de la nastere este cu nasucul fornait sau ii curg mucisori.la ultima vizita la pediatru ni s a spus ca are muci intre nas si gat si din ac cauza si tuseste mai productiv.febra nu a facut.in prima zi am reysit sa aspiram mucii si sa curatam cu merimer, dar acum nu ii ies, desi se aud acolo in nas si se si inneaca cateodata.ni s -au dat aerosoli cu dexa si respisun, dar evit sa ii dau si ia fluimucil sirop +spray antiviral. La una din racelile anterioare am facut exud nazal si a iesit prezent streptococul pneumococic, insa nu am hotarat daca sa i dam antibiotic sau sa facem vaccin antipneum.dvs cum ne sfatuiti? Pana la urmatoarea vizita la pediatru, posibil ca acei muci care stagneaza intre nas si gat sa se inflameze , sa afecteze urechea sau plamanii?( am mers cu marimer, spray antiviral si fluimucil si floxal pic i nas)
    Copilul nu e in ccolectivitate si nici nu prea intra in contact cu copiii, nu stim de ce se tot repeta mycisorii cu sau fara tuse.
    Multumesc!

    • Din pacate unii copii au aceasta predispozitie pentru a produce mult mucus – de obicei se amelioreaza daca primeste mai putine lactate (cu exceptia laptelui de mama). Pneumococul poate sa existe in nas bine merci, nu trebuie tratat. Eu personal nu recomand nici vaccinul la toata lumea, doar la copiii care fac multe otite sau sunt predispusi la probleme pulmonare (de ex astm).

  31. Buna seara dna Dr. Am o fetita de 6 luni si sambata trecuta noaptea a avut febra 38 si un scaun mic lipicios, i-am dat paracetamol supozitor, a scazut febra si dupa aceea nu a mai avut nimic pana miercuri noaptea cand tot asa a facut febra fara alte simptome. Dupa a mai facut febra joi ziua odata, joi spre vineri noaptea odata si azi e vineri si a avut in continuare dupa masa si seara. Cateodata tuseste putin. Ii o tuse seaca. Dar alte simptome nu are nici acum. Am crezut ca e de la eruptia dentara pt ca isi baga in gurita orice, saliveaza mult si am vazut ca incep sa ii iasa dintii jos. Intrebarea mea este ca poate sa tina febra asa mult din cauza dintilor? Sau e altceva? La medic inca nu am dus-o pt ca am zis ca mai astept sa vad daca apar si alte simptome! Dar va rog spuneti-mi ce parere aveti? Va multumesc.

    • Imi pare rau, nu am vazut mesajul Dvs pana acum – presupun ca s-a rezolvat intre timp, nu ? Anuntati-ma, va rog, daca va pot ajuta cu ceva…

  32. Buna Seara Doamna Doctor..am un baietel de 2 ani si in urma analizelor i a iesit ca are stafilococ auriu la ochi. Am urmat diverse tratamentr, deocamdata nici unul nu a dat rezultat !O sa treaca vreodata? Multumesc

  33. Buna ziua doamna doctor! Citesc cu mare interes articolele dumneavoastra, sincere felicitari!
    Baietelul meu de 4 ani raceste foarte frecvent, este al doilea an de colectivitate. Din mijlocul lunii octombrie pana in prezent e racit in continuu, viroze peste viroze, bronsita, laringita, pneumonie. De doua luni o zi nu a fost bine. Starea lui generala e buna, dar acum, timp de o saptamana a avut zilnic temperatura 37,3-37,5, , iar a saptea zi 38.5 I-am dat nurofen, febra a scazut, dar se mentine 37,3. Are tuse productiva, am fost la Orl , pediatru, si nu se vede nu se aude nimic ‘deosebit’. Au spus ca probabil din cadrul virozei are temperatura. Dar e normal sa intre asa dintr-o raceala in alta pe o perioada atat de lunga? Ce ma ingrijoreaza e ca analizele lui de sange arata Trombocite crescute 510, leucocite crescute 17.000 , monocite crescute, restul ok. Ni s-a sugerat sa repetam analizele de sange la centrul de hematologie. Considerati ca poate fi vorba de ceva grav, sau trombocitele pot sa creasca si din cauza racelii? Mentionez ca a mai avut analize facute in vara (enterocolita) si atunci trimbocitele erau 496, limita superioara. Multumesc frumos pentru raspuns!

    • Buna ziua
      imi dau seama ca raspunsul este foarte tardiv, dar in perioada Sarbatorilor nu prea mi-am verificat mailul – imi pare rau.
      Analizele nu sunt rele – mai ales trombocitele; pentru ca sa devina periculoase trebuie sa treaca de 800-900.000. Leucocitele probabil erau crescute in contextul virozei – deci tot acceptabil.
      Din pacate virozele in succesiune sunt o constanta a vietii de colectivitate – puteti incerca eventual sa ii dati zinc 5 mg timp de 2 saptamani pe luna toata iarna – are un foarte bun efect pe imunitatea tractului respirator.
      Multa sanatate!

  34. Buna seara! Pt mucozitati foarte vascoase ce recomandati?

  35. Buna seara. Am un baietel de 1 an si 4 luni. Anul acesta a facut de 2 ori bronsiolita ce s-a complicat cu pneumonie, in ciuda tratamentului cu aerosoli (ventolin si flixotide). De ultima pneumonie am scapat de abia acum 2 saptamani. De 2 zile suntem din nou cu bronsiolita. E a 5-a pe care o face in viata lui. Ce as putea sa fac cu el ca sa previn? Ma tem sa nu faca de fiecare data si penumonie. Frățiorul merge la gradi, iar ultimele doua Infecții respiratorii de acolo le-am ‘primit’ ( cea de acum si ultima care s-a complicat cu pneumonie). Multumesc!

    • Din pacate exista unii copii care sunt predispusi la bronsiolite (mai ales daca au si antecedente in familie sau alergii, dermatita atopica etc) – si uneori la astm in viitor. Nu intotdeauna se complica cu pneumonie – acesta nu este cel mai mare risc… Pentru preventie e putin mai greu – exista medicamente care se dau la copiii cu sindrom de hiperexcitabilitate bronsica – asa cum pare sa aiba el – dar nu vi le pot recomanda asa, de la distanta. Puteti discuta cu medicul Dvs sau cu un pneumolog de copii despre asa ceva. Puteti asocia insa zinc – 2,5 mg pe zi, toata iarna. Ajuta la imunitatea tractului respirator.
      Multa sanatate!

  36. Buna ziua doamna doctor. Fiul meu de 8 ani se îmbolnăvește foarte des. Din octombrie anul trecut in fiecare luna a luat antibiotic. Începe cu gat roșu dureros si apare tusea mixta, dupa care vine antibioticul cu diagnostic de bronșiolita/traheo faringita/bronșită/amigdalita! Ce as putea sa fac sa le previn cumva si de la ce apar toate astea, ca rece nu bea/nu mananca. Dati-mi va rog frumos un sfat cum sa il ajut, ca a ajuns si la tratament cu nistatina pentru ciupercă in gat, dupa atâtea antibiotice si mai nou are si reflux! Cu ce as putea sa ii intaresc imunitatea? Are si alergie la praf si un medic i-a prescris Singulare, ptr început de astm, dar fara analize sau teste! Si inca o rugăminte Dna doctor. Va rog frumos sa îmi explicați, de ce trebuie sa stea copilul in casa când este răcit-fara febra, fara a-l scoate macar la o plimbare scurta, mai ales vara? Prietenele mele isi scot copii, inclusiv la școală ii trimit, zicând ca asa isi fac imunitatea , dar eu daca medicul mi-a zis sa nu-l scot, nu îndrăznesc sa nu cumva sa ii înrăutățesc starea! Multumesc din suflet pentru ajutor!

    • Buna ziua,

      imi pare rau ca a durat asa de mutl sa raspund.
      Nu sunt convinsa ca fiecare episod a necesitat antibiotic… Ar merita facute analize din gat si eventual sange atunci cand febra depaseste 4-5 zile si se pune problema de antibiotic- pentru ca numai atunci se pune problema de antibiotic!
      Cand nu are febra nu trebuei sa stea in casa, se poate isi.
      In ce priveste Singulair-ul s restul simptomelor, mi se pare o discutie prea complexa ca sa poata fi purtata de la distanta si fara sa fi vazut copilul – imi pare foarte rau… Eventual mai cereti o parare…
      Pentru imunitate – Eqimuno, Immunice 10 Days, ProImmunity…
      Multa sanatate!

  37. Buna seara dna doctor, fetita mea in varsta de 4 ani si jumatate a facut acum o luna infectie urinara cu ecoli(rezultat obtinut de la 2 laboratoare). Medicul nefrolg ne a recomandat 7 zile xifia. Pt ca am insistat i a facut si o ecografie in urma careia am depistat ca are o dilatatie de bazinet la rinichiul stang de 5mm. Dupaterminarea tratamentului am repetat analizele si imfectia disparuse dar dilatatia nu, asa ca ne a recomandat antibiotic inca 30 zile!
    Pana la acest episod nu a mai avut nicio o infectie de nici o natura si nu a mai luat antibiotic.
    Dupa 2 sapt de antibiotic a facut candida in gurita si a si racit..
    Are vreo logica acest tratament profilactic cu antibiotic in acest context?
    L as putea inlocui cu Biomicin?

    Va multumesc!
    Toate cele bune!

    • Buna seara,
      din cate stiu eu (care nu sunt nefrolog pediatru), nu se recomanda profilaxie , cewl putin nu inca…
      Ma tem ca nu va pot sfatui ce sa faceti -decat paote sa mai cereti o parare de specialitate . Da, puteti incerca Biomicin in astfel de infectii – dar ea oricum nu pare sa AIBA infectie!
      Sper ca nu am produs mai multa confuzie…
      Multa sanatate!

  38. Buna ziua,

    Este foarte util articolul Dv. Ma bucur ca l-am gasit.

    Am doua intrebari, ca sa ma clarific intrutotul:
    – daca febra dispare cu antitermic in 2-3 zile, dar gatul se vede inca inflamat, e ok sa nu facem exudatul si sa ia in continuare doar produse pt. gat? (Am reusit asa in alte dati);
    – tratamentul cu Algin Baby pot sa-l intrerup imediat ce febra a disparut? Sau trebuie mentinut pentru intervale de 3/5 zile, chiar daca nu mai are febra?

    Va multumesc!

    • Buna ziua,
      da, daca febra dispare si starea generala se amelioreaza, nu mai e nevoie de investigatii. Asteptati doar sa treaca.
      nu, nu se mai continua antitermicul dupa disparitia febrei. Acesta este un tratament simptomatic – daca dispare simptomul nu mai are justificare.
      Multa sanatate!

  39. Buna ziua. Bebe 6 luni de doua zile luam antibiotic Xifia pt infectie urinara cu e coli. A doua tura de antibiotic pt ca a recidivat infectia. Dupa 10 zile facem profilaxie cu sumetrolim timp de o luna. Ecogragie renala este ok. De aseara s.a înfundat in nas si strănută foarte des. As putea sa-i dau paracetamol supozitor? Cu ce sa-i curat nasul? I-am pus ser fizilMultumesc

    • Bună ziua, dacă nu are febră sau durere nu e nevoie de Paracetamol, nu ajută pentru nas. Cel mai probabil face o viroză suprapusă – așa că vă ocupați doar de simptome. Curățați nasul (apă de mare, ser, la nevoie Gripostop nazal sau Vibrocil) și eventual vitamina C, Virodep. Multă sănătate!

  40. Buna ziua! Doamna doctor am un baietel de 4 ani si la exudat faringian i-a iesit streptococul betahemolitic A. I s-a prescris ospen 10 zile. La cate zile dupa terminarea antibioticului ii fac din nou exudatul faringian si analizele aferente ptr exudat?
    Si inca o intrebare are dureri de burtica ,este de la streptococ? Precizez ca sunt cam de 2 luni aceste dureri. Am fost internata cu el si cu gastroenterita neinfectioasa acum 2 luni si luna asta cu streptococ a facut si perfuzii. Precizez ca la ecograf i-a iesit colicist septat.
    sa-i mai fac si alte investigatii?
    Multumesc frumos.

    • Buna ziua,
      nu se recomanda exudat la finalul antibioticului, pentru ca: daca simptomele dispar dar daca ati gasi, intamplatori, STreptococ in continuare in faringe, atunci s-ar considera ca este purtator sanatos, care NU se trateaza deloc. Asa ca nu merita. Nici alte analize nu se recomanda de rutina.
      Durerile ar trebui sa fie in alt context -poate dureri functionale? poate paraziti? poate altceva..? asta e destul de greu de lamurit de la distanta si fara sa fi vazut copilul. Ar fi bine sa discutati despre asta cu medicul care il vede…
      Multa sanatate!

  41. Buna seara.Spuneti mi va rog siropul de tuse Tusend se poate asocia Biosept A16?Daca da la ce interval orar intre cele 2 produse diferite.Multumesc

    • DA, sigur, dacă doriți. Se pot da și deodată – dar având în vedere că ambele au și efect pe tuse, merită alternate.

  42. Buna ziua dna doctor!
    Gemenii mei sunt cam ragusiti, au 2 luni si jumatate, iar pediatra unde am fost a zis ca au laringita. Mai tusesc din cand in cand, au mucuti asa cum au de obicei, dar alte simptome nu au, sunt veseli, doar unul dintre ei devine mai agitat seara. Mi-a prescris Algin, dar problema e ca nu pot sa il dau sub nici o forma, alta alternativă nu am? Imi este si groaza sa dau ibuprofen la un copil asa mic pt o simplă laringita. Va mulțumesc anticipat pentru raspuns.

