DE CE SĂ NU DĂM TOTUȘI ANTIBIOTICE, MĂCAR PENTRU SIGURANȚĂ?

Aceasta este întrebarea multor/chiar tuturor părinților, și – s-o recunoaștem – a multor medici. Eu mi-am pus această întrebare în angoasa primilor ani de practică, în care teama de a nu face mai mult rău era copleșitoare.

Tocmai datorită acestei temeri, acum AȘTEPT și mă gîndesc de mai multe ori înainte să iau decizia unei antibioterapii.

Cum de cele mai multe ori sunt în fața acestei decizii pentru un roșu în gât cu febră, dacă nu am certitudinea necesității antibioticului, aștept rezultatul testului rapid și apoi a culturii (dacă am cerut-o) și aștept să văd evoluția copilului sub tratament simptomatic, dând timp “soldaților” din corpul copilașului să își facă datoria!

ANTIBIOTICE – PRO și CONTRA

Antibioticele distrug bacteriile (sau le fac ineficiente).

Acesta este scopul lor și datorită lor, multe din bolile care decimau populații întregi încă de-a lungul istoriei nu chiar îndepărtate pot fi ținute sub control. Contribuie la starea de sănătate mult ameliorată de care ne bucurăm acum – dar pot avea și un rol în deprecierea acesteia.

1. S-a dovedit că excesul de antibiotice poate duce la diabet, obezitate ( chiar în contextul unei alimentații echilibrate), astm bronșic precum și alergii alimentare, de mediu și eczeme, boli reumatice (artrita reumatoidă juvenilă), boli inflamatorii intestinale etc.

Și toate acestea prin alterarea florei saprofite (normale) a corpului și în special a intestinului, considerat poate cel mai important organ imun al corpului! Abia în ultimii 10-20 de ani s-a descoperit importanța vitală a unei flore echilibrate pentru o bună funcționare a întregului organism – și încă se descoperă lucruri pe zi ce trece!

horizontal_microbe_map

După cure repetate de antibiotice, mai mult sau mai puțin necesare, uneori cu spectru prea larg, unele tulpini bacteriene pot să nu se mai refacă! Expunerea femeilor gravide la antibiotice poate duce la alterarea florei din lapte sau a celei vaginale, amândouă necesare în colonizarea pielii și mucoaselor nou născutului.

2. De maximă importanță este și dezvoltarea rezistenței la antibiotice, tot mai frecventă în ultima vreme – datorită efectuării unor antibioterapii inadecvate (repetate, de durată prea scurtă, cu antibioticul nepotrivit etc) sau chiar spontan, se selectează tulpini de bacterii care nu mai răspund la antibioticul respectiv.

bacterial resistance

De multe ori acest proces are loc în organismul copilului, care poartă printre alții microbi inofensivi în condiții normale dar care în context de scădere temporară a imunității (boli virale mai severe, stres, oboseală, frig etc) pot deveni patogeni. Acești microbi au fost “antrenați” poate anterior să reziste la unele antibiotice, și când nevoia de ele devine acută, nu mai sunt susceptibili la ele!

În plus, pacientul cu pricina poate răspândi acea tulpină de bacterie rezistentă altor persoane și așa se face că în ziua de azi e nevoie să se cerceteze și dezvolte noi tipuri de antibiotice în fiecare zi, pentru a face față “inteligenței” bacteriilor în a se proteja!

3. Există, firește, și riscuri imediate în urma antibioticelor.

Oricine a citit vreun prospect de antibiotic, chiar dintre cele mai puțin agresive, s-a îngrozit de multitudinea efectelor adverse, mai rare sau mai frecvente, care pot apărea. Antibioticele pot duce la reacții alergice (de la cele mai ușoare – erupții cutanate, până la cele amenințătoare de viață), diaree prelungită, uneori cu microbi periculoși (Clostridium difficile) precum și alte manifestări digestive (unele antibiotice pot irita stomacul), alterări tranzitorii ale celulelor sangvine sau enzimelor ficatului etc; se descriu și efecte mai rare dar foarte severe, cum ar fi aritmiile cardiace.

4. Și o altă mențiune, nu de mai puțină importanță, este că intervenind activ în combaterea infecțiilor copilului, nu îi oferim șansă să își antreneze propriile metode de apărare, care îl vor face mai puternic pe termen lung. E cam și cum am păstra rotițele ajutătoare tot timpul la bicicletă, fără a-i permite copilului să mai și cadă din când în când pentru a-și exersa echilibrul!

Nu doresc să sperii părinții – nici să îi fac să creadă că antibioticele pe care le-au primit copiii lor până acum vor duce cu siguranță la probleme majore de sănătate; multe poate că au fost necesare și salutare la momentul acela! Sunt cu totul de acord că un antibiotic oferit la momentul potrivit, în doza și pentru durata corecte, se poate dovedi salutar!

În plus, adăugarea unui probiotic la terapia antibiotică și după ea (până la 2 săptămâni după încheierea curei) poate preveni unele dintre aceste efecte neplăcute. Dar este important și aici să se aleagă un probiotic pe baze științifice, care a fost testat ca eficiență, nu care este mai promovat la televizor! De asemenea, cu excepția probioticelor de origine fungică (Sacharomyces cerevisiae – de tip Enterol, Levurin), trebuie păstrat un interval de 2-3 ore între o doză de antibiotic și cea de probiotic! Firește, consumul de iaurt alb contribuie la aceslași efect!

biotics

În concluzie, răspunsul la întrebarea din titlu ar fi:

Antibioticul nu este nicidecum o soluție ideală; o terapie antibiotică poate fi o decizie cu risc controlat, atunci când medicul împreună cu părintele hotărăște că beneficiile depășesc semnificativ riscurile!

La începuturile “erei antibiotice” a existat un entuziasm necontrolat legat de efectul salvator al acestora – pe care l-au și oferit, și au fost folosite pe scară largă și nediscriminatoriu, lucru care se mai întâmplă și azi. Dar azi știm mult mai multe și este necesară prudență înainte de a apela la acest “prieten” – cum l-am denumit la începutul acestei serii de postări – “cu două fețe”…

Voi încheia aici pledoaria mea pentru prudență în decizia unei antibioterapii.

Voi reveni cu următoarea postare în care voi încerca să ofer unele sfaturi despre întărirea sistemului imun și pentru tratamente naturale în infecții, inclusiv bacteriene!

Până atunci, să fiți sănătoși!

 

 

Bibliografie selectată:

  • Infant antibiotic exposure and early-life body mass. Trasande et al. Int J of Obesity (2013)37, 16-23.
  • Association of antibiotics in infancy with early childhood obesity. Bailey et al. JAMA Pediatr. 2014 Nov1; 168(11):1063-9
  • Antibiotics in children increase risk for juvenile arthitis. American College of Rheumatology 2014 Annual Meeting.

 

DISCLAIMER: Nu aș dori ca această postare să fie începutul unei discuții despre vaccinări Este o problemă încă controversată, eu însămi citesc în aceste zile articole și cărți legate de subiect și pentru moment nu mă consider suficient de bine pregătită pentru a aborda subiectul. Poate va urma…

90 Responses to Despre antibiotice, bune și rele (III)
  1. La multi ani,dna doctor!
    Urmaresc cu mare interes toate articolele postate de dvs.Avem multe de invatat pentru ca ne dorim tot ce e mai bun pentru copii nostrii.
    Si baiatul meu a primit de multe ori antibiotic pentru rosu in gat insotit de febra.Ma gandesc cu groaza ca niciodata nu am fost trimisi la analize, sa vedem daca se impune sau nu administrarea antibioticului.
    Ma gandesc cu proxima ocazie sa facem aceste teste de la noi putere, ce analize ar trebui sa cerem la laboratorul de recoltare?
    Am mai facut exudat de cateva ori, rezultatul a fost ok dar tot am primit antibiotic.
    Va multumim!

    • Desăre exudat vorbeam și eu!
      Dacă acesta este negativ – atunci când se consideră că febra apare de la gâtul roșu – NU trebuie dat antibiotic! Chiar dacă febra durează mult (acceptăm 5-6 zile), chiar dacă există depozite în gât.

  2. La multi ani!

    Felicitari pentru articole, sunt de mare ajutor, toate!
    Dupa administrarea antibioticului, ce recomandati pentru refacerea florei intestinale?
    Daca dupa un caz de scarlatina in grupa de gradinita nu se face dezinfectia, care sunt riscurile? Fetita noastra, 4 ani, a facut amigdalita insotita de febra, peste 40 gr, la interval de 4-8 ore. Din cauza sarbatorilor nu am reusit sa ii facem analizele, dupa 4 zile de febra i s-a recomandat augmentin, fara efect. In a 9 a zi de febra tratamentul a fost schimbat cu koblex, dupa 3 doze din acesta febra a disparut. Intrebarea, este posibil sa fie streptococ adus din colectivitate, in urma acelui caz de scarlatina?

    • Pentru flora, aveti nevoie de un probitoic de buna calitate (minim 5 miliarde de germeni, minim 3 tulpini valoroase – de ex Refflor, Baby Jarrodophilus) minim 2 saptamani. Dar le puteti da si toata iarna – ajuta la imunitate.
      Dupa scarlatina nu trebuie facuta dezinfectie – Streptococul nu traieste mult pe suprafete, in aer liber. Si intr-adevar, exista purtatori sanatosi de Streptococ beta hemolitic de gr. A, dar aceia mai rar transmit copntactilor – si oricum NU se recomanda tratarea purtatorilor sanatosi!
      Asa ca nu pot spune exact de ce a durat asa de mult febra – dar e preferabil oricand sa luati analiza din gat inainte de a incepe un tratament antibiotic.
      Multa sanatate!

  3. Bună ziua,
    Fetița mea, in vârstă de 3,4 ani face febra 38 (când intervin cu antitermic) de vineri.
    De fapt , ieri si azi n-a mai ajuns la 38 ,.
    Ii dau acum panadol.
    Mănâncă mai mult uscat.Preferențial cu mofturi.
    I-au curs ochișorii, pe rand, cateva zile.
    Noaptea cand doarme respira greu,:sforaie ca si cum ar avea nasucul infundat. Mai stranuta din cand in cand.

    Aseară insa, am vazut ca are niste bobite albe, se vad mai mult in lateralele gâtului.
    Se poate observa si culoarea rosu mai mult in dreapta.
    As merge la doctor, cu exrudat-ul facut in prealabil dar ma tem sa nu-mi dea antibiotic.
    Pe de alte parte, e prima data cand ni se-ntâmplă si suntem ingrijorati.
    M-am mai gandit sa-i cumpar pastilute cu tinctura de propolis si echinaceea .
    Eu am fost tare racita, nas infundat, a luat de la mine.

    Ce pot face, ce ma sfătuiți?
    Va mulțumesc.
    O zi ușoară.
    Angelica Silea

    • Bună seara,
      dacă deja febra începe să cedeze, înseamnă că cel mai probabil infecția a fost doar virală. Chiar dacă gâtul e roșu cu depozite – nu orice depozit alb este neapărat puroi și deci Streptococ! Puteți face un exudat, evident, dar mai probabil va rezulta negativ.
      Nu vă temeți, este importantă starea copilului, care pare să fie tot mai bună, așa că dați-i timp să se refacă!
      Echinaceea lucrează cel mai bine când este dată din prima zi de infecție – puteți să o folosiți și acum, dar va fi mai puțin eficientă. O puteți însă cumpăra pentru un episod ulterior.
      Așa că – răbdare, vitamina C, și veți vedea că va merge spre bine rapid.
      Multă sănătate!

  4. Vă multumesc!
    Da, nu mai face febra.
    Ea oricum a avut o stare bună. Este la 200 km/h!!
    De cand s-a nascut.
    I-am dat propolis cu echinaceea Fiterman insa , are aspartam.
    Cele pentru adulți au pe lângă sorbitol, extract de steviie.cele forte.
    Acum, ma gândesc c-ar trebui sa ia vreo 1O zile?
    Noi ii mai dăm minimartieni tot cu echinaceea.

    Până in septembrie nu i-am dat nici măcar Ca.
    Cum a-nceput grădinița si început distracțiile!
    Nici prea multe nu e bine de dat.

    Am inteles ca propolisul este indicat in angine dar e greu de gasit un compus cat mai bine formulat.
    Sper sa-o facă mai bine.
    In seara asta încă mai sunt prezente acele depuneri in gât.

    Vă mulțumim mult!
    Sănătate!

  5. Bună ziua,
    D-na doctor, cate mg de vitamina C trebuie sa primească fetița?
    Ea are 3 ani dar greutatea e de 12 kg.
    Maxim cata vit C am voie sa-i sau in aceste cateva zile?

    • Nivelul maxim este acela la care vitamina C produce diaree. Adica puteti sa ii dati cate 3-4 tablete de Vitamina C Fares, dar sa tot adaugati cate o tableta daca este tolerata si nu are scaune moi.

      • Dar d-na doctor, acidul ascorbic nu poate distruge si bacteriile sanattoase din organism?
        … actioneaza ca si vitamina C pură care se gaseste in mod normal in alimente?

  6. Va întreb deoarece minimartieni au 80 mg (2 jeleuri ), Propolisul cu echinaceea are 90 mg / comprimat iar pastilutele Ascovit au 100mg vit C/comprimat.
    In total ar fi 270 mg.
    Ma gândesc sa-i dau doar minimartieni si propolisul, in total 170 mg vit C.

    Nu stiu cum sa fac, ma puteti ajuta cu un raspuns?
    Vă mulțumesc.

    • Nu, acidul ascorbic nu este antibiotic! Dimpotriva, ajuta sistemul imun sa se ocupe de ele, dar nu le atata direct. Doza de 270 mg este chiar mica… puteti sa o suplimentati fara grija.
      Sunt multe site-uri pe internet unde se spune ca vitamina C face rau, pietre la rinichi etc. Dar este fals, si este esentiala pentru buna functionare a organismului, mai ales ca nu o primim suficient din alimente (care de obicei sunt preparate termic).
      Multa sanatate!

  7. Am înțeles, sunt multe informatii pe Internet neverificate de specialisti.

    Va multumesc!
    Am facut si exudatul azi dimineata.
    Vineri avem rezultatul.

    Doamne ajută!

  8. Bună dimineața,
    Am o fetiță de 2 ani și 3 luni, de 4 zile face febra, cel mai mult 38,8( algin și Panadol ) după administrare îi scade la normal, tușește semiproductiv ( îi dau eurespal 4ml/2 ori pe zi), la debut a avut un scaun moale și unul diareic ( colostru secom ), are nasul infundat ( aspirații, vibrocil, nebulizari cu fluimucil 1 ml și 3 ml ser), doctorul mi-a zis sa-i dau și epitrim…Nu i-am dat încă, îmi este teama, mai ales ca nu a mâncat mai nimic, și așa fără nicio analiza…Dacă este viral și nu trebui antibiotic… Ce părere aveti? Sa o mai țin pe febra?ce analize ar trebui sa fac? Mulțumesc

    • Într-adevăr, pare mai degrabă viral – chiar dacă face febră de mai multe zile…
      dacă este într-adevăr virală infecția atunci febra va deveni progresiv tot mai rară și tot mai mică. Dacă se întâmplă asta, atunci nu este nici un pericol și puteți aștepta și 5-6 zile.

  9. Bună ziua va pot trimite pe o adresa de mail rezultatele analizelor de sânge și urina?Mulțumesc

      • Buna ziua …am si eu o problema cu fetita de 7 ani are rosu in gat a avut temperatura de 38 cu 5 si mi sa dat augumentin iar acum are diaree ce ma sfatuiti sa fc?

        • Cel mai probabil este de la Augmentin.. Ma tem ca nu aveti ce face, decat sa dati un probiotic de buna calitate (Hepiflor, Refflor forte, Enterol sau Enterobul) la 2-3 ore distanta de antibiotic pe tot parcursul acestuia si inca 2-3 saptamani dupa. Va trece, dar trebuie refacuta flora ulterior. Multa sanatate!

  10. Buna seara….va rog frumos spune-ti-mi ce parere aveti despre produsul broncho-vaxom???Mi-a fost recomandat copilului care racea destul de des…desi dupa ce am citit acum articolul cred ca de cele mai multe ori infectia era virala.Va multumesc mult pt informatii imi sunt de un real ajutor.

    • Eu nu recomand Bronho-Vaxomul decât la copiii cu repetate infecții bacteriene (dovedit bacteriene), pentru că acest produs este ca un vaccin – conține bucățele de bacterii care să stimuleze sistemul imun. Așa că eu nu-l recomand din prima la copiii care fac virozele obișnuite ale vârstei…

  11. Buna ziua!

    Va scriu in legatura cu un streptococ betahemolitic de grup A, depistat in urma cu o saptamana la baietelul meu de 6 ani.
    Totul a inceput cu febra tolerabila acum doua saptamani (copil energic si cu pofta de mancare), care s-a remis in urma administrarii antitermicelor la nevoie, recomandate de pediatru.
    Febra a revenit , dar doar pana in 38 grade, dupa remiterea durerii in gat, insotita de aceasta data de umflarea ganglionului submandibular si un sforait pe timpul somnului. Am mers la un control ORL, unde s-au depistat niste secretii intarite in nas, gat si catre ureche, pe care le-am tratat cu antibiotic local (Tobradex combinat cu Vibrocil), dupa care febra a cedat .
    Inainte de consultul ORL, am tinut neaparat sa ii fac si exudatul nazal si faringian, care s-a dovedit pozitiv. Acum copilul se simte bine, intre timp am fost cu el la munte si totul a decurs normal. Pediatrul a recomandat in acest context un tratament homeopat (streptococcinum + tinctura de muguri de vita de vie) si doar in cazul in care mai face febra sa intervenim eventual cu antibiotic (avem pe rezultat si antibiograma). Intre timp am facut si noi analizele si asteptam rezultatul. Problema mea e ca daca nu as fi tinut neaparat sa ii fac exudatul, probabil as fi considerat ca a fost o viroza, din moment ce a cedat la tratamentul simptomatic.
    Medicul de familie mi-a recomadat antibiotic inainte inca de a face analiza, pentru ca nu avea alte simptome inafara de febra si durere in gat, banuind deci ca ar fi vorba de un streptococ.
    NU stiu ce decizie sa iau, in sensul ca ma tem si de efectele pe care am inteles ca le poate avea acest streptococ pe termen lung, dar si de efectele antibioticului, pe care nu l-as administra daca as avea alternativa. Se poate considera ca e purtator sanatos daca nu mai are simtomele? M-am orientat si catre mierea de manuka, dar inca nu am inceput niciun tratament. Pediatrul isi motiveaza decizia prin faptul ca s-ar putea ca in urma administrarii antibioticului sa ia microbul din nou din colectivitate (ideal ar fi ca toti sa faca acum exudat, iar eu am anuntat gradinita si toti cunoscutii ), urmand sa fie poate si mai rezistent, Feelingul meu ar fi sa incerc tratamentul recomanadat de pediatru, doar ca tot ce am citit legat de acest subiect a fost prezentat ca si cum ar fi o bomba cu ceas, iar unicul tratament ar fi cel cu antibiotic, urmat de moldamin injectabil. Exista riscuri daca merg pe varianta “usoara” de tratament?
    Multumesc!

    • Bună ziua,
      e adevărat că nu putem ști cu siguranță dacă Streptococul nu a fost cauza infecției anterioare a copilului Dvs – chiar dacă a trecut fără antibiotic, pentru că uneori corpul se descurcă singur.
      DAR aceasta ar fi o situație excepțională, are mult mai multe șanse să fi fost totuși virală cauza, și nu bacteriană.
      Cu alte cuvinte, copilul Dvs este la acest moment un purtător sănătos, care nu se tratează antibiotic deloc. Dacă totuși vor apărea simptome de infecție acută în gât (mai ales cu depozite albe, ganglioni reacționați, febră) și se găsește din nou streptococul recoltat în fază acută, atunci – și numai atunci – , se inițiază antibiotic. Moldaminizarea nu se mai recomandă – s-a dovedit că nu ajută în prevenirea reumatismului articular acut (acea spaimă mare care circulă peste tot dar care din fericire a devenit foarte rară în ultima vreme).
      AȘa că – sigur- puteți face tratamentul ne-antibiotic recomandat de medicul Dvs (+/- miere de manuka) și să urmăriți situația, fără să vă temeți de complicații…
      Este doar un purtător sănătos 🙂
      Multă sănătate!

      • Multumesc pentru raspuns, mi-e de ajutor! 🙂

        Intre timp ne-au iesit si noua analizele, cu streptococ absent.
        Am mai citit undeva ca streptococul se poate remite in decurs de cateva zile, de la sine. E oare posibil?

  12. Bună ziua,

    Mai întâi, doresc sa va mutumesc pentru aceste articole care m-au facut sa inteleg anumite lucruri, mult mai bine decât cartea d-lor Capraru.

    Va ceream sfatul pentru o amigdalita a fetiței mele, in 17 ian. A trecut usor, exudat-ul era negativ.dupa o saptamana acasa a mers trei zile la grădinița.
    Între timp sotul a racit, sâmbătă era rau si el.

    Duminica, Luni si marți (mai putin) Maria, fetița mea, a tusit tare de tot, si pe timpul zilei dar si noaptea.
    Cum aveam in casa vitamina C , propolis cu echinaceea, i-am dat .
    In plus am reînceput sa-i dau cate doi minimartieni.
    Marți, toată ziua, a băut aprox.două căni de ceai de scai vanat.a tusit mai putin iar noaptea n-a mai avut accese puternice (cate o ora) ca-n celelalte nopti.
    A mai primit luni seara ceai de ceapă si nuci si putin sirop(zahar brun+ r idiche neagra ( cate e e alba inauntru!) – de la care presupun ca a tusit mai tare. Bun.
    Azi noapte a fost mai bine, azi n-a mai tusit decât de cateva ori, cand s-a obosit putin.
    Am scos-o si afara 30 min.
    Pe tot parcursul, starea generala bună, apetit normal.
    A mai strămutat ocazional.
    Nu i-a curs nasul, insa parca ar fi înfundat putin,acum doarme si respira pe nas.

    Am citit articole dvs. legate de tuse, cât rosu, imunitate.
    Am o lista de creme, sirop, si o amestecatura in cap.
    Nu stiu ce tuse are, se aude ceva ca o sputa dar n-a scuipat nimic.

    Consider ca nu i-am dat destule, de ex dexinfectant pentru gat!
    Ca sa mai fac?
    Va multumesc pentru ajutor!

    Tare-as duce-o maine la gradinitai “mi-e dol de colegii mei”!

    Angelica Silea

    • Buna ziua,
      ma bucur daca ati gasit pe blog ceva care v-a folosit.
      Din ce povestiti, ati facut deja multe! Si orice am face si orice am da – tot organismul ei se lupta cu infectia, nu siropurile si dezinfectantele noastre! Cu alte cuvinte, daca simptomele ei nu sunt atat de suparatoare, nici nu trebuie dat mare lucru! Ma bucur ca cu ridiche neagra (la care as fi recomandat miere, nu zahar – care moleseste sistemul imun) si cu ceai tusea s-a ameliorat.
      Din moment ce nu are febra iar tusea s-a rarit, ar putea merge la colegii ei 🙂 linistita! Este adevarat ca, fiind in convalescenta, poate fi mai vulnerabila si poate lua ceva in plus – dar nu mai exista motive serioase pentru a o tine acasa.
      Asa ca – multa sanatate si nu mai e nevoie sa asociati nimic in tratament!

  13. Bună seara,
    De la ridichea care era de fapt albă pe interior, a tusit mai tare!
    Am însemnat, i-a mai dat sotul o dată si tot rău i-a fost.
    Eu am luat deja Plantusin, ceai de echinaceea – de lumanarica am gasit tare scump.
    Am mai vrut sa iau si Gatulet fericit dar tot banii mi-au lipsit.
    Acum doarme puiul meu si aud ca sforaie, si mai vad ca se aud si din nas zgomote.
    Noi am putat-o sâmbătă, toată ziua, pe masina, a mai luat curent, aer rece; apoi sotul e si el tare racit.
    I-am pus niste picaturi de vibrocil, câte una/nara.

    Dar asa cum ati spus, organismul ei se luptă!
    La 12 kg si 3,4 anisori.
    Eu am citit din comentarii că poate fi si mai rau, multumim lui Dumnezeu, scăpăm ieftin de fiecare dată.
    insa…
    D-na doctor, in septembrie cand erau calduri mari, am adormit cu fereastra deschisă pana la 3 dimineața. In prima saptamna de grădiniță.
    Se poate sa fi respirat aer rece atunci si sa fi dezvoltat o sensibilitate. S-a intamplat intr-o miercuri noapte, nu a dat nici un semn.
    Luni am ajuns cu ea la urgențe deoarece nu scădea febra avea 39.
    A fost pentru prima dată cand a luat antibiotic si ultima data sper! ( ampicilina si cefort sapte zile, avea proteină reactiva 6, 14)
    Am pus totul pe seama virusilor dar nu uit ce-am facut.
    Ei, de-atunci au tot fost episoade mai lungi sau mai scurte.
    In grupa si, la grădinița, copiii se tot rotesc, o parte stau acasă si o parte sunt la gradi apoi se schimba rolurile!

    Va multumesc pentru articole si va rog sa mai postati cand puteți.
    De multe ori , noi părinții, plecam nedumeriți din fața unui doctor, in viteză, cu gura căscată, si cu urechile întinse ca poate, poate ne-o mai spune ceva chiar si cu consultația plătită.
    Nu vreau sa fiu răutăcioasă , dar este e, trăim in viteză ori pruncii n-au nici o vina.

    Sănătate multă si multe realizări va doresc!

    Angelica Silea

  14. Mi-au spus atunci, la spital, ca n-are nimic la plămâni sau altele.
    Gâtul era rosu tare.
    Retin ca dupa sapte zile de injecții la fundulet, intoarse acasă, cand am intrat pe usa tusea. iar de luni pana vineri ii scăzuse proteina c reactiva de la 6 si ceva la 1 si ceva.

    • Sa stiti ca nu respiratul aerului rece este cel care a imbolnavit-o atunci… Eu stiu ca incercati sa gasiti momentul cauzator – dar e foarte posibil sa se fi intalnit cu cineva racit, fara sa stie, si a luat infectia de la el. de fapt, asta e singura explicatie. Asa ca nu va invinuiti – nu ati gresit cu nimic.
      Episodul de acum nu pare periculos – trebuie sa va ocupati numai de secretiile acelea, ca sa poata dormi si trai mai usor. Atata tot.
      Multa sanatate!

  15. Vă multumesc mult, d-na doctor!
    Ochii-mi sunt pe articolele dumneavoastră, din care înțelegi clar cum trebuie de facut ceva.

    Dacă nu aveți copilasi, să v-ajute Dumnezeu, eu am avut-o pe Maria la 41 ani., cu trei fibroame in echipă!
    Dintre care unul cat o portocală ( cum zicea d-na doctor )!
    Cu voia lui Dumnezeu am nascut-o, e sănătoasă si e mereu la o sută /h!

    Pe curând!

  16. Buna seara, va deranjez si eu cu un “rosu in gat” al baiatului meu . I s-a dat de catre pediatra augmentin dar febra tot nu scade, ii administrez si antitermice dar problema e ca acum nici doua saptamani a contactat un virus si doar cu azitromicina a cedat. Intrebarea mea este daca nu eate prea mult antibiotic dat intr-un timp atat de scurt. Baietelul are 2 ani, 15 kg si inca il alaptez.Va multumesc

    • Bună seara,
      un motiv pentru care ar putea să nu răspundă febra este probabil că este un roșu în gât viral, care poate da 5-6 zile de febră în pofida antibioticului.
      Așa că dați-i timp, măcar 5-6 zile. Ar trebui să înceapă să scadă.
      Și pentru că a luat 2 antibiotice deja veți avea nevoie de mult probiotic pentru câteva săptămâni după asta.
      Multă sănătate!

  17. Buna ziua, va deranjez și eu cu o problema a fetiței mele in vârsta de 8 luni, alaptata in continuare. De 3 zile a început sa facă febr, la început mai mică (38,2 rectal), apoi a început sa crească (39,2 rectal), problema e ca i s a modificat starea generală, ea febra a mai făcut in trecut, chiar 39,4 însă tot timpul starea ei era buna. După prima noapte de febra și plâns foarte mult am fost cu ea la pediatru, mi a spus ca ii erup incisivii superiori, are puțin roșu in gât și o ureche mai roșie, nu e otita medie însă nu vrea sa riscam și îmi prescrie antibiotic. Am mai fost apoi la un alt pediatru, intr un alt oraș, care știu ca nu prescrie atât de ușor antibiotice și mi a spus ca vede aceleași lucruri, însă nu e cazul de antibiotice, mi a prescris pt ureche ceva homeopAt, eu i am pus in urechiușe și ulei de usturoi, ieri in a doua zi de febra s a simțit mult mai bine, avea 38,8 rectal, însă starea ei era una buna, doar rar mai ducea mâna la urechiușa și avea mulți mucisori verzui-maronii uneori, alteori apoși. Astăzi nu mai are febra, a început sa si transpire, are muci in continuare, mâinilor apoși, însă a fost mai plângăcioasă și duce mânuța la ureche parca mai des. Sa mai am răbdare? Otita poate fi și ea de natura virală și se poate remite de la sine? Menționez ca astăzi, in a treia zi de boala a fetiței, am început și eu sa strănut, sa ma usture puțin gâtul și sa îmi curgă nasul. Mulțumesc anticipat pentru răspuns și va felicit pentru blogul dumneavoastră extrem de bine informat!

    • Da, într-adevăr, sunt multe tipuri de otită care trece de la sine, doar cu puțin ajutor, dar fără antibiotic. După cum pare să fie evoluția, eu cred că mergeți spre bine. Firește că ar fi recomandabil să mergeți să fie văzută urechea din nou, dar pentru moment eu cred că e spre bine, mai ales că nu mai face febră. Multă sănătate!

  18. “We’re failing on social media because we’re failing to adapt as fast as the social networks are.”

    http://allin1panel.com/blog/getting-best-social-media-marketing/

  19. Buna ziua. Fetita mea de 6 ani a fost diagnosticata de medicul de familie cu rosu in gat. A avut febra 37-38 timp de 3 zile, nas infundat, durere de burta, durere in gat si a vomitat de 2 ori. Am facut exudat faeingian si asteptam rezultatul. Tratamentul prescris este Augmentin ES 600 mg, Eurespal, Nuroden si Aerius. Amigdalele sunt rosii si inflamate, tuseste foarte mult ziua si stranuta. Este necesar antibiotocul? Cu ce putem ameliora tusea? Multumesc.

    • Pana nu aveti rezultatul exudatului nu putem sti daca e sau nu nevoie de antibiotic – dar ma bucur ca nu l-ati inceput inca. Pentru tuse, puteti incerca oricare sirop a functionat la ea in trecut – aici aveti cateva variante: Grintus, Plantusin, Meltus, Imunotus…
      Dar si sfaturile acestea.
      Multa sanatate!

  20. Bună ziua!
    Am o fetita de 6 luni care în luna februarie a fost diagnosticată cu infectia urinara cu e-coli!Aceasta erasa sensibila doar la antibiotice foarte puternice și injectabile.Am mers în spital unde am primit tratament cu Cefort timp de 6 zile.La ieșirea din spital urina era sterila,cu toate acestea am primit acasă tratament încă 7 zile cu Xifia 3.5 ml la 24 ore.De atunci repetam urocultura la 10 zile și totul este ok.Medicul pediatru ne-a dat sa mai luam xifia preventiv încă 2 luni timp de 10 zile în fiecare luna!Este corecta aceasta profilaxie deși ea a avut doar un episod de infectie urinara?Menționez ca în cele 7 zile de Xifia a avut diaree și i s-a redus pofta de mâncare drastic (60 ml la 8 ore)

    • Bună dimineața,
      din câte știu eu, profilaxia pe termen lung a infecțiilor urinare se face doar după ce au existat mai multe episoade… Mai ales dacă urocultura iese sterilă în mod repetat.
      Și da, din păcate, antibioticele strică flora semnificativ și pot da diaree. Ar fi tare bine să urmați o cură de probiotic de bună calitate de lungă durată (1-2 luni chiar).
      Multă sănătate!

  21. Buna ziua dna doctor! Va spun cu sinceritate ca articolele dvs sunt ca un adevarat pansament ! Ca orice om, cautam raspunsuri cand e “disperarea” mai mare si dvs va luati din timpul dvs sa ne raspundeti noua tututor e ceva de laudat si de apreciat! Asa ca un sincer MULTUMESC si STIMA pt tot ce faceti!
    Sunt in Anglia si aici e un pic diferit sistemul si de multe ori ma trezesc ca nu stiu ce sa fac sa fie cat mai bine.
    Acum 6 zile fetita mea de 5 ani si 9 luni a facut o febra si nas infundat plus tuse. Am tratat homeopat, am lasat corpul sa lupte cu febra (ea nu a mai luat nurofen sau panadol de 2 ani…tot cu homeopate ne tratam febra si micile raceli) …..toate pareau bune dar a doua zi a aparut si o mica deranjare la stomac, am dat alt remediu homeopat care a ajutat-o.in tot acest interval de 5 zile febra trecea si reapaarea, unori mare 39,5, uneori sub 39 …..vazand in a 5-a zi ca febra revine plus ca a acuzat o durere de ureche am mers la medic. Diagnosticul este infectie la ureche si rosu in gat. Tratamentul dat de aseara este AMOXICILINA 250/5ml cate 10 ml de trei ori oe zi (am intrebat dozajul de 2 ori si pe dr si pe farmacist ca imi era frica ca e prea mare) . Fata mea are 21 kg.
    Dupa primele 2 doze de antibiotic, cea de aseara si cea de azi dimineata….a facut un scaun diareic, si acuza mici dureri de burta! Tot de ieri ii dau si probiotic baby jarro dolphius cate 1/4 lingurita pe zi, dar vad ca pe prospect recomanda acest produs pana in 4 ani…..
    Intrebarea mea este dc mai face scaune moi ii pot da ceva de diaree ? Am smecta si eridiarom in casa!
    Si oare sa dau mai mult probiotic pe zi (decat 1/4 lingurita) cat scrie pe prospect?
    Cu multa stima,
    Va multumesc anticipat

    • Bună dimineața, Amoxicilina prin definiție dă diaree, deci nu e de mirare că a făcut și ea… Dar dacă nu face mai mult de 2-3 scaune pe zi nu e pericol și nu e nevoie de antidiareic. Oricum antidiareicele nu se mai recomandă, nici măcar în diareile cu multe scaune, așa că doar probiotic e ok.
      Unul care să aibă minim 3 tulpini de LActobacili si Bifidobacterii, și minim 5 miliarde de bacterii, de ex. Refflor forte. Multă sănătate!

  22. Buna seara! I-am facut baietelului meu de 8 ani exudat recent deoarece o fetita din clasa fusese depistata cu scarlatina. Betahemoliticul a iesit absent dar in schimb a iesit la rezultat un stafilococ auriu in nas si gat. Copilul meu nu are absolut nici un simptom. Daca nu ar fi fost exudatul nici nu as fi banuit ca are ceva. Ideea este ca pe analize nu scrie daca e purtator sau nu, iar medicul de familie nu m-a lamurit cu ce ar trebui sa fac. Mi-a spus ca daca vreau pot sa ii dau antibiotic sau sa refac analizele sa vedem daca este doar un purtator sanatos. Au trecut deja cateva zile de la rezultat si el este tot ok. Ce credeti ca ar trebui sa fac acum si e ok daca merge la scoala zilele acestea sau ar trebui tinut acasa?

    • Bună dimineața,
      purtătorii sănătoși sunt copiii care duc un microb duoă ei fără să facă simptome – adică exact cum este băiețelul Dvs! Aceștia nici nu se tratează antibiotic – DELOC! Nici măcar dacă sunt purtători de Streptococ beta-hemolitic de gr. A!
      În situația Dvs, nu trebuie tratament, nu trebuie repetată analiza și nici nu trebuie izolat sau ținut în casă.
      Viață normală, adică!
      Multă sănătate!

  23. Buna ziua,
    Am un bebelus de 5 luni, cu care am ajuns la pediatru pentru ca a facut febra 38,6, pe care am scazut-o cu comprese. Ne-a spus ca are rosu in gat, ca este un virus si ne-a recomandat urmatorul tratament: vigamox cate o picatura in fiecare nara de doua ori pe zi; tantum verde 2 pufuri de doua ori pe zi si nurofen 3,5 ml de doua ori pe zi, tot tratamentul timp de 3 zile. Am evitat sa ii dau vigamox din cauza continutului de antibiotic si i-am administat doar tantum verde. Acum suntem la 4 zile de la diagnostic, si starea copilului s-a inrautatit. Are tuse si nas infundat, noaptea respira foarte greu, se trezeste plangand si trebuie sa il aspir. Este somnoros, vrea sa doarma mai mult. Mentionez ca nu a mai facut febra.
    Ce ar trebui sa fac sau ce tratament sa urmez? Va multumesc mult!

    • Îmi pare rău, doar acum am văzut mesajul – oare cum se mai simte?
      Sigur pentru Dvs e neplăcut nasul înfudnat, dar din punctul meu de vedere nu este o agravare, ci o evoluție acceptabilă – faptul că nu mai face febră e semn că merge spre bine. Mai găsiți poate informații de ajutor aici .

  24. Buna ziua….am un baietel de 4 ani jumatate si de ieri a inceput sa tuseasca rar dar tuse plina….e rosu in gat si am inceput sa ii dau tantum verde sprei si vit c .. ce credeti daca nu face febra pot sa il mai tin asa…sai ii mai adaug ceva sau sa merg la medic…..nu face febra mananca si e vioi nu am treaba cu el….am inceput renovarea in casa si ma gandesc ar putea fi si de la putinul praf pe care la inghitit??

    • Da, e suficient ceea ce ați început. Nici dacă face febră nu este neapărat o problemă. Starea generală și lichidele sunt importante. Multă sănătate!

  25. Buna ziua, am un băiețel de 3 luni căruia i s-au administrat antibiotic cefort 7 zile având infecție urinară și febră 39.2, întrebarea mea este daca pot să îl scot afara la plimbare având în vedere că sistemul lui imunitar este slăbit.

    • Sigur, dacă nu mai este febril puteți ieși fără grijă. Evitați eventual contactul strâns cu persoanele bolnave, răcite. Multă sănătate!

  26. Buna ziua!
    I-am făcut un set de analize copilului si i-a ieșit la exsudat streptococ betahemolitic C si aslo 778! Toate celelalte au ieșit foarte bune, inclusiv la urina. Copilul are 6 ani si nu are niciun simptom! A făcut de 2 ori roșu in gât, o data otita si o data enterocolita! Toamna si primavara are câteva episoade de tuse productiva, ii curge nasul, dar nu face febra!
    Primul medic ORL mi-a dat ospen!
    Al doilea i-a dat floxal in nas, olioseptil in gât si tronsilotren. Dupa 10 zile mi-a spus sa repet exsudatul si aslo.
    Copilul urmează acest tratament. As putea sa ii dau si ospen? Multumesc!

    • Buna ziua,
      scuza ca nu am raspuns mai repede.
      In general Streptococul de gr C nu se trateaza; iar cel de grup A nu se trateaza nici el daca nu exista simptome – ASLO arata ca a fost in trecut o infectie cu Streptococ de gr A, dar nu necesita tratament aceasta “amintire” a unei infectii anterioare.
      Deci eu as pleda impotriva Ospenului.
      Multa sanatate!

      • Bună dimineața!
        Copilul meu are 7 ani. Săptămână asta, marți, a fost diagnosticat cu roșu în gât și, pt că înainte cu o noapte de a merge la medic a făcut febră 39,3, a primit azitromicina, asta 15, ibuprofen. Copilul nu tusea decât foarte rar și nu avea secreții sau nas înfundat. Azi suntem în a cincea zi de antibiotic și totuși face febră mare, uneori și peste 39.
        Precizez că în ultimii doi ani a făcut infecții în gât destul de des și a primit antibiotic de fiecare data. În această vară a fost diagnosticat și cu o rinita alergica. Copilul are de mult timp ganglionii laterali de la gat inflamati și îmi spune că simte în gât secreții pe care nu le poate elimina.
        Ce credeți că ar trebui sa mai fac? Când face febră ii scade foarte greu iar asta mă îngrijorează foarte tare.
        Va mulțumesc!

        • Buna ziua, imi pare rau ca doar acum am reusit sa va raspund.
          Teoretic majoritatea infectiilor sunt virale, nu bacteriene,. si se recomanda sa se faca analiza din gat inainte sa se indice antibiotic. E posibil ca de aceea sa dureze febra mai mult – pentru ca primeste tratament pentru alta cauza decat cea reala (adica daca are o viroza cu gat rosu, antibioticul nu va avea nici un efect, si trebuie asteptat ca viroza sa treac a). Ganglionii reactioneaza la fiecare infectie dar persista mult timp dupa ce aceasta trece – asa se faca ca uneori nu mai dispar timp de ani de zile!
          Despre secretiile din gat ar trebui sa vorbiti cu un ROL-ist; este posibil sa fie vegetatii adenoide (“polipi”) care sa intretina aceste infectii repetate.
          FEbra persistenta in primele zile nu trebuie sa va ingrijoreze – inseamna ca organismul lui are nevoie de ea!
          Multa sanatate!
          Ana Stefanescu

  27. Bună ziua, doamna doctor!
    Se vorbește aici despre laringita la copii, dar și noi, adulții, ne putem neferici cu ea. De o săptămână lucrurile par că se complică în situația mea. A început cu răgușeală. Am pus totul pe seama refluxului esofagian cu care mă mai confrunt din când în când. Sâmbătă însă, când am văzut că a apărut și tusea cu o expectorație densă, am dat fuga la urgențe la Spitalul Colțea (asta și pentru că unealta mea de lucru e vocea și riscam să nu fiu în formă pentru luni – cu cât iei lucrurile mai din pripă, le rezolvi mai rapid). Mi s-a spus că, pe lângă reflux, a apărut și o viroză. Mi s-a recomant Flamexin, Decasept și picături de nas. Am băut mult ceai, am făcut gargară cu bicarbonat și lămâie, trei zile inhalații, Homeovox, Trahisan (de azi). Suntem vineri și de miercuri aproape că mi-am pierdut vocea, durerea în gât e mai puternică. Ce pot să fac în weeekend să-mi calmez durerea? E nevoie oare să iau antibiotic?
    Vă mulțumesc dacă veți da atenție mesajului meu. O seară minunată!

  28. Buna ziua,
    Am un baietel de 2 ani si 3 luni care de 5 zile face febra. Primele 3 zile a facut febra (chiar si 40) la 4 ore, a patra zi la 6-8 ore, iar a cincea la 10-12 ore. Am fost la ORL in a patra zi si i s-a pus diagnostic de rosu in gat cu punctulete albe si ni s-a comunicat ca deja este infectie cu bacterie, chiar daca ar fi debutat ca viroza. De asemenea, ne-a spus ca nu este un streptoccoc si ca degeaba i-am face un exudat, iar daca am dori sa ii facem analize de sange am chinui baietelul pentru ca din cauza febrei are venele dilatate si risca sa se sparga la contactul cu acul. Ne-a mai spus ca putem astepta o zi sa vedem daca mai face febra si daca tot face sa ii administram antibiotic (azitromicina). A facut febra si a cincea zi si i-am dat antibioticul, dar a sasea zi (astazi) nu a mai facut febra, trecand 20 ore de la ultimul antitermic. E posibil sa fi fost o viroza si sa ii dam antibiotic degeaba sau si-a facut antibioticul efect asa repede? este riscant sa intrerupem antibioticul?
    Multumesc mult

    • DA, din pacate este foarte posibil sa fi fost totusi viroza… Mai ales avand in vedere varsta (sub 4 ani rareori Streptococ) si evolutia (cu febra in curs de ameliorare). Nu, eu as zice ca merita intrerupt – desi pana am ajuns eu sa vad acest mesaj probabil ca l-ati terminat deja…
      In general preferam sa tratam gatul DOAR dupa analize…
      Multa sanatate pe mai departe!

  29. Ce alternativa avem la antibiotice? In cazul unei bronsite care revine dupa mai multe tratamente cu antibiotice (unasin augmentin klacid) ce e de facut?

    • Problema e dacă se pune diagnosticul corect! Bronșita la copii, în majoritatea cazurilor, NU se tratează antibiotic!

  30. Buna ziua! In urma unui exudat faringian, fetitei mele de 5 ani si 6 luni, i-a iesit Streptococul beta hemolitic tip A. Din cauza lipsei de simptome inteleg ca este ceea ce se numeste purtator sanatos. In acest caz si in lipsa tratamentului cu antibiotic, este posibil ca in timp sa-i fie afectate articulatiile sau inima? Inteleg ca astea sunt urmarile pe termen lung ale acestui steptococ. Recomandati amtibiotic pt sterilizarea streptococului?

    • Bună seara,
      nu, tocmai asta e – că NU se tratează purtătorii sănătoși! Și nu, portajul fără simptome nu afectează inima – doar reumatismul articular acut, o complicație a infecțiilor simptomatice netratate (amigdalită cu puroi, scarlatină!), doar acela poate da aceste afectări. Din fericire însă această complicație este foarte rară în ultima vreme.
      Concluzie – fără tratament dacă e fără simptome!

  31. Buna ziua dna Doctor,
    fetita noastra de 2 ani si 10 luni – 12 kg facea febra 39.3 maxim in conditiile in care ii dadeam panadol/nurofen la 4 ore alternative, inclusive novocalmin pt ca nu scadea febra sub 39. in conditiile acestea, dupa 2 zile de antitermice am fost la urgenta si I s-a facut Proteina C Reactiva test rapid – a iesit peste limita si antigen streptococ test rapid – a iesit positive si avea puncte de puroi pe amigdale.. in rest nu avea alte simptome, nu tusea, nu avea mucozitati, doar sforaia in somn, apetit scazut. urocultura era sterila – este primul lucru pe care il verificam pt ca a avut reflux vezico ureteral bilateral depistat la 5 luni, operat prin injectare de Deflux, cand avea 1 an si 9 luni.
    la urgente ni s-a dat Ceftamil 0.5 g la 12 ore, abia dupa 4 zile a cedat febra, e drept ca scazuse in intensitate – ajungea la 38.2 maxim cu antitermic administrat la 6 ore. acum la 5 zile de Ceftamil injectabil ca si simptome sunt: nu tuseste (cu toate ca ni se spusese ca va incepe o tuse plina, dar nu s-a intamplat), dar este tare ragusita, in continuare sforaie in somn, apetit scazut.
    Dupa 6 zile de ceftamil (azi se vor termina cele 6 zile) ni s-a dar Xifia 5 ml/24 ore – 5zile.
    Imi este tare ciuda ca s-a procopsit cu acest streptococ , nu este inca in colectivitate, deci probabil dela noi l-a luat, cu toate ca aparent cei care intra in contact permament cu ea nu ar avea simptome.
    Pe de alta parte, dr nostrum pediatru ne-a spus ca a mai intalnit cazuri in care antigen streptococ a fost pozitiv, dar nu s-a confirmat in final ca fiind streptococ. dar noua din pacate nu ni s-a mai luat exsudat si pt antibiograma, ci doar pt antigen.

    Rugamintea catre dvs : sa ne spuneti daca in afara de exsudat de control dupa 2 sapt de la terminarea antibiotcului – ce ar trebui sa mai facem? este relevant aslo, sa il urmarim in evolutie? cum am putea sa o protejam?
    in plus, azi se plange ca o ustura dupa ce a urinat, si intr-adevar este putin rosie, cu toate ca i-am dat protectis 7 pic/zi. – ce am putea sa ii dam?

    Va multumesc tare mult!

    • Îmi pare foarte rău, cumva am ratat mesajul Dvs. Sper că ați rezolvat între timp.
      Dar nu aș recomanda exudat de control – dacă rămâne purtătoare sănătoasă nu se mai dă antibiotic! De aceea nici ASLO nu se urmărește în timp.
      Usturimea la urinat poate avea legătură cu o infecție urinară, nu neapărat cu o micoză – ar trebui verificat un examen de urină cu urocultură.
      Dacă mai pot să vă ajut, vă rog reveniți – scuze încă o dată pentru întârziere.

  32. Buna ziua dna Doctor,
    fetita noastra de 2 ani si 10 luni – 12 kg facea febra 39.3 maxim in conditiile in care ii dadeam panadol/nurofen la 4 ore alternative, inclusive novocalmin pt ca nu scadea febra sub 39. in conditiile acestea, dupa 2 zile de antitermice am fost la urgenta si I s-a facut Proteina C Reactiva test rapid – a iesit peste limita si antigen streptococ test rapid – a iesit positive si avea puncte de puroi pe amigdale.. in rest nu avea alte simptome, nu tusea, nu avea mucozitati, doar sforaia in somn, apetit scazut. urocultura era sterila – este primul lucru pe care il verificam pt ca a avut reflux vezico ureteral bilateral depistat la 5 luni, operat prin injectare de Deflux, cand avea 1 an si 9 luni.
    la urgente ni s-a dat Ceftamil 0.5 g la 12 ore, abia dupa 4 zile a cedat febra, e drept ca scazuse in intensitate – ajungea la 38.2 maxim cu antitermic administrat la 6 ore. acum la 5 zile de Ceftamil injectabil ca si simptome sunt: nu tuseste (cu toate ca ni se spusese ca va incepe o tuse plina, dar nu s-a intamplat), dar este tare ragusita, in continuare sforaie in somn, apetit scazut.
    Dupa 6 zile de ceftamil (azi se vor termina cele 6 zile) ni s-a dar Xifia 5 ml/24 ore – 5zile.
    Imi este tare ciuda ca s-a procopsit cu acest streptococ , nu este inca in colectivitate, deci probabil dela noi l-a luat, cu toate ca aparent cei care intra in contact permament cu ea nu ar avea simptome.
    Pe de alta parte, dr nostrum pediatru ne-a spus ca a mai intalnit cazuri in care antigen streptococ a fost pozitiv, dar nu s-a confirmat in final ca fiind streptococ. dar noua din pacate nu ni s-a mai luat exsudat si pt cultura+ antibiograma, ci doar pt antigen.

    Rugamintea catre dvs : sa ne spuneti daca in afara de exsudat de control dupa 2 sapt de la terminarea antibiotcului – ce ar trebui sa mai facem? este relevant aslo, sa il urmarim in evolutie? cum am putea sa o protejam?
    in plus, azi se plange ca o ustura dupa ce a urinat, si intr-adevar este putin rosie, cu toate ca i-am dat protectis 7 pic/zi. – ce am putea sa ii dam?

    Va multumesc tare mult!

    • Buna seara, scuze pentru intarziere.
      Eu nu vad de ce ar trebui sa mai primeasca Xifia daca a trecut febra. Si teoretic, daca nu mai sunt simptome, chiar daca veti mai gasi Streptococul la un contorl ulterior in stare de sanatate, NU s-ar trata! Pentru ca purtatorii sanatosi nu se trateaza.
      De aceea nici ASLO nu ne intereseaza. VA creste, cu siguranta, daca a fost Streptococ, si nu va creste daca nu a fost. Dar nu conteaza pentru ca oricum nu se iau masuri pentru ASLO. Ma tem ca nu o puteti proteja – daca va fi sa il ia, il va lua… Dar nu va temeti, nu se intampla asa de des.
      Protectisul este un probiotic slab – si oricum nu protejeaza decat flora intestinala. Adica e posibil totusi sa faca o micoza vaginala. Sau poate ca o ustura din alte motive. Ar fi bine sa repetati examenul de urina, sa nu se fi suprapus totusi o infectie urinara. Incercati bai de sezut cu bicarbonat si galbenele.
      Multa sanatate!

  33. Buna ziua
    Am un baietel de 2 ani si 3 luni are a intrat in colectivitate la 1 an si 11 luni. De atunci a tot racit, fiind tratat in special cu naturiste care au mers f bine. De aprox o saptamana a inceput sa faca febra 39-39.5 care nu prea ceda la antitermice. Am mers la control si in urma controlului, am primit augmentin (cu diagnostic amigdalita). Ii administrez augmentin si probiotic protectis de 4 zile. Febra a trecut, mananca f bine, dar a pornit diareea (7 scaune apoase in decurs de 8 ore). Am administrat tasectan si smecta si s-a ameliorat si aceasta.
    Insa am obs o problema ce a aparut in timpul administrarii antibioticului – a inceput sa sforaie f tare cand doarme si pare ca respira destul de greu. Voi merge la un control cu el insa doresc o parere si din partea dvs. Care poate fi cauza?

    Va multumesc.

  34. Buna seara am o fetita de 3 luni care are roșu în gât am fost la doamna doctor mia recomandat ospen sirop pentru 10 zile iam dat dar nu vad nici o schimbare,febra nu a făcut deloc mentionez ca inca are rosu in gat cu cateva punctulite de infectie pe amigdalite nu prea vrea sa manance iar unde stau eu perioada asta drumul este înfundat nu pot iesi cu ea.Am in casa siropuri unasyn antibiotic brufen eurespal ce as putea sa ii dau?eu abea luni am terminat sa ii dau ospenul iar acum este miercuri seara va multumesc frumos

    • Bună seara, să înțeleg că singurul motiv pentru care ați primit antibioticul este aspectul gâtului? Fără febră? La vârsta aceasta foarte rar gîtul arată așa de la o infecție cu bacterie care să justifice antibiotic. Deci: cel mai probabil că punctele albe din gât NU sunt de fapt puroi, și deci nici antibioticul nu va avea efect pe ele. Dar nici nu sunt periculoase și nici nu trebuie tratate. Dacă ea se alimentează bine și este cu stare generală bună, nu are nevoie de nici un alt tratament = în nici un caz Brufen (dacă nu face febră), Eurespal (dacă nu tușește), sau alt antibiotic – când nici primul nu știm dacă era necesar!

  35. Buna seara, va cer ajutorul intr-o problema legata de roșu în gât.
    Am un băiețel de 1 an jumătate care a inceput cresa, în 1 Martie mai exact; iar in noaptea din 2 spre 3 Martie a inceput sa tuseasca, după vreo 10 minute a vomat si a facut febra peste 39. Am dat fuga la spital (deoarece e prima răceală cu febra + ca ma panichez destul de repede cand e vorba de bebe), acolo a fost consultat, a primit o injecție pentru febra si greturi (4 substanțe, doar 2 am reusit sa retin “datorita” spaimei: dexametazona, algocalmin) mi s-a spus că are rosu in gat si i s-a prescris inițial antibiotic Azitromicina; am intrebat daca e chiar asa rau gâtul. M-a intrebat ce antibiotic a mai luat, am spus nici unul; la următorul răspuns am rămas uimită: atunci nu va dau nici eu antibiotic, raman doar pe Nurofen. Bun, sâmbătă a fost extrem de somnoros băiețelul meu iar de duminică dimineața a inceput sa faca iar febra 39. Am început să îi dau alternativ la 4 ore Nurofen-Panadol, i-am pus sosetute umezite cu apa stătută. Am avut 3 episoade de febră. Inima mea a fost ca un purice tot weekendul, în special duminică noaptea. Mă tot gândeam că poate am gresit ca nu am luat si atb.
    Abia asteptam sa ajung la medicul de familie cu el, de care imi place foarte mult, nu prescrie usor antibiotic. Nu am vrut să mă mai duc la urgente deoarece stiam sigur ca ii vor da antibiotic.
    Am ajuns si la medic însă… de data aceasta ne-a dat antibiotic Klacid deoarece a spus că e foarte plin de secretii gâtul. Pe lângă ne-a mai prescris Xyzal, Tantum Verde, Ibuprofen, niste picături de urechi pentru ca ii este inflamata urechiuta stângă 🙁 si Refflor, bineînțeles… si eu ii mai dau Vitamina C.
    Luni a fost si foarte somnoros iar…
    Duminică și luni nu a mâncat nimic, doar sân, dar și cu el se lupta săracul ca nu putea respira. Deabea luni m-am gândit și eu să il aspir, si ma gandesc poate daca il aspiram de la început era mult mai bine…
    Acum, ce ma macină, de ce se da profilactic antibiotic?
    Ma mai gândesc la faptul, daca mi-ar fi dat un tratament mai complex vineri (nu doar asa pe fugă) se putea sa nu fi ajuns acum la antibiotic? Ce ar fi putut să imi mai dea pe lângă Nurofen si exclus Azitroxul?
    Încă ceva, de la 6 luni am început să îi dau ulei de semințe de in, cu fiecare luna care trecea mai adăugăm o picătură (de ex. la 6 luni i-am dat 6 pic, 7 luni – 7 picături, etc.) Pana am ajuns la 16 picături si nu am mai crescut doza.
    Ce pot sa ii mai dau pentru a-i întări sistemul imunitar? Nu vreau sa nu mai răcească, e imposibil asa ceva cred 🙂 vreau sa nu mai fie asa puternică răceala, pentru că ma sperii foarte repede, mai ales daca prindem sa fie si weekend.

    Multumesc! Noapte linistită!

    • Buna ziua,

      Din ce inteleg, simptomele au fost mai mult de viroza, deci nu sunt convinsa ca era cu adevarat nevoie de antibiotic, oricare ar fi el. Dar nici nu aveati ceva anume de facut (acel tratament mai complex de care intrebati) – pentru ca la viroze nu exista tratament! Se face cumva tratamentul simptomelorcare deranjeaza pentru a ameliora starea generala a copilului pana reuseste sa se lupte singur cu virusul. Vitamina C, curatarea nasului (intr-adevar, aspirati daca e incarcat rau si are nevoie,) si antitermic DOAR la febra, nu cu ore fixe in afebrilitate, acesta este cam maximul ce l-as fi recomandat eu.
      Aveti mai jos cateva sfaturi pentru imunitate – dar oricum va raci…
      -Vitamina D 800-1000 U pe zi +
      + o sursa de vitamina C (de ex catina)
      +probiotic (Baby Jarrodophilus 1/4 lingurita pe zi), SAU Baby Guard Happy Flora 5 pic pe zi
      Pe langa acestea, se poate asocia cate un produs din urmatoarele, eventual in alternanta:
      -First Defense (3×1 lingurita pe zi), Immunice 10 Days (1 plic pe zi 10 zile pe luna, 3 luni consecutiv), ProImmunity (5 ml pe zi in cure de 2 saptamani cu 2 saptamani pauza), Colostru cu probiotice (1/2 lingurita pe zi), Equimuno 3×1 ml pe zi in cure de 2 saptamani cu 2 saptamani pauza, Immunostimulent din gama Ingerasul.

      Multa sanatate!

  36. Buna ziua!Fetita mea de 3 ani si 9 luni a făcut in decurs de 3 luni de două pri puroi in gât.Prima data,la inceputul lunii ianuarie cand a fost tratată cu cefort 5 zile si in urmă cu două saptamâni.Episoade febrile foarte dese,la 3 ore si jumatate timp de 5 zile,iar dupa 5 zile de cefort a reaparut febra.Puroiul disparuse dar gâtul era roșu.Urmatoarele trei zile pe lângă cefort i s-a administrat gentamicină.Acum am scapat.Tuseste doar.Precizez ca in timpul tratamentului i-am.facut si aerosol cu dexa,flexotide,fluimucil,ser si prospan.Inaintea celui de-al doea episod de puroi in gat i-am dat first defence două flacoane tot in speranta ca ii va creste imunitarea.Acum ii dau numai sirop minivita,vitamine.Vă rog sa imi spuneti ce aș putea sa ii mai dau de imunitate si daca considerati ca este nevoie de un probiotic.I-am dat zilnic perioada aceasta tablete de refloc cioco.Nu i-am facut nici un exudat pana acum.Multumesc anticipat pt raspuns.

    • Buna ziua,
      ma tem ca nu pot avea certitudinea ca acele episoade chiar au fost bacteriene – deci cu necesar de antibiotic. Multe viroze pot mima puriul si de fapt sa fie doar viroza – asa cum este firesc la varsta aceasta, mai ales daca este in colectivitate. De fiecare data cand se suspecteaza puroi in gat ar trebui recoltat exudat faringian – ca sa evitati antibioticele inutile. Chiar daca asteptarea rezultatului inseamna 2 zile in plus de febra – este mai mare riscul unui antibiotic dat degeaba.
      Da, probiotic ar fi necesar pe perioada lunga dupa terapia antibiotica, precum si probiotice din alimente (iaurt, chefir, muraturi fermentate).
      Pentru imunitate, aveti mai multe sfaturi aici. In plus noi recomandam vitamina D + vitamina C + zinc + probiotic. Pe langa aceasta puteti folosi Immunice 10 Days, PorImmunity, Eqimuno – eventual in cure alternate.
      DAR tot va raci, ma tem… Pana cand isi creeaza cu adevarat imunitate.
      Multa sanatate!

  37. Buna ziua!Va multumesc pentru raspuns.In acest moment ii administrez deja fiicei mele vitamina C si probiotic jarrodophilus.Aseara a facut putină febră si uitându-ma in gâtul am vazut iar plăci albe pe amigdala stânga.Se simte umflată la pipăit.Va trebui in exament exudat faringian.

    • Nu, nu neap[aart. Daca nu are simptome – durere, febra, atunci cel mai probabil ca amigdalele arata asa din cauza altor cauze: cazeum, fibrina. Nu tot ce e alb in gat e puroi si Streptococ! Deci se recomanda exudat doar in caz de simptome.
      Multa sanatate!

  38. Buna ziua! Băiețelul meu de 6 ani s a întors de la tara in 27 iunie cu febră, dureri in gat, nu putea să mănânce și să bea. Pe 28 iunie la dr de familie am văzut că pe piept ii apăruse o erupție. Ne a trimis la infecțioase, unde Dr de copii i a făcut o injecție cu algocalmin, i a luat sange pt analize și i a făcut un exudat. Ne a zis că ea crede că e scarlatina. Ne a trimis acasă cu tratament isoprinosine sirop 7 ml de 3 ori pe zi, zyrtec 5 pic de 2 ori pe zi, Sanador, ibuprofen și antibiotic klacid de 125 mg la 6 ore. In dimineața următoare m a sunat sa mi spună că au ieșit analizele la sânge și să nu i mai dau antibioticul pt că iritația e de natura virala. Am oprit antibioticul dar am continuat cu celelalte med așa cum mi s a spus. Peste inca 5 zile – miercuri ne a chemat pt că ieșise exudatul. A spus că are scarlatina pt că era prezent streptococul hemolitic. De grup A. In aceste zile de carantină la domiciliu, copilul meu și a revenit f repede și i au trecut și bubițele.nu mai avea febră din a doua zi de tratament iar de mâncat… Spărgea frigiderul. Miercuri când ne a chemat dr ne a zis sa luam 10 zile ospen de 400 sirop cate 10 ml la 8 ore. Si sa revenim la 8 zile după tratament pe 23 iulie pt un nou exudat și noi analize. L am cumpărat de la farmacie dar nu i l am mai dat pt că am văzut că băiețelul meu era f bine. Menționez că l am mai ținut în casa inca trei zile după care am plecat la tara iar de pe 5 iulie am inceput sa i dau miere de manuka. Am greșit că nu i am dat ospen? Daca Dr mi l ar fi dat în primele zile când copilul se simțea rău i l as fi dat copilului exact cum mi a spus. Așa nu am mai avut încredere ținând cont de faptul că ne a dat antibiotic fara sa fie gata analizele și l a oprit după 2 doze. Pot sa nu mai dau antibiotic băiețelului meu chiar daca următorul exudat iese pozitiv? Menționez inca o data că copilul se simte f bine și nu vad de ce sa i dau antibiotic in cazul acesta. Poate fi considerat purtător sănătos de streptococ A daca analizele la sânge vor fi bune?

    • Off, situatia este destul de stranie, intr-adevar…

      Este posibil ca Streptococul sa fi fost:
      1. cauza eruptiei si sa fi fost intr-adevar scarlatina – situatie in care corpul a combatut singur infectia
      2. o intamplare – posibil sa il fi avut de dinainte (ca purtator sanatatos) si sa fi fost gasit intamplator odata cu aceasta eruptie.
      Daca exudatul va ieis pozitiv acum, se calicifa din nou ca purtator sanatos asa ca nu ar avea nevoie de antibiotic.
      Dar ar fi bine totusi peste vreo luna sa faceti examen de urina, sa nu fi fost totusi scarlatina si sa apara unele complicatii post streptococice.

      Multa sanatate!

      • Buna seara,
        Ne aflăm intr-o situatie destul de asemanatoare, nu a fost însă o erupție caracteristică scarlatinei, au fost niste bubite pe față, buzele si limba fiind zmeurii, asa cum scrie la “carte”.Dar nu a urmat nicio descuamare. A avut dureri mari in gat (a avut ganglionii mariti) si febra care a scazut in vreo 3 zile.Apoi, la 2 săptămâni aproximativ, am facut exudatul de streptococ betahemolitic A care a ieșit pozitiv. Facem un tratament homeopat. Se fac 3 saptamani sau 4 de atunci si a acuzat din nou dureri in gat.Ganglionii sunt măriți intr-o parte si durerosi la pipait.Nu are febra inca. Asa au fost si prima data, numai ca erau măriți in ambele părți ale gatului.Alta caracteristică este aceea ca are in zona genitala mancarimi si pielea parca ii este mancata de ceva.Nu are usturimi la urinat.Medicul de familie ne-a recomandat antibiotic.Inca nu i l-am dat dar imi este teama de acele complicatii de care spuneti mai sus.Nu stiu ce sa fac.
        Va multumesc mult,
        Cristiana

        • Bună ziua,

          ganglionii măriți pot să apară în multe situații, și să persiste multă vreme după ce cauza inițială a dispărut! La orice mică viroză ei se pot umfla – fără să fie recomandare specială pentru antibiotic!
          Dacă nu are febră eu nu aș da antibiotic… dar sigur, situația trebuie judecată în ansamblu și eu nu am văzut copilul cum a făcut-o medicul Dvs.
          Pentru zona genitală ar fi nevoie de tratament local, deocamdată – încercați următoarele:
          -bai de sezut cu tarate sau fulgi de ovaz (1 mana de fulgi intr-o soseta de bumbac, care se inoada; se lasa apa de baie sa curga prin soseta => va iesi un lichid laptos, cu care se face baia, folosind soseta pe post de burete). Ar ajuta și câteva linguri de bicarbonat – e posibil să fie și o micoză și bicarbonatul ajută la îndepărtarea ei.
          – poate avea nevoie de un unguent antimicotic -dar asta trebuie discutat cu medicul care chiar a văzut aspectul.

          Multă sănătate!

          • Buna ziua,
            Va multumesc tare mult pentru răspunsul dumneavoastra. Medicul i-a prescris antibioticul fara sa se uite in gatul ei, doar pe baza exudatului pozitiv. Ieri insa a fost subfebrila, 38.1.Acuza dureri de cap, asa ca i-am dat doar 8 ml. de panadol (are 8 ani si jumatate).A si vomitat o singura data.Dar astazi este foarte bine, a si mancat destul de bine, scaun normal iar in zona genitala aproape s-a vindecat. Starea subfebrila si durerea in gat care a cedat la cateva pufuri de propolis cu argint coloidal, ma duce cu gandul la o mica replica a tratamentului homeopat inceput (poate gresesc). Dar oare as putea sa ma tem de eventuale complicatii la primul episod, cum as putea verifica daca s-au instalat, în afară de examenul de urina, ce alte analize ar trebui sa fac?
            Va multumesc mult pentru timpul si sfaturile dumneavoastra!

  39. Buna ziua!
    Mi s-a recomandat antibiotic Xifia pentru copilul de 2 ani si 10 luni, l-am cumparat si l-am reconstituit dar aici apare dilema mea ca sa zic asa, pe prospect scrie ca se adauga 66 ml in doua etape agitandu-se dupa fiecare adaugare. Eu am adaugat 66 ml de doua ori si acum stau si ma gandesc daca nu cumva trebuia doar 66 ml pe care sa ii impart in doua etape de adaugare.
    Cum este corect?
    Multumesc

    • Bună ziua, am citit și eu prospectul acum – și pare că într-adevăr se împarte în două această cantitate (sincer, mă mir că au intrat 132 ml în flacon…) Deci probabil acum siropul e de 2 ori mai diluat decât ar trebui… poate ar fi necesar să luați unul nou, îmi pare rău.
      Multă sănătate!

  40. Buna ziua, va contactez pentru baiatul meu de 9 ani, i-am facut recent analize de sange si toate sunt in limite normale inafara de ASLO care este 400. In trecut facea foarte des infectii in gat dar de aproape 3 ani nu a mai avut . Medicul de familie a zis ca nu necesita tratament,am facut si consult ORL si i s-a recomandat amigdalectomie m-ar interesa daca exista ceva tratament ( inafara de moldamin sau amigdalectomie)

    • Bună ziua,
      într-adevăr nu necesită tratament și cu siguranță NU amigdalectomie, dacă au trecut deja atâția ani în care nu a mai făcut infecții cu streptococ. Și ASLO 400 nu ne îngrijorează deloc, probabil că a început să scadă după o valoare mai mare anterior.

  41. Buna ziua,dna doctor!
    Va rog frumod sa ma ajutati cu un sfat:
    Baiat de 3 ani si 8 luni face febra de 6 zile (38,3…39),antitermice la 6-8 ore si tantum verde spray pt ca se plangea de gat,tratat de mine asa timp de 4 zile…..a 5-a zi l-a vazut medicul de familie si a stabilit:herpangina,ne-a recomandat un preparat cu glicerina,aciclovir,stamicin,vit a,anestezina si pt nas pic cu gentamicina,ser efedrinat si dexametazona plus tobradex pic in nas….numai ca de cand am inceput sa ii pun picaturile in nas stranuta f des,i se infunda nasul si nu poate respira iar febra si-a micsorat intervalul la 4,5-5 ore.
    Deja e a 6 zi cu antitermice…..ce ma sfatuiti sa fac?
    Mulțumesc frumos!

  42. Buna ziua, in speranta ca imi veti raspunde, va supun atentiei următoarea situatie:
    Fetitei mele de 3 ani si 5 luni i s-au umflat in urma cu 2 saptamani ganglionii latero-cervicali, avand nasul infundat, dar fara secretii.
    Diagnostic ORL, adenoidita catarala cu reactie otica stanga. Am urmat tratamentul cu antiinflamatoare, nurofen la 8 ore, doar 3 zile i-am dat si aerosol 7 zile cu respisun, fiindu_ne revomandata si dexametazona in aerosol pe care nu i-am dat-o si picături pt nas, ceva cu rinoref. La control ni s-a spus ca încă urechea stanga este putin aspirata, fiindu-ne prescris inca 7 zile vibrocil pt nas.
    In acest interval de 7 zile a facut febra de doua ori, in zile diferite, o data 38,8 si o data 39,5, cu frison puternic.
    I-am facut analizele de sange, i-au iesit virusurile epstein bar si citalomegalovirus, cu analizele hepatice bune, astfel ca nu am primit niciun tratament. De asemenea i-a iesit streptococ de tip c in gat, pentru care am primit amoxicilina. Nu i-am dat antibioticul, urmeaza un tratament homeopatic cu belladona, 7 zile, dupa care ni s-a recomandat streptococcinum de doua ori pe săptămână timp de o luna.
    Ce parere aveti? De la medici am înțeles ca ganglionii umflati sunt de la mononucleoza infectioasa, nu au legatura cu streptococul care i-a iesit in gat, si ca cele doua virusuri sunt apropiate, existând posibilitatea ca, prin incrucisare sa se pozitiveze ambele, dar de da pt doar unul sa fie prezent.
    Credeti ca toate aceste simptomele ar fi putut fi date de fapt de streptococ si ar trebui sa-l tratam cu antibiotic?

    • buna ziua,
      imi pare rau pentru intarzierea raspunsului.
      GAnglionii reactioneaza la orice fel de infectie – fie ea virala fie bacteriana. Dar sunt virusuri care in mod special cresc ganglionii si CMV si EBV sunt dintre acestia.
      Pe de alta parte, streptococul de grup C este inofensiv si nu se trateaza daca este gasit in gat, asa ca mi se pare foarte bine ca nu ati dat antibiotic pentru el.
      Eu zic ca ati facut bine si asteptam – ganglionii se pot normaliza la muuulte luni dupa disparitia virusului declansator.
      Multa sanatate!

  43. Buna seara!In urma unui consult la medic dupa mai multe zile de febra , doamna doctor ne-a prescris Xifia 100 -8 ml ,dar febra nu a disparul dupa trei doze si a fost schimbat antibioticul cu Azitromicina 200- 6ml.Credeti ca este bine?

    • Buna ziua,
      imi este foarte greu sa spun fara sa cunosc toate informatiile si fara as fi vazut copilul. Deci ma tem ca nu prea am cum sa va ajut de la distanta in situatia asta…
      Multa sanatate!

  44. Buna ziua! Pentru aerosol ce solutii recomandati?

    • Buna ziua, Nu recomand nimic cata vreme nu stiu despre ce boala e vorba ! nu se folosesc aceleasi solutii in toate situatiile…


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *