Bontul ombilical se va usca și va cădea de la sine dacă țineți bebelușul într-o cameră caldă, uscată și marginea scutecului îndoită (sau decupată) la nivelul ombilicului.
Nu încercați să îl detașați prin tragere – chiar dacă pare că se mai ține doar într-un fir. Dar dacă din greșeală se desprinde la o mișcare mai bruscă, nu e nici o tragedie!
Copilașul poate fi spălat în baie încă din primele ore după naștere! Chiar dacă are încă bontul atașat, nu este nici un pericol! În cel mai rău caz, se va înmuia și va dura mai mult până cade, dar altfel nu este contraindicată baia! Mama poate lua bebelușul cu ea într-o baie de plante pentru o primă experiență de atașament în apa călduță și parfumată (rețetă aici).
Ombilicul trebuie să fie:
-
Curat. Nu este necesară dezinfectarea cu soluții antiseptice!
-
S-a descoperit că bontul se vindecă mai repede dacă este lăsat în pace, așa că recomandarea de a șterge cu spirt locul este desuetă (recomandarea din 2006 a Asociației Americane de Pediatrie). Deci spirt.
-
Dacă devine murdar sau lipicios, ombilicul se va spăla cu apă curată și se șterge prin tamponare sau prin uscare la aer.
-
Uscat. Expuneți ombilicul la aer pentru a permite uscarea bazei.
-
Îndoiți/decupați marginea scutecului pentru a nu acoperi bontul. Pe vreme caldă, lăsați bebelușul în scutec și un tricou deschis pentru a permite aerarea zonei.
SITUAȚII NORMALE
SÂNGERARE
O cantitate mică de sânge este normală și nu pune probleme.
Majoritatea nou-născuților vor prezenta ușoară sângerare la nivelul ombilicului – înainte și mai ales după ce bontul ombilical a căzut.
Când? – imediat sau numai la 7 sau mai multe zile după căderea bontului
Cât? – poate dura 1-2 săptămâni, fără să reprezinte o problemă!
Cum? – o mică pată sângerie pe marginea scutecului sau tricoului, posibil frecvent (la fiecare schimbare a scutecului).
Ce facem? – nimic.
Ombilicul se șterge prin tamponare uscată (nu se mai consideră necesară tamponarea cu soluții antiseptice). Se poate aplica totuși un mic tampon de tifon pe ombilic, fixându-l în poziție cu scutecul.
Semn de alarmă? = sângele picură activ sau se acumulează imediat după ce a fost șters:
=> se “pansează” cu mai multe tampoane de tifon peste ombilic, se apasă ferm și se închide strâns cu scutecul, apoi se pune un body strâmtuț (în limitele acceptabilului, evident). Se înfașă copilul strâns într-un scutec sau păturică timp de 15 minute. Apoi se dezbracă bebelușul cu grijă și se verifică dacă persistă sângerarea activă.
→ Dacă s-a oprit, se menține pansarea cu tifon timp de 24 ore (fără a fi nevoie de strângere fermă). Se va verifica la fiecare oră, chiar și peste noapte. (Este normal să fie mici cantități de sânge uscat pe pansament). Nu necesită consult medical.
→ Dacă sângerarea activă continuă peste cele 15 minute, trebuie solicitat medicul imediat.
SCURGERE DE LICHID
Teoretic din fiecare buric se va scurge o cantitate variabilă de lichid.
Ce lichid? – de aspect galben-verzui, poate părea puroi, dar este numai mucus. Poate fi remarcată o pată colorată pe scutec sau tricou la fiecare schimbare de scutec.
Când? – imediat înainte sau după căderea bontului.
Cât timp? – poate dura 1-2 săptămâni fără să fie alarmant. Se va opri de la sine.
Semne de alarmă?
– miros foarte urât
-pielea din jurul ombilicului este foarte roșie și poate inflamată
– febră
Acestea sunt semne de omfalită, care necesită consult și tratament medical!
Poza de mai jos arată un ombilic discret roșu în imediata apropiere a bontului, fără edem marcat, la un copil cu apetit și stare generală bună și fără durere la atingere.
Aceasta este o iritație de frecare, fără semnificație patologică.
Un copil cu omfalită are stare generală proastă, nu mănâncă și nu doarme bine, plânge de durere când este atinsă zona periombilicală și are un edem marcat în jurul ombilicului și o roșeață intensă, uneori cu tentă vineție, care se extinde mult pe pielea abdomenului.