    • Buna ziua,
      ba da, va puteti dispensa de Algin. Incercati eventual sa le faceti niste mici inhalatii calde la baie si atata tot.
      GAsiti reteta aici

  43. Buna seara, doamna doctor! Baietelul meu de 1 si 4 luni, alaptat inca, are scaune moi de vineri. Sambata si duminica a mancat foarte putin si a avut cate 2 scaune lichide si abundente. Au si avut miros urat.Nu a varsat, nu a facut febra. Are crampe doar cand are scaun. Este mai obosit si marait. Ieri a avut 4 scaune dar a si mancat mai bine. Azi a mancat bine si a avut 2 scaune, al doilea cu mult lapte pentru ca a si supt mult. I-am dat putin praf de smecta. Ce imi recomandati? Pot sa ii dau un probiotic?

    Multumesc frumos si seara frumoasa!

    • Buna dimineata,
      se pare ca are o enterocolita. Nici un pericol, atata vreme cat se hidrateaza bine. Incercati sa ii dati lichide sub orice forma – apa, supa, ceai, saruri de rehidratare, si alaturi – un probitoic – Levurin de exemplu. Puteti asocia si un antidiareic – Eridiarom, Tasectan sau Smecta – dar nu este obligatoriu . (atentie, daca folositi Smecta, ar trebui data la distanta de o ora de orice altceva – medicament sau aliment – pentru ca le inglobeaza si le scoate afara).
      Multa santate si rabdare pentru ca poate dura si o saptamana!

  44. Buna seara

    Va deranjez si eu cu o intrebare. Am o fetita de 2 ani si 7 luni care de cand a inceput cresa o tine doar in pneumonii. In luna octombrie am fost internată cu ea in spital cu pneumonie acută interstitiara si otita medie. După 10 zile de tratament cu cefor si gentamicina era vindecată complet. Apoi dupa ce am stat aksa 2 saptamani, am început cresa. O saptamana mergea 2 aksa , pneumonie, bronsiolita. Acum se pare ca am avea inca o pneumonie. A avut tratament cu klacid dar nu a luat ca il refuza, xifia dupa 4 zile nu l a mai vrut. Acum luam augumentin si azitromicina pe care nu o ia. Am rămas la augumentin, pivalone si aerosoli cu adrenalina si floxide. Nu stiu ce sa mai fac m am saturat eu ca părinte de chinul administrării tratamentului. Ce ma sfătuiți să fac. Exista o alternativa, sa o vada un specialist. Va cer ajutorul nu stiu ce sa mai fac.

  45. Buna ziua doamna doctor. Am o fetita de 1 an si 6 luni si face foarte des rosu in gat, la un interval de maxim 1 luna are iar. I-am facut si exudat faringian si nazal si a avut stafilococul auriu iar pediatra i-a dat antibiotic apoi cand i-am reluat analiza i-a iesit negativ. Ii dau in fiecare zi vit c si ulei de peste cu vitamine. De fiecare data cand merg la pediatra cu ea sa ii dea tratament pt rosu in gat ii da antibiotic. Acum iar are rosu in gat si nu m-am mai dus cu ea la dumneaei si ii dau Gatulet Fericit Spray si Sumetrolim. Ce ma sfatuit sa fac sa nu mai faca asa de rosu in gat.

    • Buna seara, scuze penutr intarzierea raspunsului,
      sa stiti ca si Sumetrolim e antibiotic! Asa ca… eu nu v-as incuraja sa il folositi 🙂
      Dar numai rosu in gat, chiar cu febra, nu este motiv de antibiotic. La varsta aceasta sunt de cele mai multe ori infectii virale si nu necesita antibiotic.
      Incercati mai degraba Biosept in aceste situatii…
      Multa sanatate!

  46. Buna ziua! Baiatul meu de 2,6 ani nu scapa de laringita. De 3 luni tuseste, are nasul infundat si nu reusesc sa ii scot mucozitatile. Trarament i-am dat fluimucil, aerius, calciu gluconic, algin. O saptamana i-am adminiatrat si augumentin , insa fara niciun rezultat. Acum mi s-a recomandat sa ii dau iar augumentin, insa imi este teama sa nu ii dau degeaba , sau sa ii fac si mai rau. Ce tratament ma sfatuiti sa ii dau?
    Multumesc

    • Buna ziua,
      din pacate nu prea am cum sa va sfatuiesc de la distanta fara sa fi vazut si ascultat copilul. Dar daca nu are febra, nu respira greu si tusea nu este foarte frecventa si suparatoare, atunci mai probabil ca nu este vorba de o infectie bacteriana deci ca Augmentinul nu ar fi necesar… Asta doar teoretic.
      Ati putea incerca insa Allerdep – pe termen lung – ajuta si pe tusea de origine alergica, sau Astha 15 – care merge pe tuse persistenta prelungita.
      E uneori firesc sa dureze tusea mult timp – chiar si toata iarna – pentru ca se poate prelungi pana l 8 saptmaani dupa o infectie, si la fiecare infectie o ia de la capat. Important este sa devina tot mai rara si mai putin suparatoare si sa vedeti ca nu il deranjeaza la somn, mai ales…

      Multa sanatate!

  47. I-am mai dat Biosept si alte dati cand a facut rosu in gat si fara nici un folos. Si acum dupa antibiotic le mai are inflamate ca a facut si stomatita si avea si rosu in gat ..nu i-a trecut de tot. Acum ii dau cu Tantum Verde in gat doctorita mi-a spus vineri sa mai continui 2 zile cu antibiotic ca mai le are inflamate amigdalitele si azi cand m-am uitat in gatu ei sunt tot inflamate. Vreau sa va zic ca are 1 saptamana de cand i-a antibiotic, i-a trecut stomatita dar rosu in gat nu prea.

  48. Buna dimineața!Saptamana trecută am făcut analize la hemoleucogramă(fetita 3 ani și 5 luni) și a iesit limfocite % 40,4, neutrofile %45,7,microcite 0,12,hemoglobina eritrocitara medie 26,7. PCR 0.7 mg.Analize făcute în spital,nu am valorile de referință. După analize debut de răceală f ușoara,după două zile temp 37,3…Vineri 38.2 numai pe timpul nopții ,sâmbătă dimineață a avut bubițe ff mărunte, roșii pe burtă și spate ce au și trecut într-o zi.Sambata noaptea 38.4…,duminică peste zi și noaptea nu a mai avut febră. Luni febră din nou la ora 15…38.9, la ora 18: 30 a început tuse seaca,severa urmată de voma (eliminare secreții). Am făcut ventolin aerosol,fara efect imediat ca altadata…a fost bine 2 ore… la ora 24 tuse din nou și temp 38.5. Am ajuns la urgență unde s-a pus diagnosticul Traheo bronșită acută cu componenta spastica ( așa am înțeles de pe foaie). Ce mă neliniștește e tratamentul dat. flixotide dimineata și seara cate o fiola fara ser,paxeladin și azitrox 3 zile. La plămâni ne-a spus că nu se aude nimic și s-a făcut un antiinflamator intramuscular. Sunt in dubii pt că altadata n-am făcut niciodată flixotide fara ser și nici antibiotic nu am primit la bronsita. Îmi spuneți va rog cum sa procedez? Multumim! O zi liniștită!

  49. Buna ziua, am un baietel de 2,1 ani care a avut un episod de miocardita acuta in context viral. De obicei, am preferat sa l tratez acasa, cu antitermice la nevoie, sirop de plante, uleiuri esentiale etc. Intr o dimineata, dupa 3 nopti in care a facut febra usoara si a dormit f prost, am observat ca inima ii bate f tare si mi s a parut ca bate neregulat, asa ca am decis sa mergem la pediatru. Pediatrul ne-a trimis la Pediatrie 1 unde ne a si internat. In spital i s au administrat antibiotice, probiotice, antitermice (desi nu mai facea febra deloc) si aerosoli, copilul a avut o evolutie buna a bolii, dar foarte proasta ca stare generala, astfel incat ne a indicat o terapie cu Imunoglobuline, dupa care si a revenit si am iesit din spital pe semnatura (in spital ulterior a facut pneumonie si mi au spus ca nu ma pot lasa acasa cu aritmie, deoarece exista posibilitatea chiar a unui infarct).
    Intre timp, am schimbat pediatrul si l am intrebat cand ar fi cazul sa ma alarmez, acum nu mai stiu ce sa fac, in spital m au speriat cu efectele adverse si cum la fiecare febra apare si tahicardia, nu mai stiu cum sa reactionez si cand e de mers la medic/urgente. Pediatra mi a recomandat sa i dau antibiotic preventiv, insa nici aceasta varianta nu ma satisface, mi se pare aiurea sa i dau antibiotic de ex cand are o viroza. Dvs ce parere aveti?

    • Bună ziua,
      da, din păcate orice febră va face să crească frecvența cardiacă – dar asta nu înseamnă că fiecare episod infecțios se va solda cu o miocardită. Nici faptul că veți da antibiotic la fiecare febră nu va preveni această posibilitate. Deci nu, nici mie nu mi se pare să fie nevoie de antibiotic de la prima febră. Mai ales că miocarditele apar de obicei după infecții virale.
      Dar sunt de părere că măcar o perioadă ar trebui să fie monitorizat de un medic care să aibă experiență în cardiologie pediatrică pentru a vă asigura că nu rămân aritmii restante…
      Multă sănătate!

  50. Buna ziua !
    Am un baietel de un an si o luna . Sambata si duminica a avut febra , nu mai mare de 38,5 si nasul foarte infundat ,noi credem ca e o raceala . Luni si marti nu a mai avut febra dar de azi dimineata a aparut iarasi ,nasul tot infundat e . Am fost la medic si l-a consultat , e totul in regula. Imi puteti spune va rog dvs ce parere aveti? Precizez ca ii ies si doi dintisori .va multumesc

    • Bună seara,
      într-adevăr o nouă viroză ar putea să dea aceste manifestări. Dinții pot da mucișori dar chiar în zilele când sparg gingia.
      M

  51. Buna ziua, dna doctor!
    Baietelul meu de 1 an si 9 luni are o tuse productiva de aproape o luna. A fost ascultat la plamani de 3 pediatri si mi-au spus toti 3 ca nu se aude nimic. I-am dat pana acum Rhinathiol, Prospan si 2 zile Plantusin R9 (nu l-a mai luat, d-asta i-am dat doar 2 zile).
    Totul a pornit de la o viroza luata de la cresa, cu muci, tuse si conjuctivita.
    Apoi cu muci aposi a ramas pentru ca a facut eruptie dentara.
    Acum mai are cateodata putini muci aposi, dar inca tuseste de cateva ori pe zi, rar si in somn. Ce ma sfatuiti sa fac, analize, control la ce medic….?
    Multumesc frumos, numai bine!

  52. Buna ziua am un baietel de 9 luni si in urma unei raceli a ramas cu un harait in gat si o tuse productiva.de eliminat nu prea elimina ii pun cu seringa ser in nas de cateva ori pe zi in rest starea lui e buna vioi rade doarme de tusit noaptea poate o data sa tuseasca.cum as putea sa l ajut ce ar trebui sa fac
    Ce ma sfatuiti?este alaptat

  53. Buna ziua. Fetita mea de 3 ani a inceput acum 4 zile sa aiba febra maricica(max 39,5) si se plange de durere de gat si ureche( cea stanga). Ca debut.. Avea niste mucisori pe timpul zilei(vineri) Si apoi S-a trezit noaptea ca o doare gatul si urechea, i-am dat ibalgin si a dormit fara probleme toata noaptea, apoi in timpul zilei pe la pranz iar a durut-o gatul si urechea a inceput sa faca febra(peste 38,5). Antitermice i-am dat doar cand avea febra mare (39,3-39,5) cam de 2 ori pe zi, in rest ii faceam impachetari cu apa calduta, baie etc.. A avut momente cand era mai bleguta asa, momente cand topaia prin pat si dansa. De mancat manca destul de bine, tinand cont ca nu depunea efort fizic, se hidrata bine. In a 4-a zi de febra am mers la urgente (avea 39,2), la orl a zis ca nu e nimic grav, ca iraidaza durerea de la gat. Gatul nu arata rau.. A facut si analize de sange si au iesit asa: NEU%:66.10(20.00-60), leucocite 12.171(4.50-13.50), HCT:32.32(34.00-40.00), LYM%:22.80(20.00-65.00). Doctorita mi-a spus ca gatul nu arata infectat, dar mi-a recomandat sa ii dau zinat pt ca ar fi un inceput se infectie. Eu una nu as vrea sa ii dau antibiotic decat daca este imperios necesar. Ca “tratament” pana acum i-am dat doar chestii naturiste si de imunitate:miere de manuka, catina, ceai de ghimbir si salvie, sirop plantusin, esberitox, polen, usturoi, spray de nas si gat cu propolis si miere, aerosoli cu propolis si uleiuri volatile(aburii naturii de la prisaca transvania). Evit pe cat posibil sa ii dau medicamente. Dupa ce am plecat de la spital se simtea foarte bine, ne-am oprit in parc putin, cand i-am luat temperatura avea 36,8. Apoi dupa somn 36,4. In schimb spre seara inainte de culcare iarasi 38,9. Credeti ca este necesar sa ii dau antibiotic? Pare fi infectie bacteriana? Nu stii daca are importanta, exudat i-am facut acum o luna si i-a iesit stafilococ auriu in nas si in gat(in gat doar 2 colonii). Dar e purtator sanatos si nu i-am administrat nimic.

    • Buna ziua,
      ma tem ca din aceste analize nu pot spune sigur daca este infectie bacteriana sau nu. Ar fi de folos o proteina C reactiva, oare aceea nu s-a facut?
      Daca nu s-a facut si totusi vedeti ca de la o zi la alta febra apare tot mai rar si tot mai mica, si ca starea generala se mentine buna, atunci mai puteti eventual astepta putin. Si puteti da Biosept care are si efect antiviral si antibacterian natural
      DACA insa starea generala se strica, incepe sa se hidrateze prost si febra se accentueaza, ar trebui inceput totusi antibiotic.
      Multa sanatate!

  54. Bună seara..am un baietel de 1 an si 4 luni va avea sâmbătă. De aproape 2luni luam medicamente ptintre care si antibiotice 6 zile.azi am fost la consult tusim tare are o flegama in gat nu o elimina si azi am inceput dinou.algin si fluimucil.amandoua de odata.ce ma sfatuiti din cate in cate ore? Sa se faca bine cat mai repede… cum iam dat augumentin 6 zile nu a mai avut mucozita.dar a ramas tusa si are flegma aea urâtă… va multumesc frumos….. vas ruga sa imi scrieți in privat… raspunsul

  55. Buna dimineata!
    Am un băiețel de 6 ani și 10 luni, clasa 0. De când a început școala o tot ținem cu simple răceli, viroze, ultima fiind tratată cu antibiotic, pentru că a făcut febră, peste 39 și nu ceda cu antitermice, fiind administrate la 4 ore, intercalat Nurofen cu Panadol și la nevoie Novocalmin, fiind găsit pe amigdale cu depozite albe. Antibioticul Xifia l-am terminat luni în data de 4 noiembrie, dupa 7 zile de administrare cate 4.5ml la 12 ore. În dimineața asta s-a trezit și a început să tușească și spunând că-l doare în gât. L-am verificat și este roșu în gât iar pe partea dreapta are și ganglionul inflamat și spune că-l doare când îl palpez. Vă rog din suflet să mă ajutați cu un sfat…..ce-i mai pot administra acum având în vedere că abia am terminat antibioticul și ce să-i dau pe viitor să nu mai facem atât de des angine, faringite și tot ce ține de gât…..Am tot căutat pe net și am găsit acest “Loroblis” despre care se spune că este foarte bun. Sper să-mi puteți răspunde și să mă ajutați cu niște sfaturi, pentru că nu mai știu incotro să o mai iau cu el. Mulțumesc anticipat!!

    • buna dimineata,
      cel mai probabil, pe baza simptomelor, ceea ce are acum este o viroza (nu o infectie bacteriana) adica nu ar avea nevoie de antibiotic. Aceasta o spun pe baza statisticii (la varsta asta mai des fac viroze decat infectii bacterien) pentru ca altfel nu ma pot pronunta fara sa fi vazut copilul.
      Pentru siguranta, merita facut un exudat faringian (de fapt oricand vedem depozite albe in gat ar trebui facut exudat faringian sau macar test rapid de streptococ).
      Da, Lorobliss este un produs bun, mai ales administrat pe perioade lungi (2-3 luni) – asociat puteti folosi si o cura de Bronhovaxom 1 cpr pe zi 10 zile pe luna 3 luni consecutiv.
      De acolo incolo, se mai pot lua in calcul si protocoale de gemoterapie, de ex – dar aceasta este o discutie mai lunga, de purtat fata catre fata cu medicul.
      Multa sanatate!

  56. Buna seara, doamna doctor,
    Va scriu in disperare de cauza.
    Am un baietel de 6 ani si 8 luni carede cand a inceput scoala are nasul infundat si tuseste. Saptamana trecuta a facut febra 39 brusc. La spital s a efectuat exudat si a iesit Streptococ betahemolitic tip A. I s a dat azitrox 7 zile. Mentionez ca pana la aceasta varsta nu a mai luat antibiotic niciodata. Suntem in a 5 a zi si tusea este din ce in ce mai puternica dar febra nu mai are. I am facut analize de sange si CRP i a iesit < 0,5. Ce sa inteleg ca i am dat degeaba antibioticul. El se plange de dureri de burtica.
    Cum sa procedez? Sa i mai dau pana la 7 zile antibioticul si pt tuse ce sa mai incercam ( a luat Grintus, Tudodep, Biosept dar din pacate tusea e la fel de iritativa probabil pe un fond alergic) ?
    Multumesc !

    • Buna ziua,
      va pot raspunde doar pe baza informatiilor primite :
      – daca CRP s-a facut pe finalul tratamentului are voie sa fi scazut, deci nu inseamna ca neaparat ati dat antibioticul degeaba.
      -din pcate Azitromicina poate irita stomacul si de aceea sa il doara. La fel de bine pot sa doara ganglionii din burtica, ceea ce se poate intampla in orice infectie
      – Oricum eu as da Azitro doar 5 zile, conform prospectului
      – puteti incerca pentru tuse si Allerdep (daca s-a pus si problema de alergie la el) si daca e foarte seaca si chinuitoare, Paxeladine. Nu ignorati si metodele nemedicamentoase -aveti mai multe aici

      Sper sa va fi fost de folos!
      Multa sanatate!

  57. Buna seara
    Am un băiețel de 4 ani si 7 luni, azi am primit rezultatele la exudat, Streptococ betahemolitic tip A, iar nazal negativ. De o saptamana cate un episod de febră usor, max 38,4, tuse productivă acum si nasul foarte înfundat, dar nu elimina din nasuc. De mâine începem tratamentul cu penicilina si probioticele. Intrebarea mea care este, pot sa l scot afară în perioada tratamentului? Grădiniță eventual? Am si o fetita de 8 luni, este cazul sa i fac si ei un exudat? O alaptez inca. Multumesc din suflet si tot respectul pentru ce faceti pt noi. Dumnezeu să vă dea sănătate!

    • Buna ziua,

      Dupa 24 ore de antibiotic copilul nu mai e contagios si daca nu mai are febra poate iesi afara, poate chiar merge la gradinita.
      Nu, la membri de familie asimptomatici nu se face nici testare nici tratament.
      Multa sanatate!

  58. Bună ziua. Am fetiță de 11 ani are febra zice ca o doare gâtul, am nurofen junior pastile masticabile ,dar nu înțeleg câte trebuie sai dau odată într-o doză eu inteleg ca 3 capsulă dar nu știu sigur ,va rog sa ma ajutați mulțumesc

    • Buna ziua,

      imi pare rau de intarziere. Doza este 20 mg pe kg. Daca are in jur de 30 kg, atunci poate primi 2 capsule de 100 mg o data, a nu se depasi 3 astfel de doze. Multa sanatate!

  59. Buna ziua,fetita mea de 2 ani si 10 luni are o tuse cu expectoratie,s-a trezit noaptea si tusea foarte tare.Dr.dr fam mi a dat :erdomed,sumetrolim si ketof.Eu am intrebat la farmacie daca exista ceva din plante in loc de toate acestea si mi a spus de biosept.Eu vreau sa stiu in locul ketof ce pot da?Pentru a linisti si ajuta sa doarma copilul binr.

    • Buna ziua,
      in primul rand ma intreb daca e nevoie de antibiotic (Sumetrolim) – oare are febra d emulta vreme? S-au auzit semne de pneumonie?
      Cat despre KEtof – din pacate este mai eficient decat multe produse din plante. Puteti incerca Calmotusin, Herbion… dar nu uitati si de inhalatii calde la baie, caldura pe piet – de multe ori ajuta mult mai bine decat multe siropuri. Pentru mai multe detalii – aici.

      Multa sanatate!

  60. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de urmatoarea problema pe care o are baiatul meu de 12 ani:

    In urma unei infectii respiratorii contactata la sfarsitul lunii ianuarie a ramas cu o tuse seaca sonora care se manifesta doar pe parcursul zilei. Sunt deja 6 saptamani de cand are aceasta tuse, interval in care nu a fost la scoala.
    Tratamentele indicate de catre medicul de familie nu au dat rezultate asa ca am facut investigatii pneumologice care au indicat ca nu existe probleme pulmonare.

    Investigatiile ORL au indicat doar o usoara iritare a traheei.

    Am mers la un consult alergologic si in asteptarea rezultatelor (panel de 64 alergeni respiratori din sange) am primit urmatorul tratament: Tamalis, Singulaire, Nazonex si flixotide nebules. Au trecut doar 2 zile de la inceperea tratamentului si nu a aparut vreo ameliorare a tusei (a ramas tot frecventa si sonora). Va rog frumos sa imi spuneti daca tusea se va atenua in urma acestui tratament.

    Va multumesc.

    • Bună seara,
      din păcate mesajul Dvs a intrat în Spam și nu am apucat să răspund decât acum. Oare cum ați rezolvat?

  61. Buna ziua ,am bebe de 12 luni de la 8 luni a inceput sa faca bronsita, pana acuma a facut 4 episoade din care medicul ne a dat antibiotic ,acum 2 saptamanii am f in spital tot pt bronsita inca o data pe antibiotic si de data asta salbutamol …. acuma la distanta de 2 saptamani avem o raceala care a inceput iarasi cu o tusa ,credetima nu stiu ce sa mai fac sa nu mai patim ca pana acuma ce pot sa fac …multumesc

    • Bună seara,
      îmi pare rău, mesajul Dvs a intrat în Spam și nu l-am văzut mai repede…
      DIn ce povestiți înclin să cred că totuși au fost bronsiolite în repetiție – wheezing recurent, probabil.
      În această situație intervenim într-adevăr cu Salbutamol la fiecare episod tipic.. și dacă se repetă poate fi nevoie și de un alt tratament de întreținere.
      DAR nu pot să spun mai mult – și chiar cele de mai sus sunt doar o speculație: nu am cum să apreciez care este cauza tusei de la distanță… Dacă vi se pare că nu merge bine, ar trebui discutat cu un medic pediatru sau pneumolog care poate vedea și copilul.
      Multă sănătate!

  62. Buna ziua

    Am o fetita de 12 ani care de vreo 3 saptamani tot are probleme cu gatul: amigdale rosii si foarte imflamate si dureri in gat
    Dar fara febra.
    Am inceput si i-am dat 14 zile Biomicin pastile si Sirop Biosept. Durerile au disparut dar amigdalele au ramas mari si rosii.
    Apoi dupa terminarea tratamentului naturist au reaparut durerile de gat.
    Am efectuat un ecudat faringian streptococ absent DAR a fist gasita” PREZENTA FLORA BACTERIANA fara semnificatie patologica”
    In urma exudatului am primit de la medicul de familie AZITROX 1pastila/zi 7 zile si Metronidazol 2/zi timp de 7 zile.
    Am terminat tratamentul cu antibiotic dar dupa 2 zild au reaparut durerile de gat , amigdalele sunt marite si rosii dar fara febra.
    Ce sa facem sa ii facem analize de sange?
    Ar trebui un alt antibiotic(pana acum de cate ori a mai primit ptr rosu in gat antibiotic a primit Zinnat)
    Ce sa mai facem?
    Multumesc

    • BUnă seara,
      mii de scuze pentru întârziere – mesajul Dvs a intrat în spam…
      Sper sincer că nu ați mai dat încă un antibiotic fără analize mai serioase.
      Oare cum ați rezolvat până la urmă?

  63. Buna ziua,
    Fetita mea are 6 luni, iar intr-o seara a inceput sa aiba febra ( 38,2) si fiindca era mai tot timpul cu degetele prin gura am asociat cresterea temperaturtii cu o posibila eruptie dentara. Initial, nu ne-am speriat, mai ales ca alte simptome nu erau si fetita era vesela, dar a mai avut si in zilele urmatoare febra, a facut la 2 zile de la debut 38,9 si noaptea pentru prima data a avut frisoane. Atunci a primit antitermic si din acel moment si starea ei a devenit alta, plangea des, nu mai avea pofta de mancare. 5 zile am tot administrat antitermice ( Nurofen si Panadol, alternativ) pentru ca la aprox 6 ore temperatura crestea peste 38 si devenea apatica. Am mers la pediatru care a examinat-o si a concluzionat ca are o angina acuta eritematoasa suspicionand si o infectie urinara. Urocultura facuta nu a decelat infectie urinara, insa pentru ca hemoleucograma era modificata : leucocitoza cu neutrofilie, pediatra a considerat ca e vorba de o infectie bacteriana cu recomandarea de a incepe administrarea de antibiotic Augmentin 3ml de 2 ori pe zi (6 ml antibiotic pe zi la 8,8 kg) , 7 zile. Dupa 3 doze de antibiotic fetita nu a mai facut febra, starea ei ameliorandu-se, insa am observat ca seara devenea tare agitata si hiperkinetica. Nu e prea mare doza primita de un copil de 6 luni?

    • BUnă ziua,
      mă tem că nu pot evalua doza fără să știu concentrația de Augmentin – există mai multe concentrații de siropuri.
      Dar cred că a fost calculata corect și că agitația nu ține de terapie – mai degrabă de faptul că intră în convalescență, când copii în general sunt mai iritabili și li se schimbă comportamentul. Agitația este într-adevăr un efect advers al Augmentinului dar nu e foarte frecvent și poate apărea la doze corecte nu prea mari… vom vedea dacă se ameliorează când încheiați tratamentul.
      Multă sănătate!

  64. Concentratia siropului este 400/57/5 ml, iar prospectul medicamentului specifica doza recomandată – 25 mg/3,6 mg până la 45 mg/6,4 mg pe kg de greutate corporală pe
    zi, administrată în două prize. Practic in cazul nostru la 8,8 kg doza maxima ar fi 4,95 ml/zi, in doua reprize, dar noi primim 6 ml/zi si de aceea am avut suspiciunea ca agitatia ar fi din cauza dozei prea mari
    Va multumesc pentru raspuns

    • La unele infecții, cum ar fi cele urinare se poate crește doza până către 90 mg/kg! Deci nu s-a depășit doza, puteți sta liniștită.

  65. Buna ziua,

    Am un baietel de 3 luni si 3 saptamani care are 7 kg. De ieri am observat un mucus rosiatic in scutec. Am facut analize de urina si sange. Cele in afara valorilor normale sunt: sumar urina: Hematii 150, leucocite 500, densitate 1.004, bacterii prezente
    Hemoleucograma: Largimea distributiei eritocitare 11.9,
    Monocit 1.12, proteina c reactiva 14.32.
    Astept rezultatul uroculturii.
    I s-a prescris Epitrim cate 2.5 ml de 2 oripe zi 7 zile si Algin baby 3 ml de 2 ori pe zi 7 zile.
    Febra nu a facut pana acum.
    La nastere a fost depistat cu infectie in sange cu Stafilococ hemolitic si pneumonie si a luat tratament 10 zile cu vancomicina si meropenem.
    Este ok tratamentul primit acum pentru infectia urinara? Poate avea acesta vreo legatura cu infectia de la nastere?
    Ar fi recomandata internarea pentru tratament?

    Multumesc

    • Buna ziua,

      pentru ca a trecut de 3 luni si nu ae febra nu este absolut necesar sa se faca tratament in spital. Daca insa la urocultura se va descoperi un microb care nu se poate trata cu antibiotice pe gura, atunci se va justifica si tratamentul intravenos si probabil internare (sau tratament intravenos ambulator, daca exista aceasta posibilitate la Dvs in oras).

      Antibioticul e bun, dar e posibil, cum spuneam, sa fie nevoie sa fie schimbat, daca cumva este rezistenta bacteria la el.
      Nu, nu are legatura aceasta infectie cu cea de la nastere.
      Pentru ca nu are febra nu se justifica insa Alginul…
      Va doresc multa sanatate!

      Ana Stefanescu

  66. Multumesc mult pentru raspuns.

    Am primit rezultatul este E Coli.

    Este sensibil la: Etrapenem ETP, Levofloxacin, Meropenem MER, Trimethoprim Sulfamethoxazole [Biseptol] SXT, Nitrofurantoin, Ipinem IMI, Gentamicin G, Ciprofloxacin CIP.

    Este ok tratamentul cu Epitrim sau ar fi altecva mai eficient?

    Se poate continua cu tratamentul acasa pe cale orala?

    Multumesc,

    • Epitrim este Bioseptol deci e foarte bun tratamentul. Da, se poate continua pe gura dar la finalul tratamentului vor trebui repetate analizele (examen sumar de urina si urocultura) pentru a confirma eficienta terapiei.
      Multa sanatate!

      • Buna ziua,

        Se pare ca are o reactie alergica la antibiotic, i-au aparut pe o mana niste pete rosii.

        Ni s-a recomandat claritine 2 ml si injumatatitea dozei la doar 2.5 ml la 24 ore.

        Mai este eficient tratamentul asa? Sau ce se poate face?

        Multumesc

        • buna seara,
          deja nu cred ca se mai cuvine sa ma pronunt eu asupra unui tratament pe care il administreaza si urmareste alt medic.
          Un antialergic cu siguranta este necesar – iar antibioticul ar fi cam greu sa fie schimbat, avand in vedere celelalte posibile..
          Eu zic sa va sfatuiti cu medicul Dvs adupra optiunilor – eventual se poate incerca si un alt antibiotic care poate nu a fost testat in antibiograma dar care se cunoaste a fi eficient de obicei pe E.coli.
          Multa sanatate!

  67. Buna ziua,
    La varsta de 2 ani, baietelul meu a “furat” o răceala care s-a transformat intr-o bronsiolita foarte urata. De atunci, cum intra in contact cu cineva care are muci sau stranuta, a doua zi incepe cu stranut des, urmatoare zi muci transparenti, apoi spre seara albi, dupa care incep episoadele de propriu zise de bronsiolita.In cazurile astea trebuie sa ajungem de urgenta la spital pentru injectie cu dexa, pentru a evita insuficienta respiratorie. La prima raceala am fost internati cu SO2 90%. Medicii la care am fost cu el imi spun ca poate fi de la praf, acarieni si altele, dar mi-e greu sa cred pentru ca el nu se imbolnaveste decat atunci cand ia contact cu o persoana bolnava. Nu imi spune nimeni concret ce analize trebuie sa ii fac pentru a vedea ce ii provoaca bronsiolitele repetate. Sunt sigura ca in afara de panelul de alergeni mai sunt si alte analize ce pot fi facute, doresc sa stiu cum pot sa il protejez. Mi-e teama sa il duc la grădinița. Va rog din suflet indrumati-ma spre un set complet de analize pentru a determina cauza exacta a racelilor lui. Mentionez ca aceste bronsiolite ii trec in aprox 5-7 zile, fara antibiotic, doar aerosol cu respisun si ventolin, bebedrill sirop si paracetamol sirop, febra nu face de obicei. IgE-ul i-a iesit peste 800 la prima bronsiolita, de acolo au ajuns la concluzia ca este pe fond alergic, dar am citit ca si parazitii pot mari valoarea IgE,desi nu am gasit niciodata in fecale asa ceva. La noi in urgente nu i se face nici o analiza, nici un test sau exudat faringian sau nazal, doar il asculta la plamani, se uita in gat si atat. I-a fost recomandat si singulair care l-a ajutat dar din pacate efectele adverse au fost mai puternice si am fost nevoita sa intrerup dupa 4 luni. Acum i s-a recomandat Luivac…. Intrebarule mele catre diversi pediatri au primit doar raspunsuri vagi. .. “poti face panel de alergeni, dar nu isi are rostul”, “un consult la orl, si polipii pot afecta”, (copilul meu nu are polipi, eu am si cunosc o persoana cu polipi),”fereste-l de fum de tigare, praf, mucegai, puf, animale” (poate sta in toti acesti alergeni fara sa faca vreo bronsiolita,desi il feresc, este inevitabil uneori, avem animale, stam la casa). Imi pare rau pentru mesajul foarte lung, doar incerc sa ma fac inteleasa si imi doresc sa inteleg aceste bronsiolite

    • Buna ziua,

      imi pare rau ca treceti prin aceasta dar, trebuie sa recunosc ca tabloul pe care il descrieti este tipic pentru un copil cu “wheezing recurent”/ “bronsiolite repetate”/ “hiperexcitabilitate bronsica”/ sau chiar astm…
      SI intr-adevar -NU exista niste analize care sa spuna cauza. CAuza este …terenul lui predispus pentru asa ceva. Sunt multi copii care au acest teren – unii au si teren alergic (cum e si cazul lui, pentru ca acele IgE atat de mari sunt semn de teren alergic. Nu, IgE nu cresc de la paraziti, doar eozinofilele, care cresc in ambele situatii), altii raspund prin bronsiolita doar la infectii.
      Mie mi se pare ca baietelul Dvs are si teren alergic – dar care poate nu se manifesta, ceea ce nu e imposibil – dar de fapt face aceste episoade la infectii doar.

      In aceasta situatie, nu aveti ce analize sa faceti. Doar tratament. Si tratamentul este inhalator in primul rand, nu neaparat injectie cu Dexa, aceasta se instituie daca nu este efect la Ventolin + Flixotide, de exemplu, in aerosoli.

      Da, o discutie cu un alergolog care sa il tina sub observatie ar fi de ajutor, dar acum mai important mi se pare sa se instituie tratament. Pare sa aiba nevoie sa faca si tratament cu FLixotide de mai lunga durata, uneori cateva luni, pentru a tine sub control inflamatia din plamani care se activeaza la fiecare viroza.

      VA doresc multa sanatate! )(sper ca am raspuns cat de cat la nelamuriri…)

  68. Buna seara doamna doctor. Va rog sa ma sfatuiti si pe mine. Noi avem o istorie lunga. O sa scurtez cat pot. De la 1 an si 10 luni a intrat in colectivitate. Prima bronsolita tratamenta de med de fam. Ulterior pana in vara ne. Am internat si cu puroi in gat si rotaviris etc. A venit vara s. A oprit totul. Vine al 2 lea an d gradi. Prima bronsolita tratata de pediatru cu antibiotic ventolin și flixotide pt ca facea si febra. A urmat o pneumonie.. Iar antibiotic.. Am plecat la budimex la pnemonog. Dr de acolo ia facut rpd cateva analize mi. A scris p o coala tratament. Flixo vento fird defence aerius singuler. Nici o alta explicatie(avea si wheezing in acea perioada) si ne spune sa revenim daca mai face episoade intr o luna… Pai dabia am reusit sa aflu analizele si nu ne. A mai rasp… Ma duc la pediatrul din oras ne recomanda de imunitate si palenii respiratori. In fine vine vara scapam mai face o herpangina o dermatita atopica.. Trecem… Palenii in parametrii… Vine al 3 lea an pornim cu luivac… Incepe prima laringita acum… Schemă obisnuita adrenalina sirop etc. Fara febra refuz antibiotic… Il fac bine… Vine o febra mare cu puroi in gat tuse atunci i. Am dat antibiotic.. Trecem si iarna aceea cu acele scheme. …m. Am dus la orl(defapt este al 3 lea) dar si homeopat… Am mers 1 an pana acum am bagat la bile albeeee si nimic. Iarna aceasta nr 4..prima laringita tratata singura d mine cu vechile scheme… Ca si annaliza avem aslo bun ig e 58 d3ul bun dao 12.la granita.. Nu mii s. A recomandat regim. Am fost la aleorologie… Tratament actual poligema 3 singuler loroblis vogantol si vit c. Umiditate buna in casa… Scos afara alimentatie buna AM OBOSIT DOAMNA DOCTOR… nici cu burtica nu ne intelegem.. De mic are 3. 4 scaune cateodata mai moi. Analize peste analize si nimic… Probiotice la greu.. Cure cu colostrum cu jarro dophil luivac…. Mulțumesc din suflet…

    • Buna ziua,

      imi pare rau ca treceti prin atatea… Nu stiu daca este foarte corect sa va ofer sfaturi pentru un istoric atat de complex fara o discutie fata in fata, si fara sa vad copilul.
      Nu mi-e insa foarte clar care este problema acum: mai are wheezing? laringite? bronsiolite? Dermatite?

  69. Am uitat sa precizez. Tuseste sec la trezire de 1an de zile.. Cat de mult ii pot da un puff de flixotide? As incerca 1 puf pe zi o luna prin baby haler. Sanatate

    • Am ratat acest mesaj.
      Noaptea insa tuseste? si tusea de la trezire este intensa, de lunga durata?
      FLixotide se poate recomanda pe durata lunga, de cateva luni – dar numai in prezenta unui diagnostic ferm de bronhospasm/ wheezing recurent/ hiperexcitabilitate bronsica (sau astm).
      Cu 1 puf pe zi insa nu obtineti nici cine stie ce efect benefic, fara sa va feriti de efectele secundare. Adica daca e totusi necesar, trebuie dat in doza corecta.

  70. Buna ziua mutumesc pt raspuns. Wezing nu a mai facut de 2 ani. Noaptea nu tuseste. Dupa ce se trezeste la 10 min tuseste maxim de 10 ori treptat adica c. Am o jum d ora. Nu este o criza lunga. 2 tuse seci la 5 minute c. Am asa… Dermatita o singura data a facut… Prima laringita de cand a inceput gradi a avut. O la începutul lui octombrie. L am tratat. Dar a rămas in continuare cu aceasta tuse. O zi minunata

    • In acest caz chiar nu e nevoie de tratament sau investigatii suplimentare. Aceasta tuse poate fi provocata de un aer mai uscat in camera, sau poate o mica alergie la ceva din mediu…Dar daca tuseste asa de rar nu se justifica Flixotide sau alt tratament.

  71. Buna seara doamna doctor am o fetita de 2 luni si 2 săptămâni pot sa ii dau fluimucil daca mi-a recomandat medicul de familie? Eu am citit prospectul si scrie nu utilizați copiilor sub 2 ani…

    • Buna ziua,
      recunosc ca eu nu prea dau acest produs care uneori incarca copiii cu secretii mai mult decat sa ii ajute…

      Depinde si pentru ce l-ati primit, dar eu nu l-as recomanda neaparat…
      Mult succes!

  72. buna seara! . Am.o fetita de 2 ani care în aproximativ 6 săptămâni ,asta e a treia ,,amigdalita cu puroi,, pe care o face medicul.pediatru ne a recomandat prima oara azitromicina, la qa doua zinnat ,iar acum a început de joi cu febra,se vede și un punct alb. iar vineri am recoltat pt exudate si pana ies rezultatele a spus sa I dau klabax. Imi pare cam mult antibiotic intf un timp atât de scurt. As vrea sa o ajut si cu ceva pt imunitate.

    • Buna ziua,

      in primul rand trebuie sa spun ca nu tot ce este alb in gat este puroi… si ca, chiar in prezenta febrei, preferam sa facem analize inainte sa incepem antibiotic. DIn pacate exudatul a fost recoltat pe antibiotic deci e foarte posibil sa nu mai iasa nimic chiar daca ar fi avut ce sa iasa…

      Oricum, la varsta asta, rareori gatul rosu cu sau fara depozite este dat de bacterie si necesita antibiotic…
      Nu pot sa va sfatuiesc ce sa faceti acum fara sa fi vazut copilul, dar sincer as trata doar febra, cu un spray in gat si eventual Biosept sirop, dar fara antibiotic. Are mai multe sanse sa fie viroza si atunci ar trebui sa treaca doar cu tratament simptomatic.

      Si puteti da Lorobliss 1 plci pe zi 2-3 luni – acesta este un probiotic pentru flora ORL, si ajuta la prevenirea infectiilor in aceasta zona.

      Mult succes si sanatate!

  73. Bună am un băiețel de 1 an jumate și de o săptămână a făcut o pneumonie urata nea dat antibiotic și aerosol ventolin cu ser fiziologic, eu îl vad ca merge înspre bine doar ca imediat terminam tratamentul și încă are secretii în gat și haraie parca în spate. În cât timp trece șuierat ul?


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *