Bine v-am regăsit!

Acest mic articol se referă la acel “spectru” al copilăriei – febra!

girl with fever

Scopul articolului este să liniștească și să încurajeze părinții să abordeze febra cu curaj și, mai ales, răbdare – pentru că febra este necesară și utilă și, de multe ori, merită lăsată să își exercite acțiunea.

Generalități

Febra nu este o boală.

Este un răspuns al organismului la un factor de stres – de cele mai multe ori, acesta este o infecție – fie virală, fie bacteriană.

Dar poate fi și o expunere prelungită la soare puternic, externuare și efort intens, deshidratare, erupție dentară, chiar și constipație!

Firește, infecția este cea mai frecventă cauză.

Rolul febrei în această situație este benefic și complex, dar în primul rând:

 • accelerează procesele de apărare (stimulează secreția unor citokine – interferon, activează funcția leucocitelor)

 • crează un mediu inospitalier pentru agenții patogeni.

Cu toate că este foarte necesară, ea crează anxietate pentru părinți și disconfort pentru copil.

Să le luăm pe rând:

PENTRU PĂRINȚI

Generalități:

Temperatura normală a unui copil poate varia semnificativ în timpul unei zile – în funcție de nivelul de efort, de emoții, de mese sau somn etc.

Temperatura copilului se ia cu termometrul, nu cu mâna ! Dacă totuși vreți să vă orientați, căutați temperatura copilului pe corp – pe toracele anterior sau posterior, nu pe frunte sau extremități.

 – axilar – până la vârsta de 3 luni și după ce copilul începe să coopereze (2-3 ani)

 – rectal sau oral (termometru digital) – între aceste vârste

Determinarea rectală impune scăderea a 0,5ºC pentru a obține valoarea interpretabilă.

Termometrele de ureche, frunte, tâmplă sau de tip suzetă nu sunt întotdeauna de încredere! (Cu excepția situației în care ați folosit unul din acestea în mod constant, cu rezultate credibile).

Valori:

37,5-38ºC = subfebrilitate

– 38-38,9ºC = febră joasă

– > 39,5ºC = febră înaltă

-valoarea maximă, care impune un drum la Urgențe = ??????

NU EXISTĂ O ASTFEL DE VALOARE MAXIMĂ! → Starea copilului, NU nivelul febrei, determină necesitatea unui control medical (vezi Semne de alarmă).

Mituri despre febră:

-febra peste 40ºC poate afecta creierul

→ NU, doar peste 42,2ºC și de lungă durată (cum ar fi în cazul unei persoane închise într-un autovehicul plasat în soare – hipertermie de mediu). Infecțiile nu generează în mod normal febre atât de înalte, datorită termostatului cerebral (din hipotalamus).

 

-toate febrele trebuie tratate cu antitermice

→ NU, doar cele care produc disconfort, de obicei peste 39-39,5ºC – dacă copilul tolerează bine o febră de acest nivel, zburdă și se joacă, poate fi doar urmărit, în paralel cu măsurile de susținere de mai jos.

 

-netratată, febra va continua să crească

→ NU, nu cresc mai sus de 40,5 – 41ºC (datorită termostatului cerebral)

 

-dacă e tratată, temperatura ar trebui să scadă la normal

→ NU, poate scădea doar cu 1 – 1,5ºC, uneori nici atât (mai ales la debut)

 

-dacă febra nu răspunde la tratament, SAU dacă febra este foarte înaltă, înseamnă că este gravă cauza

→ NU, febra este dată fie de virusuri fie de bacterii – cea mai simplă infecție poate determina febră înaltă, iar o meningită poate da doar subfebrilitate – febra înaltă nu este un indicator de gravitate!

 

-nivelul exact al febrei este cel mai important pentru stabilirea gravității infecției

→ NU, aspectul și starea generală a copilului SUNT importante (ex. copiii care la 39ºC zburdă…)

 

-oricine poate face convulsii febrile

→ NU, doar 4% dintre copii le fac.

Dar să vorbim despre convulsii febrile!

– doar 4% dintre copii le fac, dacă au o predispoziție înnăscută pentru așa ceva.

– acești copii vor face probabil prima convulsie la prima febră apărută brusc peste 38,5ºC  -deci dacă copilul Dvs a făcut deja febre mari și nu a convulsionat, cel mai probabil că nu o va mai face niciodată.

De obicei se manifestă prin

-pierderea cunoștinței

-contracție generalizată a mușchilor, urmată de

-adevărata “convulsionare” – mișcări brutale, repetitive, ale membrelor și trunchiului, urmate de

-pierderea controlului sfincterian (copiii pot avea scaun sau pot urina, pot vărsa).

De cele mai multe ori totul se termină în câteva minute (sub 5 minute), dar părinții care au trecut prin asta știu că timpul se dilată și este dificil să aprecieze durata. Oricum, înainte ca Ambulanța să ajungă la ușă (cum la noi Ambulanțele pot face mult pe drum, să zicem altfel – până puneți telefonul jos după ce ați chemat Ambulanța), totul s-a terminat.

În acest timp este necesar să vă asigurați că copilul este în siguranță. Asigurați-vă că

– nu se poate lovi în timpul mișcărilor,

– este întors pe o parte, să nu aspire dacă varsă

– poate respira.

child with seizures

Mitul că “își poate înghiți limba”, destul de frecvent răspândit la noi, este exact asta – UN MIT! Deci nu trebuie luate măsuri “eroice” de a deschide gura copilului (poate fi chiar imposibil, din cauza contracturii) ci doar prevenită aspirația după vărsătură și îndepărtarea din jurul feței a obiectelor care i-ar putea împiedica respirația.

Firește că este bine să se facă un consult medical după ce convulsia a trecut, pentru a ne asigura că a fost doar o convulsie febrilă și nu un debut de epilepsie. 

Atenție! Meningita este o boală serioasă, care poate da și febră și convulsii. Dar se asociază și alte semne clinice care diferențiază destul de ușor o febră cu convulsie febrilă de o meningită cu convulsii (vezi lista Semnalelor de alarmă).

Semnale de alarmă:

 • aspectul și starea generală a copilului în mod clar alterată

 • înrăutățire marcată și rapidă a stării generale

 • redoare de ceafă – nu își poate pune bărbia în piept

 • durere de cap marcată

 • nu răspunde la stimulare sau este obnubilat

 • dureri abdominale sau otice acute

 • refuză să primească lichide, nu urinează destul

 • vărsături puternice, în jet

 • febră care durează peste 4-5 zile fără ameliorare, sau cu agravare

 • sugari sub 1 lună cu febră

 • sugari sub 3 luni cu febră înaltă

În aceste situații este necesar să solicitați ajutorul medicului!

PENTRU COPIL

Febra nu trebuie neapărat tratată! 

Dar trebuie susținut organismul în timp ce o depășește în mod natural. Iată câteva reguli de reținut:

1. hidratare! Cel mai important ajutor pe care îl puteți da copilului este să vă asigurați că este bine hidratat. Poate că nu va dori să mănânce – ceea ce e acceptabil; este însă foarte important să bea!

 • Cum? – cu înghițituri mici, nu mult deodată

 • Ce?     – apă, apă cu un pic de suc de lămâie, ceai de plante, amestec electrolitic, supe, lapte de mamă

 • chicken-noodle-soup-and-tea

              – la temperatura camerei sau călduțe, NU reci

 • Ce nu? – alimentele și lichidele cu aspect energetic “rece” – orice lichid efectiv rece, suc de portocale și lactate (indiferent de temperatură).

  • lactatele pot crește și producția de mucus, nedorită în caz de tuse productivă sau secreții nazale abundente. Excepție – laptele de mamă.

  • lichidele foarte dulci (suc de fructe din comerț etc) → aduc un aport prea mare de zahăr care poate încetini funcția sistemului imun. Ceaiurile se pot îndulci însă cu miere.

2. nu forțați copilul să mănânce – toate resursele lui sunt acum concentrate pe apărare, și nu vrea să piardă energie pentru procesul de digestie. De aceea, dacă îi este foame și dorește să mănânce, oferiți alimente ușoare, mai ales lichide (supe), legume la abur, pâine prăjită, puține fructe, nuci și alune.

De evitat alimentele reci și dulci (o înghețată oferită ca “premiu de consolare” nu are decât efectul invers…).

3. odihnă – repausul acasă este neprețuit! După cum știți, e bine să țineți copilul în casă când e febril, oferind activități “liniștite” pentru a-l ține ocupat – jocuri de cărți sau board-games, lectura unei cărți de povești, desenat etc.

Reading book in bed

Nu aș recomanda cu inima deschisă privitul la TV – produce mai multă stimulare decât calmare, deși îi distrage atenția complet. 

Pregătiți “camera bolnavului” – aerisiți camera frecvent, acoperiți ferestrele cu o pânză deschisă la culoare, pentru ca lumina prea puternică să nu irite ochii copilului febril, puneți un umidificator sau folosiți un spray cu apă cu câteva picături de ulei esențial.

Pentru că mulți copiii suferă dacă nu ies afară mai mult timp, eu recomand ca atunci când febra a scăzut, să se facă plimbări scurte care să nu suprasolicite copilul.

4. dacă febra produce disconfort, încercați să o scădeți cu delicatețe:

Răcorire:

-comprese răcoroase pe frunte, glezne, încheietura mâinii, ceafă – cu apă sau cu infuzii de plante (vezi rețete) – de evitat dacă copilul Dvs are la febră extremitățile reci!

-băi de răcorire – la o temperatură cu 1-2ºC mai mică decât cea a copilului, pe care o tot răcoriți progresiv – (se pot pune și 5 picături de ulei esențial de levănțică sau rozmarin în apa de baie sau se pot face băi de plante – infuzie concentrată de traista-ciobanului, frunze și scoarță de salcie, vărsată în apa de baie)

– comprese la nivelul tălpilor – cu cartof ras, albuș de ou (îmbibat în șosete sau în șervețele de hârtie) – lăsate pe loc până se usucă

-asigurați-vă că mediul are o temperatură plăcută – în jur de 21,5 -22ºC.

Remedii pentru scăderea febrei infuzii diaforetice (care promovează transpirația) – cele mai utile plante sunt florile de soc, mușețelul și teiul, alături de mentă, mentă piperită (izmă bună), roiniță și cătușnică. Rețetele le găsiți aici.

– produse naturale din comerț pentru scăderea febrei (de ex. Fitofebril)

Medicamente antipiretice: – deși medicina zilelor noastre recomandă suprimarea febrei, este MULT mai favorabil pentru întreg procesul de vindecare să SUSȚINEM, NU SĂ TRATĂM FEBRA.

Acesta este momentul în care trebuie să insist foarte mult pentru moderație și răbdare în inițierea tratamentului febrei cu medicamente (paracetamol, ibuprofen, metamizol – Algocalmin).

(Mi se poate replica, pe bună dreptate, că nu știu cum e să îți fie copilul febril și să fii dispus să faci orice pentru a-l liniști. E adevărat, nu am experimentat pe propria piele această situație dificilă din viața oricărei familii cu copii, dar am fost alături de mulți părinți în încercarea lor de a face ce mai bine pentru copilul lor. Aș risca să spun că bucuria mea când suna telefonul cu vestea că febra a cedat era cel puțin la fel de mare ca a părinților care sunau!)

Și în această calitate, de persoană dornică să vă susțină în încercarea de a face ce e mai bine pentru copil pe termen lung, nu scurt, încerc să pledez pentru a lăsa febra să își facă treaba.

A suprima febra de la primul puseu nu face decât să pună stavilă încercărilor bine direcționate ale sistemului imun de a combate infecția. Fără febră – fie ea și de un grad mic – procesele anti-infecțioase sunt încetinite și ocolite. 

Un studiu a dovedit că suprimarea febrei cu antipiretice la voluntari infectați viral a dus la scăderea producției de anticorpi și la prelungirea duratei bolii precum și a perioadei de eliminare a virusului (deci a contagiozității).(1)

Trebuie menționate, firește, și efectele adverse ale acestor produse, deja binecunoscute (2, 3) – afectare hepatică (paracetamol), iritație gastrică (ibuprofen), injurie renală acută (4) etc.

Acestea fiind zise, trebuie să rog fiecare părinte să cântărească foarte bine situația în care se află ei și copii lor – și să aleagă în bună cunoștință de cauză dacă să trateze SAU să susțină un organism febril în afara tratamentului. 

5. suplimente:

-usturoi (de exemplu, Limonada de usturoi) – pentru efectele antimicrobiene

-vitamina C: 250-500 mg la fiecare 4 ore, în funcție de vârsta copilului și de gravitate. (O cantitate prea mare poate duce la diaree).

6. convalescență – de maximă importanță!

Se recomandă ținerea copilului câte o zi în plus pentru fiecare zi de febră avută – greu de făcut în zilele noastre.

Dar o revenire bruscă la programul și activitățile atât de diverse ale copiilor poate prelungi procesul de vindecare și perioada de susceptibilitate a sistemului imun de a “primi” o nouă infecție…

În rezumat:

Încercați să nu luptați cu febra, ci să susțineți organismul în timpul ei (cu excepțiile menționate), prin

 • odihnă

 • hidratare

 • plante medicinale și alimentație

 • timp pentru recuperare.

Acest articol nu se dorește un substitut pentru o părere medicală directă – doar un ajutor în cazurile moderate. Dacă ceva, ORICE, din starea copilului febril, vă neliniștește – solicitați ajutor medical fără întârziere!

Să fiți sănătoși!

 

Bibliografie selectată:

(1.) Adverse effects of aspirin, acetaminophen, and ibuprofen on immune function, viral shedding, and clinical status in rhinovirus-infected volunteers.

Graham NM, Burrell CJ, Douglas RM, Debelle P, Davies L. J Infect Dis. 1990 Dec;162(6):1277-82.

(2). Acetaminophen and/or antibiotic use in early life and the development of childhood allergic diseases.
Wang JY, Liu LF, Chen CY, Huang YW, Hsiung CA, Tsai HJ. Int J Epidemiol. 2013 Aug;42(4):1087-99. doi: 10.1093/ije/dyt121.

(3). Paracetamol: a focus for the general pediatrician.

Marzuillo P, Guarino S, Barbi E. Eur J Pediatr. 2014 Apr;173(4):415-25. doi: 10.1007/s00431-013-2239-5. Epub 2013 Dec 28.

(4). Association between an excess risk of acute kidney injury and concomitant use of ibuprofen and acetaminophen in children, retrospective analysis of a spontaneous reporting system.

Yue Z, Jiang P, Sun H, Wu J. Eur J Clin Pharmacol. 2014 Apr;70(4):479-82. doi: 10.1007/s00228-014-1643-8. Epub 2014 Jan 21.
392 Responses to Despre febră
 1. FELICITARI DNA DOCTOR! ESTE CEL MAI BUN ARTICOL CITIT PE ACEASTA TEMA! CLAR, PE INTELESUL TUTUROR, BINE EXEMPLIFICAT SI CU ARGUMENTE PE MASURA!

  • Mulțumesc mult, vă mai aștept!

   • Doamna doctor am si eu o fetita care are 3 ani si 8 luni toata povestea a inceput pe lavreo 4 luni cand a inceput cu primele episoade de febra care au continuat de atunci si pana in prezent ..la 2 3 luni .Daca la inceput se mergea pe infectii in gat, la stomac au inceput de vre un 1 sa tot apara infectii urinare cu e colli, proteus…in urma investigatiilor facute nu a reiesit nimic concrect..fata face febra foarte mare peste 39..ii scade doar cu algocalmin ..credeti ca ar putea fi vorba de un sindrom febril?

    • Buna ziua, oare va referiti la o febra recurenta? Nu, nu cred sa fie, pentru ca acolo nu se gaseste cauza niciodata si apare cam lunar. La fetita Dvs au fost mereu cauze infectioase clare. Daca analizele, inclusiv cele de imunitate, sunt normale, inseamna ca pur si simplu ea este “programata” genetic sa aiba nevoie de mai multe infectii in mica copilarie pentru a-si construi imunitatea. E important sa stiti cand sa NU tratati antibiotic si, eventual, sa ii administrati cure alternative de propolis, catina, polen, vitamina C, Zinc, First Defense, ProImmunity, Immunogrip Jr… Pentru a o ajuta sa se apere mai eficient.
     Multa sanatate!

   • Buna ziua Doamna Doctor,

    Va scriu din Canada, am și eu doua fetițe una de doi ani și una de trei luni.
    Fetița cea mare de soi ani De luni 30.12.2019 și pana azi 01.01.2020 are febra între 39.6 și 41.6 rectal.
    Am colindat trei spitale aici in Montreal- Canada. Medici au spus ca nu are nimik este doar un virus.
    Nu iau făcut analize de sânge, iau făcut doar radiografie la plămâni care a iesit perfect.
    Aici in Canada sistemul De sănătate este diferit de România.
    In România la o astfel de febra care persista de trei zile îți făcea o cultura, îți administra antibiotic etc.
    Vreau sa subliniez ca fetița nu vrea sa mănânce deloc. Bea doar apa.
    Ce ma sfătuiți sa fac?
    Ce pași trebuie sa urmez?
    ATENȚIE : i-am administrat ADVIL SIROP ȘI TYLENOL SUPOZITOR alternativ și am respectat intervalele între medicamente și febra nu a scăzut deloc.

    Mulțumesc!

    • bună seara,

     îmi pare rău dacă răspunsul ajunge prea târziu dar să știți că și părerea mea este aceeași – cel mai probabil este un virus! Și virusul poate să dea 5-6 zile, uneori chiar 7 , de febră
     Și mă tem că nici noi nu am face culturi după doar 3 zile de febră, iar dacă se dă antibiotic imediat după 3 zile nu e neapărat corect.
     Atitudinea corectă este să urmărim evoluția febrei dacă aceasta depășește 3-4 zile = dacă există tendință la ameliorare (tot mai mică și tot mai rară), atunci se lasă în pace pentru că va trece de la sine. Probabil că deja vă aflați în această situație.
     Dacă însă nu apare ameliorare sau dacă după o ameliorare temporară reapare febra mai mare sau mai deasă, se vor lua măsuri suplimentare.
     Dacă se hidratează bine, este suficient, chiar dacă nu mănâncă.
     Oare cum mai este fetita?

     • Buna seara, dna doctor am o nedumerie, baietelul meu are 5ani si 5luni, recent a fost diagnosticat cu gripa tip B doar ca pana sa aflam sa intamplat cam asa: joi dimineata (23/01/20) a facut febra ( 38,5 pana la 39.7 ) am banuit ca este gripa si vineri dimineata am mers la spital, am facut testul gripal si a iesit negativ, m i sa spus ca este o viroza….febra a continuat vineri seara si sambata cu mici intreruperi , 1-3ore febra 37,5. Duminica am mers iar la spital si am refacut testul gripal ,care de data asta a iesit pozitiv( tratament tamiflu,paxeladine si nurofen) copilul a facut o pauza luni pe zi ,cam toata ziua de la febra si luni seara ,adica acum, iar face 38,5-39,2 , am inteles ca tamiflu are efect daca e descoperit in primele 48ore , eu am fost in primele 48ore si era viroza…..nu stiu cum sa procedez , daca sa mai astept cu febra si tratamentul de tamiflu sau sa merg iar la spital? Prima doza de tamiflu a fost duminica seara. Multumesc anticipat

 2. Excelent articol,il voi recomanda fiicei mele pentru studiu avand doi copii.

 3. Buna seara! Alexandru- 1 an si 7 luni a răcit o singura data la 9 luni, i- am administrat antitermice- Eferalgan si Nurofen alternativ- timp d cinci zile, febra a dispărut si s- a umplut de bubite denumite de medic Exantem viral. Cert este ca de atunci am mai avut bubite similare, denumite Alergii d medic, d asta data. Poate fi o problema legată de administrarea antitermicelor la 9 luni?

  • Bine ați venit! Exantemul viral este o erupție cu bubițe mici, de obicei nespecifică, ce poate apărea în foarte multe viroze (sincer, eu asta cred că este explicația erupțiilor succesive pe care le-a mai avut). Este adevărat că o alergie poate semăna cu exantemul viral, pentru că alergiile pot avea aspecte foarte variate și uneori greu de distins de alte cauze. Deci, teoretic, este posibil să fie și alergii – dar nu putem ști cu siguranță. Da, antitermicele fi alergizante; în cazul lui însă, trebuie stabilită foarte clar legătura cauzală între administrarea siropului și apariția alergiei – ceea ce e greu de făcut, și dacă se dovedește, trebuie contraindicată administrarea acelui sirop. Nu vă faceți griji, chiar dacă a dezvoltat o eventuală alergie, aceasta nu se datorează vârstei mici la care a primit antitermicele… Din păcate, în ziua de azi, mulți copii primesc antitermice din abundență de la vârste mult mai mici, fără să dezvolte alergie… Multă sănătate și vă mai aștept!

 4. Minunat articol! Mulțumim pentru informații si pentru timpul pe care il acordați răspunzând la mesaje!sunteti un doctor minunat pentru ca majoritatea doctorilor in cazul infecțiilor oferă antibiotice ,ceea ce nu le face bine copiilor clar ci crează rezistența corpului la antibiotice!va mulțumim frumos doamna doctor !

 5. Buna seara!Am si eu o intrebare…care este temperatura normala a unui bebe?Bebe are 4 luni.. Cand ii iau temperatura mereu e intre 37-37,5 deci daca are 37 si scad si 0,5 ar fi 36…e normal?Va multumesc anticipat!

  • De la 37, dacă scădeți, devine 36,5 adică temperatura ideală. Există variații destul de mari în funcție de gradul de îmbraăcare, de efort (dacă s-a agitat mult) de momentul zilei, dacă e după mâncare etc. Dar între 36-37 (după scădere) este absolut normal. Dar nu v-aș recomanda să îi luați temperatura zilnic dacă nu are semne de boală – poate dăuna la reflexul de defecație.

 6. Buna seara,
  Felicitări pentru articol, mi-a schimbat complet viziunea asupra febrei! Puteti detalia putin de ce printre alimentele nerecomandate in timpul febrei este sucul de portocale? Multumesc

  • Sucul de portocale are încărcătură energetică “rece” (după Medicina tradițională chineză) și nu vrem să accentuăm “recele” din corp într-o stare de … “răceală” :). Sună ciudat, știu, dar știau și chinezii ce știau. E adevărat că există conținut de vitamina C, dar există și alte surse de vitamine C de folosit în această situație. Sper că v-am ajutat și vă mai aștept!

 7. Copilul meu face 3 ani in curând. De la 9 luni si pana la 2 ani 6 luni, cu regularitate de ceas: făcea febra mare, 39-40C (măsurat in ureche), la perioada de 18-19 zile. Febra greu de stăpânit, care ceda greu la antitermice, cu roșu in gat de cele mai multe ori nu bacterian, cu inflamarea ganglionilor limfatici.

  Mai lipseau aftele fin gura.

  Nu mergea la Gradinita, sau la locurile de joaca, in general contact limitat cu alți copii deci nu expunerea continua era cauza.

  Ajunsesem sa ma duc la pediatru si sa fiu privită întrebător, à-la “o faci intenționat? Il pui sa lingă de pe jos ca sa se îmbolnăvească?”

  Nu e frumos ce întreb, dar vreau sa știu: poate sa fi fost sindrom Marshall,pe care l-a depășit, chiar dacă nu a făcut si afte?

  Știu ca e greu de diagnosticat si cand ai seturi de analize medicale ale copilului, astept o opinie totuși:)

  Mulțumesc anticipat!

  • Mă tem că nu vă pot da un răspuns definitiv (cum cred că vă așteptați). Tehnic, nu poate fi denumit sindrom Marshall (febră periodică- PFAPA), pentru că nu are afte, dar cum acesta este un diagnostic de exludere, orice e posibil. S-a încercat vreodată administrarea unei doze de corticoizi? Pentru că remisiunea promptă a febrei la aceștia este un criteriu de diagnostic pozitiv. S-au efectuat hemoleucgrame în episodul acut – ca să se excludă neutropenia ciclică? Sper că toate acestea sunt întrebări teoretice și nu va trebui să vi le mai puneți – adică sper că a trecut de tot. Dar o mare suspiciune de PFAPA există, este adevărat.

 8. foarte interesant! chiar acum aveam nevoie de niste sfaturi.copilul meu, un an, are prima temperatura crescuta de pana acum.ieri noapte a facut 38,1.ieri am fost la med de fam si a zis sa ii dau nurofen si paracetamol trei zile, la 4 ore.dupa ce am stat si m-am gandit am dat copilului doar in momentul in care am observat ca ii creste temp si ajunge iar la 38.va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare.in seara asta avea 38,3 si I-am dat nutofen,5ml, iar temp a scazut cam intr-o ora ajungand la 37,7.in camera am lasat 20-21grade, iar copilul are mainile si picioarele reci ,cateodata si nasucul,iar cand doarme mai tresare.ar trebui sa maresc temperatura in camera sau sa o imbrac mai grosut.are o salopetica. oare sa ii dau cum a zis med la 4ore alt medicament? sa ii pun compresa pe frunte sau cartofi la picioare daca le are reci?o gramada de intrebari.sper sa aveti timp sa imi raspundeti! va multumesc!

  • Bună seara!
   Nu v-aș recomanda să faceți mai cald sau să îl îmbrăcați mai gros – vrem să piardă din temperatură, nu să i-o creștem în plus! Nici cartofii la tălpi nu se recomandă dacă are picioarele reci – DOAR dacă sunt fierbinți, ca să le răcorim. Având în vedere ce frumos i-a scăzut, eu nu i-aș da nimic – chiar dacă îl simțiți mai fierbinte peste noapte DAR doarme liniștit, lăsați-l să doarmă. (Este mai important să doarmă decît să îi scădem temperatura.) După cum ați văzut și în postare, este importantă și febra; și până una-alta nu a avut valori prea mari. Ați făcut bine să nu îi dați antitermice decât la nevoie – adică 38 sau chiar 38,5 dacă tolerează bine și nu suferă din cauza febrei.

 9. Felicitări pentru articol! Foarte util pentru părinţi! Aş avea nevoie şi eu de un sfat dacă na puteţi ajută. Am 2 copii, un băieţel de 4 ani şi o fetiţă de un an şi 4 luni. Băieţelul mi- a făcut gripă, a avut debutul vinerea trecuta, multe zile de temperatura, acum mai are doar muci şi tuse productivă, nu a mai făcut febră de 24 de ore. Am făcut şi eu gripă, cu cefalee puternică, frisoane, febră, la fel sunt spre vindecare. Începând de luni seara a făcut şi fetiţa, ea încă mai are febră, mi a făcut la spp 6-7 ore în ultimele 24 de ore ( înainte de asta a făcut spp o dată noaptea şi o dată ziua). Starea ei e alterată, se vede ca se lupta cu virusul, e foarte somnolenţă, îi curge rau nasul, tuseste productiv. Se hidrateaza ok cu apă şi piept la cerere, nu are varsaturi. Niciunul nu pare surainfectat bacterian, nu e nimic anormal în respiraţie, la plămâni. În aceste condiţii ar fi indicat să îi mai scot din casa să îi duc la control la dr de familie? Sau mai bine sa aşteptăm să se stabilizeze situaţia, să iasă din convalescenta? Nu au fost deloc consultaţi de la debutul bolii, dar evoluţia pare favorabilă şi oricum după ce ne trece intenţionez să le fac analize amănunţite. Va mulţumesc mult de tot!

  • Mulțumesc! Îmi place abordarea Dvs 🙂 . Mie mi se pare că ați plănuit lucrurile foarte bine: dacă nu există semne de alarmă și dacă se hidratează bine, eu zic că puteți sta liniștiți acasă până trece. Nu v-aș recomanda însă să le faceți analize – nu este nevoie! Vor rămâne doar stresați de procedură și dacă chiar va fi nevoie odată să le faceți analize va fi o traumă pentru ei. Este perfect normal să treacă printr-o astfel de viroză la un moment dat, fără să necesite … Mult succes să vă treacă viroza cât mai repede! Și vă mai aștept, oricând!

   • Buna ziua o problema copilul de 4 ani jumate are temp de 4 zile la termometrul de frunte arata 38:5 38 urca scade si are o eruptie pe piele bubite mici,doctorul a zis ca e pojarel,deja are 4 zile dc nu ii mai scade febra sau cat tine boala tine si febra?va multumesc

    • Bună ziua,
     sunt multe viroze care au erupție și nu sunt periculoase. Dar sunt unele care durează și 6-7 zile cu febră – ar trebui numai să înceapă să fie tot mai rară și tot mai mică febra. Dacă se întâmplă asta, atunci înseamnă că merge spre bine.

 10. Va multumesc mult pt sfaturi!Azi noapte, pe la ora 1 ,dupa ce i-am dat nurofenul la ora 18, i-a scazut temperatura ingrijorator, ajungand la 35,3, frunte un pic umeda si ft rece, la fel picioare, maini.am invelit o si I am pus aproape de picioare o sticla cu apa calda.sa isi fi facut asa tare efectul nurofenul?

  • Antitermicele nu pot să scadă temperatura sub nivelul celei normale, deci o valoare aparent mai mică decât normal ține de apărarea lui nu de efectul medicamentelor. O să mai aibă variații de genul acesta (temperaturi mari alternativ cu mici) dar sunt în limite normale. Acoperiți-l dacă îi e frig, dezveliți-l dacă îi e cald – și grijă la hidratare!

 11. Mulţumesc mult pentru răspuns! Eram programaţi astăzi şi pana la urmă am fost la control la insistentele familiei, am avut in schimb grijă să nu intrăm în contact cu nimeni. Nu avem nimic la plămâni, exact cum bănuiam evolutia e favorabilă. Ni s- au prescris în schimb nurofen, ketof,salbutamol sirop; nu suntem adepţii indoparii cu medicamente decât dacă sunt absolut necesare, aşa ca vom continuă doar cu faringosept, decasept, sirop de brad, vitamina c, ceaiuri cu miere şi lămâie, antitermice doar în caz de febră, dar nu a mai fost cazul. Pentru fetiţă ni s-au dat aerosoli cu ser+ dexametazin+efedrina în cantităţi 2+2+0.4. Ce părere aveţi de această soluţie? Eu i- am mai făcut anul trecut aerosoli pentru bronsolita dar doar cu ser şi adrenalina şi nu stiu dacă să folosesc acum şi împreună cu dexametazina. Mulţumim mult pentru ajutor!

  • Nu sunt foarte sigură care este diagnosticul pentru care a primit fetița tratamentul inhalator – bronșiolită? Dacă este așa, trebuie să vă spun că ultimele ghiduri pentru bronșiolită ale Asociației Americane de Pediatrie, care au ieșit cam de o lună, nu recomandă pentru bronșiolită NIMIC în tratament, decât hidratatare și, în cazurile mai grave, oxigen. Noi, doctorii români, cred că vom continua să mai dăm și aerosoli cu medicamente o vreme… DAR: dacă nu respiră greu, nu tușește îngrozitor că să nu se poate odihni etc, atunci nu știu dacă merită să îi dați altceva decât ser în aerosoli. Dar mai țineți-mă la curent, vă rog! (Nu am internet continuu aici unde mă aflu, dar mă voi strădui să vă răspund cât de curând)

 12. of! ma ingrijoreaza scaderea asta de temperatura! acum, noaptea are 35,7 asa a avut si aseara, nu i-a crescut deloc.a urinat si mai putin in noaptea asta, are transpiratie rece pe frunte.daca transpira asa pe frunte ar trebui dezvelita?am pus o intre noi in pat, invelita,21,5-22 grade in camera si tot degeaba.ieri med pediatru a zis sa incerc sa ii cresc temp, dar nu inteleg de ce nu creste .
  la control nu a observat nimic, doar I se pare ca I ar iesi niste dinti.intrebarea mea e, oare ar trebui dat un antibiotic, pt ca citeam pe un forum ca avea un copil inceput de pneumonie ,cu temp scazuta si I s-a dat antibiotic Ospamox, parca.Multumesc multpntru raspunsuri si pentru rabdare!

  • Temperatura prea mica poate fi, e adevărat, semn de infecție mai serioasă, DAR NU e obligatoriu! Din nou, e importantă starea copilului, NU nivelul temperaturii! Trebuie să vă rog sa nu comparați situația Dvs cu altele similare văzute pe forumuri! Fiecare copil e diferit, fiecare boală e diferită! Dacă se pune problema unei infecții bacteriene, dar nu există semne clare de așa ceva, mai bine îi faceți o mică analiză de sânge pt siguranță, decât să dați un antibiotic degeaba!
   Multă sănătate și vă aștept cât de curând cu vești!

   • Buna ziua fetita mea de 2luni si 3 saptamani de ieri are temperatura 36,6 scazut 0,5 e 36,1 e normala ?

    • Da, poate fi normal – dacă nu există și alte semne de boală. La vârste mici o temperatură mai mică decât normal poate fi un echivalent de febră. Dar dacă nu are nimic altceva, cel mai probabil este normal (sau o greșeală de termometru). Multă sănătate!

 13. Mi- am ascultat instinctul şi nu le- am dat niciun tratament recomandat după vizită medicală, am continuat doar cu faringosept, decasept pt băiat, ceai şi sirop de brad la amândoi. Nu i- am făcut fetiţei aerosoli pt ca nu mi s- a părut necesar, respiră bine, ii curat nasul cu apă de mare şi aspiratorul, tuseste productiv mai ales după somn, dar nu exagerat de mult. Diagnosticul a fost doar gripă cu evoluţie buna, nu avem nimic la plămâni, nu are bronsolita. Mulţumesc mult pentru sfaturi!

 14. Buna seara. Am un băiat de 1 an și 4 luni care mi a răcit de 3 ori cu diferența de o saptamana. Acuma este la a 3 a raceala care a debutat acum 2 saptamani jumătate cu tuse productiva, mucisor, rosu in gay si febra de 38, 4 maxim timp de 2 zile. Dupa o săptămână a început sa aibă o respirație incarcata. Am fost la doctor și nu a fost atins la plamani. A ținut așa o săptămână iar intre timp i a trecut nasul și tusea. A rămas doar puțin roșu în gat. Ieri am fost din nou la control și a zis ca are o respirație curata și puțin roșu în gat. Dar azi mi a făcut febra dimineața 38, 2 și I am dat nurofen. Pe la prânz mi a făcut 38 și nu i am mai dat nimic iar pe seara mi a făcut 38 9 și I am dat nurofen și a scăzut după o ora la 37 7. Dr mi a zis ca în caz de mi face febra peste 38.5 sa i dau antibiotic augumentin la 8 ore. Dar as aștepta pana luni sa mă duc sa i fac niște analize sa văd dacă întradevar are vreo bacterie. Va rog sa mi recomandați niște analize având în vedere evoluția ultimei raceli. Credeți ca are vreo bacterie de mi a făcut iar febra acum spre sfârșit de raceala? Va multumesc!

  • Din ce povestiți pare să fie pur și simplu o succesiune de viroze. Fiecare viroză scade un pic imunitatea, pentru o perioadă (înainte de a o crește), situație în care dacă se întâlnește cu un virus nou, organismul este mai susceptibil să se infecteze. Eu cred că asta este și situația băiețelului Dvs. V-ați gândit foarte bine (să nu dați antibioticul înainte de a ști cu siguranță că este nevoie de el). Dacă îi faceți analize vă recomand să recoltați hemoleucogramă și proteina C reactivă, eventual VSH (dacă laboratorul vă asigură că se paote face din eprubeta de hemogramă, pentru că altfel trebuie recoltată o eprubetă nouă și nu merită să stresați copilul cu 3 eprubete în loc de două). Luați și o secreție faringiană, deși Streptococul beta-hemolitic nu prea dă infecții la copii sub 4 ani. Dacă este o viroză, așa cum presupun eu, va ma face febră intermitent, cu valori când mai mari, când mai mici, timp de vreo 2-4 zile – este perfect acceptabil, câtă vreme nu apar alte simptome alarmante. Sper că v-am ajutat cât de cât și vă mai aștept!

 15. Buna ziua d:na doctor.am o fetita de 6ani si 7luni si vomita inca de la nastere.3 zile continuu cu dureri mari de burta. “diagnostic’ :VARSATURI CICLICE ACETONEMICE’.CE scriu medicii despre aceasta ‘BOALA’ CA O DATA CU VARSTA SE RARESC SI DISPAR.dar la noi nu e asa. EEG,RMN,CT FARA NICI O MODIFICARE.va rog sa ne ajutati cu un sfat.pt ca i afecteaza viata. Are si rau de miscare .din cauza varsaturilor frecventeaza f putin scoala si pot sa spun k pana acum ea nu a stiut doar de spitale,branule,injectii si durere.va rog sa ne indrumat cu un sfat .VA MULTUMIM ANTICIPAT.

  • Îmi cer scuze pentru întârziere, am fost plecată de acasă și nu am avut internet.
   Înainte să vă pot răspunde mai pe larg, aș avea nevoie de mai multe informații.
   V-aș ruga să îmi spuneți dacă manifestările fetiței respectă toate următoarele criterii (criteriile de diagnostic ale sindromului de vărsături ciclice):
   1. episoade de greață intensă și vărsături care durează între 1 oră și 10 zile, la distanță de minim 1 săptămână
   2. tipar și simptome stereotipe pentru fiecare pacient
   3. vărsături de minim 4 ori pe oră pentru cel puțin 1 oră, în cursul unui episod
   4. revenire la starea de sănătate anterioară între episoade
   5. excluderea altor diagnostice (digestive, hepatobiliare, renale, metabolice – porfirie!, endocrine).
   Pe urmă:
   -există cazuri de migrenă în familia Dvs? Fetița asociază și simptome neurologice, dureri de cap, fono-, fotofobie etc. ?
   -din analizele efectuate, s-au exclus/identificat pancreatită, afectări ale funcției renale, hipoglicemie, modificări acido-bazice etc?
   -ați identificat factori declanșatori: stres, lipsă de somn, infecții, unele alimente (ciocolată, brânzeturi, alimente care conțin glutamat etc.)?
   -episoadele se răresc în timpul vacanțelor, vara?

   Până obțin mai multe informații, mă tem că nu vă pot spune prea multe – cu excepția faptului că cel mai apropiat caz similar de care știu este… soțul meu, care a avut astfel de episoade până la vârsta de 10 ani, după care au dispărut.

 16. Foarte interesant articolul si cam asa am actionat cand fetita mare a avut febra. Dar acum cea mica (are 2 ani) a facut deja 2 convulsii. V-as ruga sa detaliati un pic (poate intr-un nou articol) acest subiect al convulsiilor pentru ca exista foarte multe mituri si prea putine recomandari pertinente pe tema asta. Cum trebuie tratat subiectul febrei in aceste cazuri? Multumesc

  • În ghidurile Asociației Americane de Pediatrie se afirmă următoarele:

   -convulsiile febrile simple apar între 6 luni și 5 ani, sunt generalizate, nu durează mai mult de 15 minute, nu se asociază cu afectare neurologică și nu predispun la epilepsie, apar la un copil fără modificări neurologice anterioare.
   -convulsiile febrile complexe, spre deosebire de cele simple, pot dura mai mult de 15 minute, se pot asocia mai multe în succesiune strânsă și pot fi focale (doar un membru sau o jumătate de corp este afectată). Acestea necesită urmărire neurologică pediatrică.
   -tratamentul cu antipiretice NU PREVINE apariția convulsiilor febrile – deci chiar dacă tratăm cu religiozitate orice febră mică, rămâne posibilitatea apariției unei convulsii febrile.
   -singurele medicamente care efectiv scad numărul convulsiilor sunt tratamentele anticonvulsivante, în administrare continuă sau intermitentă DAR riscurile acestei terapii depășesc cu mult beneficiile, pentru că
   convulsiile febrile sunt un fenomen benign și fără urmări pe termen lung, care se pot repeta în peste 30% din cazuri (deci un copil care a avut o convulsie febrilă are mari șanse să mai facă).
   -se recomandă tratamentul cu Diazepam rectal (Desitin) sau oral DOAR în situațiile de anxietate parentală marcată. În rest, convulsiile febrile sunt autolimitate (dispar rapid de la sine) și nu necesită tratament.

   Pentru mai multe informații, există site-ul pentru părinți
   http://www.emedicinehealth.com/seizures_and_fever/article_em.htm, din păcate numai în engleză.
   Sper să vă fi fost de ajutor… Mult succes cu fetița cea mică! Dacă nu are criterii de convulsii complexe, mă tem că trebuie să așteptați să treacă vârsta “critică” :)…

   • Multumesc tare mult pentru raspuns si pentru link-ul trimis. E de mare ajutor. Am citit si eu in multe locuri ca acestea sunt un fenomen benign pt copil dar cu siguranta pentru parinti nu. E foarte impresionanta o astfel de convulsie, ai impresia ca iti moare copilul in brate
    Abia astept sa va intoarceti in Cluj sa venim si noi la consultatii 🙂 cand avem probleme pentru ca din pacate sunt prea putini medici care gandesc asa. Multumesc inca o data

   • Am baietelulu de doua luni si doua saptamani,mi-a facut prima data febra 38 cu5,a doua 38 cu 4,iar a treia oara 38 cu 1,iar acum in seara asta 38 cu 2,am fost la spital mi-a dat panadol la 6 ore sa ii dau,mi-a spus ca e posibil o viroza sa fir,ma ingrijoreaza febra asta,e buna sau e mare ,deci acum ultima oara la ora 00:30,avea 38 cu 2,i-am dat panadol

 17. Buna ziua doamna doctor!

  Mă bucur foarte mult sa va regăsesc. Felicitari pt blog, foarte interesante postările.
  Mult succes in călătoria dvs .

  • Și eu mă bucur să aflu vești despre Dvs! Multă sănătate și sărutări fetelor! Mulțumesc de apreciere și vă mai aștept.

 18. Bună ziua!fetita mea are un an și 9 luni…si a fost diagnosticata cu stomatita…are o săptămână de când face febra 38,3-38,8 și mai rar atingând și 39,3…primul tratament a fost pe baza de dezinfectare a aftelor….nu prea a reacționat la tratament…si sa trecut pe antibiotic(azitromicina…6ml la 24 ore)…si tot continua sa facă febra….pentru scădere sa recomandat nurofen….febra o face periodic nu mai repede de 6ore de la ultima febra…deci cam din 6-7ore…va rog sa mi spuneți dacă ii normal…dacă face de prea multa vreme….lichide bea foarte bine….si după ce scade febra își revine la normal….multumesc

  • Bună ziua! Din păcate, stomatitele sunt tare păcătoase și trec greu. Nu pot să mă pronunț la adresa antibioticului, câtă vreme nu am văzut copilul și nu îi cunosc istoria. Dacă totuși este o infecție virală la bază, aceasta poate să determine febre de 5-6 zile – liniștit. Dacă peste infecția virală inițială se suprapune o suprainfecție bacteriană, aceea poate prelungi febra – și pentru aceea ați primit antibiotic. DECI: este perfect accetabil să dureze febra chiar în jur de sau chiar peste o săpămână, câtă vreme copilul se hidratează și are stare generală mulțumitoare. Perseverați cu tratamentul local (nu neapărat cu Nurofenul, dacă febra nu este foarte înaltă și dacă fetița o tolerează bine) și… răbdare. S-ar putea să mai facă 2-3 zile febră (dar de tot mai mică amploare și tot mai rară) după care va dispărea totatl. Asigurați-vă că dați și un probiotic în paralel cu antibioticul (și la distanță în timp de vreo 3 ore de acesta), precum și după ce se termină antibioticul, până către 2 săptămâni. Ca tratament local, v-aș fi recomandat AphtaPlus care este natural și foarte eficient. Vă rog, țineți-mă la curent cu evoluția ei, și multă sănătate!

 19. Fetita mea face f rar febra, chiar daca are episoade virotice. Are aproape 5 ani. Cand era anteprescolar 1.5 -2 ani, a mai avut viroze cu febra, insa dupa niste otite repetate , nu a mai facut!! De ce? organismul ei lupta pe modulul silentios? mA INGRIJOREAZA ACEST ASPECT!

  • Exact “de ce” nu mai face febră, nu cred că vă poate răspunde cineva. Dar ce este sigur este că dacă ar fi nevoie de febră, aceasta ar apărea. Febra folosește, când este necesară, pentru a activa celulele și substanțele sistemului de apărare. Dar nu este singurul mod în care acestea pot fi activate! Ce este important este că fetița Dvs depășește acele infecții. Cu sau fără febră. Și, de altfel, la vârsta ei, este normal să nu mai apară foarte multe infecții “zgomotoase”, să le spunem, pentru că deja începe să fie mai puternică din punct de vedere imunitar. În plus, fiecare suntem făcuți diferit, și există multe tipuri constituționale care au drept caracteristică faptul că nu reacționează prin febră. Poate să fie chiar și o componentă ereditară – Dvs, soțul, cum reacționați (acum sau în copilărie) la infecții? Ce vreau să spun este că nu este un motiv de îngrijorare – nici lipsa febrei, nici prezența ei :). Multă sănătate!

 20. Multumesc pentru raspuns!
  Si noi facem febra destul de rar, doar in cazul gripelor si al pneumoniilor..

 21. Buna seara. Va rog mult sa imi spuneti daca Aphtaplus se poate da la un bebe de 5 luni, are afte si mi l-a recomandat pediatra, dar pe prospect scrie ca se da de la 3 ani. Plus ca are miere si stiam ca pana la 1 an mietea e interzisa. Multumesc

  • Bună seara,
   din păcate, dacă recomandarea este atât de strictă nu ar trebui ignorată. Este posibil ca recomandarea de 3 ani să fie determinată de absența testelor de siguranță (nimeni nu face teste pe copii) dar e posibil să fie datorată și de o adevărată contraindicație. Nu m-aș hazarda să vi-l recomand cu căldură la o vârstă atât de mică… Dar există și alte alternative naturale pentru afte și micoze bucale. Puteți să îi badijonați gurița cu…iaurt! Dacă nu îl ustură și tolerează bine, reface flora mucoasei bucale și poate fi de foarte mare folos. Tot ca badijonări – tinctură de nuc (există de la Plantextract) – diluați 3-5 pic în puțină apă călduță și badijonați de mai multe ori pe zi. Dvs o puteți lua pe gură, dacă alăptați. Din nou, dacă alăptați, puneți un pic dd iaurt pe mameloane pentru a vindeca și infecția care cu siguranță s-a transmis și la acest nivel (sau alternativa: 1 lingură de oțet de mere la 1/2 pahar de apă, pentru spălarea mameloanelor). Există, firește și varianta glicerină cu Nistatin și Anestezină. Mă tem că nu vă pot spune mai multe despre APhtaPlus – Poate pediatra Dvs are experiență cu el și la vârste mai mici – eu nu am. Despre miere nu vă speriați – mierea mâncată este contraindicată, pentru că pot exista contaminări cu bacilul botulinic. Dar cea din produsele farmaceutice este sterilizată, deci nu e pericol. Multă sănătate și vă mai aștept!

 22. Va mulțumesc pentru răspuns…. Cum poate scăpa fetita de spasmele hohotului…. A avut de doua ori acum Knd a avut febra pur și simplu a plâns și dintr-o data nu a mai avut aer… Am udat-o cu apa și și-a revenit repede… Tot a durat câteva secunde… Este ceva grav? Sunt f speriata:((

  • Nu, nu este grav și foarte mulți copii îl au.
   Din păcate nu s-a găsit încă o modalitate de a-l face să dispară mai repede (pentru că oricum dispare de la sine, cu timpul!), dar nici nu trebuie să vă îngrijorați, pentru că nu este periculos.Nu prea aveți cum preveni… Dacă e să facă, va face… Și în cazuri extreme se ajunge chiar șa un fel de leșin.
   NU spun asta ca să vă sperii, dar ca să știți că se poate întâmpla (deși RAR) și că nu pățește totuși nimic fetița. Nu trebuie să o stropiți cu apă, doar să o stimulați prin frecare pe spate, de ex. Cu următoarea respirație adâncă își revine.
   Deci: e important să vă liniștiți în momentul cu pricina, pentru că și pentru ea este o situație stresantă și are nevoie să vă știe calmă și “pe fază” lângă ea. Vorbiți-i calm, cântați-i, frecați-o ușor pe spate, sau mângâiați-o, având merreu gândul că NU se întâmplă nimic și că va trece imediat.Mai ales că e încă mică și poate să mai dureze o vreme… de genul luni sau chiar ani până dispare cu totul, și trebuie să fiți pregătită și tare! Că oricum e inofensiv!

 23. Buna dimineata! Fetita mea, 3 ani, a avut 2 episoade de convulsii febrile. Al doilea a fost in iunie, am ajuns cu smurd ul la Gr Alexandrescu si, chiar daca s a dovedit in urma analizelor ca a avut un banal rosu in gat, antibioticele administrate au lasat o cu imunitatea praf. Acum este cu febra de 24 h, pe remedii homeopate ( belladonna, bryonia, aconitum 200 ch fiecare/ extract coacaze negre, extract salcie, propolis spray si oribilul biomicin), dar simt ca o iau razna: termometrul arata la axila 37.7, dar este ffff fierbinte la talpi, palme si zona plamanilor. Homeopata nu imi mai rasp la tel si intreb: intre cele 4 h de alternanta remedii cu supozitor novocalmin sa ii mai fac impachetari? Ea spunea si ceva legat de ceai cald, pusa cu picioarele in apa calda cu sare, frectie si lasata sa transpire. Cauza este in continuare gatul, nu a eliminat toate mucozitatile din iunie. Adica faringo…lita. Multumesc

  • Buna dimineața, nu pare să fie neapărat o febră foarte mare, dar e adevărat că poate să crească. Da, între antitermice puteți da și Novocalmin (deși la 37,7 nu aș recomanda chiar Novocalmin) sau Fitofebril sau Fevral. Poate merită să le folosiți pe acestea în perioadele de febră mai mică. Și, DA, puteți provoca sudorație (aveți câteva ceaiuri recomandate pe blog pentru provocarea transpirației), puteți face frecție. Dar nu v-aș recomanda să o îmbracați sau acoperiți cu multe straturi, pentru că atunci se poate supraîncălzi. Dar sudorația provocată cu ceai poate fi foarte benefică. Mult succes și sănătate și m-aș bucura să mă țineți la curent!

 24. Sărut mana
  Am o fetiță de 2 ani jumătate de pe la doi ani a început sa facă febra aproape lunar. La început dura 3 zile și eraasociata cu dureri de gat acum ultimele 2 episoade au fost asociate cu stomatita și faringita iar febra a ținut 5 zile și a scăzut numai supa ce a luat predinson.Am făcut analizele și a ieșit proteina C 395 enorma ci PCT 1,47 tot Mare. Ne a recomandat sa excludem produsele din lapte de vaca o luna și sa luam singuler și 3 zile pe săptămână azotromicina timp de o luna.Daca nu merge ni așa a spus ca trebuie sa scoatem amigdalele.
  Ce părere aveți iar cei care ați mai pățit așa ceva, dacă ați găsit rezolvare.

  • Bună ziua,
   s-ar putea să fie vorba de sindromul de febră periodică, la care probabil s-au gândit și medicii Dvs, din moment ce vi s-a dat Prednison. După cum probabil știți, scoaterea amigdalelor nu este considerată de toată lumea ca fiind soluția salvatoare – în unele cazuri merge, în altele nu. Ultimul articol de bilanț publicat pe această temă anul trecut nu a găsit dovezi semnificative în favoarea chirurgiei. Dar probabil că vi s-a explicat și că trece de la sine cu timpul. Eu nu am găsit nicăieri să se recomande Singulair și antibiotic pentru acest diagnostic, care nu are mecanism alergic și nici infecțios. Eu personal nu am tratat direct această boală, dar cazurile de care am auzit au fost tratate conservativ, uneori cu cortizon, dacă febra era foarte supărătoare.

 25. Buna seara! Baietelul meu de 9 luni a fost diagnosticat cu stomatita dar nu are nici macar o afta in gurita! A facut febra 38,9 am adm nurofen supoz nu a scazut sub 38,5 iar la 4 ore crestea la 39.Am alternat paracet sup cu nurof iar noaptea la temp de 39 am adm 1/2 de novocalmin! Mentionez ca paralel erup dintisorii de sus! Pediatra a dat doar glicerina cu nistanina badijonari bucale dar eu nu sunt impacata cu acest diagnostic pt ca nu are nici afte si mananca normal! Va multumesc!

  • Dacă gurița este perfect curată, probabil că nu are stomatită. Pare totuși să fie o infecție, probabil virală. Pentru că nu am văzut copilul, nu vă pot recomanda decât să tratați febra, urmărind semnele de alarmă prezentate în postare și să așteptați. O viroză simplă poate da și 5-6 zile de febră, deci nu vă speriați.

 26. Bună ziua va rog sa îmi dați un sfat am bebelușul de 4 luni și 2 saptamani și mia făcut de ieri seara febra intre 38.2-39.7 iam pus supozitoare cu paracetamol am fost la doctor și mia zis ca nu are nici roșu în gat nici la plămâni doar ca e febra de 3 zile..???ce e ăsta.??e prima data de febra de când a venit pe lume

  • Poate fi o viroză simplă, există unele care provoacă doar febră, fără alte simptome. Dar trebuie exclusă o infecție urinară, așa că vă recomand să cereți un examen de urină și o urocultură, pentru siguranță.

 27. Buna seara vreau sa va spun am o fetita de 2 ani si 3 luni a fost la gradi 7 zile dupa care a inceput sa vomite dar tin sa va spun vomita doar laptele nu mancare am duso la urgenta crezand ca are interecolita mi-a spus ca nu are decat rousu in gat i sa dat ceclor dupa care a inceput sa faca febra, deja avem febra de o sapt i s-a schimbat si tratamentul pe zinat pt ca are mucoasa in nas si tusea dupa prima doza de zinat o avut o dyurere ff mare de burtica nu stiu ce sa mai facem cu ea ne puteti ajuta cu un sfat , o recomandare pt ceva de imunitate asteptam un raspuns de la dm o seara placuta

  • Bună dimineața,
   în primul rând aș avea nevoie să știu dacă s-au făcut analize la spital, este de mare importanță, pentru a deosebi dacă este infecție dată de virus (se tratează fără antibitoic) sau de bacterie (cu antibiotic). Durerea de burtică poate fi dată de foarte multe cauze, eventual de inflamarea ganglionilor din burtică în cadrul infecției sau de la stomac, în urma tratamentelor de febră. Deja după o săptămână, cum ziceți, indiferent de cauza infecției, ar trebui ca febra să fie tot mai mică și tot mai rară. Dacă este așa, atunci mergeți spre bine. Pentru imunitate NU trebuie să dați mare lucru, după cum scrie și în postarea aceasta, dar dacă doriți mult să dați ceva, eu am avut rezultate bune la pacienți cu First Defense, Minevita Imuno, ProImmunity. Multă sănătate și țineți-mă la curent, dacă doriți, vă rog.

 28. Buna ziua, am fetita de 2 luni si o saptamana…la varsta de 6 saptamani a facut o viroza, am fost internate in spital, cand am ajuns decat hornaia putin si a tusit de cateva ori. la externare dupa 4 zile de antibiotic parca era mai rau decat la internare…mi s-a zis sa ii aspir mucozitatile nazale si sa nu ii dau nimic altceva pentru acea viroza..mentionez ca atunci era alimentata exclusiv la san, iar de la 7 saptamani am inceput mixt.dupa o saptamana a inceput sa refuze laptele mamar, pana si din biberon, asa ca a ramas dupa numai pe lapte praf. cu nasucul infundat si acel hornait ne confruntam si acum, am incercat si cu ser fiziologic, si cu apa de mare.insa rezultatele sunt nule. de obicei manca 90 ml la fiecare 3 ore. de cateva zile insa, de cele mai multe ori,dupa 40-50 ml incepe sa scoata tetina afara, si nu mai vrea.rar mese la care sa manance 90 ca inainte, insa exista…si parca mai putin de la o zi la alta..este posibil sa fie din cauza virozei? am fost la medicul de familie acum 2 zile si ne-a dat pivalone, insa pana acum fara efect..mi-a zis ca daca nu sa incep cu amoxicilina, am de gand sa incep de azi, nu mai stiu ce sa mai fac…mai ales ca parca hornaie tot mai rau. va multumesc, o zi buna!

  • Din ce povestiți eu nu găsesc nici o justificare pentru antibiotic… Așa că eu nu aș recomanda Amoxicilina, și nici nu cred să vă ajute prea mult. Eu v-aș recomanda Colargol, administrat după curățarea nasului cu apă de mare și apoi aspirat. Pe acesta l-ați putea și alterna cu Pivalone, pentru că pare că situați este suficient de supărătoare să o împiedice de la mâncare. Da, e posibil ca nasul înfundat să fi rămas după o viroză, dar nu pot să spun sigur dacă acum este o altă viroză sau este doar o restanță a celei vechi. Dacă nu vedeți ameliorare, mergeți la un ORL-ist de copii, înainte să vă gândiți la antibiotice care pot fi și inutile și dăunătoare. Multă sănătate!

 29. Buna ziua! Am o fetita de 3 ani care de 4 zile face febra pana la 38.7 si ii curge nasucul.Eu am aspirat-o si i-am administrat zilele acestea betabioptal si antitermice,febra revenind la 4-5 ore.Ieri a inceput sa se vaite ca o doare gatul si dupa o discutie cu pediatrul i-am administrat de aseara ospen 5 ml /8 ore.Noaptea trecuta avea secretii foarte multe si se trezea plangand ,speriata si tremura tare ,de doua ori chiar vomitand aceste secretii. Va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti daca acel tremurat era o convulsie sau frison ,fetita fiind constienta si febra era numai 37.5 cand se trezea asa.Dupa 2-3 minute se linistea dupa ce o aspiram.Pentru secretii ce mai putem folosi si de ce oare febra nu cedeaza dupa 4 zile?Va multumesc din suflet pentru intelegere.

  • Scuze pentur întârzierea răspunsului. Având în vedere cp era doar subfebrilă când a apărut acel tremor, înseamnă că nu era nici frison (decât dacă febra a crescut brusc ulterior) și nici convulsie (când copilul își pierde cunoștința și are și o fază de contracție tonică). Pentru secreții puteți folosi Vaporub pentru uns pe piept, Vibrocil alternativ cu Betabioptalul, Sinupret pe gură… Multă sănătate! (o întrebare – mi-ați trimis cumva 3 mesaje similare? ca să nu răspund de 3 ori aceleași persoane 🙂 ).

 30. Bună ziua, fetiță mea de 11 luni face febră 38.5-38.6 de 3zile. Dacă îi dau nurofen și paracetamol alternativ la 4 ore nu mai face febră, după întreruperea tratamentului crește iar în 12 ore. Când are febră are stări de somnolență și irascibilitate în rest nu are nimic. Ce poate fii? Pediatră noastră e în co și nu ne poate ajuta.

  • Bună ziua, CE este este greu de spus fără să o văd – și poate chiar și atunci :). Cel mai probabil este o infecție virală – care va mai da febră 3-4 zile apoi se va opri. DAr există și posibilitatea unei infecții bacteriene – mai ales urinară, care să necesite tratament. Pentru că nu are alte semne de boală (de ex. respiratorie), este important să faceți un examen de urină și o urocultură, recoltată steril și dusă repede la laborator, care să infirme sau confirme această suspiciune.

 31. Buna ziua, am un băiat de 3 ani si 5 luni care in urma cu doua saptamani a răcit, a inceput sa tuseasca si sa aibe secretii nazale vascoase, fara febră. La indicatia medicului pediatru, i-am administrat sumetrolim, eurespal, vibrocil ai apoi biorinil. Tusea a trecut, a ramas cu secretii nazale si saptamana urmatoare a mers la grădinița. Vineri noaptea, ( la doua saptamani dupa ce a debutat răceala) s-a trezit noaptea cu dureri de cap indicând mai intai fruntea si apoi creștetul capului. I-am dat nurofen, fara rezultat, dupa 4 ore i-am dat eferalgan si s-a mai linistit. A doua zi a spus ca il doare urechea si am mers din nou, la alt dr pediatru pt ca sâmbăta medicul lui nu este si i s-a prescris antibiotic Sumaned pt 3 zile bixtonim, otocalm. Tot de sâmbătă a inceput sa faca febră, pe care inca o mai face si acum, cam la 6 ore, in noaptea aceasta ajungînd la 39.5. Pediatrul a recomandat antibioticul pt inca 3 zile. Inca mai are dureri de ureche si secretii nazale care au devenit cu aspect purulent si verzui. Va rog sa imi spuneti cat de repede puteti parerea dumneavoastra despre tratamentele luate si daca este cazul sa facem investigatii mai amănunțite si ce anume. Va multumesc!

  • Din ce povestiti, a facut acum 2 saptamani o infectie (nu stiu de care, dar a primit antibiotic) – care a trecut! Chiar daca secretiile au persistat! Acestea pot persista toataiarna, nu inseamna insa ca este inca infectat! Mucoasele continua sa produca secretii mult dupa ce infectia este invinsa.

   Acum pare sa fi facut o otita – intrebare: s-a uitat cineva in urechile lui? Pentru ca nu orice otita se trateaza antibiotic! Dar, oricare ar fi situatia, o infectie virala are voie sa produca febra timp de 5-6 zile – deci faptul ca inca mai are febra, chiar sub tratament, nu este neaparat o problema.

   Eu as zice sa continuati tratamentul indicat (cum nu am vazut copilul nu prea ma pot hazarda sa il schimb), cu terapia febrei atat cat va fi nevoie. Daca febra a debutat sambata seara, inseamna ca de-abia diseara vor fi 3 zile de febra – mai puteti astepta cu tratament inca o data pe atat! Dar de maine, poimaine ar trebui sa vedeti ca febra apare tot mai rar si de intensitate tot mai mica, probabil mai intensa seara (cum este firesc).

   DECI: nu este motiv de investigatii suplimentare, deocamdata, nici motiv de ingrijorare. Tineti-ma la curent, daca doriti, si multa sanatate!

 32. Buna seara, dna doctor,am o fetita de 2 ani care din luna sept merge la cresa. D atunci ne confruntam cu rosu in gat si temp 38,4, max 39,4 si nasucul incarcat…nu exagerat. Am luat d fiecare data antibiotic plus panadol/nurofen, tantum verde. Ca si antibiotic klacid. O data i-am dat augmentin o sapt si apoi am ajuns in spital cu puroi in gat si varsaturi, i s-a facut penicilina. Exudatul este bun, la nas i-a iesit stafilococ auriu meticilino sensibil si i-am dat betabioptal. Trebuie sa repetam analiza insa este iar p antibiotic… Nu stiu ce si cum sa fac sa nu mai faca atat d des rosu in gat si cum scap d antibiotic? In fiecare zi bea suc din mandarine/portocale/minole… Va rog mult un raspuns. Multumesc

  • Fără să vreau să combat deciziile luate anterior de colegii mei, și fără să fi văzut totuși fetița în fiecare situație, trebuie totuși să îmi exprim îndoiala că fiecare din aceste episoade de roșu în gât au avut nevoie de antibiotic. Așa cum scrie și în postare, uriașa majoritate a acestor episoade sunt virale deci nu necesită tratament antibiotic! Deci, v-aș recomanda, de fiecare dată când vi se spune – are roșu în gât, trebuie antibiotic, să cereți demonstrație. Adică să cereți să i se facă secreție faringiană (chiar dacă asta înseamnă că veți aștepta, probabil cu febră , 2-3 zile, după rezultat. Nu se întâmplă NIMIC dacă durează febra câteva zile, chiar dacă ulterior se va dovedi că chiar trebuie antibiotic. Mai bine așa decât să îl dați degeaba. Plus că s-ar putea să aveți surpriza că în așteptarea rezultatului febra și boala a trecut și nu a mai fost nevoie de nici un alt tratament!). Puteți să îi dați zinc, vitamina C, vitamina D, (de ex produsul ProImmunity are mai multe extracte de plante, vit C și zinc – și eu am avut rezultate bune cu el), Minevita Imuno, First Defense… Toate sunt naturale și o vor ajuta să reziste mai bine DAR tot va răci! Nu vă așteptați să nu mai răcească că nu se poate – până nu își construiește imunitatea cu ajutorul răcelilor tot va mai răci – poate de multe ori cu roșu în gât! Vă rog, rezistați – aveți în postări semnele de alarmă în cadrul unei febre și semnele de infecție bacteriană într-un roșu în gât – luați în mâini sănătatea și terapia fetiței Dvs! Mult succes!

 33. Va multumesc mult pentru raspuns! Ii dau pt imunitate first defense, vitamina c lichida. De la proimmunity se constipa. Dar ii pot da numai zinc sau trebuie in combinatie cu alte vitamine?

  • Nu, se poate da și singur. Dar dacă totuși îl dați împreună cu altele, verificați să nu conțină zinc, pentru a nu supradoza (de ex. Proimmunity conține și zinc – dar oricum nu e cazul la Dvs). Multă sănătate!

 34. Buna ziua, am baietelul de 2 ani si 7 luni, cu febra 38. Azi noapte a inceput sa aiba febra.I-am scazut un pic temperature cu un supozitor cu paracetamol, pentru ca el dupa febra 38, 5 incepe sa vomite si e foarte agitat si nu poate dormi.Saptamana trecuta a mai fost racit, a facut febra sub 38, I-a curs si nasul vreo 2 zile, si atat.Acum nu stiu ce sa fac, sa mai astept o zi sa vad daca ii mai scade febra?Alt simptom vizibil nu are.

  • Faptul ca in urma cu o saptamana a mai facut un pic de afebrilitate nu este nici o problema. In perioada asta multi copii trec dintr-o infectie in alta – pentru ca sunt 2 infectii, nu aceeasi care a revenit!

   Nici faptul ca nu are alte simptome nu ne streseaza – cel mai probabil ca vor aparea azi. Daca nu, poate fi doar o viroza cu febra – unele se manifesta doar asa.

   Eu v-as recomanda sa ii tineti febra sub control – asa cum ati facut deja – si sa ii dati timp. Daca dupa 4 zile el tot are febra peste 38, atunci ar merita sa il vada cineva – si eventual sa luati un examen de urina, sa nu fie acolo problema (daca nu apar alte simptoe intre timp).

   Multa sanatate si tineti-ma la curent, va rog!

 35. Felicitari si multumim de articol!! Extraordinar si ff util.
  Insa as avea o intrebare..poate n am inteles eu bine. Cand el totusi are febra,dar extremitățile sunt reci,care sunt solutiile? Impachetarile,nu..Doar baia? Sau ce alte solutii?
  Fitofebril se poate administra si de la primele semne de febra..38..7,de ex? Fiica mea,de ex la 38,5..38.7 e apatica si vlaguita…
  Mulțumesc din suflet,tot respectul!

  • Ba da, se pot face și împachetări călduțe – sau, și mai bine, ștergerea pe tot corpul cu apă călduță (altfel, prosopul se încălzește imediat pe copil și ține căldura înăuntru) dar cu evitarea extremităților! Deci nu punem șosete cu spirt, sau cu cartof pe picioarele reci, doar pe cele fierbinți. Da, Fitofebril se poate da îndată ce e apare disconfortul – asta poate însemna și 37,8 la unii, și 39 la alții. Multă sănătate!

 36. Frumos articol, dar febră la dentitie care ar fi? Va multumsc

  • Teoretic se vorbește de maxim 38,5 grade din cauza erupției dentare. Este posibil totuși să fie și mai mare, mai ales dacă nu se găsește o altă cauză evidentă.

 37. Buna dimineata,imi cer scuze ca deranjez de dim,am un baietel de aproape 3ani,la varsta de un an a facut convulsie febrila la 41 grade.De atunci stau cu stres continuu cand are febra.Aseara a facut 38,1 si i-am dat panadol,ii scazuse dar dim la 5:30 a facut 38 si avea mainile si picioarele fierbinti.E posibil ca la o temp mai mare de 38 sa se repete episodul convulsiv,exista o probabilitate ridicata?multumesc

  • De obicei convulsiile febrile se declanșează la temperaturi peste 38,5 grade – deci și la 39, 40… Dacă pragul lui convulsivant este la 41 grade atunci nu va face decât la acel nivel de febră. Pe de altă parte, după cum probabil știți, convulsiile febrile nu sunt periculoase pentru viață și dispar cu vârsta… Febra poate persista câteva zile, fără să fie semn de gravitate, după cum nici modul de manifestare a febrei (cu extremități reci sau fierbinți, cu frison sau nu) nu este un indicator de gravitate. Multă sănătate!

 38. Buna seara dna dr! Va scriu din nou,pt a va multumi,pt ca am pus in practica sfaturile dvs si mi au fost de un real folos,insa as mai avea o intrebare la dvs. Am vrut sa i scad febra fetitei mele cu Fitofebril,dar nu m a ajutat prea mult…probabil isi face efectul in timp…dar eu panicata am administrat si nurofen si paracetamol. I a scazut cei drept febra,insa ca si sfat,pot folosi Fitofebril si Biosept in acelasi timp? Pe prospect scrie ca da..numai ca eu nu stiu cum se poate folosi. Fitofebrilul,de 3 ori/zi inainte pe masa…si Bioseptul la fel…. deci…cum sa le folosesc?. Am inceput sa i dau si Biosept,pt ca febra era fara nici un simptom care sa ma duca cu gandul la raceala ceva…nu stranuta,tuseste sau respira greu…insa in urma cu un an a avut o infectie urinara, la 9 luni…iar acum m am temut sa nu reapara. Cum nu suntem in tara,i am administrat Bioseptul,care merge bine pe tractul urinar. ….numai ca nu stiu cum sa administrez si Fitofebrilul. Va multumesc din suflet pt tot ce faceti pt noi!!

  • Bună dimineața! Da, Fitofebrilul nu are eficiența antitermicelor de sinteză – dar, cum spuneam și în postare, nu trebuie să vă sperie febra, care este utilă și binefăcătoare. Doar dacă produce multă suferință (agitație, astenie marcată, durere de cap, plâns etc) pentru copil atunci trebuie să încercăm să o scădem. Așa că și Fitofebrilul îl dați LA NEVOIE, nu neapărat cu ore fixe – doar la febrele care produc discomfort! Merită totuși să verificați urina la laborator, ca să nu ratați o posibilă infecție urinară, mai ales dacă a mai fost una în trecut… Și, DA, puteți da Fitofebril și Biosept în acelați timp (adică în aceeași zi, nu obligatoriu deodată dacă nu există febră). Multă sănătate!

 39. Buna am un băiețel de 9 luni, îi iasă dintisori, e si puţin răcit si luni o luat şi vaccinurile de la 6 luni şi 8 luni, iar de atunci îmi face febră mereu până la 38,9cea mai mare, i-am dat mirodenii deja şi supozitoare, deja de câteva zile ce să-i mai fac, pot să-i fac baie, dacă are febră?

  • Bună ziua,
   scuze pentru întârziere. Cum mai este starea băiețelului? Și voiam să întreb ce anume i-ați dat (mirodenii?) și de care supozitoare?

 40. Buna seara! multumim mult de articol. Am o fetita de 6luni si duminica la 16:30mi-a facut febra 38,8i-am dat nurofen,si la ora 18 i-a scazut la 37.8 a adormit si cand s-a sculat la 6:30 era uda rau. Am schimbat-o de 3 ori, avea tem 38.9 si i-am dat nurofen sirop si panadol supozitor si la ora 9 avea 37.8. Am fost cu ea la med de fam la ora 12 si avea 35,4 a zis ca nu are rosu im gat si nu se aude nimic la plamani. La ora 16:30 avea iar 38.8 acum i-am dat doar panadol iar la ora 18 a trebuit sa o schim ca era uda rau. i-am luat temp si avea 37.8. Copilul plange si e nervos. Nu ii cuge nasul dar dupa ce i-am dat cu apa de mare si am aspirat-o a iesit un pic de muci, mie mi se pare ca are si un pic ochisorii in lacrimi si umflati. parca mi se pare ca si haraie…nu stiu ce sa ii dau…eu ii iau tem cu termometru care are mercur si i l-am bagat in fund. oare nu ii iau bine sau termometrul dr nu merge corect? Dansa i-a luat temp cu un termomtru digital si i la pus in ureche. culmea e ca in fiecare luna cand merg cu ea la consul ii ia temp si e pana in 36…imi pare rau ca nu i-am luat si eu temp cand am ajuns acasa. e posibil sa varieze asa mult??? dr a zis sa ii dau panadol la nevoie…e ok? sa ii dau la ore fixe sau ce sa fac?sa ii mai dau si cu nurofen? e posibil sa ii iasa dinti?ca isi baga degetele in gura si cand suge ma trage rau si parca nici nu mai mananca ca inainte. azi mai mult a dormit si nu a avut chef de joaca…sa fie racita sau de la dinti?ce parere aveti? ce as putea sa ii dau? i-am dat si pentru dinti cu calgel. am observat ca la aceasi ora ii creste temp. e normal?

  • Bună dimineața! Întâi și întâi – vă rog nu vă speriați, nu este nimic grav. TEmperatura nu este mare, ar putea să fie dată de dinți, într-adevăr. Ar putea fi și o infecție, chiar dacă nu este evidentă. Eu aș zice așa – să tratați febra DOAR când îi dă stare proastă, când îi dă discomfort. Deci nu cu ore fixe. În acest fel poate să nu fie nevoie decât de Panadol. Dacă totuși face febră greu de suportat mai repede de 6-8 ore, atunci puteți introduce și câte o doză de Nurofen. Asigurați-vă că se hidratează. Dacă în decurs de 4-5 zile de la începutul febrei nu apare nici unul din semnele de alarmă din postare, puteți liniștită aștepta să treacă. Dacă au trecut 5 zile și ea tot face peste 38-38,5 – atunci ar trebui investigată, în primul rând un ex de urina cu urocultură.
   Multă sănătate și vă aștept cu noutăți!

 41. multumesc mult si de dimineata avea 38,4 dar nu i-am mai dat nimic. o sa astept. va multumesc pentru sfat. sunteti o incurajare pentru noi.

 42. gata cu febra. efectiv ieri si azi nu a mai facut si nu a dat nici semne de raceala, cu exceptia ca avea ploapele de la ochi umflate(probabil a tras curent deoarece a dormit in masina ). ieri a avut 36,5 si azi 36,9 oricum nu a depasit 37. multumesc pt sfat,,uneori ne trebuie rabdare sa se rezolve lucrurile…apropo nu i-am mai dat nimic, deci febra a tinut 3 zile…azi e a 5-a zi si deja fata e mult mai ok a inceput sa manance si sa se joace 🙂 o sa ii mai verific temperatura si zilele urmatoare..sper totusi ca e de la dinti…chiar daca uneori am impresia ca haraie…

  • Mă bucur mult! Multă sănătate în continuare!

   • Buna ziua am facut vaccinul lui bebe de 2 luni si de atunci imi face temperatură mereu Acum bebe are 4 luni si o săptămână dar temperatura nu a dispărut sunt disperata i-am facut analizele au iesit bine l-am cautat la un alt doctor mi sa dat dexametazona spunând că e un efect advers al vaciunului. Totusi febra de ce nu-i trece a început să urce la 39 bebe mănâncă si e jucăuș nu arata semne ca l-ar afecta dar eu sunt disperata nu stiu ce sa fac unde sa ma mai duc. Am nevoie de o parere va rog.

    • buna ziua,
     imi pare rau ca am intarziat cu raspunsul.
     Intr-adevar nu este normal sa faca febra atat de inalta – dar trebuie sa recunosc ca mi se pare greu de crezut ca o tine cu 39 de 2 luni, fara nici un alt simptom si cu apetit si crestere normale!
     Ar trebui investigat intr-un serviciu de pediatrie, cu analize de sange si de urina si evaluat in totalitate…
     Multa sanatate!

 43. Sincere felicitări! !! Am citit cu sufletul la gura articolul..cât și toate întrebările și răspunsurile. Îmi place f mult Cum explicați. ..Cum încurajați. ..felicitări încă o data!!!

 44. Buna ziua, fetita mea in varsta de 8 luni , a facut febra aseara 38.8. De cateva zile nu mai mananca asa bine si este plangacioasa. Aseara m-am speriat si i-am administrat un panadol supozitor, dupa care a scazut febra. Acum are 38.5 si inca nu i-am dat nimic. Pana la ce temperatur o pot lasa ? Credeti ca ar trebui sa merg la urgenta sau sa mai astept? Mentionez ca pana acum nu a avut nici o problema de sanatate, nici febra chiar si dupa vaccinuri. Va multumesc

  • După cum ați văzut și în postare, dacă nu are semne de alarmă, nu este nevoie să vă îngrijorați și o puteți lăsa 3-4 zile cu febră. Tratați însă febra când o face să simtă rău, când îi dă stare proastă. Probabil face o mică viroză… Multă sănătate!

 45. Multumesc frumos,
  Aseara i-am dat jumatate de panadol supozitor pentru ca plangea prea mult, Astazi a fost bine, fara febra doar un pic mai plangacioasa
  Am facut bine dandui doar jumatate de supozitor? Sau nu are nici un efect?
  Multumesc inca o data

  • Teoretic, o doză mai mică nu are nici efectul pozitiv dorit, dar își poate exercita efectul nedorit… Dacă nu este absolută nevoie, mai bine nu mai dați sau încercați alte metode de a calma supărarea… Mă bucur că îi merge bine! Sănătate multă!

 46. Buna ziua,
  Diana, fetita mea este mai bine… Fara febra, un pic scancita dar cred ca este din cauza dintisorilor care trebuie sa iasa.
  Profit de bunatatea dumneavoastra sa va mai pun o intrebare. Incepe sa mearga, sustinuta de noi sau in premergator, ce incaltaminte ar trebui sa folosesc? Mentionez ca in casa am gresie si e un pic rece, iar sotul meu are platfus. Cand i se formeaza scobitura piciorului? Sunt suficienti niste botosei sau ar trebui ghetute cu talpa mai tare si branturi sau ceva pt ai forma piciorusul?
  Multumes mult pentru sfaturi. O zi buna

  • Mă bucur că e mai bine! Ortopezii noștri recomandă învățarea mersului cât mai mult timp desculță! Cu șosete antiderapante, sigur, dar nu cu botoșei sau papuceii moi. Dacă nu doriți așa, atunci cu încălțăminte de exterior – cu călcâiul mai dur, susținut și cu acea ridicătură în talpă. Dar e de departe preferabil desculță. Multă sănătate!

 47. Bună ziua,
  In primul rand vreau sa îmi exprim considerația pentru profesionalismul de care dați dovada. Articolul postat și sfaturile date părinților, m-au ajutat sa înțeleg cât de important este sa nu ne speriem prea tare și sa nu mai administram copiilor noștri inutil și poate în defavoarea lor, tratamente eronate.
  Am o fiica de doi ani care pana la un an și 5 luni a fost alăptata la sân, perioada în care nu a fost bolnava. La un an și 6 luni am dus- o la cămin iar după o luna a făcut laringita în doua episoade, la un interval de 3 săptămâni. La primul episod, medicul i-a dat tratament injectabil cu Gentamicina si Hidrocortizon de 100 mg, iar la al doilea episod un alt medic ne- a prescris Azitromicina. La primul episod a făcut și inhalații cu Flixotide si Ventolin timp de o săptămână dupa ce i- am administrat antibioticul…..De atunci au trecut 5 luni , timp în care a mai făcut roșu în gat și i-am dat Ospen la 8 ore și seara Zyrtec. Acum 3 săptămâni a avut din nou roșu în gat cu secreții nazale abundente și tuse. Nu i-am mai dat antibiotic ci doar Vitamina C și Robitusin. De doua zile însă are febra. Seara a ajuns și la 40.9 auricular. I-am dat Algin si dupa o ora si un supozitor de Novalmin și a cedat, dar mai greu. Azi noapte, după 6 ore de la Algin și Novalmin a avut din nou 39.4 auricular.I- am dat iar un supozitor. Nu are secreții nazale, respirația este normala , nu tușește, dar ieri dimineață a vomitat de doua ori. Menționez ca nu m-am putut uita în gat pentru ca nu mă lasă. Ce îmi recomandați sa fac?
  Va mulțumesc mult.

  • Bună ziua,

   îmi pare rău să aud că a făcut atâtea infecții și că a primit mai multe antibiotice… V-aș ruga să îi începeți o cură lungă de probiotic, unul bun, de genul JarroDophilus de la Secom. Sau puteți lua varianta Colostru cu probiotice, tot de la ei, care are și efecte de stimulare imună!
   Despre episodul actual, aș zice următoarele:
   -cum ați văzut și în postare, nu nivelul febrei determină gravitatea bolii! O viroză simplă poate da 40 grade febră. Și este normal să reapară după ce a fost scăzută de antitermic.
   -dacă nu are alte simptome evidente, ar trebui luată și o probă de urină. La vârsta asta sunt destul de frecvente infecțiile urinare și pot să asocieze și vărsături. Deci un examen de urină, măcar, chiar fără urocultură, poate fi foarte concludent și să vă lămurească.
   -chiar dacă mai are și acum roșu în gât, v-aș recomanda să nu mai acceptați antibiotic fără analize. Mai ales că la vârsta ei rar se întâmplă ca roșul în gât să fie streptococic. Dar chiar dacă e, nu putem ști aceasta fără să luăm o probă din gât. Chiar dacă durează 2 zile și stă cu febră în acest timp – e mai mare pericolul ÎNCĂ al unei doze de antibiotic, poate ne-necesar…
   Multă sănătate și m-aș bucura să mai aflu vești!

 48. Buna seara,

  Asa folositor e articolul ca am stat sa citesc inclusiv întrebările și răspunsurile mai ales.

  Doamna doctor, fetita mea de 1 am și 9 luni a luat de la băiat răceala.
  El a avut trei zile febră cu tuse și secreții nazale.
  I-am dat antitermice la 4 ore și i-a trecut, doar mai tușește, dar e foarte ok ca stare generală.
  Fetita a început și ea febră,peste 38,5 am început antitermice la 4 ore dar după o zi jumate nu a mai făcut febră. I-am mărit intervalul la 6,apoi 8 ore și a cedat.Febra îi mai revine de exemplu azi-noapte, face peste 38,5 și i-am dat de doua ori antitermic. Ziua nu a mai făcut, acum pe seara iar a făcut 39.
  Ca stare generală e foarte mârâita, are multi muci și tușește bine.Când se simte mai bine cere singura mâncare, în rest nu vrea sa mănânce.
  Toată povestea a început de 6 zile. Mucii erau apoși, s-au schimbat verzui acum.

  E nevoie de un control dacă după atâta timp îi mai revine febră din când în când?

  Multumesc

  • Febra poate dura până la 5-6 zile, fără să ne îngrijorăm – câtă vreme apare tot mai rar și fără să afecteze starea generală. Și cam așa pare să fie… Așa că dacă se menține tendința spre rărire a febrei, o puteți lăsa să treacă de la sine. Multă sănătate!

 49. Buna ziua, un articol minunat pentru ” parintii cu febra” ! Si am citit multeeeee:) ! Fetita mea 1 an si 8 luni e un exemplu elocvent de tipuri de febra, la otite sau alte infectii face 38,5 -39 , iar la viroze 40 +! Mda si le-am incercat pe toate, e foarte primitoare de virusi , bacterii si alte minunatii! Au fost cazuri in care panadoalele si nurofenele au fost apa chioara , iar impachetarile si dusurile minuni ale naturii, am incercat si
  Novocalmin , mai rarut , spre 40 incolo! E destul de frustrant, dar bebela asa functioneaza febra mare, stare buna, rareori fara pofta de mancare; deseori la peste 39,5 danseaza prin casa si e vesela! Cand aud parinti ca se panicheaza la temperatura 38 mi se pare amuzant, noi traim momentul mult mai aprins…mereu! Cred ca m-am lungit prea tare! O singura intrebare , oare asa va fi mereu ?! Ultima “virala” comfirmata ca-ntotdeauna de analize) s-a lasat cu 5 zile( mai bine zis nopti de febra (39-40) !

  • Bună seara, mulțumesc de vizită! Ca răspuns la întrebarea Dvs – nu, cel mai probabil nu va fi la fel mereu, pentru că cu vârsta nu va mai fi “nevoie” de febre așa de mari pentru a stăpâni o infecție. Dar o vreme va mai dura, mă tem că – dar păreți să fiți pregătiți pentru orice :)! Multă sănătate!

 50. Buna ziua,
  Din nou eu. Fiind la primul copil probabil ma ingrijorez mai repede din orce. Fetitei mele in varsta de 8 luni ii apare o roseata in obraji (medicul ne-a spus ca este o dermatita si daca nu reusim sa o tinem sub control cu vasilina va trebui o crema cu hormoni) . Cand se trezeste este rosie pe partea pe care a dormit, uneori si bratul. Iar pe piciare are piele uscata zice medicul de familie, dar mie mi se pare ca e altceva deoarece sunt ca niste zgrabunte mici ( ca niste cosuri mici fara puroi) care se vad si se simt la mana dar nu au culoare diferita si sunt doar pe picioare. De la ce sunt si ce pot face, am inteles ca au legatura cu sangele?

  • E posibil să aibă o piele atopică – mai aspră și uscată, eventual cu bubițe, mai roșie în obraji… Dacă nu are mâncărime și deci nu o deranjează, nu e nevoie de altceva decât de hidratare. Ulei de migdale, de cocos sau eventual un produs dermatocosmetic de genul Lipikar sau Atoderm. Multă sănătate!

 51. Buna ziua va rog sa ma ajutati. Am un baietel de 1an si o luna a facut febra azi noapte 38,6 iam dat nirofren dar a scazut la 38,3 tuseste si ii curge nasul putin

  • Dupa cum ati vazut si in postare, nu este nevoie sa scadem obligatoriu febra daca nu produce discomfort si nu este nevoie sa scada la normal, cu orice pret. In plus, pare sa aiba simptomele unei viroze, care poate da febra inca 3-4 zile de acum inainte, fara sa ne ingrijoram. Dati Paracetamol, mai degraba decat Nurofen, urmariti semnele de alarma din postare si mult succes!

   • Daca intrarectal copilul are 39 grade scadem 0.5 sau e real temp aratata de 39 grade ?? Va multumesc

    • Ana Stefanescu May 2, 2017 at 4:58 am Reply

     Se scad 0,5 grade din temperatura rectala si aceea este temperatura reala, pe care o masurati de ex in axila.

 52. Buna ziua !
  Baiatul meu , in varsta de 1 an si 8 luni a facut o convulsie febrila la o temperatura de 38.5.
  Contextul a fost urmatorul : de dimineata a fost putin apatic, i s-a facut somn devreme…nu a reusit sa se odihneasca bine, nu a mancat pranzul …a vrut sa doarma iar…si dupa al doilea somn s-a trezit imbujorat si la scurt timp a inceput sa friga…i-am luat temepratura ..avea 38.5…l-am alaptat si la san a facut convulsia..care a durat in jur de 5 minute ( privire fixa, gura inclestata…ma auzea dar nu reusea sa stabileasca contactul vizual cu mine ). La spital i s-a stabilit rosu in gat…am primit tratament cu antibiotic, pe care nu il administrez iar pentru febra nurofen alternat cu panadol la 8 ore…
  Intrebarea mea este : continui sa ii dau antitermic chiar daca febra scade ( are 37.6…de exemplu)
  Iar la urmatorul episod febril …cand sa incep sa ii administrez antitermic avand in vedere ca a facut ota convulsie la 38.5 ( febra care a ajuns la valoarea asta in scurt timp ).
  Mentionez ca el a mai trecut printr-un episod de rosu in gat cand a facut si 40 febra..si cand era vioi, fara convulsii.
  Multumesc si scuzati-ma pentru postul lung!

  • Bună ziua! Povestea Dvs are mai multe puncte care te pun pe gânduri. De obicei, prima convulsie febrilă apare la prima febră mare. Cum copilașul Dvs a mai făcut și 40, trebuie să ne gândim că poate aceasta nu este neapărat o convulsie febrilă reală… Mai ales că nu pare să fi avut nici aspectul tipic al unei convulsii febrile (cel tonico-clonic). Așa că vă sfătuiesc să continuați investigațiile, să nu existe altă cauză de convulsionare.
   Cât despre terapie – aș zice să tratați febra prompt, îndată ce ajunge la 38 grade, dar nu mai repede. La fel și în viitor.
   Multă sănătate – m-aș bucura să mai am vești de la Dvs!

 53. Multumesc mult pentru indrumari !
  Cam ce investigatii sa facem in continuare ?
  Am uitat sa specific ca ne confruntam des ( de pe la 10 luni ) cu episoade de constipatie… .
  Aceasta sitautie de febra suprapunandu-se acum cu o perioada de trei zile fara caca…
  Nu tratez medicamentos constipatia..incerc sa reglez din alimentatie…dar de cele mai multe ori tot la supozitor ajungem din pacate !

  • Ca investigații – în primul rând să povestiți cu un neurolog de copii. Deși dacă infecția trece cu bine și nu s emai repetă episodul, puteți să îl ignorați pe moment.
   Despre constipație există o postare întreagă pe acest blog, aici. V-aș ruga să citiți acolo și dacă mai aveți nevoie de sfaturi vorbim din nou. Supozitorul nu este o idee bună dacă este repetat frecvent, trebuie să vă avertizez… Multă sănătate!

 54. Buna ziua ,
  Doamna doctor foarte linistitor articolul.
  Dar noi trecem printr-o perioada destul de dificila .
  Mai exact febra de luni dimineata pe zi pana in 39 ,care revine la 4h , nu raspunde la antitermic pe timp de noapte decat dupa 3 ore incepe sa scada febra si revine din nou intr-o ora . (39.6-40 noaptea ) . Am fost la doctor de 2 ori saptamana aceasta , tuseste uscat pe noapte iar ziua tuseste destul de tare pana uneori ajunge sa vomite / o data pe zi de la aceasta tuse .muci sunt verzi la stranut in rest nu prea curge nasul iar respiratia este destul de greoaie . Doamna doctor spune ca nu se aude nimic la plamani , ar avea putin rosu in gat si putin urechea dreapta inflamata . Suntem in a 5a zi de febra . Ma gandesc poate fi ceva mai rau decat o simpla viroza ?! De mancat mananca destul de bine … Dar cand febra creste peste 39 devine apatica si somnolenta . Avem tratament homeopat cu biosept , imunorezistant , vitamina c si hepar sulfur ch200 cu pulsatilla 200 .
  Ar trebui sa ii fac analize ?! Sa ma duc si la un alt doctor ?! Poate fi o infectie ?! Poate o viroza simpla sa dea febra atatea zile ?! Cat sa mai astept ?! Sunt put si simplu depasita de situatie nu stiu incotro sa o apuc .
  Astept un raspuns
  Multumesc mult

  • Faptul că în a 5-a zi de febră se ajunge încă la niveluri de 39-40 mă face să cred că totuși nu mai este doar o viroză. Dacă și peste weekend a făcut tot așa de mult febră, mâine ar fi bine să faceți niște analize de sânge (proteina C reactivă, hemogramă) și un examen de urină. Ar putea fi totuși o infecție bacteriană. Multă sănătate și m-aș bucura să aflu ce vi s-a mai întâmplat!

   • Doamna doctor , am stabilit impreuna cu medicul fetitei ca in cazul in care va mai face febra si in noaptea aceasta duminica deci a6a zi de maine sa trecem pe antibiotic respectiv augumentin 5 ml la 12 ore , ce pot sa va spun despre febra este ca de ieri a inceput sa raspunda prompt la antitermic in maxim o ora scadea febra . A facut si astazi 38.7 pe zi iar acum la ora aceasta cand va scriu doarme si temperatura iar a revenit 38.2 intrarectal . Credeti ca e buna solutia data de medicul meu ?! Nu as vrea sa o mai chinui si cu analize , este deja satul de atatea medicamente . Ar fi prima oara cand ii administrez antibiotic la 2 ani si 9 luni . Va multumesc pentru raspuns .
    O seara frumoasa

    • Da, dacă face febră încă după 5-6 zile poate să fie necesar antibioticul. Dacă totuși pare că e ceva mai bine poate ar merita să mai așteptați o zi, înainte de a-l începe. Și poate Amoxicilină? Nu neapărat Augmentin? dacă tot nu a luat până acum antibiotic, ar merita încercat unul mai delicat…
     Dar, firește, asta e o decizie de luat împreună cu medicul care a văzut fetița.
     Multă sănătate!

 55. Buna ziua!!! Am o fetita de 3 ani si 2 luni. Prezinta o tuse care pare sa nu se mai termine di decembri 2015. Cand se amelioreaza,cand devine productva. Mentionez ca acum 3 zile am realizat ca are un inceput de conjunctivita. Cu o urdoare un pic pai pronunțată decât cea normala. Acum 2 zile a reinceput si tusea productiva si ieri a varst dupa ce a mancat ciorba de pui. Practic a tusit atat de ult pana a vasat. Pe lângă mancare erau multe mucozitati. Iar in noaptea aceasta nu a dormt de loc datorita tusei care ii provoca si durere in gat si o stare proasta. Am pus mana pe ea si mi s-a părut ca are febra desi extremitățile erau erci. Nu m-a lasat sa ii pun termometrul. I-am administrat Sirop Algin ., sirop de tuse Prospan,sare calda in jurul gatului. Dim am reusit sa ii iau temperatura si avea 40 ° desi exemitatile erau reci. I-am dat supozitorcu Algocalmin si sirop cu Nurofen.dupa 30 min a scazut la 39 cu 05 dupa alte 40 min a scazut la 38 cu 05. I-am facut inpachetari si sosetele imbibate in apa cu oțet am plecat la dr dar momentan este in pauza de masă si trebuie sa revenim mai tarziu. Mentionez ca ma aflu in Germania. Momentan fetita mea Myriam doarme. Acum 20 min avea iar 39.00 temperatura. Ce credeti ca poate fi ?si cum sa ma comport pt ca eu intru in panica foarte ușor. Mai am un bebe de aproape 2 ani care momentan este bien dar nu o po tine separatade sora ei. Am citit articolul d-voastra si am iteles ca am actionat rau. Fata mea bea lichide,urineaza, dar nu mananca. Sunt aproape sigura ca și azinoapte a avut febra mare. Ce sa fac pana ajung la dr? Multumesc anticipat!!!

  • Buna seara,
   este cel mai probabil o viroza cu febra si tuse. Nimic periculos, doar greu de suportat pentru ea si pentru familie… Ati facut bine sa dati Prospan si sa puneti caldura la gat; sosetele reci pe picioare reci nu prea ajuta… Dar puteti folosi celelalte metode din postare, pentru a mai scadea febra. Asociati si niste vitamina C, ca sa o ajutati sa se lupte mai bine, hidratare din belsug (chiar daca nu mananca, ceea ce e acceptabil al acest moment) – si rabdare, pentru ca va mai dura o vreme pana trece… Incercati inhalatiile calde la baie si o ceapa taiata la capataiul patului, care de multe ori ajuta sa fie somnul mai linistit. Multa sanatate!

 56. Mulțumim! Ne-am intors de la dr pediatru. Am inteles ca este vorba de un virus. Trebuie sa-i dau nurofen -panadol alternativ la 4 ore doar daca are peste 39 febră. Am primit si un sipp de calmarea tusei de luat DOAR seara. Problema èste ca fupa ce i-am dat nurofen ,la 30 min febra a crescut de la 39.01 la 39.06 in loc sa scada. La alte 30 min a ajuns la 39.04. I-am dat supozitor cu algocalmin si iar a crescut la 39.06. Imi este frica sa nu creasca rapid la peste 40 si sa nu i se intample ceva… ca deja sunt in panica. Sunt doar cu sotul si cealaltă fetita,departe de familie si sprijinul lor. Intru usor in panica in astfel de momente. In România cad avea deja 38.07 -39 ii dadeau direct augumentin ori ceclor si eram mai linistita. Acum as vrea sa incerc si metoda nemteasca ,fara antibiotic,dar nu stiu pana cand sa astept…acum doarme si peste 30 min ii dau panadol. Mulțumesc pt răspunsul anterior.cel puțin ma ajua pe mine ca sa fiu mai puternica.

  • Sa stiti ca “metoda fara antibiotic” nu este “metoda nemteasca” ci metoda corecta :)! Antibioticul dat de la prima februta mai mare este o mare greseala, cu efecte pe termen lung pentru sanatatea copilului! Deci fiti fericita ca nu sunteti acasa unde ati fi fost poate pusa pe o terapie inutila si chiar daunatoare! Febra mare NU are ce sa faca rau – este un mecanism necesar! Ea exista cu un scop bine definit. Dupa cum ati vazut in postare, febra nu face rau prin ea insasi si daca nu v-a convulsionat pana acum la febra mare, nici mai departe nu va convulsiona! Asa ca in afara de o stare generala mai proasta cat timp e febrila nu are ce sa se intample rau – va rog mult sa ma credeti! Asa ca – curaj, rabdare si multa sanatate!

 57. Buna! Fetita mea are2 ani,sambata noaptea mia facut febra 39 duminica am mers cu ea la urgenta,nea spus ca are puroi in gat nea dat sai dam klacid 4ml la 12ore,mia mai facut febra mare pana luni seara,mentionez ca in tot timpul asta a mancat bine,si sa jucat cu exceptia starilor febrile.Intrebarea mea este,pot sa o scot afara cat este sub tratament cu antibiotic,mie frica sa nu reapara infectia.Va multumesc

  • Bineînțeles că puteți ieși, nu are nici o legătură antibioticul! Nu se recomandă ieșirea afară când are febră, dar dacă i-a scăzut e ok. Multă sănătate!

 58. Buna ziua!felicitari pentru minunatul articol!am si eu cateva nelamuriri:baietelul meu in varsta de 9 luni a avut nenorocul sa ia un virus gripal pe 10 februarie!am fost la pediatru si mi-a dat un sitop pentru tuse,spray pt desfundarea nasului si paracetamol supuzitoare!problema e ca face febra chiar so acum si a trecut deja o luna!2 zile face febra,apoi pauza ..apoi iar febra uneori 38.1-38.9 apoi a doua zi ajungand temeratura la 39.9(rectal)am fost la pediaru de vreo 7-8 ori pana acum si imi spune sa nu ma ingrijorez …totusi imi este frica!nu credeti ca persista prea mult aceste simtome?mentionez ca nu are nici un dintisor iar de 2 sapt a inceput eruptia sus si jos!nu mai stiu ce sa fac imi este foarte frica! Multumesc anticipat!

  • Eu nu prea cred ca toata aceasta febra tine de aceeasi infectie – ci mai degraba infectii in succesiune. Dar pentru siguranta tuturor, as zice sa ii faceti niste analize de sange, hemograma, proteina C reactiva si VSH, ex urina si urocultura, secretie faringiana. Acestea servesc pentru ca sa stiti daca e infectie bacteriana – si deci daca e nevoie sa interveniti cu altceva (antibiotic) sau nu. Pana atunci, incercati sa ii dati Biosept A 19, are efect antiinfectios si este perfect natural.
   Multa sanatate si m-as bucura sa mai aflu cum va merge…

 59. Buna seara,
  Am un baietel de 5ani si 5luni . Azi dimineata pe la ora 4 s-a trezit cu febra 38 si cu durere de picioare. I-am dat un pahar cu apa dupa care s-a culcat. La ora 8 s-a trezit cu durere de cap( frunte) si fara febra. I-am dat 5ml ibalgin
  La ora 15 a facut febra 38,8(doar trunchi si frunte).Am fost cu el la medicul de familie si ne-a dal Klacid si ibalgin(diagnostic rosu in gat). Va rog sa ma afatuiti ce sa fac .Sa-i dau antibiotic?

  • Dupa cum ati vazut si in postare, exista anumite criterii care justifica administrarea antibioticului fara analize. Nu stiu daca la Dvs se intrunesc toate aceste criterii – pentru mai multa siguranta, as zice sa solicitati un exudat faringiana- chiar daca pana la obtinerea rezultatului trebuie asteptat 2 zile. Doua zile de febra este un pret mic de platit pentru a evita un antibiotic ne-necesar.
   Multa sanatate!

 60. Buna ziua,
  Fetita mea are 1,3 ani, a facut bronsiolita, are foarte multe secretii nazale, (la inceput apoase, acum galbui). urmam tratament cu aerosoli (de doua ori pe zi) si antibiotic.
  Folosim si batista bebelusului de 3-4 ori pe zi insa tot nu scapam de secretii.
  Avem voie sa o scoatem afara daca nu bate vantul?
  Sunt cam 15 grade.

  • Da, se poate. Numai ceata este contraindicata in bronsiolita – vantul sau frigul nu. (Am ceva indoieli cu privinta la antibitoic – dar asta trebuie discutat cu medicul ei.)
   Multa sanatate!

 61. Va multumesc pentru raspuns si va doresc multa sanatate!

 62. Buna ziua, doamna doctor!In primul rand vreau sa va felicit pentru articol si pentru profesionalismul cu care raspundeti la intrebarile noastre.Imi permit sa va intreb ce ar trebui sa fac in cazul baietelului meu in varsta de 9 luni care ieri a avut un episod de febra 39.1, i-am dat Ibalgin iar peste 3 ore a facut 39.8, dupa 4 ore a scazut la 38.8.Astazi dimineata s-a trezit cu febra 38,6 si i-am dat Panadol dar tot nu scade sub 38.Care ar putea fi cauza ? Mentionez ca are momente cand este energic, se joaca schimbandu-se imediat intr-o stare de somnolenta.Avem 2 dintisori jos si deoarece saliveaza f mult banuiesc ca ne dau si cei de sus.Ce tratament ar trebi sa ii administrez? Sau este sificient antitermicul?Multumesc mult !

  • Buna ziua, din ce povestiti probabil trece printrr-o viroza. Este perfect normal sa nu scada de tot febra la antitermice – dar nici nu trebuie! Este necesar sa ramana macar un grad mic de febra pentru a se putea apara, a se putea folosi de ea! De aceea, v-as recomanda sa nu tratati febra DECAT daca ii da stare generala proasta, plange, este lipicios si iritabil etc. Altfel – sa lasati febra sa lucreze. Si ca antitemric, as intra cu Panadol, maxim de 4 ori pe zi (in functie de discomfort, cum povesteam inainte) si doar daca acesta nu este suficient sa intrati si cu cate o doza de Nurofen. Nu are nevoie de alt tratament, doar hidratare si… rabdare sa treaca :). Multa sanatate!

 63. Va multumesc foarte mult pentru raspuns !

 64. Bună seara! ! D-na dr. Am o problema pe care nu am reușit să o deslușesc cu ajutorul internetului. Poate ma puteți ajuta încă o dată. Fetitele mele de aproximativ 2 si 3 ani au fost răcite, cu febra,tuse,diaree,curgea nasul, lacrimau ochii,frisoane etc Au fost tratate dupa cum v-am explicat data trecuta si au trecut aproape toate problemele cu excepția tusei productive exagerate in special noaptea. Inițial mi-au dat aici în Germania un sirop expectorant de mucosolvan, picturi de nas si seara un sirop care se numeste capval ( pt a liniști tusea ca sa poată dormii cât de cât ). Azi am fost iar la domnul dr. , vazand ca tușește deja de 2 sapt mai puternic (deși in realitate tusea persista din decembrie anul trecut dar nu constant. Când mai tare, când se mai ameliorează. Practic nu a avut o săptămână fara sa tușească)si mi-a recomandat acc sirop. Am ajuns acasa si le-am administrat înainte de culcare(mancate fiind)5 ml de Acc și imediat și acest sirop de Capval. Dupa ce au adormit am incercat sa traduc prospectul si am constatat cu groaza ca ACC este expectorant care fluidifica și favorizează tusea iar Capval este un antitusiv . Am facut o mare greșeală că nu am întrebat dacă trebie sa renunt la Antitusiv…. si am citit ca se poate produce o congestie secretorie… si nu înțeleg cat de grav poate fi… ar trebuii sa merg la urgenta? Care sunt reactiile adverse pt o singura data daca le-am combinat? Am văzut ce anume inseamna congestie si m-am ingrozit! Ce se poate intampla? Eu acum stau si le urmaresc până dimineata sa văd dacă se trezesc si se simt rau. Multumesc anticipat!!!!

  • Buna dimineata,
   in primul rand va rog sa nu va speriati ca nu e nici o urgenta… Da, e preferabil sa nu se asocieze cele doua dar pe termen lung, nu o singura doza! Deci – as zice sa continuati cu ACC peste zi, pana cel tarziu la ora 18-19 iar Capval sa il dati seara la culcare. Astfel de administrari folosim si noi foarte frecvent – peste zi sa tuseasca iar noaptea sa se linisteasca. Deci, inca o data – nici o grija, nu se va intampla nimic!

 65. Bună dimineata,!!! Felicitări pt articol și sperăm să ne ajutați și pe noi. Fetiță mea de un an face febra 39 de 3 zile. Am încercat tratament homeopat dar febra continuă să crească. Am încercat și compresa cu apa rece dar nu devine agitată și nu îi place așa că îi dau paracetamol supozitor. La început îi puneam unul ziua si unul noaptea dar astăzi i-am pus 2 cam la 6 ore. Ii scade de la 39 la 38 intr-o oră și apoi continuă să scadă pana la 37 cu 5. Are câțiva muci aposi în rest e veselă, mănâncă cat de cat, se hidratează și încă o mai alăptez. Vroiam sa va întreb dacă ar trebui să merg cu ea la medic ca deja febra de 3 zile sau pot sa mai aștept o zi doua?

  • Bună ziua,
   îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului. Oare ce s-a mai întâmplat între timp? A trecut febra? Oricum, răspunsul meu ar fi fost că dacă se hdiratează și nu apar semnele de alarmă pe care le vedeți în postare, nu este nevoie de consult.
   Multă sănătate!

   • buna seara sunt disperat vreau sa va spun ca m-am saturat sa imi facă fetita rosu in gât mentionez sa va spun ca are 2 ani si 4 luni mia facut febra in spital si de cand a tratat-o după ce rămânea fara protectie pentru febra imi făcea iar pana a ajuns la 40,6 fara sa faca convulsie a avut doar frisoane iau facut împachetare de ce nu ia trecut febra după 5 injecții antibiotice din 12 in 12 ore si a facut puroi in gat eu m-am e xternat acum la cerere acasa am nevoie de sfaturi va rog

    • Buna dimineata,
     din pacate mi-e greu sa evaluez situatia (si sa va sfatuiesc in consecinta) fara sa am mai multe informatii. Cat de des face rosu in gat? s-au luat vreodata analize de sange si/sau din gat – s-a dovedit infectia bacteriana? Si a primit antibiotic? Pentru ca astfel de febre cu rosu in gat sunt, la varsta ei, in marea majortiate virale – nu se da antibitoic, nu se trateaza febra agresiv, neaparat (dupa cum ati vazut in postare, doar daca apar semne de alarma se intervine agresiv)… Daca doriti sa mai povestim pe aceasta tema, as avea nevoie de raspunsurile la intrebarile de mai sus.
     Multa sanatate!

 66. Un articol extraordinar, pacat ca la spitalul de pediatrie Marie Curie nu asa functioneaza :((

 67. Buna ziua! Excelent articol. Pruncul nostru de 6 luni a facut rosu in gat, are secretii nazale transparente, ochii rosii inlacrimati, nu a facut febra sau nu mi-am dat eu seama , stranuta des si la consult dna doctor a zis ca harcaie putin si in plamani. Ne-a recomandat Ospamox 4ml la 12 ore. Nasul lui face mucisori de la 2 luni, insa acum era putin diferit. Ce tratament naturist recomandati?

  • Din simptomele pe care mi le descrieți nu pare să fie infecție bacteriană (care ari fi justificat antibioticul) ci virală! Eu aș fi ales doar terapie simptomatică și Biosept A19, un produs natural cu eficiență antivirală și antibacteriană, la nevoie. Dar eu nu am văzut copilul, deci nu mă pot pronunța. Dar tot merită să discutați această opțiune cu medicul Dvs. Multă sănătate!

 68. Am citit articolul cu foarte mare interes, foarte bun! Felicitari! Am un baiat de 17 ani si jumatate iar de ieri de dimineata are febra constanta de 39- 39,5. Mentionez ca i-am administrat pe rand traament cu teraflu si nurofen, frectie cu carmol, ceaiuri- nu ii scade febra deloc! Nu are nici o durere, nici in gat nu ii curge nasul nu il doare burta nimic! doar febra. Cu speranta ca nu veti ocoli acest articol, va doresc toate cele bune.
  Cu stima

  • Bună ziua, mulțumesc de vizită. O viroză respiratorie, eventual (pseudo)gripală,, poate să determine febră, chiar mare și chiar frecventă, până la 5-6 zile! Dar dacă doriți mai multă siguranță, dacă și mâine face febră, ați putea merge la un laborator să i se recolteze analize (hemogramă și proteină C reactivă) – din care se poate deduce dacă este vorba de infecție virală (situație în care așteptați încă câteva zile cu curaj, pentru că va trece de la sine) sau este o infecție bacteriană (și deci va trebui antibiotic). Până atunci puteți încerca și Biomicin/Biosept forte, capsule sau ulei, care este un antibiotic și antiviral natural. Multă sănătate!

 69. Va multumesc pentru acest articol ! Ne este de mare ajutor. Totusi am si au o problema. Am un băiețel de 2 ani si 3 luni. Fiind primul copil ma îngrijorează enorm starea lui si ma sperie orice. Ieri a inceput sa daca temperatura 38.6 si i-am dat preventiv algin. I-a scazut , după care peste noapte i-a crezut iarăsi la 39 si i-am pus supozitor novocalmin. M-am speriat , asa ca dimineața mi-am sunat pediatrul sa ma programeze la un consult. Mi-a spus ca este FOARTE rosu in gât si mi-a pus baiatul sub tratament : klacid la 12 ore , algin si gripomax(pt ca începuse sa si tuseasca). Am reusit cu chiu-cu vai sa ii dau dimineata la ora 10 antibioticul , peste zi nu prea am mâncat , iar seara , după putina mâncare pe care a mancat-o , am încercat iarăsi sa ii dau antibioticul. L-a refuzat cu desăvârșire , după care a vomitat ultima masa pe care o mancase. Ce ma sfătuiți ? Sa merg la medic sa îmi dea alt antibiotic ? Sa nu ii mai dau deloc ? Antibioticul pe care deja il am , i-l pot sa odată cu mancarea ? Adică in lingurita cu mâncare sa ii pun care putin din antibiotic ? Țin sa va mai spun ca si astăzi pe zi a facut temperatura de 39.4. Va multumesc !!!

  • Dupa cum poate ati vazut in postarea despre gat rosu, NU orice gat rosu justifica antibioticul. Eu v-as recomanda sa ii luati macar analiza din gat inainte de a persevera cu antibioticul, care ar putea sa faca mai mult rau decat bine daca este vorba doar de o infectie virala si nu e una bacteriana.
   Si in rest sa tratati febra DOAR cand il deranjeaza semnificativ – altfel, sa o lasati netratata atata timp cat este bine tolerata, sa va concentrati pe lichide si comfort si … sa aveti rabdare – probabil, va trece fara prea multe interventii exterioare.
   Multa sanatate!

 70. Vä Multumesc pentru informatiile din articol. Fiind la primul copil, articolul acesta ne-a fost de mare folos. As avea doua intrebari.
  Cartoful razalit si pus in sosete il folosim si atunci cand copilul (in cazul nostru Bebe de 8luni) are extremitatile reci?
  Cele trei zile de febra ale copilului nostru ( insotite de un episod de varsaturi in jet la febra 40, frisoane, si scaune diareice imediat dupa administrarea supozitorului, fapt care m-a determinant sa Inlocuiesc tratamentul cu paracetamol oral ) au fost urmare de o eruptie pe piele, similara cu cea descrisa de roseola si cu incetarea febrei si imbunatatirea starii generale. In aceste zile am administrat antitermic Doar cand febra a depasit 39 sau copilul s-a Aratat a fi foarte afectat de febra. Pana Maine cand ajung la medic, as vrea sa stiu daca e vorba de roseala ar fi bine sa administrez antitermic Mai departe sau nu?
  Multumesc si o zi Buna

  • Nu, metodele care implica racirea extremitatilor nu se aplica la copiii cu extremitati reci din cauza febrei. Ati facut foarte bine – chiar daca este roseola (sau orice alta viroza) nu trebuie continuat antitemricul decat atat timp cat dureaza si febra – sau, mai bine zis, febra care da stare proasta! Pentru ca o febra moderata bine tolerata se poate lasa netratata!
   Multa sanatate!

 71. Buna ziua. Dna doctor , am o fetita de 1 an si 1 luna. De aproximativ doua luni ne confruntam cu stari subfebrile repetate. Am fost cu ea la mai multi doctori care sustin ca nu dintii sunt cauza. Am facut hemoleucograma cu indicii eritrocitari, examen ORL, ecografie abdominala, analize urina. Initial, am descoperit o infectie urinara pe care am tratat.o insa subfebrilitatea a ramas. In cursul unei zile evolueaza cu 37.4, apoi 37.7 iar in orele “de febra” atinge 38, 38.2 . Peste noapte scade chiar si la 36.6.Toate investigatiile au iesit in parametrii, totusi copilul este subfebril. Starea ei e buna, se joaca, e vioaie. Nu stiu ce cale sa mai aleg. Poate ma puteti indruma. Multumesc anticipat!

  • Bună ziua, am mai avut un astfel de caz – pe care l-am investigat foarte mult. Față de ce ați făcut Dvs aș mai adăuga o ecografie cardiacă și un test pentru TBC (Quantiferon sau IDR – intradermoreacție- la PPD). Dacă și acestea sunt negative, eu zic să nu mai faceți nimic. Un studiu recent a menționat “hipertermia habituală” ca o variantă a normalului, care se întâlnește chiar frecvent în populație, și care se referă la pacienți la care termostatul corpului se setează la un moment dat la alt nivel decât e în mod obișnuit. Dacă ați investigat-o atât de bine, vă recomand să urmați recomandările acestui studiu care recomandă reevaluare clinică la fiecare 2 luni și de laborator la 6 luni. Și să încercați să nu mai luați foarte des temperatura, pentru că se creează o nevroză și pentru copil (care crede că trebuie să fie ceva în neregulă cu el) și pentru părinte care tot așteaptă anxios să se declanșeze cine știe ce boală înspăimântătoare…
   Sper să vă fi ajutat și multă sănătate!
   (Mai multe aici http://www.medscape.com/viewarticle/716202).

   • Baietelul nostru de 2 ani si 10 luni face de mai mult de o luna seara 37.7 -38. Dimineata sub 37. Am investigat: Analizele de sange sunt ok. Coprocultura, coproparazitologic, urocultura ok. In afara de alergie la lapte de vaca (acum am scos toate lactele din alimentație, primeste doar lapte de orez, grau, ovaz etc) nu are nimic altceva. Nu – i curge nasul, nu tuseste. E vioi, creste. Ce sa facem? Ce poate fi?

    • Eventual as investiga si o posibila tuberculoza (prin analiza Quantiferon), ca sa suflam in iaurt. Altfel, cred sa fie doar o particularitate a lui de a face aceasta subfebrilitate, care poate sa nu aiba nici un obiect.

 72. Buna ziua! Abia acum am descoperit articolul, adica dupa mult timp de la publicare si in cea de a treia zi de febra a copilasului nostru. Am incercat, fara prea mult succes sa o oprim, contrar recomandarilor, din aceeasi cauza cu care se confrunta majoritatea parintilor: teama de mai mult (in grade) si mai rau. Baietelul meu are 2,6 ani, febra a debutat luni seara, astazi este joi, fara nici un alt simptom. Nurofen, alternat cu Paracetamol, iar marti noapte ajuns la Pediatrie, unde i s-a facut o injectie cu fenobarbital si algocalmin. Diagnostic: rosu in gat, cu recomandare de recoltat pentru exudat, fara antibiotic. Ceea ce ne-a bucurat si linistit, pentru ca nu a primit antibiotic pana acum. Panica noastra a crescut deoarece temperatura mai scade doar la supozitoarele cu paracetamol, la Nurofen nu mai raspunde, si dureaza de prea mult timp. A mai avut trei episoade febrile, pana acum, dar dupa o zi si jumatate incetau. Dimineata si in timpul zile, temperatura este in jur de 38, cel mai mult creste seara, inainte de culcare, si in jurul orei 3 dimineata. Acum, citind articolul dvs., constat ca mai avem o problema: laptele. Bea mult (3-4 in 24 de ore), cu biberonul, ceea ce, asa cum am citit, nu ajuta, dimpotriva. Ar trebui sa il inlocuim? Nu prea mananca altceva, doar putin supa, cu linguri numarate, si banane. va multumesc anticipat si ma bucur ca v-am descoperit. Maria

  • Buna ziua! Sper ca am inteles exact care este problema – voi incerca sa va raspund dar, va rog, mai scrieti-mi daca nu am fost clara sau la obiect. Inteleg ca febra e de luni seara – deci aseara s-au implinit 48 ore! Cum ati observat si in postare, febra determinata de o viroza simpla (de ex cu rosu in gat, cum este a copilului Dvs) poate dura 5-6 zile! Deci Nu este “de prea mult timp”, cum va temeati Dvs :). Dimpotriva, este inca perfect acceptabila! Nu face foarte des – deci nici nu trebuie date antitermice decat la nevoie! Nu are alte simptome deci nu este nevoie de alte tratamente… Si ma bucur ca nu ati primit antibiotic fara analize!
   DECI: daca veti vedea, de azi incepand, ca febra este mai mica decat in zilele precedente si apare mai rar (lucru de care va veti da seama daca incepeti sa o tratati DOAR cand apare, NU la ore fixe – asa cum este descris in postare) – deci, daca apare aceasta tendinta, atunci inseamna ca merge spre bine si va puteti permite sa mai asteptati 2-3 zile sa remita total.
   Nu cred ca am inteles exact cat lapte primeste pe zi – cati mililitri?
   E normal sa nu manance bine in perioada aceasta, pentru ca organismul lui e mai concentrat pe aparare. Bananele ii asigura multe calorii in volum mic, de aceea le prefera. Asigurati-va numai ca se hidrateaza destul, este foarte important cand e febril.
   Multa sanatate si sa ne auzim cu bine!

   • Buna dimineata! Vreau sa va spun ca baietelul nostru a adormit, joi seara, cu aproape 39 grade, si s-a trezit, vineri dimineata, cu 36,6 grade. In timpul zilei de joi nu i-am mai administrat nici un antitermic, pentru ca temperatura a ramas constant in jurul cifrei 38. Seara, i-am facut o baie de racorire cu plante- soc, tei, musetel, menta- si i-am pus sosete cu albus de ou, asa cum am invatat de la dvs. Cand temperatura a inceput sa urce peste 39, am folosit un supozitor cu paracetamol. Nu a mai facut febra, iar acum, dimineata, are sub 37. Mai avem de rezolvat problema scaunelor, care a aparut de fiecare data dupa folosirea supozitoarelor, dar daca scapam de Paracetamol, probabil nu va fi foarte dificil.
    Vreau sa va multumesc pentru sfaturi. In aceasta dimineata, cand am gasit raspunsul dvs, am avut senzatia ca parca ne-am afla fata in fata. Va rog sa imi spuneti daca ati revenit in tara, pentru ca ma gandesc sa ne si programam de-adevaratelea.

    • Ma bucur chiar foarte mult – e perfect ca ati vazut ca poate trece o febra fara probleme si fara tratament :).
     DA, sigur, sunt in Cluj deja de 9 luni!

 73. Buna seara , minunat articol mai ales ca v-am gasit la momentul potrivit! Suntem la prima viroza ,fetita de 8 luni de 2 zile face febra azi 38,9 rectal a scazut dupa supozitor cu paracetamol in rest nu are alte simptome . Medicul a spus ca are putin rosu in gat mi-a recomandat nurofen la 6 ore si supozitor doar cand face febra .Sunt ingrijorata sa nu fie o infectie si mi -e groaza numai sa nu ajung la antibiotic pentru ca nu as vrea . Fetita mananca si starea e in general buna .pot sa mai tina episoadele de febra ?Multumesc

  • Buna ziua, aproape sigur este o infectie :)…. dar o infectie virala! Cel mai probabil, adica. La care nu se da antibiotic. Dar cum ati vazut si in postare, la aceasta varsta MAREA majoritate a infectiilor sunt virale – care pot da 5-6 zile de febra, care pot da febre inalte si care nu necesita antibiotic. Nu va luati dupa termometru, nu va luati dupa cate ore trec intre episoadele de febra – doar dupa starea copilului – doar aceea va spune gravitatea. Si stare ei e buna – deci, optimism si rabdare ca trece!

 74. Multumesc mult pentru raspuns , intr-adevar suntem in a 4 a zi in care febra nu a mai fost la fel de mare peste zi doar seara la ora 6 iar 38’9.M-ati linistit foarte mult ,credeti ca Biosept mama si bebe ne-ar fi de ajutor ?

  • Da, Bioseptul este unul din produsele mele preferate. Dar daca merge deja spre bine infecția probabil că nu mai e nevoie. Doar pentru un episod viitor, eventual. Multă sănătate!

 75. Buna ziua, baietelul meu de 3 ani si 11 luni, a facut sambata febra, (nu am reusit sa ii masor febra deoarece nu m-a lasat, dar nu a fost foarte mare), nu i-am dat nimic pentru scaderea febrei doar Bioasept A 13, seara tarziu i-am dat o doza de Nurofen sa poata dormi linistit, I-am mai dat Nurofen inca 2 zile si Biosept pana am terminat sticluta. Marti a inceput sa tuseasca (o tuse seaca la inceput dar s-a transformat repede in tuse productiva) si am inceput sa ii dau Koflet de la Himalaya. De miercuri l-am dus la gradinita, dandui siropelul in continuare. Astazi cand am luat copilul de la gradi, d-na educatoare mi-a spus ca a tusit foarte mult si ii curge si nasucul. Starea lui generala e buna doar ca nu prea are pofta de mancare (lipsa puftei de mancare la noi este aproape normala, mananca f putin si doar cateva feluri de mancare). Am nevoie de un sfat din partea dumneavoastra in legatura cu ce sa fac in continuare, deoarece medicul copilului nu imi raspude la telefon. Va multumesc.

  • Mai probabil ca accentuarea tusei si (re)aparitia mucilor semnifica o viroza noua, luata probabil in starea de vulnerabilitate din convalescenta celei anterioare. In functie de tipul tusei se poate asocia un alt sirop (fie natural fie farmacologic) dar ar fi totusi bine sa il asculte cineva zilele acestea. Multa sanatate!

 76. Bună ziua,
  Fetița mea de un an și jumătate a făcut aseară febra 38-5 axial, pentru prima oara. I am administrat nurofen sirop. De dimineata aceeași temperatura. Nu a mancat nici aseară nici astăzi ca de obicei. Am ajuns la medicul de familie care ne a spus ca are putin roșu în gat dar e posibil ca febra sa fie de la dintisori, e foarte inflamata gingia. Ne a recomandat biosept și vitamina C. Iar pentru febra ne a dat alvotor.Alvotor ul nu este prea puternic? Ce as putea sa îi administrez în cazul în care febra continua? As vrea sa o scot afară măcar câte 30 min în doua reprize. Mulțumesc anticipat

  • Buna ziua,
   Tratamentul este foarte bun. In loc de Alvotor sau Nurofen eu v-as recomanda Paracetamol (fie sirop – Panadol, fie supozitoare). Incercati totusi si produsul Fitofebril, supozitoare din plante – care pot sa fie suficiente daca febra este mica, asa cum e la ea. Oricum, dupa cum ati vazut si in postare, nu ar trebui combatuta febra cu orice pret – ci doar starea rea pe care o da aceasta. DECI: daca ea suporta bine febra aceasta, nu trebuie dat chiar nimic!
   Afara e acceptabil sa o scoateti, chair si mai mult, daca este afebrila (sau macar subfebrila) in momentul iesirii. Daca nu, asteptati sa ii scada si apoi iesiti. Multa sanatate!

 77. Buna dimineata doamna doctor! In primul rand vreau sa va multumesc pentru ceea ce faceti. V-am descoperit intamplator pagina dupa o noapte nedormita in care am masurat fiecare respiratie a copilului si ma rugam sa nu se mai incinga… M-ati mai ajutat pe facebook cu un an in urma si nu v-am mai gasit apoi, asa ca nu aveti idee cat de mare imi este bucuria sa va pot cere inca o data sfatul.
  Am un baietel de un an si 4 luni operat de teratom sacrococcigian imatur la nastere. De atunci facem analize lunar si, de la un an la 3 luni. Ideea este ca in 11 mai am fost cu el la medicul de familie sa faca vaccinul Ror. In 18, asadar la fix o saptamana, am recoltat analizele uzuale: afp si beta hcg. Pentru prima data valoarea afp in loc sa scada, crescuse cu 2 unitati. Concomitent am observat inflamarea unui galglion cervical (retroauricular drept daca nu ma insel), aprox. 0.5cm. La 2 saptamani am fugit cu el la medicul oncolog ce il urmareste (am uitat sa precizez ca a fost t.imatur cu potential malign nedeterminat) si am refacut analizele, incluzand ecografii abdominale si parti moi. Toate au iesit bine, afp a scazut sub valoarea de la un an, asadar cum ar fi trebuit de la inceput. In fine. S-a estimat ca reactia ar fi fost cauzata de ror. Ganglionul nu s-a retras. Dupa cateva zile am constatat ca si mie mi s a umflat acelasi ganglion. Saptamana trecuta copilul nu a vrut sa manance nimic altceva in afara de lapte matern. Era activ, agitat, cum este mereu, si facea scane moi, de lapte. Este recidivist. Mereu dupa un stres asociat internarii in spital patim astfel. Oricum, vineri noaptea l-am simtit fierbinte. I-am dat 5ml brufen. Sambata dimineata avea 38.7 rectal. I-am administrat la 8 ore panadol. Febra scadea. Duminica(ieri) dimineata ardea ingtozitor. I-am pus un supozitor cu paracetamol si nu a avut niciun efect. A ea 38.9 febra. I-am dat la cateva ore panadol, s-a mai linistit. Dar nu scadea sub 37.5 la axila. Precizez ca in afara febrei nu prezinta niciun simptom. Ieri a mancat absolut orice i-am dat, a baut ceaiuri, sucuri, lapte matern mereu… Mai sa nu il recunosc, dar febra stagna sau crestea. I-am cumparat un termometru pt frunte si ureche sperand sa pot masura mai eficient si imi da valori numai in jur de 39 desi nu imi mai parea asa fier inte.ideea este ca azinoapte am constatat ca ganglionul despre care v am vorbit si-a marit mult diametrul. sunt speriata ca am citit numai tampenii… Acum este iar ft fierbinte in jurul cefei si fruntii mai ales. Nu mai stui ce sa mai fac. Ce ma sfatuiti?

 78. Am uitat sa precizez ca urineaza normal, are cjef de joaca, sufera ca nu iese afara (l-am luat ieri cu mine in oras cu masina si m-am intors cu el cu 39 febra). De asemenea nu este bolnavicios din fire. Singurele momente cand a avut febra pana acum au fost asociate eruptiilor dentare. In rest doar cu scaune moi nepatologice ne-am batut capul.

 79. …si (in speranta ca nu va stresez prea tare sau ca poate ar avea vreo logica), cu doua zile inainte de primul episod febril si-a spart buza inferioara. Nu l-am dezinfectat imediat, nestiind ce se utilizeaza la buza. A doua zi s-a infectat (a format un strat alb). Arunci l-am spalat bine si i-am dat cu betadina. De atunci nu mai e alb, a facut crusta si s-a retras. Inca mai are un punct. Ar putea asa ceva sa dea febra aceasta (pe care eu ca parinte o consider agresiva)?

  • Buna ziua, ma bucur sa va regasesc – chair ma mir ca nu ma vedeti pe Facebook, sunt in continuare acolo (Ana Stefanescu sau Doctorita de copii).
   Despre febra copilasului Dvs: cel mai probabil trece printr-o mica infectie (fara legatura cu spargerea buzei). Dar ganglionul ar putea fi in legatura – daca s-a infectat un pic, atunci ganglionii din vecinatate au reactionat. Cel mai probabil, infectia este una respiratorie (de ex un rosu in gat). Si nu e ste deloc o febra “agresiva”, cum ziceti :), ci una la care ne asteptam la orice infectie la copii… Chiar daca este viroza, poate face febra si 5-6 zile! Numai ca dupa primele 3-4 (adica de maine, poimaine) va face tot mai rara si tot mai mica… Pentru siguranta Dvs, luati maine (sau azi, cand reusiti) un examen de urina – ca sa excludeti infectia urinara. Daca nu este infectie urinara, probabil e o viroza – si va trece in cateva zile, cu putin ajutor. Dupa cum ati vazut in postare, nici macar nu este nevoie de antitermic daca copilul tolereaza usor febra si nu sufera de la ea. Multa sanatate si m-as bucura sa ma tineti la curent!

 80. Multumesc pentru raspuns. In ziua in care v-am scris am fost si cu el la medic, unde s-a constatat ca intr-adevar are rosu in gat si o amigdala inflamata. Totusi, dupa ce mi-a adormit in masina pe drum (fiind un drum de 40km cu geamurile inchise si fara ac) si a transpirat abundent, febra a trecut si nici nu a mai revenit. Mi s-a prescris augumentin insa nu i l-am dat, intrucat nu sunt adepta antibioticelor. In schimb, de zilele trecute observasem niste bubite mici carora nj le-am acordat importanta, urmand ca ieri sa constat ca are tot corpul (burta, spate, brate) plin de bubite marunte rosii, nepronuntate, cu un f de pustula alba in capat. Dar nu sunt nici mari, nici intense. Sunt doar foarte dese. De cum le-am vazut mi-a venit in minte un singur lucru: pojar. Totusi, nu il vad interesat de a se scarpina, cu toate ca per ansamblu este iritat. Credeti ca ar putea fi si aceasta o ipoteza care sa justifice reactiile anterioare? Mai ales ca au aparut dupa ce i-a trecut febra si dupa ce am incetat sa ii mai administrez orice.

  • Daca eruptia a aparut dupa disparitia febrei mai degraba este o roseola infantum (pojarul arata putin altfel). E tot o boala eruptiva de copii, foarte usoara, trece de la sine. In aceasta situatie chiar ma bucur daca nu a primit antibioticul. Teoretic nici nu ar mai trebui sa primeasca nici un tratament. Multa sanatate!

 81. Multumesc din suflet pentru sfaturi!! Multa sanatate va doresc! Va multumesc inca o data pentru tot ce faceti pentru noi!

 82. Bună ziua!
  Felicitări pt articol. .în ultimul timp îl citesc regulat și mereu mă liniștește!
  Am o mare îngrijorare legata de febra.
  În ultimele 3 luni băiețelul meu de 1.an și doua luni a făcut lunar febra. Mare..39.7 chiar 40 luna trecuta..de fiecare data scade fff greu. .paracetamolul niciodată nu își face efectul în primele zile. .novocalmin ul este singurul care da rezultate . De fiecare data am fost la medic. Prima luna febra ..După trei zile.au apărut mucisori și tuse..luna doua febra și roșu în gat..luna a treia febra care a ținut mai.puțin (maxim 3.zile) plus roșu în gat. .febra a apărut la.7 zile.după vaccinul Ror.
  Ieri, după 7 zile de la ultima febra a făcut din nou 38.6. Spre deosebire de lunile anterioare face mai rar..la 9 ore și valori pana în 38.5. Am observat ca îi dau 4 masele..gingiile sunt super roșii. .tari și inflamate..jos.se văd doua colturi. Poate fi un motiv?
  – sunt normale episoadele acestea febrile repetate? ? Menționez ca luna trecuta i-am făcut analize și au ieșit ok..Este totuși anemic. .luam.fier
  Nu i-am administrat deloc antibiotic. Doar antitermice. Intrebare : Dacă era necesar antibioticul mai trecea episodul febril doar cu antitermice? (Nu l-am.înțepat. lunar sa văd dacă are infecție bacteriana sau nu)
  – ce analize suplimentare sa îi facem? Starea lui este ff bună..Mănâncă. .se.joaca..chiar și când a avut 40 temperatura.
  Acum este ușor agitat noaptea…sta cu sanul în gura (este alaptat)…posibil de la dinți. ..Apa nu bea ff Multă. ..în. schimb suge destul de des.
  Menționez ca la 9 luni am fost internați. ..arunci a avut infecție bacteriana ..a.avut crp-ul 100…la internare se observa doar un roșu în gat. .
  Frica și groaza.mea.sunt aceste episoade repetate de febra…e.normal. sa.reacționeze atât de des organismul lui și sa.facă febra? Intru în. Panica…nu sunt Bună de nimic ..Nu mănânc. .sunt f îngrijorată. Menționez ca mai avrm o fetiță mai mare care într-adevăr mai aduce câte ceva de la grădiniță. .gen o tuse ..mucisori. .nas înfundat care la ea trec fff repede
  Mulțumesc

  • Buna ziua,

   in primul rand, sa va linistesc – modul in care a reactionat el este perfect normal: chiar daca a facut febra mai des, chiar daca a fost inalta, chiar daca a durat mult. Va felicit pentru ca nu ati cedat si nu ati dat antibiotic – nu ar fi facut nimic bun, doar ar fi stricat, cel mai probabil. Dupa cum ziceti si Dvs – in unele infectii bacteriene cu febra, aceasta nu trece doar cu antitermice si la un moment dat chiar trebuie initiat antibioticul. Zic “unele” pentru ca sunt chair infectii bacteriene pe care organismul le elimina singur fara sa fie nevoie de interventie exterioara.
   -Nu v-as recomanda nici o analiza in plus – cel mai probabil ca toate aceste episoade au fost virale, cum este normal la varsta aceasta; oricum, in aceasta primavara ciudata au fost atatea viroze in circulatie de parca ar fi fost miezul iernii..!
   -este posibil ca acest ultim episod sa tina de dinti, intr-adevar. Dar chiar daca sunt dintii, chiar daca este o viroza noua, atitudinea Dvs trebuie sa fie tot aceeasi: tratati febra cand produce disconfort si atat. Ma bucur ca se hidrateaza.
   Va rog, nu va speriati de febra, este necesara si utila – in plus este semn ca corpul lui se stie apara foarte bine. Dupa cum ati vazut si in postare, nu aveti de ce va teme de febra, nu are cum sa ii faca rau! Nici pe termen scurt nici pe termen lung! Si sa nu mancati pentru niste viroze obisnuite (de gradinita, probabil) este complet contraproductiv – tocmai cand copilul are mai multa nevoie de Dvs, sa nu aveti nici o putere?!? 🙂
   Multa sanatate si curaj!

   • Mulțumesc mult pt răspuns. Ultima data când a făcut febra a avut herpangina (ne-a confirmat ulterior medicul). Recunosc ca mă îngrozesc cand mă gândesc la febra…astăzi de expl temperatura a oscilat intre 37.5- 37, 8 rectal…la o luna după ultima febra…chiar nu știu ce sa mai fac…mă îngrozește gândul ca ar putea creste…și de ce atât de des??? Lunar ?? Sper din suflet ca aceasta stare subfebrila sa se datoreze căldurii. ..agitației. ..etc…Dacă ar face din nou febra chiar nu știu ce as putea face…:(

    • Imi pare atat de rau sa aud ca febra – un simptom inofensiv si foarte util – va inspaimanta in asa fel… Febra, va rog din tot sufletul sa ma credeti, NU FACE RAU! DImpotriva, este foarte necesara – si scaderea intempestiva pe care o facem noi nu face decat sa “ia armele” copilului si sa prelungeasca durata bolii! Si febra va mai face, cu siguranta – pana cand nu isi face “portia” de infectii care sa il faca sa devina competent imunitar, va tot raci… Si e normal sa fie asa! Da, poate sa faca si lunar, pentru ca din pacate vremea a fost foarte schimbatoare si au circulat inca foarte multe viroze (eu am vazut asta in cabinet – in mai-iunie am consultat ca in decembrie!). Asa ca, va rog mult, aveti incredere in inteligenta corpului nostru si uitati-va la copil – da, face febra, dar trece si redevine copilas sanatos si vesel! Nu ramane cu sechele de pe urma febrei – dimpotriva, ramane un pic mai puternic decat era anterior! Multa sanatate si curaj 🙂 !

 83. Buna seara. De 5 zile, fiica-mea (4 ani) face febra noaptea spre 38 – 38,2. Dacă îi dam nurofen, febra scade imediat. Ziua nu are nimic, se joacă normal. E adevărat că îi curge puțin nasul si tușește din când în când, nu des. Poate febra să apară, la viroze, mai multe zile la rând? Am fost la doctor, au ascultat-o la plămâni si e totul în regulă. Și totuși, noaptea a repetat episodul de febră. Să ne îngrijorăm? Să căutăm un alt doctor? Mulțumesc anticipat.

  • Din ce povestiti, pare o infectie virala – acestea pot da si 6-7 zile de febra. Asa ca eu va recomand sa mai asteptati cateva zile si daca totusi persista febra sa ii faceti niste analize. Iar daca vedeti ca de la noapte la alta febra e tot mai mica, inseamna ca merge spre bine.

  • Mulțumesc pt incurajare! Chiar ma faceti sa ma simt mai bine.
   Nu a facit febra.. Însă rectal ajunge uneori la 37,8(maxim.. De obicei seara cand din cate stiu eu este normal sa fie mai ridicata temp). De expl axum avea 37,6.. Sper sa.fie normala.. La cat m-am syresat in ultima vreme nu mai știu exact ce e normal si nu.
   O întrebare am referitoare la acele 0’5 pe care trebuie să le scadem sau nu. Am auzit diverse opinii medicale de la fff mulți medici..am tpt citit si nu sunt inca lamuritq daca se scad sau nu o.5,.
   Ce e drept eu nu am scazut niciodată. Daca se scade de ce se scade avand in vedere ca temp rectala este cea corecta…de ce parerile sunt atat de imoartite din acest punct de vedere?
   37,7.. 37’6 sau 37,5 fara sa scad nimicsunt temp normale? Mulțumesc mult

   • Temperatura după care ne ghidăm este cea axilară – aceea se ia la orice vârstă, mai puțin la copiii care se mișcă și nu avem certitudinea ca e măsurată corect axilar. Față de cea axilară, cea rectală este mai mare cu 0,5 grade pentru că este mai aproape de centrul corpului unde este mai mult sânge cald. Între 37,5-38 grade temperatură axilară vorbim de subfebrilitate, care nu necesită tratament, doar este un semn că poate ceva se întâmplă în corp. Nu ar trebui însă măsurată imediat după trezire sau după efort, când este normal să fie mai crescută/
    Multă sănătate!

    • Am înțeles! Mulțumesc! Deci la temperatura masurata rectal nu se scade nimic. Asta era ideea și nu înțelegeam.
     Zilele astea a avut pana în 37.5 dar niciodată sub 37 (Tocmai i’am luat temperatura și avea la ora aceasta 37,5)..în timpul zilei a avut 37.3 masurata rectal.
     Mulțumesc mult. Chiar ma lunistiti☺

     • Se pare ca inițial nu am înțeles msg..Am recitit. ..Noi măsurăm doar rectal. ..valorile indicate au fost măsurate rectal..deci se scade totuși. .
      E posibil sa apare doua comentarii. ..nu am reușit sa finalizez primul com scris (cel puțin așa îmi apare). Chiar mă preocupa aceasta scade ..Dacă se scade sau nu 0.5 la temperatura masurata rectal pt ca am tot fost sfătuită sa nu scad..sau sa scad etc…încât nu mai știu ce sa cred…Noi doar rectal am măsurat. Mulțumesc mult pt tot…apreciez ceea ce faceți și am solicitat un răspuns “disperat” tocmai pt ca am mare încredere în dumneavoastra

 84. Buna ziua. Fetita mea de 4 ani are gatul rosu. Este a 3 a zi de febra – ziua e mica, maxim 38,1, azi-noapte a ajuns la 39. Pana acum nu mi-a spus nimeni sa nu tratez febra cumam vazut in articolul dvs. Sa inteleg ca rosol in gat va trece de la sine? Antibiotic nu vrea nimeni cred sa dea copilului, din pacate cred ca parintii sunt stresati sa vada copilul suferind si in al doilea rand ca se apropie ziua in care trebuie sa mearga a munca si nu pot duce copilul la gradi si nici nu au cu cine sa-l lase. Cum se poate trata un gat rosu? Eu i-am dat pana acum la 4 ore alternativ nurofen si panadol, asa cum mi se recomanda mereu de la medicul de familie sau de la spital. Cate zile poate sta un copil cu durere de gat, fara siropuri, doar cu pastilute de gat homeopate, spray cu propolis … si cam atat? Bineinteles ne hidratam mult, ne odihnim … Ce imi puteti spune? Multumesc.

  • Da, roșul în gât de natură virală (cum sunt majoritatea) trece de la sine – antibioticul NU rezolvă infecțiile virale deci se dă degeaba – nici nu grăbește evoluția unei infecții care oricum are cursul ei…
   Așa că – dacă are criterii de infecție virală (criteriile Centor, analize) atunci nu se tratează decât simptomele care deranjează – spray cu propolis si/sau Tantum Verde, vitamina C… Pentru că cauza o rezolvă sistemul imun el însuși.
   Multă sănătate!

 85. Va mai stresez si eu putin… Au trecut trei saptamani si ganglionul inflamat nu s-a redus in dimensiuni. Tot pronuntat este… Si aseara mi-a facut iar febra 40. Am deschis fereastra larg si l-am lasat sa doarma. In jumatate de ora i-a scazut la 38. Apoi toata noaptea avut febra. De dimineata cand am plecat inca era fierbintel. Nu i-am mai pus trrmometrul. Nu stiu ce ar putea sa aiba. Nu prea mananca, are gingiile extrem de inflamate dar nici nu erup odata maselutele… Ideea este ca ma ingrijoreaza teribil acel ganglion. Medicul de familie a zis ca nu e chiar ok (il are inflamat de pe la cateva luni, dar acum e mai pronuntat ca niciodata)…dar nu s-a pronuntat ca ar fi cazul sa fac ceva. Medicul oncolog l-a palpat de fiecare data, dar niciodata nu a spus nimic. Ce credeti ca ar putea fi? Nu i-am mai dat niciun fel de antiinflamator sau antitermice de mult. Ce ar trebui sa fac? Internetul este plin de asocieri nefaste intre ganglioni de acest fel (retroauriculari, unilaterali, in cazul nostru drept) si cancer (Doamne fereste). Fiind si in contextul cu tumora de la nastere…va dat seama ca sunt extrem de stresata. Multumesc din suflet!

  • Va rog sa nu va necajiti pentru acel ganglion – da, daca cititi pe internet veti vedea doar cauzele grave dar si rare care pot duce la inflamarea ganglionilor. Cele muuult mai frecvente si usoare sunt infectiile virale. Cel mai probabil, copilasul Dvs trece printr-o infectie virala (chiar daca e iulie, inca circula multi virusi) care face sa ii reactioneze ganglionii. Infectia va trece rapid, dar ganglionul poate ramane reactionat inca f multa vreme (eu am inca ganglionii occipitali palpabili dupa rubeola din 2004!).
   Si, ca sa folosesc o expresie englezeasca – daca auzim zgomot de copite, ne gandim la cal, nu la zebra! Asa si noi – daca vedem un ganglion (mai ales cu acea localizare), mai ales la un copil prescolar cu febra – ne gandim intai de toate la viroza (nu la zebrele oncologice!).
   Nu trebuie sa fie tratat, pentru ca nu este periculos – arata doar ca organismul se apara, cel mai probabil eficient.
   Sper ca v-am linistit putin, va doresc multa sanatate!

 86. Va multumesc din suflet!! Sunteti mereu sursa mea de optimism si incredere! Va sunt extrem de recunoscatoare! O zi minunata!

 87. Buna seara,fetita mea are 1 an și 10 luni.a făcut febra 38,am mers la doctor si are si puțin roșu în gât.ea se plînge ca o ustura în guriță i-am zis pediatrei si ia dat glicerina boraxata cu nistatina,nurofen si panadol pentru febră.d e două zile ii dau febra a scăzut la 36.4,dar fetiță are si ziua si noaptea mâinile și picioarele reci,si o transpirație rece seara.este foarte maraita în gât ii dau cu tantum verde.mi să prescris si antibiotic dar nu i-am dat momentan.pe mine ma sperie membrele ei care sunt foarte reci și ziua si seara de 2zile de la tratament.sa încep să îi administrez antibiotic chiar dacă fata nu a mai făcut febra dar mai zice din când în când ca o doare in gat?va mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră.

  • Buna ziua, cel mai probabil a fost totusi o viroza – din moment ce febra a trecut de la sine. Asa ca antibioticul nu se justifica. Durerea in gat poate fi determinata de virus si va trece de la sine si aceasta chiar daca mai dureaza un pic dupa ce febra a remis. Modificarile de temperatura si transpiratiile sunt probaibl manifestari ale organismului in convalescenta – isi scade singura temperatura prin transpiratie, de ex. Nu sunt periculoase, nu sunt semn de boala grava. Veti vedea ca lucrurile vor merge progresiv tot mai bine, de la o zi la alta.
   Multa sanatate!

 88. Buna ziua!As avea si eu o întrebare,am o fetita de 1an si 8 luni.pana acum mia făcut temperatura decât o data la o răceală,a făcut si varicela si boala gura mana picior,explozii dentare toate fara temperatura.accea a fost singura răceală p care a facuto.e vreo problema?ar trebui sa îmi fac griji ca nu face temperatura ? Va mulțumesc anticipat

  • Buna ziua, nu, nu este nici o problema. Cel mai probabil inca nu a avut nevoei de acea febra – cand “lupta” imnpotriva unei infectii o va necesita, va face si febra. Multa sanatate!

 89. Buna ziua,
  As avea si eu niste intrebari:
  Fetita mea de 1 an si 3 luni are febra de cateva zile…a avut 1 zi cand nu a mai facut acum iar a aparut.
  Alte simptome nu are…rectal nu ma lasa sa ii iau temperatura doar la frunte si pe corp o pot masura…38.4-39.4.
  Nu cred ca e relevanta dar ea este calda si cateodata nu prea vioaie.
  I-am dat nurofen(5ml) cand am vazut ca nu e prea activa.
  Ce as putea sa mai fac? Nu accepta nimic pe ea ud..sosete, comprese..
  Este prea putin 5ml? Sa ii bag supozitor( nu ma lasa nici cu supozitorul) ..are 9.200 gr.
  Ce ar putea anunta febra asta? Sau daca trece si nu apare nimic sa o las asa?
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua, febra de obicei inseamna o infectie. La aceasta varsta, cel mai probabil este o infectie virala. Daca totusi nu are deloc alte simptome – ar fi bine sa recoltati un examen de urina, pentru eventualitatea unei infectii urinare. M-as bucura daca NU ati da antitermic decat daca febra ii da stare semnificativ proasta (e iritabila, sau prea apatica, plange mult etc) – altfel, daca o tolereaza cat de cat bine, nu trebuie tratata. In plus, preferam sa incepem cu o formula de Paracetamol (fie sirop – Panadol, fie supozitor), inainte de Nurofen (care este mai agresiv).
   Multa sanatate!

 90. Buna ziua, doamna doctor! Astăzi am descoperit acest site si am fost foarte impresionata! Nu am pregătire în domeniul medical si nu stiu daca sunt in masura sa emit puncte de vedere,insa informațiile de pe acest site mi se par foarte bine documentate,veridice si demne de încredere.Mi se pare ca foarte puține site-uri de acest gen îndeplinesc aceste criterii.Felicitari!!!De asemenea este de apreciat interesul sincer fata de meserie si fata de pacienți, precum si disponibilitatea si răbdarea de a comunica cu persoanele.Am unele temeri și mi-aș dori daca s-ar putea, să îmi spuneti parerea dumneavoastra.Am o întrebare: Informațiile din acest articol precum și cele din seria de articole despre antibiotice sunt universal valabile? În sensul că se aplica si in cazul adolescenților sau al adulților ?Vreau sa menționez încă de la început că scopul meu nu este acela de a-mi critica medicul de familie Am 20 de ani .De 2 zile(aproape 3) am febra de 40° C si infecție în gat.Nu am apelat pana acum la medicul de familie deoarece cu siguranță,ca de fiecare data ,mi se va prescrie tratament cu antibiotice.Au fost perioade când din cauza infecției în gât am luat antibiotice si de 4-5 ori pe an,prescrise de către medic,bineinteles.Niciodata nu mi s-a prescris un pansament gastric sau protecție pentru ficat,ori probiotice (desi ,recunosc că nu știu exact dacă sunt chiar necesare aceste medicamente in cazul tratamentului cu antibiotice )de asemenea medicul meu de familie nu a solicitat niciodată probe de laborator pentru a depista cauza infecție mele:fie virala,fie bacteriana,insa o voi face eu,sper curând(sunt cam delasatoare uneori, mai ales când văd că starea mea de sănătate se imbunatateste )Imi este teamă să nu devin imună la antibiotice.Nu stiu cu certitudine dacă în cazul meu era imperios necesar tratamentul cu antibiotice.Insa ce mă sperie cel mai tare este faptul că pe lângă febra,dureri în gat,dureri musculare,am si usoare dureri de inima.Lucrul acesta indică ceva grav?Trebuie sa apelez la medic ?Am luat antihistamice pentru tratarea simptomelor si pastile pt gat ,ce conțin albastru de metilen .Menționez ca nu strănut ,nu am secreții nazale si tușesc foarte rar .Au fost 2-3 situații în care am trecut peste o problema de sanatate de acest gen fără să apelez la medic si implicit fără să iau antibiotic ,însă niciodată nu m-am confruntat cu ușoare dureri de inima,in special in momentul când respir mai profund.Va mulțumesc !!!

  • Buna ziua simultumesc de vizita!
   Da, regulile de mai sus se aplica la orice varsta. Si da, terapia cu probiotice – si inca de lunga durata postantibioterapie! – este vitala!
   Din ce povestiti, era foarteimportant sa se recolteze analiza din gat inainte de a incepe terapia antibiotica. Timpul nu este pierdut, maine dimineata puteti face o astfel de analiza, chiar daca persista febra inca 1-2 zile pana aveti rezultatul. Pana atunci puteti incepe un tratament cu Biomicin/Biosept, care poate sa combata infectia, oricare ar fi ea, dar fara efectele adverse ale antibioticului.
   Durerile “de inima” par sa fie din cauza unei nevralgii intercostale, (durere a nervilor dintre coaste) care apare destul de frecvent mai ales la tinere, si care nu este deloc periculoasa. Dar pentru siguranta Dvs, cand mergeti maine la un laborator sau clinica pentru analiza din gat, puteti solicita si un ECG, care poate identifica daca este totusi o problema si la inima.
   Mult succes si m-as bucura sa aud cum va mai merge!

 91. Buna ziua,
  Va multumesc frumos de raspuns.
  Am aflat ce anunta febra fetitei: exantem viral.
  Acum am alta problema: acum 10 zile i-a aparut eruptie pe picioare, cap si manute…febra a facut cam 5 zile..inca ii mai apar bubite..unele trec altele apar. Este normal dupa asa multe zile sa nu dispara infectia?
  Sa merg la spital cu ea pentru reverificare?
  Mulrumesc frumos!

  • Nu am cum sa stiu ce tip de eruptie este… Daca a inceput in contextul virozei probabil ca este inca exantemul viral. Oricum, daca eruptia nu este suparatoare si deranjanta, nu trebuie neaparat tratata. Dar daca persista, ar trebui totusi sa o vada cineva – poate s-a suprapus o alta cauza. Multa sanatate

 92. Buna seara.am o fetita de 8 luni..vineri am fost cu ea la medic deaoarece mi.a facut febra..unde mi.a zis k are un inceput de infectie la o ureche si mi.a dat antibiotic amoxacilina ..l.a luat de 2 ori apoi cand am dat sa il dau iar imi vomita de la el…acum ii dau paracetamol si ii scade dar seara iar se ridica la 38.7..se poate sa fie si de la dintisori…are 2 jos iar acum se vede si sus cum k ar da sa iasa…va multumesc

 93. Sunteti foarte amabila si deschisa…pacat ca nu sunteti in bucuresti.
  Mai rar medici asa umani ca dvs…mai ales pediatri.
  Va mai deranjez cu cateva intrebari: de cateva zile am observat ca baietelul(1 an si 4 luni) “cade pe ganduri”.
  M-am speriat un pic…e normal?
  Face acest lucru cand este mai obosit…priveste undeva in gol cateva secunde..

  Fetitei i-a aparut pe spate un semn …am fost la mai multi medici dermatologi au zis ca nu e nimic de facut ca este un chist.acest chist din cand in cand se umfla, pare ca un cos.ma puteti ajuta cu o recomandare unui medic dermatolog pediatru bun in bucuresti?
  As vrea sa fie examinata mai amanuntit.

  Va multumesc foarte tare de raspunsuri.

  • Bună seara,
   îmi cer scuze, am lipsit și nu am avut internet.
   Acele “căderi pe gânduri” sunt destul de greu de evaluat… Cât de mult durează? Pare că nu este conștient? REușiți să îl scoateți de acea stare…?
   Despre dermatologie în București mătem că nu știu nimic. Dar am destul de multă încredere în colectivul din Regina Maria – așa că ați putea întreba acolo de un dermatolog care vede și copii!
   Multă sănătate!

 94. Buna seara,
  Am o fetita de 10 luni care acum o sapt mi-a facut pt prima oara febra 37,2 (ea de fel o are 36,5). La medic ni s-a spus ca este un rosu in gat si ne-a recomandat evident, antibiotic impreuna cu Algin, Paracetamol susp, Protectis, Tantum verde si Oscillo. Fetita nu avea alte simptome decat febra. Ni s-a spus sa ii dau Algin cu Paracetamol alternat la 4-6 ore, iar daca febra creste peste 39-39,5 sa recurg la antibiotic. Dupa 2 zile de antitermice, mi-a ajuns la 39,2, apoi la 39,8! Starea fetitei mele era deja una alarmanta, f slabita si ardea ca focul, iar din panica mai mult, am recurs la admin de antibiotic (cu care n-am fost niciodata de acord si acum deja am remuscari…). Asta s-a intamplat seara. A2a zi dimineata avea temp de 35-35,5! Am incercat sa i-o mai cresc (pt ca scazuse f mult) cu patura pe ea si cu sticlute calde pe langa. Avea transpiratii reci, i-am facut si o baie calduta..Starea ei oscila intre somnolenta si normal. Dupa un somn greu si sticlutele pe langa ea, la pranz si-a revenit, avea 36,6-36,8, e acelasi copil vioi. De atunci nu mi-a mai facut deloc febra. Insa, am continuat cu antibioticul pana la 3 zile cand i-a aparut pe corp o eruptie care se tot extindea. Am vorbit cu medicul si mi-a spus sa intrerup antibioticul ca ori e alergie, ori n-a fost cu adevarat nevoie de el…Rosul in gat disparuse, copilul se comporta absolut normal..La o zi dupa, (adica ieri) iritatiile au inceput sa dispara, insa a inceput sa stranute des si sa tuseasca sec. Spre seara, tusea s-a transformat intr-una productiva (sa fie oare de la iaurtul consumat? i l-am dat pt flora…) nasucul o deranjeaza ca e cam infundat, dar febra n-a mai facut. (ii curat nasucul cu ser, dar nu prea o ajuta). Nu se aude niciun harait cand tuseste…inca…Stiu ca se afla inca sub influenta antibioticului, au trecut 2 zile de la intrerupere, de asta nu-mi face febra de la tuse sau nu e o regula? Ii dau in continuare Protectis pic 2-3 sapt,Tantum, Oscillo pt cresterea imunitatii, dar supara tusea…Ce ma sfatuiti sa fac pe mai departe?
  Multumesc anticipat!

  • BUnă ziua, într-adevăr erupția este ori de la infecția inițială (probabil virală, deci care nu necesita antibiotic de fapt), ori o alergie. Simptomele de după, însă (tuse, muci), țin cel mai probabil de o nouă viroză suprapusă peste cea anterioară. Nu dinc auza antibioticului nu face febră ci pentru că, pentru acest episod, probabil că febra nu este necesară! La tratamentul pe care îl urmează deja aș adăuga eventual un sirop de tuse (Prospan, Plantusin, Îngerașul) și poate ceva metode pentru tuse pe care le găsiți aici. Multă sănătate!

 95. Nu dureaza mult..cateva secunde priveste fix catre ceva..parca in gol.
  Am observat ca si fetita(sunt gemeni) a avut cateva episoade din acestea…parca s-ar concentra la un lucru anume si se fixeaza cu privirea pe ceva invizibil.
  Sper ca m-am facut inteleasa…e un pic greu de explicat…i-am surprins pt scurt timp pe amandoi dar imi e teama sa nu fie un semn la ceva si sa nu imi dau seama.
  Altfel sunt extem de vioi,veseli, iubitori cu noi si cu copii din parc..sunt ff sociabili.
  Va multumesc de amabilitate!

  • Da, dacă se asociază cu pierderea cunoștinței (adică nu mai răspunde la stimuli, ca și cum ar fi pe altă lume) atunci este o problemă. Dar din cum descrieți Dvs nu pare să fie deloc așa ceva – pe măsură ce cresc începe să se dezvolte viața interioară și deci au voie să aibă… “gânduri” și preocupări. Nu cred să fie deloc o problemă, dar – bineînțeles – urmăriți-i; la nevoie faceți și un filmuleț. Multă sănătate!

 96. Multumesc frumos.
  Exact pe ganduri stau..nu isi pierd cunostiinta.este scurt momentul pt filmulet…sunt cam panicata la orice mi se pare anormal(desi asa e firesc) …
  Mai am o intrebare: cateodata baietelul se trezeste din somn dimineata cu ochii un pic umflati…nu sunt lipiti..asa ca dupa somn..are sub ochisori mici pungulite..dispar in scurt timp.
  Am tot citit ca ar insemna lipsa de vitamine, probleme cu rinichii…sa ii fac niste analize ceva?

  Multumesc mult.
  Imi cer scuze ca va intreb tot felul de prostii.

  • Poate fi perfect normal să aibă un pic ochii umflați după somn. Dacă trece repede, nu trebuie făcute analize.
   Multă sănătate!

 97. Va multumesc mult de raspuns.
  As mai avea o intrebare: am o dilema mare in legatura cu vaccinarea copiilor.
  Am facut toate vaccinurile pana la 1 an si m-am oprit la ROR …mult discutatul si combatutul vaccin.
  As vrea daca puteti sa imi raspundeti sincer la intrebarea mea: sa le fac acest vaccin sau nu?
  Autismul poate fi declansat de acest vaccin?

  Multumesc mult!
  Imi plac foarte mult postarile dvs.

 98. Buna seara,
  Va mai deranjez cu o intrebare: baietelul de cateva zile nu mai mananca bine..am vazut ca are in gurita niste macule albe/rosii..nu stiu daca sunt afte sau stomatita.
  I-am tot dat cu glicerina boraxata dar inca sunt..sa fie asta cauza ca nu mananca combinata cu faptul ca ii dau caninii/masele?

  Multumesc.

 99. Buna seara,
  Revin cu ragamintea sa ma ajutati cu un sfat.Baietelul meu de trei ani dupa un rosu in gat si 3 zile de febra +antibiotic azitrox a ramas cu un nas infudat si o raguseala de aproape o saptamana ,am incercat cu aerosoli si ser ,curatat salviasept,tantum ,ceaiuri caldute,supe ,nimic acru…Cate zile e normal sa dureze un nas infundat mentione z ca pt nasuc i am dat spray cu apa de mare asa cum mi-ati recomandat dvs,dar totusi nu cedeaza …
  Cu consideratie,multumim!

  • Din pacate nasul infundat si mucii pot dura o perioada destul de lunga dupa o infectie – si daca intre timp mai apare o alta infectie, aceste manifestari se perpetueaza (de aceea incep copiii sa aiba muci in toamna si termina in primavara…). Incercati si:
   -2 cepe taiate in 4 la capataiul patului
   -creme cu uleiuri volatile de uns pe piept (Cold Relief cream, Aleva Naturals chest rub, Fitobalm, Vaporub)
   -inhalatii calde cu Fluend inhalant (in baie, intr-o oala cu apa fiarta langa patut, intr-un cort sau sub o masa sau o umbrela acoperite cu un cerceaf sub care sa stati cu copilul si cu oala cu Inhalant).
   -umidificarea aerului in camera
   -Sinupret 3×15 pic in putina apa, pe gura, 7-10 zile .
   Mult succes!

 100. Multumim ,ma bucur ca v-am gasit ,nu am crezut ca mai sunt doctori atat de calzi in vorba si buni !
  Va mai deranjez cu o intrebare ,ce parere aveti de colostrum pot sa ii dau si daca da cat timp,mentionez ca a mers o saptamana in colectivitate si 2 acasa inca luptand cu nasucul si raguseala..cred ca renuntam la gradinita/camin.
  O zi usoara va doresc!

 101. Buna ziua va cer din nou ajutorul :). Fetita mea 1 an si 2 luni face febra de 3 zile 39’5 scade la antitermice si supozitor novocalmin dat doar cand febra mi se pare mare si starea ei nu foarte buna . Pana acum antibiotic nu i-am dat deloc si nici nu as vrea .La control mi s-a spus ca e rosu in gat si ca e ceva viral . Ce ma nelinisteste e ca totul a inceput in a 8 a zi dupa vaccinul Ror , alt simptom nu are , poate fi vorba de o reactie la vaccin, sau o infectie urinara ? Febra poate sa mai tina ? Urina mi s-a parut astazi putin mai inchisa dar fara miros . M -ar ajuta siropul Biosept bebe ? Lichide refuza accepta apa Ea fiind inca alaptata .As putea sa -i ofer ceai de tei usor indulcit ?Va multumesc !din suflet !

  • Buna ziua, este posibil ca o viroza sa dea mai multe zile de febra (chiar si 5-6-7), dar fireste ca este mai sigur sa verificam daca nu este si o alta cauza ascuna (de ex o infectie urinara, precum ziceti). Deci: v-as recomanda sa faceti un examen sumar de urina (macar acesta daca nu se poate si o urocultura, al carei rezultat il veti avea oricum doar luni, marti) – din care aflati aproape pe loc daca e infectie sau nu. Si daca se exclude aceasta, puteti incepe Biosept, si urmariti evolutia febrei. Teoretic ar trebui de la o zi la alta sa faca treptat tot mai putin si tot mai rar… Da, ceai indulcit cu miere e o idee buna (nu cu zahar, insa, va rog). Multa sanatate!

 102. Va multumesc pentru raspuns , examenul de urina probabil luni reusesc 🙁 din pacate nu avem laborator in localitate . Intr-adevar episoadele de febra sunt mai rare dar inca mai sunt si uneori cu febra destul de mare , ma sperie faptul ca sunt 4 zile deja .Stareaei e destul de buna ,posibil din disperare sa exagerez cu luatul febrei iar termometrul de frunte sa nu arate intotdeauna corect , intrarectal reusesc mai greu . De mancat nu mananca foarte mult . Pe burtica mi s-a parut ca au aparut usoare bubite rosii m -am gandit ca este de la impachetari sau poate fi altceva ? Multumesc inca o data pentru tot !biosept de 3 ori pe zi pentru 9 kg ? Se poate continua in paralel si cu antitermicele ?

  • Buna ziua – nu am reusit sa intru mai repede. Oare cum mai sunteti?

   • Buna ziua ! Suntem bine dupa 5 zile de febra chiar si 40 intrarectal a aparut o eruptie pe burtica spate si frunte , alte simptome nu a avut … Cred ca a fost o rectie a vaccinului si ceva viroza ! Multumesc inca o data pentru sfaturi care au venit la timp si nu am sarit cu antibiotic !!

 103. Buna ziua,
  Scuze ca insist dar as vrea parerea dvs. legata de vaccinul ROR..
  Multumesc si scuze!

  • Dupa cum am mentionat si mai sus, nu vreau deloc sa fiu atrasa in disputa foarte virulenta pe tema vaccinurilor. Pot insa sa va spun ca legatura dintre autism si ROR pare sa se fi exclus cu fermitate – studiul care a ridicat aceasta spaima a fost unul singur (si se pare de proasta calitate), dupa care au urmat foarte multe studii, de buna calitate, pe populatii mari de copii, care au exclus fara drept de apel aceasta corelatie.

 104. Va multumesc frumos de raspuns.

 105. Buna dimineata D-na doctor!
  Fetita noastra de 1an si 4luni are cam de 8-9 zile febra,dimineata cand se trezeste are cam 37.8 pe termometru pana seara urcandu-i la 38.7; 39.1 uneori (intrarectal),mar rar ce e drept, a ajuns de doua ori la 39.1
  Am fost deja de 3 ori la doctor si acelasi raspuns: rosu in gat,sa-i dam fructe,multe lichide si nurofen cu panadol intercalat doar cand ii urca temperatura peste 38,si Tantum Verde. Fetita este vesela,se joaca parca mai mult ca inainte,mananca bine,bea apa ,suc de portocale etc.Acum de vreo 2-3 zile cand face febra face bujori foarte vizibili pe fata (e normal?),asa stim ca are febra.Duminica am fost la spital si in sfarsit primul medic(Dr. Adrian Tempeleanu,se vede ca e venit de la Cluj) care a spus sa-i facem analiza de sange. LYM 5.83 ;MON 1.42 ; BAS 0.15 ;RBC 4.75 MCH 25.1 restul nu sunt cu sagetute.Dl.doctor ne-a dat Biosept A16,asta asa ca sa ne linisteasca pe noi.Azi e a doua zi de cand ii dam cate 2,5ml de 3 ori pe zi.Nu stim ce sa mai facem,sa mergem inapoi la dansul sa-l rugam ne scrie un antibiotic mai puternic?
  Suntem din Sighetu Marmatiei,cand mergem la Cluj vrem sa mergem la dvs. la un consult general,e nevoie de programare telefonica? Ne place de dvs. foarte mult,va urmarim de ceva vreme pe blog.
  Va multumim anticipat pentru raspunsul acordat.

  • Bună ziua,
   din ce povestiți nu este nevoie de alt tratament. Și manifestările ei și analizele indică doar o infecție virală – care poate da febră până la 5-6, chiar și 7 zile. Din moment ce starea generală e bună, se hidratează, și nu există analize de infecție bacteriană, Bioseptul este absolut suficient. Chiar și fără el ar trece – dar el ajută la o vindecare mai rapidă.
   Da, dacă doriți să veniți la noi, la Regina Maria, este nevoie de programare…
   Multă sănătate!

 106. Buna seara,

  Felicitari pt blog, dar mai ales pt raspunsurile pe care le dati parintilor.

  Am ajuns pe pagina dvs cautand informatii despre febra, lucru pe care-l fac de fiecare data cand fata este bolnava. Acum vreo saptamana, Ana (3 ani) a avut rosu in gat si 2 zile de febra pana in 38,7 (masurata axial). Am fst la pediatra ei si la ORL, mi s-a dat tratament cu antitermice in caz de febra mare, dar mi s-a si recomandat sa-i scoatem polipii. Febra a trecut in 2 zile si totul a fost ok.

  De ieri, dupa 4 zile de normalitate, a inceput sa faca iar febra, pana in 38.5. Mentionez ca fetita este foarte vioaie, canta si danseaza incontinuu, doctorii spunand de fiecare data ca numai a copil bolnav nu aduce. intre timp i-am facut si analizele (nu le am acum la indemana), insa 2 doctori mi le-au interpretat ca infectie virala. Am fost iar la dr si mi s-a spus ca probabil polipii tot antreneaza infectiile acestea.

  As vrea sa va intreb daca e normal ca la cateva zile dupa ce-i trecuse febra/rosu in gat sa o ia iar de la capat.
  Dupa episodul trecut fetita a iesit putin in parc, unde s-a jucat singura. De unde putea lua alt virus? Sau s-a reactivat acelasi?
  Deasemenea, varsta nu este prea mica pt a scoate polipii?

  Multumesc frumos,
  Alex

  • Bună dimineața și mulțumesc pentru vizită!
   Da, este foarte posibil să urmeze o nouă infecție virală la scurtă vreme după cea anterioară, mai ales pentru că în convalescența unei astfel de infecții sistemul imun este mai slăbit și corpul este vulnerabil să prindă un virus nou (care la momentul acesta sunt peste tot). De altfel, sunt mulți copii care fac infecții în succesiune chiar fără să se întoarcă la grădiniță sau să iasă afară – probabil aduse de părinți… Dacă starea ei general ă e bună, chiar nu e nici un pericol.
   Despre polipi mi-e greu să evaluez: dacă nu a făcut otite în repetiție, dacă nu respiră mai mult pe gură decât pe nas, dacă nu sforăie noaptea… poate este încă devreme pentru o intervenție. Dar cel mai bine ar fi să cereți sfatul unui ORL-ist de copii.
   Multă sănătate!

   • Multumesc frumos pt raspunsuri!

    Azi noapte a fost calda cam tot timpul, la un moment dat i-am dat si antitermic de frica sa nu creasca mai mult, insa de la 5 dimineata nu a mai facut febra deloc pana acum (14 ore), ceea ce ma face sa cred ca a scapat de ea 🙂 .

    Legat de polipi, nu a facut otite pana acum, respira bine pe nas cand nu e racita, doar ca de la raceala de data trecuta a ramas cu o huruiala care se aude din cand in cand noaptea (ca si cum sunt niste muci care se plimba) si cateodata tuseste.

    Din februarie si pana in septembrie nu a racit deloc, insa din septembrie si pana acum a racit de 4 ori, din acesta cauza ni s-a recomandat scoaterea polipilor, cum ca ei ar cam fi vinovati de racelile dese.

 107. Multumim frumos pentru raspunsul prompt,ne este de foarte mare folos,avem mai mare incredere!

 108. Bună seara doamna doctor. As avea și eu o întrebare la dumneavoastră și m-as bucura enorm dacă m-ați putea ajuta și pe mine cu un răspuns. Am o fetiță de 3 ani și jumătate și în ultimul timp (aproape de 10 luni) îmi tot face cu regularitate roșu în gat și herpangina (cam o data pe lună ). De fiecare data medicul pediatru îmi recomandă tratament cu antibiotic Klacid , pastile de Aciclovir și raze UV (le facem la cabinetul dumneaei ). Niciodată nu a cerut sa facem un exudat faringian, ci doar niște analize la sânge, pe care le face pe loc și rezultatele sunt imediate. Chiar e necesar de fiecare dată antibioticul ? M-am săturat ca o data pe luna sa tot dau antibiotic fetiței. A făcut și febra din cauza herpanginei (39,9) . Mă puteți sfătui ce as putea fac pentru a evita episoadele de herpangina și roșu în gat. Acum o săptămână iar a avut roșu în gat și herpangina și a urmat același tratament, și după o săptămână de antibiotic încă se mai văd în gat vezicule de puroi. Ajutați mă va rog și pe mine ca mai am un bebe de 5 luni și nu as vrea sa se îmbolnăvească și el.

  • Buna dimineata; situatia fetitei Dvs merita o discutie poat emai mlunga, pe care eu o pot purta mai greu fara sa o fi vazut niciodata si fara sa stiu care este acea analiza luata pe loc. DAR ce pot sa va spun este ca la aceasta varsta marea majoritate a acestor episoade de “rosu in gat” sunt virale si deci nu necesita antibiotic si ca mai bine asteptati 2 zile (chiar si cu febra) rezultatul unui exudat faringian, inainte de a da un antibiotic care poate nu e necesar. Mai exista insa o posibilitate – ca exudatul sa iasa pozitiv! Deci sa existe Streptococ in gat – dar care sa fie rezistent la acest antibiotic – in zona noastra geografica Streptococul are 75% rezistenta la Claritromicina…
   Asa ca eu v-as recomanda neaparat exudat, la orice rosu in gat, cu sau fara depozite. Mai ales ca nu tot ce este depozit alb in gat este puroi! Cum vedeti si Dvs, ca inca mai sunt depozite – care cel mai probabil sunt altceva (cazeum fibrina…etc)!
   Pentru preventie si sprijin al imunitatii, va recopmand comprimatele Loroblis, care sunt un probiotic pentru gat – in cure lungi de 2-3 luni, pot sa faca foarte bine. Pe langa acesta, vitamina D(pe care probabil o ia oricum), o sursa de vitamina C (de ex catina cu miere – sau picaturi, comprimate de vit C).
   Multa sanatate!

 109. Buna seara . Am citit cu mare mare atentie acest articol .Ma invinovatesc de sambata cu nu am fost cu copilul la medic . Sambata pe la pranz am observat ca baiatul meu de 1a si 4 luni are putin , am verificat temperatura avea 37.7 . bun , urmeaza o zi cu probleme imi zic . Spre seara pe la ora 20 febra 38, 7 , fetita cea mare care 8 ani , vine s imi spune , mami david are tare la cap , i-am luat temperatura si este atat . m-am cam panicat sincer, tocmai mancase bine era inca in stare buna , se juca , chitaia . ii dau totusi algin 5 ml .dar culmea la ora 23.30 avea 39.1 si ardea foarte tare in zona burtici si capul , mainile si picioarele reci reci . i-am administrat jumatate de supozitor novocalmin pe la ora 12, abia pe la 5 dimineata i-a scazut la 37.7 a dormit bine putin a transpirat tot la caput , l-am tinut in pamers si un maieu . a doua zi a fost mai bine , dar acum dupa 4 zile inca are starea asta de subfrebilitate dandiu algin l de 3 ori pe zi . i-a dat vineri o masea sus , mentionez ca are 4 dintisori sus si 2 jos si o masea sus dreapta iesiti in intervalul 9 -11 luni si de atunci pana acum nimic . nui curge nasul , pare putin ca respira mai greu , nu tuseste , doar ca si observatie face kk de 2-3 ori pe zi fata de o data , cu o consistenta mai moale dar nu diaree , a mancat bine , inca alaptat seara si dimineata cu lapte matern . sa fie cauza acestei febre eruptia aceasta ? acum vreo 10 zile a fost racit [ fara febra sau tuse , doar nasul cu secretii abundenete ] si am fost la dr ,dar bineinteles ca imediat ne da antibiotic , am refuzat am cerut aerosoli sau altceva ,si fetitei mari tot tmpul ii daddea antibiotic de la prima raceala avuta la 2 luni eau perioade cand lua 2 pe luna si are ficatul marit si nu am vrut sa ii dau la fel si lui una doua antibiotic . asta poate ca si datorita exp[erientei , la primul copill fiind mai panicoasa . ina ceva tot baitului i -sa pus dignostic de cate dr de familie de sulfu sistolic functional si are o ca o gaura in dreptul sternului care se vede mai pronuntata cand are stomacelul plin , dr spune ca nu s-au fosrmat muschi bine dar ca nu e problema , administrez 4 pic de vigantoil zilnic si 5 ml calciu 10 zile pe luna . baiatul este nascut natural cu 4,5 kg si 55 cm , de la 10 luni are aceiasi greutate 12 kg si 81 cm . e ok . oooo. am atatea de intrebat legat si de eca mare , dar cred ac deja am scris f f mult . multumesc

  • Din ce am înțeles, băiețelul a trecut printr-o infecție virală, cel mai probabil – care poate da febră mare, poate da febră lungă (5-6 zile, uneori și puțin mai mult). Cum el s-a alimentat/ hidratat bine, nu are nevoie de alt tratament (chiar și tratamentul antitermic nu trebuie administrat sub 38 de grade!). Suflul funcțional și sternul înfundat nu sunt o complicație care să sufere din cauza febrei – stați liniștită. Sper că între timp au trecut toate cu bine. Multă sănătate!

 110. Buna ziua,
  Baietelul meu de 1 an si 7 luni face febra de 3 zile-39.3 maxima luata rectal.
  Alte simptome nu are..am fost la spital i-au luat sange si urina..au zis ca daca dupa 3 zile nu trece febra sa ii dau antibiotic…
  In aceasta seara i-am administrat jumatate supozitor novocalmin(cu emotii pt prima data).
  Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac?
  Cand nu are febra este vioi,activ..cand incepe sa faca iar febra(cam dupa 6-7 ore de la ultima administrare antitermic) devine morocanos,nu ii convine nimic,sta numai la mine in brate.
  Treaba cu antibioticele nu imi place deloc.

  Multumesc frumos!

  • Dacă analizele sunt normale și la sânge și la urină, înseamnă că are o infecție virală – care poate da și 5-6 zile de febră și care NU se tratează antibiotic! Urmăriți cum evoluează febra de la o zi la alta – dacă face progresiv tot mai rar și tot mai puțin, înseamnă că merge spre bine – chiar dacă vindecarea aceasta durează o săptămână! Multă sănătate!

 111. Buna ziua! Baietelului meu de 4l3s nu i trece febra de o saptamana.Am fost cu el la medicul pediatru si mi a spus ca nu are absolut nimic si este posibil sa fie de la dintisori.Apoi dupa alte 2 zile de febra am mers la medicul de familie si mi a spus acelasi lucru.Alte simptome nu are decat o tuse redusa pentru care mi s a dat stodal si cam atat.In rest panadol si nurofen …. Vineri din proprie initiativa i am dus urina pentru urocultura dar astept rezultatul.Ce mai pot face m a disperat febra asta ce mai pot face?Va multumesc!

  • Bună seara, mi-e greu să apreciez fără să văd copilul, mai ales că este așa de mic. Da, urina trebuie verificată neapărat. Dar este important și nivelul febrei, dacă este peste 38 sau nu etc. Și dacă nu iese nimic la urină și continuă să facă peste 38 grade, ar fi bine să se facă analize de sânge, neapărat. Multă sănătate!

 112. Buna seara. Foarte util articolul pentru o mama atat de panicoasa ca mine! Fetita mea are constipatie cronica. Ultima data a facut treaba mare dupa 10 zile de stagnare. Am incercat toate remediile. Insa de ieri a inceput si cu febra. Ducem o lupta pe doua fronturi acum. Acuza dureri de burtica chiar si in timpul somnului. Am fost cu ea la urgente si ne-au dat doar tratamente pe termen lung. Nimic concret. Acum eu o tin cu calpol combinat cu nurofen pentru scaderea febrei (febra care ajunge la maxim 39). Are insa extremitatile foarte reci si uneori spune ca ii este si frig si sa o acopar. Mie imi vine sa o acopra dar stiu ca trebuie sa evit asta! Ce pot face in situatia asta? Locuim in uk si aici sistemul este cu totul diferit! Scuzati daca nu am fost foarte explicita! Multumesc pentru sfaturi!

  • Bunz dimineata,
   cand sunt extremitatile reci se recomanda sa le incalzim, prin frecare de exemplui (pentru a atrage sangele fierbinte spre extremitati). Da, puteti sa o acoperiti daca ii ese frig – e important sa raspundeti semnalelor care vin de la corpul ei. Daca totusi tolereaza unele niveluri de febra cat de cat usor, nu e nevoie sa dati antitermic – cu alte cuvinte, antitermic doar la nevoie (adica atunci cand sufera evident din cauza febrei). Pentru ca Nurofenul poate irita stomacul tare si sa apara durere si din cauza asta.
   Si, dupa cum stiti, febra poate dura multe zile (5-6 zile), dar teoretic dupa primele zile va fi tot mai rara si tot mai mica…
   Multa sanatate!

 113. Buna ziua,
  Am o nelamurire legata de exantemul viral…copii mei amandoi au facut in vara febra urmata de eruptie pe piele…au fost diagnosticati cu exantem viral.
  La inceputul luni decembrie au facut aceasi poveste..febra peste 39 si apoi eruptie pe piele…diagnostic exantem viral(am fost trimisi de fiecare data la spital victor babes pt diagnostic).
  Nelamurirea mea este ca am citit pe internet ca ai imunitate daca faci boala odata.. ca ar fi a sasea boala a copilariei.
  Va rog mult daca puteti sa imi explicati ce este acest exantem viral.(nu am primit nicio explicatie de la medici…din pacate).

  Multumesc mult!!

  • Buna seara, este o mica ocnfuzie la mijloc.
   Exantem = eruptie pe piele (fata de enantem = eruptie pe mucoase). deci e doar un simptom, nu o boala! E adevarat ca multe viroze dau exantem, asa cum multe astfel de viroze sunt de fapt roseola sau boala a 6-a. Dar probabil ca ei au facut viroze diferite – fiecare cu eruptia sa…
   Nu este o problema, nu inseamna ca copiii nu s-ar apara bine – inseamna doar ca au venit in contact cu infectii diferite!
   Multa sanatate!

 114. Multumesc mult de explicatie! Sunteti sursa mea de lamurire.
  As indrazni inca o intrebare: baietelul de ceva timp are nevoie si de al doilea somn dupa amiaza. Doarme la pranz cam 1 ora jumate-2ore ( 11-13.00) si apoi in jur de ora 16-17.00 i se face iar somn…in mod normal dormea doar la pranz.
  Este activ si vioi in rest…nu stiu daca e normal sa fie asa sau sa intervin cumva.(are 1 an si 8 luni).
  Aceasta “oboseala” coincide cu faptul ca l-am intarcat…si ca a slabit 200 gr.Nu stiu daca are vreo legatura dar am zis sa mentionez.

  Multumesc mult de ajutor!
  Va urez sarbatori linistite!

 115. Salut tuturor . Doamna doctor va multzumesc din suflet ca gasitzi timp sa raspundeti. Sintetzi o minune pentru noi . Am si Eu o prob , fetitza mea are 2 ani si are vreo 2 luni de cin tusheshte cam grav doar seara sau dimineatza de fiecare data cin mergem la medic imi da sirop de tuse doar, iam facut investigatzia adica foto la plamini sint curatzi am incercat deja toate siropurile de tuse am dat analiza la singe , alergie nu avem Mia spus ca avem o infectzie Mia dat antibiotic am urmat antibioticu , parca nu tushim da a inc put sai curga nasul si odata la 2 zile face febra 38,8 sau 37,9 febra tzine o ora apoi i scade apoi ear se ridica, trace singura doar ma starui so hidratez bine peste vreo 2 zile ear face febra asta care trace singura. Cu febra ma chinui de vreo Luna. Noi sintem in germania si aici nu dau asa usor antibiotice la copii . Datzimi un sfat varoooog . Mersi

  • Foarte bine că nu dau așa ușor antibiotice :)… Ce descrieți Dvs sunt probabil mai multe viroze în succesiune – nu trece bine una (cu muci. tuse, febră sau orice altceva – că începe din nou). De câte ori vedeți că începe să curgă nasul cu muci subțiri, transparenți – e semn de infecție nouă virală. LA care nu trebui antibiotic, nici alte tratamente serioase, doar ceva pentru simptome (sirop de tuse, picături cu apă de mare în nas etc). Așa că eu v-aș recomanda să dați numai vitamina C, de ex, care să o ajute să treacă mai ușor peste infecții, un produs de zinc, și Vitamina D, care are un rol foarte important și în imunitate și care ar trebui dat toată iarna în timpul copilăriei.
   Multă sănătate!

 116. Noi mamele intotdeauna ne facem griji pentru copii nostri. Un articol foarte binevenit. Eu cu feciorasii folosesc trachisan pentru durerile de gat. Tinetio tot asa cu articolele.

 117. Buna ziua Dna Dr, Am un băiețel de 1 an si 5 luni care a fost diag cu faringita acută?? ? Debutul bolii a fost febra 38.6 ulterior temperatura ajungand la 39.5 chiar 39.6 motiv pt care i am dat la recomandarea specialistului aceea schema alternanta la 4 ore de nurofen (4 ml) respectiv supozitor paracetamol 125mg. In acest tablou clinic descris a fost o etapa in care a trebuit să sa fac uz de o jumătate supoz de novocalmin (a fost prima data ca administrare).Temp corpului a oscilat cam 2 zile în care desigur am facut si împachetari ulterior in a 3 zi am la antitermice desi ma rog 37.8 sau 38.0 e o temp normala (luat exclusiv rectal). După febra avem muci aposi spre consistenti facem aerosoli tot la recomandarea dr cu respisun si dexa 2 /zi si Tusim destul de progresiv pt tuse i am dat stodal nu sirop ci bilutelele dizolvate in apa. Mentionez ca acum si eu si sotul am luat viroza de la copil .Am omis sa va spun că in urma cu 2 săptămâni copilul a trecut printr o faza de mucisori albi tranparenti initial apoi legati si fara febra si scăpase de ei . Intre aceste 2 faze am dus copilul la un banal consult pt a l programa la vaccin ROR dar ne am intors….bolnavi. Intrebare: Dacă puteti sa mi explicați (daca exista) dacă a facut alta viroza sau l a întors boala? Si ce recomandați pt tuse acum cred că a devenit expectoranta si il deranjează.Multumesc frumos si scuze pt cat am scris…

  • Da, cel mai probabil e o viroză nouă – lucru perect acceptabil la această vârstă când trec din una în alta.
   Dacă Stodalul nu pare să îl ajute puteți încerca oricare dintre multiplele siropuri de tuse care există – eu recomand destul de des Prospan, Plantusin, Grintus, Koflet, Revigrip… Fiecare copil răspunde la altceva, de aceea vă dau mai multe variante.
   O mențiune pentru tratamentul de febră – v-aș recomanda să dați doar la nevoie (Adică când face peste 38,5-39 intrarectal) deci nu la ore fixe. Dacă facela 7,5 ore, atunci dați doar atunci nu la 4 ore. După ce scade sub 38,5 intrarectal nu mai e nevoie să se dea antitermic deloc.
   Multă sănătate!

 118. Buna ziua, am o fetita de 4 luni si in urma cu 3 saptamani a avut primul ei episod febril (38,9 maxima) pe care l-am tratat cu antitermice la recomandarea pediatrului. Se pare ca motivul febrei a fost constipatia (intrasem in a 3-a zi de cand nu avusese scaun). Pediatrul mi-a spus sa o stimulez sa nu mai ajungem in acest punct si de atunci o stimulez cu supozitor cu glicerina (fara a-l introduce definitiv) si in felul acesta face zilnic. Mentionez ca alimentatia ei este san+lapte praf de la nastere si de la inceput a avut scaun o data pe zi sau la 2 zile. Intrebarea mea, este in regula sa o stimulez de fiecare data sau ce alta solutie sa adopt? Cand nu o fac, nu are scaun si se agita de burtica. Multumesc!

  • Buna seara, sunt un pic sceptica la ideea de febra de la constipatie… Dar conteaza prea putin. Pentru moment nu sunt convinsa ca e constipata! Daca primeste lapte de mama, in primul rand, are voie sa faca scaun si la 10 zile! Ce este important nu e intervalul, ci dificultatea cu care face! Deci: daca nu face greu, nu face tare si chinuit, atunci NU este constipatie! (la aceasta varsta -dupa diversificare, nu va mai fi la fel si ne vom dori sa faca zilnic).
   DAR, daca totusi face cu dificultate, atunci este constipatie. Si atunci NU este in regula sa faca doar stimulata! Ina ceasta situatie v-as recomanda in primul rand sa schimbati formula (Hipp Combiotik face minuni la constipatia bebelusilor).
   Mai multe sfaturi despre constipatie aici.
   Daca va mai pot fi de folos cu ceva, va mai astept cu drag!

 119. Multumesc pentru sfaturi si pt promptitudine! Da, face cu dificultate. Am folosit de la nastere Lactana Bio de la Topfer. Voi citi despre laptele recomandat de dvs. Dar, cum se procedeaza la schimbarea laptelui: se schimba dibtr-o data toate mesele sau progresiv?
  Multumesc

  • Se schimba progresiv, la fiecare masa, de ex 1 masura din laptele nou si 3 din cel vechi, a doua zi, 2 noi si 2 vechi, a treia zi 3 la 1 si apoi doar lapte nou.

 120. Buna searafetita mea de aproape 5 a ni de o sap tot face febra si nmai seara dupa ora 6.am fost la pediatra si ni sa spus ca are o viroza sai dau de tusa si sa scad febra cand e mare da ia face 38 pana in 38cu 7 stare generala buna mananca se hidrateaza se joaca dar are mainule si picioarele reci si zice cai este frig.temp camerei undeva la 20 22grade.intrebarea e gaca are febra 38cu 5rectal scad 0.5 si ea este vioaie sai dau paracetamol?cam cate zile poate face febra de la viroze .multumesc

  • Nu e nevoie de antitermic decât atunci când febra determină stare generală proastă – dacă ea e vioaie și se hidratează bine, nu e nevoie să tratați, indiferent de nivelul febrei!
   De la o viroză poate face 5-6, chiar și 7-8 zile de febră. Dar e important să vedeți că face progresiv tot mai puțină și tot mai rară.
   Multă sănătate!

 121. Multumesc mult! Un an asa cum va doriti!

 122. Multumesc mult mam hotarat maine merg sai fac si niste analize asa ma mai linistesc si eu .asa si mai am un baietel de 10luni jumate care are ii curge putin nasu credeti ca pot sai fac vaccinul de la 11 luni pt ca sunt programata marti.multumesc din suflet ca miati raspuns uneori cand mergi la mai multi doc inca un sfat nu strica niciodat.

 123. Buna seara,
  Bebelusul meu de 7 luni jumatate face febra de aseara, fara alte simptome, doar agitatie si maraiala, probabil tot de la febra. Practic nu i a mai scazut temperatura sub 37.7 si maxim a avut 38.7. Si se mentine mult timp peste 38, chiar daca i am dat nurofen. De curand i au dat si cei doi dintisori de jos(abia a crapat gingia, nu sunt chiar vizibili). Pot dintii sa fie cauza? Pe 31 ianuarie a avut un episod similar, dar in 24h i a trecut… acum nu pare la fel.
  Miltumesc!

  • Nu pot spune daca au legatura cu din tii – de obicei febra de dinti dureaza 1-2 zile inainte si dupa eruptie, atat. Dar poate sa fi facut o viroza, sunt frecvente in acest sezon.
   Nu va temeti ca nu scade sub 38 – e chiar bine ca e asa, ca inseamna ca se apara! Dupa cum ati vazut in postare, nu trebuie combatuta febra cu orice pret, e bine sa o lasam un pic sa isi faca si treaba!
   Multa sanatate!

 124. Multumesc de raspuns. Dupa doua episoade lungi de febra noaptea trecuta am mers la medic. ORL este bine. Urmeaza sa faca urocultura pentru a exclude si o eventuala infectie. Alte simptome de viroza sau alta afectiune nu sunt. Cel putin nu deocamdata… astep sa vad evolutia pana vineri cand mergem la control.

 125. Buna seara,

  Baietelul meu are 3 ani si 8 luni si in urma cu cateva luni i am facut un set de analize complete. Mentionez ca mereu am avut probleme cu el cu rosu in gat. La primirea rezultatelor la exudatul nazal a iesit pozitiv stafilococul auriu.
  Am mers la medicul de familie si mi s a recomandat sa-i fac tratament cu antibiotic 3 luni, timp de 10 zile pe luna ceea ce mi s a parut foarte mult si am luat legatura cu un medic homeopat. Am urmat tratamentul cu homeopate si la o luna am repetat analizele dar a iesit din nou pozitiv acel stafilococ auriu. Dumneavoastra ce imi recomandati? Ore trebuie sa merg pe antibiotic? Mentionez ca in sezonul rece si nu numai am fost atenta la imunitate .

  • Mă tem că aici nu sunt de acord cu această atitudine. Staphilococul auriu în gât sau nas nu se tratează deloc. Chiar dacă persistă – sau tocmai pentru că persistă și riscați să ajungeți la cure repetate de antibiotic care nu sunt necesare.
   În astfel de situații se consideră că face parte din flora normală și nu se face nimic pentru el.
   Multă sănătate!

 126. Fetita mea de 8 ani face febra de 2 zile fara nici un alt simptom 38.8 ce poate fi sunt speriată .multumesc

  • Sunt multiple cauze pentru o febra – dar nici una care sa fie de speriat… Multe viroze merg doar cu febra nimic altceva; sau poate are putin rosu in gat care nu o doare, sau o infectie urinara… Daca mai trec 1-2 zile si persista febra, ar trebui sa fie vazuta de medic si sa recoltati un examen de urina.
   Multa sanatate!

 127. Buna ziua, am si eu o intrebare, pentru ca copilasul meu de 5 ani face des rosu in gat cu febra pot sa ii dau Isla? Eu le folosesc pentru mine de ceva timp si mi se par foarte eficiente in tratatrea inflamatiei gatului. Mersi mult

  • Da, grădinița aduce după sine multe, multe episoade de infecții respiratorii superioare, de multe ori cu gât roșu. Și în copleșitoarea majoritate sunt de origine virală, deci fără necesar de antibiotic. Și v-aș recomanda să solicitați exudat faringian înainte de a da un antibiotic empiric.
   Da, puteți da Isla: dar nu vă necăjiți dacă nu o să meargă fantastic. Fiecare persoană răspunde diferit la produse de “imunitate”, iar el este și micuț, încă nu are suficientă capacitate de a se apăra și deci va face multe episoade – e normal să fie așa. Puteți încerca și Loroblis, un probiotic pentru căile respiratorii, care merge bine în prevenția faringitelor și otitelor (cură lungă, de minim 1 lună).
   Multă sănătate!

 128. Buna ziua am un baetel 6 luni ii dau antibiotic prescris de dr si tot face febra ma ingrijoreaza ii pun si spuzitor parsacetamol scadeun timp dar se ridica inapoi mentionez ca mananca.

 129. Buna ziua. Băiețelul meu de 1 an și 5 luni a facut 3 convulsii febrile într’o luna dintre care 2 la 38,1. Prima data a avut viroza apoi rotavirus și la ultima infecție urinara. Acum suntem pe tratament cu antibiotic pentru infecția urinara. Trei zile nu a facut febra de loc iar acum a reapărut febra. Nu foarte mare 38,3 38,5 care scade cam într-o ora de la antitermice și reapare după 8-9 ore. Alte simptome nu are, mănâncă se joaca bea lichide urinează are scaune normale. Sunt foarte îngrijorată din cauza febrei sa nu mai facă alta convulsie. Poate face febra și din cauza danturii, se chinuie de o luna cu o măsea sa spargă gingia. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Bună dimineața,
   faptul că face febră din nou poate avea cam două cauze:
   1. a luat o viroză peste infecția urinară, așa că poate face febră independent de antibiotic – până la 5-6 zile, cam așa.
   2. Antibioticul nu este bine ales și infecția urinară progresează. Aceasta este mai puțin probabilă, dar se poate exclude prin repetarea examenului de urină și a uroculturii.
   Din păcate, dacă este prima situație- nu aveți de făcut nimic altceva decât să tratați febra, având, firește, în casă, Diazepam Desitin.
   Sper totuși să treacă repede și să nu mai aveți griji…
   Multă sănătate!

 130. Buna seara! Bebele meu are 8 luni jumate si de 5 zile are zilnic cateva episoade de febra (cel mai mult a avut 39,9 rectal) din cauza unui rosu in gat. Pana in astazi, nu i-am dat antibiotic, dar am apelat la acest lucru deoarece starea sa in loc sa se îmbunătățească, s-a înrăutățit, nu mai este energic, nu prea mai are chef de joaca etc. Mentionez ca la 3 zile de febra i-am facut analize la recomandarea pediatrului si a spus ca nu are nici o infectie bacteriana. Incepand de astazi, i-am administrat prima doza de Azitrox, dar tot a facut febra 39,3 rectal.

  Ce as putea sa mai fac ca sa scape de febra?
  Multumesc!

 131. Buna ziua, dna doctor
  Am o fetita de 7 luni, de marti a inceput sa faca febra, 38.2. Am dat nurofen si panadol alternativ miercuri cat a avut febra mai mare, 38.8. Plangea, era apatica nu voia nici apa sa mai bea. Am dormit cu ea pe piept pentru ca altfel nu voia/putea sa adoarma.

  Joi isi mai revenise, am rarit antitermicul, am dat doar dimineata nurofen mai mult anti durere. Pana seara nu a mai facut febra.

  Abia joi seara am ajuns la medicul pediatru care a vazut rosu in gat si puroi pe amigdala dreapta. Si care ne-a dat antibiotic (cefixima) ca puroiul nu trece fara antibiotic. Fara analize. Imi spune ca sa continui cu nurofen si antibiotic 7 zile. Pai fetita nu mai facea febra, cum sa dau inca 7 zile nurofen de 3 ori pe zi?
  I-am dat aseara antibioticul, si inca o data nurofen. Nu are febra, e mai maraita, dar a inceput sa-si revina. De azi dimineata insa, si tuseste, de parca se ineaca. Nu foarte mult, sau nu inca.

  Intrebarea mea este daca i-am dat o doza de antibiotic (se da o data pe zi) pot sa i-l opresc? Sau trebuie sa-l dau pana la capat, 7 zile?
  Instinctul meu imi spune ca nu trebuia antibiotic, fetita era spre bine, dar cand doctorul spune ceva e greu sa zici altfel. Cel putin asa mi se pare acum, e primul copil. As merge la orl pt o alta parere dar pana atunci…cum fac cu antibioticul?
  Va multumesc.

  • Ana Stefanescu May 2, 2017 at 5:00 am Reply

   Imi pare rau ca nu am reusit sa va raspund mai repede – doar acum am vazut mesajul. Si sfatul meu ar fi fost sa nu dati antibioticul, pentru ca nu orice este alb in gat este neaparat puroi – o analiza ar fi fost preferabila, sau putina rabdare pentru a vedea daca intr-adevar merge spre bine.
   Sper ca fetita e mai bine acum – multa sanatate in continuare!

 132. Nu l-am mai dat pana la urma. Fetita e bine acum, pare sa fi fost doar o viroza. Acum mi-a dat-o mie.
  Multumesc.

 133. Buna ziua. baietelul meu de 2 ani si 4 uni a fost diagnosticat cu gripa tip b, i-a fost prescris tamiflu de 30 mg de 2 ori pe zi, nasic pt nas si aerosoli cu adrenalina ci ser fiziologic. Ce parere aveti despre tamiflu, sincer nu prea as vrea sa i-l dau, datorita reactiilor adverse. Starea lui este buna, mananca, bea lichide. Astept raspunsul dvs. Multumesc frumos

  • Ana Stefanescu May 8, 2017 at 1:42 pm Reply

   Buna ziua, scuze, nu am reusit sa raspund mai devreme. Tamiflu este destul de controversta in unele cercuri si oricum se recomanda doar daca poate fi inceput in primele 48 de la debutul bolii (deci si mesajul meu acesta este foarte tardiv). Sper sa va mearga bine, totusi – ceea ce se intampla oricum, de fapt :). Multa sanatate!

 134. Buna dimineata..Am un bebe de 1 an si 3luni care are febra de miercuri noaptea, foarte rezistenta la antitermice, iar intervalul administrarii este de 4 ore deoarece copilul este binedispus foarte putin timp intre administrari…ii dau alternativ nurofen cu panadol..febra este insotita de frisoane atunci cand ii creste temperatura si la 40°C , extremitati reci…si diaree in urma administrarii antitermicelor…problema este ca aceste episoade se repeta cam la 1 luna si jumatate- 2 luni..fapt care duce la scadere in greutate…analizele ies bune..nu inteleg unde ar fi problema totusi…am mers la mai multi pediatri si nu gasesc o rezolvare…ce imi recomandati va rooog ?! Va multumesc din suflet pt articol !!

  • Buna ziua,
   la aceste episoade de febra s-a gasit vreo cauza de obicei ? (gat rosu, infectie urinara etc)? Pentru ca este posibil sa fie febra periodica sau sdr Marshall – care este o febra fara substrat infectios care apare periodic. Poate ar trebui sa discutati acest diagnostic cu medicul Dvs….
   Multa sanatate!

 135. Buna ziua. Cum trebuie procedat in caz de frisoane? Invelim sau nu? Multumesc frumos.

  • Daca pare ca ii este frig copilului – da. Dar, imediat dupa frisoane apare febra inalta – asa ca va trebui descoperit iar.

 136. Buna ziua ,
  Am un baietel de 4 luni si 2 saptamani care la 2 luni si putin a facut un episod de bronsiolita cauzata de vsr. Atunci am fost la un pediatru acesta a zis ca vorbim de alergia la laptele praf si mi.a recomandat trecerea la nan simplu(nici macar hipoalergenic),eu i.am dat o luna san combinat cu hipp combiotic si dupa am ramas la hipp combiotic.Am fost la spital ,ei mi-au zis ca e un lapte foarte bun,sa nu.l schimb cu nan,insa ,de atunci si pana acum mi se pare ca tot acumuleaza mucisori doar in gat,in nasuc nu are absolut nimic. Acum la 4 luni jumate a facut rosu in gat ,si la fel are mucozitati in gat , febra a avut pana la 38.7(la 2 luni nu a facut peste 37.4 niciodata), uneori stranuta dupa masa ,mai da afara laptic ,mi s.a spus ca e normal ca e prea mancacios ,pediatra a spus ca din Hemoleucograma nu reiese ca ar fi alergic la ceva, insa uneori ii apar si mici bubite putin rosii doar pe coaste, mai mult se simt la mana aspre ,decat vizibile (in general ii apar seara si ziua dispar-cand am fost cu el la medicul de familie si pediatru nu mai avea nimic ,mi.au spus ca e un copil care arata foarte bine -are acum7.7 kg si aproximativ67-68 cm),bubitele au aparut prima data dupa ce mi-au dat de la spital sa-i dau augmentin. Putem vorbi totusi de o alergie la proteina din laptele de vaca ? Doctora de familie a zis ca e prea mic sa-l duc sa-i fac un test de alergii, ca poate fi o alergie usoara la orice altceva ,insa nu stiu ce sa ii fac cu mucisorii din gat ,am tot citit ca pot cauza otite ,febra …etc(in contact cu alti copii nu prea a intrat ,deci nu stiu de unde putea sa ia vsr-ul -poate din sala de asteptare la medicul de familie,ca am fost atunci cu el sa-l cantareasca si sa-l masoare si sa vorbim de vaccin-,nici acum nu a intrat in contact cu alti copii)

  • Se poate să se dezvolte o alergie la proteinele laptelui de vacă fără să aibă simptome prea evidente – erupții sau diaree sau stagnare în greutate etc. Deci teoretic e posibil. Pe de altă parte, nici nu putem presupune că o bronșiolită = alergie la PLV. Restul simptomelor pot să apară și în acest context, dar sunt foarte nespecifice – ar putea apăra în o mulțime de altfel de situații.
   Se pot face analize din sânge, desigur. IgE specifice la proteinele laptelui de ex. E adevărat că există și alergii cu analize negative, totuși.
   Dar din câte povestiți nu mi se pare că este de mare urgență o investigație – crește bine, nu face erupții importante etc. Iar un virus respirator poate lua de oriunde, fără să fie neapărat sensibilizat alergic.
   Dar, sigur, dacă doriți să fiți mai sigură, se pot face analize.

 137. Buna ziua, foarte util tot ce am citit aici, multumim. Vin si eu cu o intrebare. Fetita mea 5 ani si 8 luni a racit( tuse productiva secretii verzui in nas si febra pana in 38,5) in aprilie. Am fost la medic si am primit tratament sumetrolin, aerosol cu fluimicil dimineta si seara cu prospan si eurespal si xyzal dupa o saptamana a fost mai bine cam 4 . 5 zile dupa care am inceput de la capat, iarasi tuse , secretii verzi de data asta fara febra, iarasi am fost la medic am luat din nou tratament. La fel cateva zile dupa tratament a fost bine si am inceput din nou cu aceleasi simptome. Suntem in luna iunie si inca nu am scapat. De marti a inceput cu o stare de subfebrilitate 37.3 si variaza pana la 38.2 in fiecare zi cam la aceeasi ora. Sincer nu sunt adepta antibioticului decat atunci cand este strict necesar, doamna dr.care se ocupa de fetita a zis sa ii dau antibiotic daca nu se vede nici o ameliorare in 3 zile de tratament si sa incep astazi cu zinat. Cer si parerea dumneavoastra pentru ca sincer in capul meu misuna tot felul de ganduri. De ce nu ii trece totusi si tot reapare tusea si secretiile verzi? Abia se poate odihni din cauza lor pentru ca poate respira bine, ii curat nasul ii pun si picaturi. Va multumesc si va doresc o zi frumoasa

  • Bună ziua,
   cel puțin statistic, marea majoritate a acestor infecții la vârstă mică sunt de natură virală. Adică nu necesită antibiotic, chiar dacă sunt cu febră (uneori până la 6-7 zile), chiar dacă mucii sunt verzi – mucii verzi NU sunt indicație de antibiotic.
   Cel mai probabil trece dintr-o viroză în alta – poate are și un teren alergic care menține mucoasa nasului sensibilizată…?
   Dar dacă se tot repetă – ar merita făcute niște analize de sânge și din gât înainte de a mai da o dată antibiotic.
   Multă sănătate!

 138. Buna ziua. Am un baietel de 1an si 11luni carede sambata face febra. La inceput la 4 ore si I am dat Zinat pt ca avea dificultati la inghitire si m am gandit ca are rosu in gat si doctorul nu era sambata. Duminica ammers la doctor si a zis ca da ,are un pic de rosu in gat….dar nu am fost foarte convinsa ca febra era prea mare 39,6;39,8, si am descoperit ca il dor dintisorii din fata si sunt inflamate gingiile +ca ii mirosea gurita a puroi..mi a zis sa continui cu zinat dar mai apoi am vazut ca a facut si afte si imi spunea ca “fige gua”,”diti”, “gua”,adica de acolo era toata febra aia? Are gingiile rosii si inflamate si i a curs si sange de la dintisorii de sus? Ii dau cu glicerina cu nistadin si I am fct ceai de musetel. Ce ma sfatuiti ? E vorba de stomatita? E normal sa faca atata timp febra?, Acum face cam de 2 ori pe zi. Doctorul a zis sa incepem cu gentamicina 3 zile de 2 ori pe zi…scuzati romanul si…multumesc

  • Bună ziua,
   îmi pare rău că nu am reușit să răspund mai repede. Din ce mi-ați povestit părea să fie într-adevăr o gingivo-stomatită (gingiile inflamate și aftele pot să doară foarte rău, într-adevăr). Sper că deja febra a trecut, de când mi-ați scris – dacă nu, și starea este tot rea, poate ar fi nevoie de schimbarea antibioticului. Dar sper să nu fie cazul.
   Multă sănătate!
   Ana Ștefănescu

 139. Buna ziua,
  am o fetita de 3 ani si 10 luni , in decursul a 2 luni de zile a avut 6 episoade de amigdalita pultacee, tratate cu antibiotic( azitromicina, klacid,forexo,ceclor). Exudat faringian si nazal de fiecare data negative . Leucocite 20.000 , CRP 135. Ultima data(acum 2 saptamani -am avut intravenos-cefort . Va rog sa imi spuneti daca credeti ca este cazul sa ii scoatem amigdalitele si ce ne recomandati pentru imunitate ( intre timp -in aceste 2 saptamani de la ultimul antibiotic administrat -am avut viroza si exterocolita ) . Mentionez ca la fiecare episod de amigdalita, viroza si enterocolita a avut febra peste 39 ( cand i-am admintrat antitermic – starea fetitei -slabita , frisoane , fara pofta de m,ancare ). Multumesc mult
  As mai avea o intrebare /lamurire -am si un baietel dxe 1 an si 3 luni -in fiecare noapte ( de aproximativ 2 luni) ‘maraie’, nu se linisteste cu nimic -nici luat in brate , nici leganat , nimic , nu stiu ce sa mai fac , va rog ajutati-ma . mentionez ca in general starea baietelu;ui este buna , mananca , rade , alearga , pe timpul zilei totul este in regula , doar noaptea apare acest marait .
  Multumesc mult

  • Bună ziua,
   analizele crescute și repetarea frecventă a amigdalitelor mă duce cu gândul la o febră periodică – oare s-a pus această problemă când ați mai discutat cu medicul ei? Pentru că dacă se stabilește acest diagnostic nu are nevoie de antibiotice repetate sau de stimulare a imunității ci de un cu totul alt tratament.
   Despre băiețel mi-e destul de greu să vă sfătuiesc – poate ar merita căutată o parazitoză, pentru că aceasta poate să dea agitație sau tulburări de somn. Eu v-aș recomanda să încercați mai multe probe de scaun, poate și o amprentă anală – și dacă nu iese nimic să vă gândiți totuși la o deparazitare cu un produs natural (Wormex, Giardinophyt, Nikvorm).
   Multă sănătate!

 140. Buna dimineata!
  Fetita mea, 2 ani si 5 luni, are febra incepand de sambata ( ziua si noaptea) peste 38, nu i-am administrat decat antitermice ( Panadol si Nurofen) la patru ore, duminica dimineata au inceput scaune moi, am fost la doctor si s-a recomandat regim, saruri de mineralizare si Debridad. Duminica nu a mai avut febra ( poate un pic noaptea, nu ma lasa sa-i iau temperatura), luni a continuat cu scaunele ( cam trei dimineata si doua seara), insa la ora trei dimineata avea iar peste 39, iritata, dupa o ora de administrare a Panadolului s-a plans ca o doare capul si spatele, dar febra scazuse. Vroiam sa merg la spital datorita starii ei dar mai am un bebelus de 3 luni, pe care-l alaptez si mi-e destul de greu sa merg cu amandoua ( mi-e frica si de alte boli de acolo). Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc!

  • Febra poate dura și 5-6 zile, asta nu ar fi o problemă… Dar durerea de cap fără febră nu e neapărat ok. Urmăriți ce se întâmplă pe parcursul zilei și dacă nu merge bine, vă rog scrieți-mi pe FB – Ana Stefanescu sau Doctorita de copii.

 141. Am un băiat de 1an și 5 luni. De luni seara a început să facă febra38.6. i.am dat Nurofen și panadol cate 5 ml alternativ din a
  4 in 4 ore nu a scăzut . La sfatul medicului i.am dat ospamox și antitermice și tot face. Are o doza de antibiotic administrat. Este normal sa mai facă febră. Cat timp durează până intra in reacție antibiotic îl. Va mulțumesc

  • Cel mai probabil are o viroză, nu o infecție bacteriana – ceea ce înseamnă că poate face febră (chiar înaltă) și 5-6 zile, uneori 7, de febră, indiferent de antibiotic. Dacă este totuși infecție bacteriană, paote dura 48 de ore să ăși facă efectul antibioticul.

 142. Buna ziua avem si noi o fetiță e 1 an căreia pe data de 26.07.17 i am făcut vaccinul de 11 luni hexacima. În dim zilei de 27.07.17 a debutat o stare febrilă de 38.5 la care i am aplicat antitermic nurofen , iar după această au urmat 2 zile cu temperatura cea mai ridicată fiind de 39.6. De sambata seara 29.07 ñu a mai făcut temp asa mare decât cel mult 38. Însă tot de atunci fata e maraita plangacioasa molesita trage la somn are si mon cand se joaca dar in mare parte parca ar anemiata .Refuză mancarea doar san vrea. E cazul sa ne facem griji sau sunt simptome ale perioadei de covalescenra.Multumim

  • Cel mai probabil este convalescenta – probabil a fost o viroza care i-a dat febra si acum se reface… Dati-i timp, va trece. Multa sanatate!

 143. Buna ziua d-na doctor.am 19 ani si am febra de o saptamana lucrez la un supermarket si inauntru este frig cand plec seara este cald ..am baut apa rece pe fuga pt ca imi era sete..simptomele mele sunt:febra(care ma lasa cand iau nurofen si dupa 5 ore reapare),dureri musculare,dureri articulare,frisoane,dureri de ochi,de cap,de gat (am luat faringosept si putin este mai bine).doctorita de familie nu este si am luat niste fervex.Va rog frumos spuneti mi ce sa fac am lipsit 2 zile de la munca nu mai stiu ce sa fac:(

 144. Buna seara,
  Am un baietel de 2 ani care a facut febra 39,2 si dupa o verificare in gat am observat ca are cateva pustule de puroi pe amigdale. Am inceput sa ii administrez Klacid suspensie 125/5 ml si Nurofen la 8 ore ,si intre, Panadol deoarece nu ii scade febra. a avut aceleasi simptome si acum o luna cand pediatrul lui i.a prescris acelasi tratament. Deoarece momentan pediatrul lui este in concediu am inceput sa ii administrez acelasi tratament. Vi se pare in regula?tin sa mentionez ca este un copil care a intrat in colectivitate de o luna de zile si este destul de sensibil in zona gatului. Doar luna trecuta a avut doua episoade de laringita. Va multumesc

  • Bună ziua,
   îmi pare rău, dar nu pot fi de acord cu acest tratament. E foarte posibil ca acele depozite să NU fie puroi și atunci să se dea antibioticul degeaba. Pentru siguranță ar fi trebuit făcută analiză din gât la fiecare episod – chiar dacă asta înseamnă 1-2 zile în plus de febră: riscul unui antibiotic dat degeaba e prea mare ca să merite.
   În plus, chiar dacă ar fi cazul de antibiotic, tot e mai bine să faceți analiză, pentru că în țara noastră Streptococul este în proporție de 75% rezistenta la Klacid… Așa că pe viitor v-aș recomanda cu căldură să solicitați un test rapid de streptococ sau un exudat faringian înainte să începeți tratament.
   Multă sănătate!

 145. Buna ziua,

  Doamna Doctor,

  Pentru ca baietelul de 2 ani si 3 luni nu mai mananca f bine, decat lapte praf si doar selectiv ce isi doreste sticsuri,covrigi.am decis ca la indrumarea doctorului sa facem niste analize.Precum exudat faringian,nazal,urocultura, cultura fungi,proba digestie parazitologie.

  analizele au iesit ok doar la exudate a iesit prezent stafilococul aureus(despre care stiu ca toti suntem purtatori).Am inteles ca nu se trateaza.asa este?iar la cultura fungi a iesit prezent caldida albicans. Ce este aceasta candida, unde se gaseste si cum se trateaza?

  Multumesc frumos

  • Da, Staphilococul nu se trateaza in gat sau in nas. Iar Candida arata doar ca exista un dezechilibru al florei din zona ORL, care i-a permis Candidei sa se inmulteasca (si ea are voie sa fie, in cantitati mai mici, pe mucoase). Pentru ea nu as face mai nimic – doar sa va asigurati ca copilul mananca variat, inclusiv alimente probiotice (muraturi fermentate, iaurt, chefir) si nu prea mult zahar – ideal ar fi deloc.

 146. Buna ziua , f util articolul, in asentimentul meu, am gemeni de 2a6l care nu au primit antibiotic niciodata si antitermice doar f rar si mereu sub doza prescrisa. Acum unul din ei are infectie virala in gat si febra 38,8 -39,1 si stare generala proasta si ieri si azi 90% din timp a dormit sau a zăcut, i am dat antitermic atunci cand a crescut prea mult deoarece se vaita , e normal sa aibă febră atatea zile fără nici o ameliorare?

  • Febra data de o viroza poate dura 5-6 zile, cu tendinta spre ameliorare (tot mai rara si tot mai mica) dupa primele 3-4 zile. Deci inca sunteti in intervalul acceptabil. Multa sanatate!

 147. Buna seara, doamna doctor, va rog din tot sufletul meu sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea “problema”; Am un baietel de 11 luni, care de aproximativ 3 saptamani este subfebril (valori intre 37 cu 4 si 37 cu 8 masurat intrarectal fara a scadea cele 0,5 ); la sugestia pediatrului i-am administrat nurofen si panadol timp de 4 zile dupa care ni s-a spus sa ne oprim . Acum apare marea nelamurire?? Au trecut 2 saptamani si mai avem valori de 37, 8 maxim intrarectal. Copilasul este vioi, mananca, doar ii ies 2 dintisori sus si se mai nacajeste uneori.Ce e de facut? Sunt motive de ingrijorare? Am nevoie de ajutorul dumneavoastra ! Va multumesc pentru tot ce faceti, sunteti minunata!!!

 148. Buna ziua, fiica mea cu alergie la proteinele laptelui de vaca, are mereu stari febrile fara alt simptom, uneori face un singur puseu de 38,5- 38. 7 care scade la prima doza de antitermic…. alteori dureaza mai multe zile… fara infectii urinare , exudatele ok, fara rosu in gat.
  acum de la incepere gradinitei , si pe fondul emotional si de la plans are mereu subfebrilitati si , uneori febra a crescut si pana la 38,5 VSH la limita15, leucocitele 8.93deciok , doar fibrinogenul marit 587…dr nostru de familie ne-a dat bilet de trimitere la pediatrie dar in orasul nostru nu avem alternative viabile. EXudat ok, urocultura si copro ok. Ce parere aveti? De la ce poate fi atata febra? La ce specialist pediatric as putea continua investigatiile? Va multumesc anticipat pentru raspuns si, in primul rand, va multumesc pentru ajutorul pe care ni-l oferiti prin intermediul site ului dvs. Acest articol m-a linistit oarecum, prin atitudinea dvs. fata de febra. Va multumesc!

  • Buna ziua,
   As mai avea o intrebare – cu ce frecventa apar episoadele? si cat de mult o afecteaza?
   din ce inteleg, aceste episoade de febra sunt cel mai probabil viroze. In colectivitate este foarte normal sa faca foarte multe episoade, saptamanal sau la 2 saptamani, chiar! MA bucur ca nu ati primit antibiotic pentru acestea pana acum, avand in vedere analizele.

 149. Buna ziua Dna.Dr. Un articol excelent salvat de mine pt momente ca cel de acum. Am rugămintea sa ma ajutați si pe mine! Am un baietel de 1a1l , e răcit, a făcut febra ieri, chiar si peste 39, nu am dat nimic ( l am ținut cât mai dezbrăcat) starea lui a fost f buna, vesel, activ, ! Azi noapte la 23 am adm supozitor paracetamol pt linistea mea, febra a scazut ! Dimineata avea iar febra, am administrate nurofen -effect scurt in maxim 2ore a revenit, nu am dat nimic pana acum ( in urma cu o Ora avea 39.3) dar tuseste fff zgomotos- nu f des( am adm de aseară Prospan 2,5 ml 2/zi). Si are si respiratie suieratoare. In rest este vesel , vioi , rade, dansează! Are si fff multe bale! Nu stiu dc febra a fost pe fondul erupțiilor. va multumesc din suflet!

  • Buna ziua, imi pare rau ca nu am putut raspunde mai repede!
   Mai degraba este o febra data de viroza – din moment ce si tuseste… Desi e adevarat ca o eruptie dentara poate scadea putin imunitatea si sa predispuna la infectii… V-as recomanda sa continuati cu antitermicul doar la nevoie; daca insa respiratia si starea generala se inrautatesc atunci ar trebui consultat medicul. Multa sanatate!

 150. Buna seara, Dna Doctor. Am un baietel de 6 ani. Duminica seara a facut febra 39,4 si foarte greu am reusit sa i- o cobor. De luni i- am dat antivirale, a mai facut o data febra pana la 38. In urmatoarele zile a mai facut febra intre 37,4-37,6. E activ, nu are rosu in gat, nu are voma, nici diaree. Spune ca nu-l doare nimic. E cazul sa ma alertez, trebuie sa-i fac vreo investigatie sau sa-l las sa-si revina de la sine ? Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua,

   imi pare rau, doar acum am reusit sa va raspund. Sper ca intre timp s-a ameliorat situatia – cum mai e baietelul?

 151. Buna seara am si eu o întrebare, piticul meu de o zi tot face temperatura, o avut și peste 40, dar e o chestie interesantă ca are mâinile și picioarele reci oare de Ce? Deci are febra mare cu extremități reci..

  • E normal, mai ales la febre mari, sa fie extremitatile reci – apar modificari ale vaselor de sange (unele se strang – vasoconstrictie) si centralizeaza sangele in alte zone (cap, trunchi). Atunci e o idee buna sa frecati piciorusele sa se incalzeasca, sa tragem sangele fierbinte de la cap, unde poate sa dea stare generala neplacuta.

 152. Buna seara dna doctor si la multi ani! va rog sa-mi dati un sfat! fetita mea de 3 ani jumatate a luat o viroza de la bunica sa chiar inainte de seara de Revelion. Sambata prima seara de febra, durere de urechi si cap. am vb cu medicul sau si ne-a recomandat doar Nurofen, alternat cu Panadol atunci cand face temperatura prea repede. Sambata temperatura, duminica temperatura, luni si marti mai putin si nu noaptea. Dar astazi, miercuri, a facut din nou temperatura de 38,8, frisoane, mainile si picioarele reci sI o durere de gat sI tuse. muci cat incap. ..maine mergem la control, s-ar implinI 6 zile de viroza, maine ne spune daca ne va da antibiotic sau nu. Recunosc ca de data asta nu i-am dat prea multe, am hidratat-o ( mancare nu a vrut prea multa), i-am dat lapte de magarita ( nu stiu daca e suficient pt imunitate ), in nas apa cu sare de mare si aspirat. Imi recomandati efectuarea de analize suplimentare daca hotaraste medicul sa ne dea antibiotic? are o stare generala proasta data si de faptul ca nu pot sta eu cu ea acasa acum in vacanta. Multumesc anticipated!

  • Da, daca se pune problema de antibiotic fara sa fie motive clare (cum ar fi puroi in ambele urechi, de ex) atunci puteti recolta hemograma si proteina C reactiva (eventual si VSH daca se face din eprubeta de hemograma).

 153. Buna seara, tabloul general: 1,9 luni, tuse, mucozitati abundente, dureri de ureche, rosu in gat, si febra. In urma controlului medical ni s-a spus ca durerea la nivel de ureche ar fi datorata unui lichid cumulat dar care nu e purulent, deci nu otita. Facem aerosoli cu ser fiziologic, tinem febra sub control natural, dar nelamurirea mea este cat timp poate sa dureze febra pentru ca avem deja 6 zile si nu ne lasa. E semn ca lucrurile nu merg bine? Multumesc mult!

  • Buna ziua,
   pare sa si fie (sau sa fi fost, daca deja merge spre bine) o viroza. O vuriza poate da uneori si 7 zile de febra – dar daca ati observat ca o face tot mai rar si tot mai mica, atunci este semn de vindecare si va puteti permite sa asteptati sa treaca e tot.
   Sper ca intre timp asa s-a intamplat.
   Multa sanatate!

 154. buna dimineata.
  baiat 1 an si 4 luni. a avut rinita purulenta care a trecut. a mai ramas cu o tuse reziduala rara.
  cam la 2 saptamani dupa tratament a facut temperatura: si aici apare ciudatenia intrarectal 37,7 iar la subrat 39,2/ 39,5 chiar
  a inceput sa “arda” de la obraji, trunchi si merge catre picioare, dar uneori talpile sunt fierbinti alteori reci.
  Nu inteleg de unde diferenta asta de temperatura….

  • Buna seara,
   Nu e deloc neobisnuit. In timpul unei febri apar modificiari la nivelul circulatiei – cu unele vase care se deschid si pierd caldura si altele care se strang si atunci extremitatile devin reci. Nu e nimic periculos si se va rezolva cu trecerea febrei.
   Multa sanatate!

 155. Bună seara! Băiețelul meu de 5 ani de ieri a făcut febră 38,5 recital, i am dat Nurofen . Seara a făcut din nou 38,7 i am dat iarăși nurofen. Tuseste foarte puțin, are mâinile și picioarele reci. Azi z mai făcut febră o data 38,6.are și câteva mucozitati clare. Să fie vorba de oviroza? El sste vioi se joacă mănâncă. Mulțumesc frumos!

 156. Buna ziua! Excelent articol! Eu locuiesc in Norvegia, am copiii la gradinita si exact asa se procedeaza aici. In 4 ani nu au luat antibiotic sau alte medicamente, in cazuri extreme paracetamol. Am o singura intrebare, din ce am observat pana acum. Cand au deja o febra mica, 38-39, iar extremitatile sunt foarte reci, febra creste. Iar apoi cand ajunge la maxim, extremitatile se incalzesc. E ceva dovedit? Amandoi copiii imi fac asa, e un bun indicator in evolutia febrei, dar nu am gasit mai multe info despre:) Multumesc!

  • Bună seara,
   acest gen de comportament este frecvent la copii fără să fie generalizat la toți. Nu este semn de gravitate și puteți eventual freca bine ca să se încălzeasc (deviază sângele fierbinte de la nivelul capului și face febra mai ușor de tolerat).
   Multă sănătate!

 157. Doamna Doctor Stefanescu,

  Am o fetita in varsta de 5 ani si jumatate. De duminica (11 feb 2018) a inceput sa se simta slabita, a avut febra toata ziua 39 si a stat numai in pat. Luni de asemenea. Pentru ca era evidenta starea ei deteriorata (copilul meu pana la varsta aceasta nu a stat niciodata in pat o zi intreaga si nu a avut niciodata starea de acum) seara i-am dat dafalgan – paracetamol. De atunci ii dau paracetamol (sirop) doar cand febra ajunge la 39 si vad ca starea copilului este proasta (dupa ore in care febra nu scade fara medicamente). Astazi suntem in 16 feb, deci de 5 zile face febra, dar nu incontinuu.
  De o zi si o noapte a inceput sa transpire. Important de mentionat este ca o doare capul incontinuu (de diminica). La fel si inima, foarte des. Tuseste foarte mult (a avut episoade in care tusea si o ora), dar de mentionat ca este un copil diagnisticat cu astm. De ieri a inceput sa o doara gatul foarte, foarte tare – de-abia reuseste sa bea apa calduta. Evident, a si slabit considerabil.
  Tot de ieri, la recomandarea medicului am inceput sa ii dau Ventolin 5 pufuri la 3 ore. Dupa 5 astfel de reprize, copilul a tusit considerabil mai putin.
  Mai am o fetita in varsta de 5 luni si jumatate, care de luni (12 feb 2018) a inceput sa faca febra si sa aiba o stare diferita de cea normala ei (ochi lacrimati, scadere apetit – chiar daca o alaptez, si nu la fel de tonica). In momentul in care febra a ajuns la 39 rectal i-am dat supozitor paracetamol. 2 supozitoare pe zi, si asta dupa ce am vazut ca nu scade deloc febra (am lasat-o cateva ore inainte de a-i da medicamente).
  Ce pot sa fac? Incep sa ma sperii pentru ca nu trece. Stiu ca pana la 5 zile e ok sa tina febra, dar nu mai mult.
  Aveti vreo sugestie/solutie pentru noi?
  Va multumesc tare mult.

 158. Doamna Doctor Stefanescu,

  Update: o DOARE burtica atunci cand tuseste

  Am o fetita in varsta de 5 ani si jumatate. De duminica (11 feb 2018) a inceput sa se simta slabita, a avut febra toata ziua 39 si a stat numai in pat. Luni de asemenea. Pentru ca era evidenta starea ei deteriorata (copilul meu pana la varsta aceasta nu a stat niciodata in pat o zi intreaga si nu a avut niciodata starea de acum) seara i-am dat dafalgan – paracetamol. De atunci ii dau paracetamol (sirop) doar cand febra ajunge la 39 si vad ca starea copilului este proasta. Astazi suntem in 16 feb, deci de 5 zile face febra, dar nu incontinuu.

  De o zi si o noapte a inceput sa transpire. Important de mentionat este ca o doare capul incontinuu (de diminica). La fel si inima, foarte des. Tuseste foarte mult (a avut episoade in care tusea si o ora), dar de mentionat ca este un copil diagnisticat cu astm. De ieri a inceput sa o doara gatul foarte, foarte tare – de-abia reuseste sa bea apa calduta. Evident, a si slabit considerabil.

  Tot de ieri, la recomandarea medicului am inceput sa ii dau Ventolin 5 pufuri la 3 ore. Dupa 5 astfel de reprize, copilul a tusit considerabil mai putin. Dar atunci cand tuseste o doare burtica.

  Mai am o fetita in varsta de 5 luni si jumatate, care de luni (12 feb 2018) a inceput sa faca febra si sa aiba o stare diferita de cea normala ei (ochi lacrimati, scadere apetit – chiar daca o alaptez, si nu la fel de tonica). In momentul in care febra a ajuns la 39 rectal i-am dat supozitor paracetamol. 2 supozitoare pe zi, si asta dupa ce am vazut ca nu scade deloc febra (am lasat-o cateva ore bune inainte de a-i da medicamente).

  Ce pot sa fac? Incep sa ma sperii pentru ca nu trece. Stiu ca pana la 5 zile e ok sa tina febra, dar nu mai mult.

  Aveti vreo sugestie/solutie pentru noi?

  Va multumesc tare mult.

  • Bună seara,

   5 zile nu e neapărat prea mult, dacă febra devine treptat tot mai mică și tot mai rară. Dacă însă o vedeți la fel de înaltă și greu de suportat, și dacă starea generală și apetitul nu se mai ameliorează măcar puțin, atunci e posibil totuși să se fi suprainfectat bacterian. Deci urmăriți frecvența și nivelul febrei și starea generală.
   Durerile de burtică sunt normale la tuse – face febră musculară. LA fel durerea de cap – dacă apare în timpul febrei – dacă apare în afara ei, e mai complciat. Ar putea și chiar și o gripă. Despre durerea de inimă mă cam îndoiesc – inima doare la copii foarte, foarte rar. Dar poate să doară peretele toracelui în dreptul inimii – tot din cauza febrei musculare. Probabil că are și bronhospasm de aceea a funcționat Ventolinul.
   Deci la cea mare va trebui urmărită – e risc totuși de deshidratare și complicații…

   Multă sănătate!

 159. Va multumim pentru raspunsul foarte util si linistitor 🙂
  Febra a trecut, fetita a inceput sa manance mai bine, dar continua sa tuseasca foarte puternic. Are tuse seaca care uneori dureaza si o jumatate de ora incontinuu.
  Degeaba ii dau 5 puf-uri de Ventolin la 3 ore si de doua ori pe zi cate 2 pufuri de Seretide. Aceasta a fost indicatia medicului de aici avand in vedere ca fetita are si astm.
  Tusea o epuizeaza efectiv. O doare capul de la ea, gatul si burtica.
  Cu ce o putem combate? Exista vreo reteta?
  Va multumim foarte mult 🙂

 160. Buna ziua! Fetita mea de 5 ani si 10 luni a inceput de miercuri (acum 5 zile) sa aiba o temp usoara maxim 38.5 rectal. Stare buna, putina tuse uscata, putini muci dar nas infundat (trebuie operata de polipi-confirmati in urma unei fibroscopii). La consult a doua zi dr a zis ca nu are nimic la plamani ci doar amigdalele usor marite, probabil de la faptul ca respira pe gura.. in acea seara a inceput sa aiba temp de aproape 40rectal care ceda la antitermice. M-am intors la doctor orlist care mi-a recomandat antibiotic zinat si bixtonim plus tantum verde si antitermice. Nu i-am putut da antibioticul intrucat avea un gust oribil si il vomita. In acea seara a facut tempt cea mai mare 40 care nu a cedat decat dupa novocalmin. De dimineata nu a mai avut febra. Toata ziua de sambata nu a avut febra insa nici pofta de mancare (de obicei mananca f putin). Duminica a fost ok, spre seara a facut putina temp 38.3 rectal. Cand incepe sa creasca temp se moleseste- in schimb este ok. Doar ca nu prea mananca. De baut bea cam aproape un litru pe zi. Credeti ca era nevoie de antibiotic? Nu mis-a recomandat nici o analiza, amigdalele sunt curate dar inflamate. Ce ar trebui sa fac in continuare? Multumesc mult!

  • Mi-e greu să vă sfătuiesc fără să văd copilul, dar pare totuși să fi fost doar viroză. Eu cred că mai puteți aștepta înainte să încercați un alt antibiotic – ar trebui să dea încet-încet înapoi febra. Multă sănătate!

 161. Buna ziua.Baietelul mei de 4 ani , este in a cincea zi cu febra 39.Am fost la medic , mi s a spus ca gatul este rosu si ca de acolo ar fi problema .Am primit tratament cu antitermice, antibiotic zinnat si prospan pt tuse.Intrebarea mea ar fi , daca este normal sa mai faca febra asa mare din moment ce are tratament cu antibiotic.multimesc

  • Buna ziua,
   cum vad eu lucrurile, ar puta fi 2 situatii:
   1. nu a avut niciodata nevoie de antibiotic pentru ca este infectie virala, care isi vede de drum independent de antibiotic, si care poate da 5-6 zile de febra uneori si 7.
   2. este totusi infectie bacteriana dar poate dura pana la 48 de ore de terapie pana cand antibioticul intra in actiune.
   Mai exista si a 3-a varianta – cea mai rara, cand antibioticul e necesar dar nu e potrivit. Ma indoiesc ca e asta situatia pentru ca aveti un antibiotic cu spectru larg.
   Asa ca… in functie de cum il vedeti, probabil ca va trebui sa asteptati sa vedeti efectul. Multa sanatate!

 162. Buna ziua!
  Va multumesc mult ptr timpul dedicat !
  Am o fetiță de 6 ani, primul an de grădiniță… De 2 ani au început problemele si anume : acum 2 ani in octombrie am stat in spital cu ea , a avut bronsita a facut antibiotic in vena , aerosol … De atunci , în fiecare an luna octombrie : anu tr nu mergea la gradi , dar tot a racit , tuse muci febra aerosol … anul acesta din octombrie o tinem numai raceli, cum iese la aer, la gradi merge 1 saptm apoi 2 3 saptm le sta acasa , am fost wek trecut 4 zile la ski ne am intors cu febra 39, tuse multa , muci … Tot face bronsita asa ni se spune! Ii dam antitermic , prospan koflet fluimucil sinupret eurespal aerosol ( nu toate deodată ci in cure de 7-10 zile combinate ). Acum de 3 zile are febra , tuse non stop mai ales noaptea… Ma gandesc ca poate ca părinte am gresit in imunitatea ei , dc ea refuză fructele eu o lăsăm balta ( de ceva timp papa unele , fresh)… până la 3 ani făcea dușuri reci si nu a răcit deloc , decât puțini muci… cum nu i am mao facut cum a inceput ….
  Azi am cumparat produse apicole miere, propolis polen catina si sa vrea sa ii dau .
  Ma puteti sfătui ce as putea sa ii dau pt imunitate si e la ce firma ? Dr noastră nu este de acord cu suplimentele gen vit c, zinc etc…eu totusi as vrea sa ii dau ceva …
  Va rog sa ma sfătuiți cum as putea sa ii cresc imunitatea ?
  Multumesc

  • Buna siua, imi pare rau sa aud ca ati trecut prin atatea episoade… Nu stiu daca imunitatea e problema – desi si aceea. La fel cum ma tem ca nimic din ce am putea da nu ne da certitudinea ca nu va mai raci.
   Va recomand sa cititi si postarea despre astm (aici) – chiar daca ea nu e astmatica s-ar putea sa ii ajute.

   Si v-as recomanda o combinatie de vitamina C + vitamina D + zinc + un probiotic de buna calitate (Baby Jarrodophilus, BioKult – sunt cele mai bune in tara deocamdata).
   Si ar merita sa va ganditi poate la o dieta de excludere a lactatelor – care la unii copii pot creste frecventa si severitatea episoadelor respiratorii.
   Mai multe sfaturi gasiti si in postarile despre imunitate (aici).
   Multa sanatate!

 163. Buna ziua. Va scriu cu o intrebare legata de vaccinuri. Am unbaietel de 1 an si 7 luni. I-am facut vaccinul care se face in spital si apoi hexacima de la Pasteur, la 2 luni. Cand am dorit sa facem rapelul de 6 luni nu mai erau vaccinuri pe nicaieri, iar cand au adus, copilul avea deja 9 luni si vaccinul adus pe schema nationala era de la alt producator… ca la noi… Am hotarat sa NU continuam vaccinarea pe o alta schema si cu un produs de la alt producator. Acum am vrea sa facem totusi vaccinurile copilului. Va rog sa imi spuneti care ar fi schema normala pe care sa o urmam – cu ce incepem, ce facem si cand. Multumesc mult!

  • Bună ziua,
   ei bine, e foarte simplu – se reia schema de unde a fost întreruptă – și se poate face cu orice alt vaccin de aceeași factură! Deci cu Infanrix Hexa sau Hexacima, nu contează. Și continuați din momentul întreruperi cu toate dozele, în ordinea lor.

 164. Tare mult mă bucur de implicarea dumneavoastră, și de răspunsurile oferite aici.
  Am o fetiță de 4 ani jumătate care face amigdalita acuta cam la 3 luni ..Cam de un an de zile. am făcut exshudat faringian și i a ieșit stafilococ auriu și candida.
  după antibiograma am folosit Sumetrolim și dupa un timp a făcut iar amigdalita cu afte..destul de urâtă. ..
  I am făcut analizele ..Nu are stafilococ dar proteina C reactiva este de 2,6 mm/ dL … Îmi face febra de 5 zile… medicul meu pediatru este plecat …
  Cate zile o pot lăsa cu febră?…. Și cum se tratează o amigdalita fără a avea stafilococ… E necesar antibionic? Înghite f greu ..Se simte și pe glas . Mereu amigdala stânga este ff mare.
  Răspundeți – mi oricând vedeți mesajul pentru ca sunt într o hora care nu se termina…
  Toată stimp!

  • Bună ziua,

   destul de multe nelămuriri pentru mine în povestea fetiței Dvs. De ex, STaphilococul rareori dă amigdalite – se poate găsi întâmplător în gât în timpul unei infecții, dar nu este el cauza. Poate fi doar un virus cauza, dar crezându-se că e bacterie s-a introdus antibiotic…
   LA episodul de acum, probabil că este totuși o bacterie, din moment ce a crescut proteina C, dar nici ea nu e foarte mult crescută… Dacă febra persistă la același nivel de 5 zile, fără tendință la a mai scădea sau a se rări, probabil că totuși trebuie antibiotic. Aș fi încercat cu Biosept sirop, care are efect antiviral și antibiotic natural, fără efectele adverse ale antibioticelor de sinteză, dar dacă febra persistă și este frecventă probabil va trebui Amoxicilină. Nu aș recomanda altceva mai tare… Și aș da Laridep spray pentru ameliorarea durerii.
   Amigdalele pot rămâne voluminoase între episoade, fără să fie periculos. Probabil ea reacționează mai mult pe sistem limfatic, cum fac mulți copii…

   Vă rog, țineți cont că aceste sfaturi sunt pur teoretice: fără să fi văzut copilul mi-e foarte greu să vă sfătuiesc cu siguranță.
   Multă sănătate!

 165. Foarte bun articol! Vă mulțumesc! M-au elucidat și liniștit in privința febrei.

 166. Bună ziua d-na doctor,

  Am descoperit articolele dvs exact în perioada în care băiețelul meu se confrunta cu o tuse puternica.
  Băiat, 4 ani jumătate, diagnosticat cu stenoza aortica moderata, bicuspidie aortica și rinichi în potcoava, cu ultimele răceli vindecate doar în urma antibioticul, are acum de vreo 6 zile o tuse puternica, temperatura de 3 zile (38.1-39,9 rectal). L-am tratat cu antiteemice de la debutul febrei și Propan pentru tuse. A fost consultat de un medic de la UPU și acum are următorul tratament : Biosept (1 linguriță de 3 ori pe zi, 10-14 zile), Vibrocil (2 pic/nara de 3 ori pe zi max 5 zile), Tantum verde, Aerius (dimineața 2 ml 3-5 zile), Ketof (5 ml seara), Erdomed (5 ml de 2 ori/zi), aerosol cu Flixotide (1 ml cu 1 ml Sf) dimineața și seara, Acc(1 ml cu 2 Sf la prânz), Zinnat (6 ml la 12 ore) și Protecție.
  Întrebarea mea este cât timp ii pot face aerosol, deoarece pe rețetă nu a fost specificat și din păcate nu am fost eu cu el la doctor.
  Am uitat sa menționez ca la analizele de sânge i-a ieșit CRP-ul 31.8 și limfocitele mici.
  În plus, ultimele episoade de bronșite sau faringobronsita cum are acum au necesitat antibiotic.
  Având în vedere ca mai avem și o fetita de 1 an și 9 luni, în cât timp sa ma aștept sa facă și ea vreo forma de bronșită având în vedere ca sunt împreună tot timpul?

  Mulțumesc mult!
  O zi frumoasa va doresc

  • Buna ziua,

   imi pare rau, am lipsit de acasa si nu am avut acces la internet. Oare cum se mai simte baietelul?
   Flixotide, daca l-ati inceput, ar trebui continuat un minim de o saptamana. Dar perioada exacta o determina doar medicul care il va vedea si asculta.
   Fetita nu este obligatoriu sa ia aceasta infectie, iar daca totusi o ia, nu e obligatoriu sa aiba aceeasi manifestare.
   Multa sanatate!

 167. Buna seara, doamna doctor !
  Foarte foarte util articolul dumneavoastra, am urmarit si raspunsurile si in unele situatii m-am regasit si eu cu puiul meu de 3 ani si 9 luni.
  Acum sa va povestesc si eu, pe scurt, situatia noastra.
  Avem doua episoade de convulsii febrile in istoric, prima la 10 luni, in rubeola, a doua la 2 ani, o viroza urata, sau mai exact o succesiune de viroze. Prima data am intrat in panica grav, nu stiam nimic despre convulsii, a doua oara, desi e dramatica o astfel de criza, am gestionat-o singura, bineinteles cu aceiasi nervi intinsi la maxim, dar cu rabdare. De atunci a mai contactat cateva viroze, unele mai usor, altele mai greu vindecate.
  Acum insa avem o situatie noua, a fost racit cateva zile, diagnostic faringita acuta . Am reluat gradinita, a racit din nou, la cateva zile a acuzat durere in urechea dreapta, medicul de familie nu a vazut nimic in ureche, dar se pare ca a vazut o amigdalita. A primit tratament cu zinnat, timp de trei zile, parea sa fie spre bine, am terminat tratamentul vineri, iar duminica seara eram in urgenta cu febra (38.5), febra care nu a cedat timp de trei ore jumate cu nimic, nici novocalmin, desitin-diazepam, impachetari timp de 30 min.
  Am venit totusi acasa, am administrat supozitor cu paracetamol si febra a cedat. Am inceput tratamentul prescris, cu Unasin (parca asa ii zice), picaturi auriculare (acuzase dureri si in urechea stanga, iar medicul a vazut nu stiu ce pe acolo, diagnosticand otita stg.) , eurespal pentru tuse, pentru ca a diagnosticat si o bronsita….
  Acum secretiile sunt mult reduse, mai tuseste dimineata si dupa somn, nici nasul nu mai e incarcat, starea generala e buna, mananca aproape normal si cere lichide, e un copil vioi chiar si la 38,5, dar ….febra inca nu vrea sa plece. II dau nurofen si paracetamol, alternativ, desi stiu ca nu e cea mai buna alegere, dar avand in vedere istoricul….dimineata are temperatura crescuta usor, cand trece de 37 ii administrez antipiretic, dar seara e mai greu, ajunge si la 38. Intervalele sunt oarecum lungi – 10 pana 12 ore – febra a mai scazut in intensitate comparativ cu debutul, dar se implinesc sase zile si inca face. Medicul de familie imi spune ca e normal daca boala e de natura virala, dar niciodata nu a mai tinut atat.
  Intrebarea mea este – cat mai poate dura si daca nu trece, ce fel de analize sa fac ?

  Multumesc frumos si scuzati romanul !

  • Buna ziua,
   intr-adevar, daca infectia prin care trece este virala poate determina si 7 zile de febra (mai ales daca ati vazut ca incepe sa faca tot mai rar febra, acesta este un semn de evolutie spre bine). DAR daca e viral inseamna ca nu ar fi avut nevoie de antibiotic (in acest caz ajuta sa luati analize din gat – exudat faringian sau test rapid de streptococ); e adevarat insa ca febra la el a reaparut ceea ce ne poate face sa credem ca e vorab de o suprainfectie bacteriana…
   Pentru moment eu zic sa ii mai dati 1-2 zile. Daca febra persista PESTE 38 chiar si dupa o saptamana sau incepe sa apara mai des si sa fie mai inalta, atunci ar fi nevoie de analize de sange (VSH, hemograma, proteina C reactiva – cel putin).

   Multa sanatate!

 168. A, si revin cu o completare – e necesar sa achizitionez si un aparat de aerosoli ?

  • Nu, nu neaparat. Indicatiile aerosolilor sunt mult mai reduse decat se considera in mod uzual. Daca nu are frecvent laringite sau bornsiolite, nu e nevoie de aparat.

 169. Doamna doctor,
  Am un baietel de 2 ani, care de joi imi face febra noaptea, de o sapt, pana in 38 de grade, febra a tinut intre 3 si 9 ore si a trecut de la sine. Tuseste urat si uneori are nasucul infundat, i-am facut analizele de sange si pare a fi o viroza, nu ceva bacterian (limfocit 32.1% si monocit 12.6%). Acum jumatate de an a avut si o infectie urinara, dar s-a manifestat total diferit, avea disconfort cand urina, acum nu are niciun simptom care sa ne sugereze acest lucru. E normal sa aiba febra atat de mult timp? Poatr fi si o infectie urinara? El nu a primit decat sirop pentru tuse si picaturi/ser pentru nasuc.

  • Bună seara, îmi pare foarte rău, nu am reușit să răspund mai repede. Oare a trecut febra? Dar durerile de burtică?

 170. Uitasem sa mentionez ca baietelul meu se plange ca-l doare stomacelul, a avut o viroza digestiva acum 1 luna si de atunci la 2-3 zile imi tot mentioneaza acest lucru si de cand e bolnavior in fiecare noapte. Multumim pentru informatiile oferite pe acest blog, sunt foarte utile!

 171. Buna ziua! Tot ma confrunt cu subfebrilitatea, tot reaparare de atunci. I-am facut si analiza de urina si era ok. Cand v-am dat acest mesaj puiul meu a avut subfebrilitate timp de 1 saptamana in fiecare noapte. Dupa analize ar fi avut ceva viral. Dupa 2 saptamani a aparut din nou, 2 nopti, a trecut de la sine fara alte simptome. Dupa 3 nopti de pauza, a parut febra mare 39.4, din analize i-a iesit atunci ca are o infectie bacteriana si am urmat un tratament cu zinnat, a avut puroi in gat, tuse si mucisori pe masura. Dupa 4 zile de antibiotic a reaparut din nou subfebrilitatea timp de 1 zi. Am fost la urgente atat la stat cat si la privat, nimeni nu m-a bagat in seama cu aceasta subfebrilitate. Acum din nou, de 1 zi e subfebril. Am observat ca de fiecare data cand incepe sa pape bine ca apara aceasta subfebrilitate. De cand e bolnavior a slabit un kg, are 10 kg la 2 ani. In urma analizelor efectuate are si o carenta de fier, respectiv 20 mg. Ca si analize de 1 luna i-am facut, hemograma, proteina C care nu s-au incadrat in limite, stafilococ rapid negativ, mononucleoza negativa, infectie urina negativa, sideremia 20 mg. Alte analize nu i-am facut. Peste 2 zile face o saptamana de cand a terminat tratamentul cu antibiotic si mi s-a recomandat sa revin cu analiza de urina si cu una pentru scaun, dar avand in vedere ca a reaparut subfebrilitatea cred ca e de investigat. De mai bine de 1 luna o tinem asa si de 3 saptamani nu a mai fost dat la cresa, nu a mai avut de a face cu spatii inchise decat acasica. Ce e de facut, incertitudinea astea ne omoara!?

  • Bună seara,
   din păcate situația pare să fie mai complexă – nu cred că pot ajuta de la distanță și fără să fi văzut copilul… Dar să știți că unii copii au temperatura de fond ceva mai ridicată… dacă starea generală e bună și alte semne de boală nu are, nu ar fi neapărat ceva îngrijorător…
   Îmi pare rău că nu pot ajuta mai mult – deși mi-ați dat multe detalii, unele situații nu se pot rezolva prin internet…
   Multă sănătate!

 172. Si in plus in aceasta saptamana tot i-au aparut niste pete pe fata si zona gatului, a umerilor niste pete rosii mari care ii creau mancarime dar care dispareau in maxim jumatate de ora. Dar mi s-a spus ca dupa poze are fi o urticarie.

 173. Buna seara! Intr- adevar un articol foarte bun si doresc sa va felicit pt felul in care explicatii lucrurile , este ca o Manã Cereasca mai ales pentru mamicile panicate ca mine!
  Baietul meu de 2 ani si 4 luni acum, a facut in urma cu 2 luni un episod de convulsii febrile, nu stiu la ce temperatura a fost ca a facut convulsiile chiar trezit din somn, dimineata pe la ora 8, in aceeasi dimineata s- a trezit la ora 6 si l- am simtit ca este febril, nu era o febra mare apoi am vrut sa ii dau antitermic dar nu a vrut nicicum sa ia nurofen , greseala mea fiind ca nu am aplicat un suporzitor dar starea lui era buna si chiar s- a jucat apoi ne- am pus sa mai dormim putin fiind foarte devreme iar in jur de ora 8 s- a trezit din somn direct in convulsii, sotul meu zice ca nu durat mai mult de 1 minut convulsiile mie mi s- a parut o vesnicie… acuma dupa 2 luni de la episodul convulsiv, a facut dimineata temperatura 38,1 C , i- am dat antitermic si a scazut… apoi cam la 4 ore face max 38,5c , starea lui generala este normal, mananca normal, se joaca , alearga… doar ca imi este foarte frica de un episod convulsiv…. desi neurologul la care am fost a zis ca se intampla de multe ori sa fie episod unic, i- am facut EEG si a iesit bine , ( Multumim Lui Dumnezeu) mentionez ca a mai facut rosu in gat , practic la urgente asta au depistat ca fiind motivul febrei.. iar temperatura max la care a ajuns de- a lungul timpul a fost de 39,4 fara convulsii…. acuma la orice temperatura peste 38 actionez cu antitermic de frica sa nu se repete cosmarul… nu vreau sa bag atatea medicamente in el … oare fac bine sau nu?
  Va multumesc si scuze pentru scrisoarea lunga dar chiar am incercat sa punctez lucrurile importante!

  • Bună ziua,

   mulțumesc de vizită și de aprecieri :), mă bucur dacă am fost de folos…
   Da, faceți foarte bine – în situația convulsiilor febrile cade regula tratamentului doar la nevoie. Și puteți trata liniștită orice febră peste 38-38,5. Cel mai probabil febra a apărut atunci foarte brusc, ceea ce a declanșat convulsia – și da, poate foarte bine să fie un singur episod, ceea ce vă doresc din toată inima! Dar dacă totuși se mai repetă, mă gândesc că aveți un Diazepam Desitin în casă, nu? 🙂
   Multă sănătate!

   • Doamna doctor va rog spuneti cum e posibil dupa o saptamana de tratament copilul meu de 2ani si 5luni sa fac febra din nou a avut febra cateva zile si ia trecut si acum iar a aparut am fost la doctor si mia zis ca e virus sai dau 7zile calpol si nurofen.nici nu stiu ce sa mai fac sunt in strainatate si doctorii aici par cam nepasatori .cand lam dus la doctor tusea avea febra nu manca ei nu miau dat nimic pt tusa

    • Bună ziua,
     îmi cer scuze că a durat atât să vă răspund.
     Da, din păcate nu este deloc neobișnuit ce vi se întâmplă – până la urmă, acest tratament (Calpol și Nurofen) nu au nici un efect asupra virusului – doar asupra febrei. Deci nu e deloc imposibil ca să apară o nouî infecție virală.
     Mai ales că după fiecare infecție, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, imunitatea este mai scăzută – și poate să ia o altă infecție pe deasupra…
     Eu aș zice totuși să nu dați antitermice decât dacă febra este greu tolerată, cum scrie și în postare – atunci îi permiteți și ei (febrei) să ăși facă efectul și imunitatea naturală să rezolve problema.
     Multă sănătate!

 174. buna ziua doamna doctor revin din nou cu o intrebare am trei copii.fata cea mare de 6 ani cea de 4 ani si inclusiv eu si sotul am facut se pare boala mana-gura-picior. pt mancarimi sau ce ne sfatuiti sa facem .si baietelul de 5 luni care e alaptat exclusiv poate lua si el ?

 175. Buna ziua doamna doctor va rog frumos sami dati un sfat copilul meu de 2ani si 5luni de o saptamana mia facut febra tuseste si a vomitat lam dus la doctor si mia spus ca e un virus sai dau o data nurofen odata calpol(sunt in strainatate cu copilul) desi leam spus la doctori ca nusi face efectul ca nui scade febra mia zis sa continui cu medicamentele astea cai va trece iam continuat vreo 4 zile iam tot dat si nu a mai facut febra si parea sa se faca bine.acum dupa o saptamana exact mam trezit la 2noaptea si cand lam atins ardea de febra cum e posibil dupa o saptamana sa se reintoarca febra ce sa fac (iam dat din nou nurofen)

  • Bună ziua,
   îmi cer scuze că a durat atât să vă răspund.
   Da, din păcate nu este deloc neobișnuit ce vi se întâmplă – până la urmă, acest tratament (Calpol și Nurofen) nu au nici un efect asupra virusului – doar asupra febrei. Deci nu e deloc imposibil ca să apară o nouî infecție virală.
   Mai ales că după fiecare infecție, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, imunitatea este mai scăzută – și poate să ia o altă infecție pe deasupra…
   Eu aș zice totuși să nu dați antitermice decât dacă febra este greu tolerată, cum scrie și în postare – atunci îi permiteți și ei (febrei) să ăși facă efectul și imunitatea naturală să rezolve problema.
   Multă sănătate!

 176. Buna ziua,

  Va multumesc pentru acest articol pe care il recitesc cu incredere atunci cand copilul meu are febra si care a “salvat” cateva drumuri la UPU :).

  Am si eu o intrebare: in cazul otitelor seroase, recomandati administrarea de Nurofen 3/5 zile, chiar daca copilul nu mai face febra? Mentionez ca otitele apar in urma unor raceli, lasate cu 1/2 zile de febra in care s-a administrat cat de rar s-a putut Nurofen.

  Multumesc frumos!

  • Bună ziua – mă bucur mult că a fost de folos!
   Nu, dacă nu mai are inflamație (timpan roșu și dureros) atunci nu prea ar mai fi nevoie de antiinflamator.
   Aceste otite sunt relativ firești după infecții virale – mai ales la copiii predispuși. Ați putea încerca să preveniți revenirea lor cu Lorobliss 1 cpr masticabil 3 luni (e un probiotic pentru sfera ORL).
   Dar aceasta este părerea mea teoretică = fără să fi văzut copilul. VA trebui să vă sfătuiți cu medicul ORL-ist pentru mai multă siguranță.
   Multă sănătate!

 177. Buna ziua,

  Cred ca am citit in ultimele 3 zile toate articolele pe care le-ati scris referitor la gripa, febra, antibiotic, tuse samd… unele chiar de mai multe ori.Am citit si toate comentariile si totusi intotdeauna ai senzatie ca la tine e ceva putin diferit… ceea ce ma face sa va scriu.

  Fata mea are 3 ani si de 5 zile e bolnavioara. A inceput cu febra brusc noaptea. Nu i-am dat nimic pentru ca a dormit OK ( temperatura mi-a facut si 40.3 cand era mica fara convulsii asa ca nu apelez la antitermic des – acum a fost a treia oara). Dimineata a mancat ceva, a baut… apoi a devenit mai apatica, a dormit mult si spre seara nu a mai vrut sa manance. In zile urmatoare a fost clar ca o durea gatul si a refuzat sa manance. Am avut grija in tot acest timp sa fie bine hidratata, i-am dat o data antitermic pentru ca era speriata de cat de molesita era ( dupa antitermic, imediat si-a revenit – nu a mai avut febra, s-a jucat si a mancat ceva). De ieri febra a inceput sa cedeze, azi avand doar foarte putin.

  Toate bune si frumoase pana am vazut un post de cum arata limba in caz de scarlatina – si era exact ca a ei (alba, gen paroasa, cu papilele gustative rosii) … deci m-am speriat.. Nu am reusit sa vad bine amigdalele dar palatul moala in zona de deasupra luetei era rosu aprins si cu nici ridicaturi ( gen zona mai iritata) tot rosii.

  Alte simptome:
  Pe piele nu i-a aparut nimic.
  Nu are tuse
  Are nasul infundat cu mucus trasparent galbui
  A avut febra.
  Ii miroase gura ( doar de dimineata)

  Intrebarea mea e urmatoarea: E clar ca starea ei e spre bine, dar in cazul ca ar fi avut scarlatina o supun vreunui risc pentru ca nu i-am dat antibiotic.
  Va multumesc, Adela

  • Bună ziua,
   da, uneori chiar și scarlatina poate să treacă fără antibiotic și preferabil este totuși să fie tratată cu pentru a limita complicațiile.
   DAR chiar dacă limba părea de scarlatină, dacă nu a avut erupție deloc mai probabil totuși că nu a fost scarlatină. Și parcă nici nu trece chiar așa de repede. Acel tip de limbă mai se poate întâlni și în alte situații.
   Pentru moment eu zic că e ok dacă o lăsați în pace – și să fie sănătoasă!
   Ana Ștefănescu

 178. Multumesc foarte mult de raspuns. A fost o infectie virala si acum deja e foarte bine. O sa avem mai mare grija sa nu o ducem in locuri aglomerate vreo 3-4 zile de acum incolo…. Intre time am luat eu gripa si inteleg de ce era saracuta asa de moale… m-a pus si pe mine la pamant. Sotul are grija de ea acum… iar eu sunt la carantina…. e posibil sa o ia din nou de la mine? Va multumesc, Adela

 179. Bună seara.
  Fetita mea de 3.3 ani este în a 5 a zi de febra, destul de mare (a ajuns și la 40).
  A început cu nas infundat, apoi febra, putina tuse. După ce trece episodul de febra este vioaie, mănâncă, se hidratează. Febra debutează brusc, cu frisoane. Am fost la medic în a 3 a zi și i au făcut hemoleucograma rapida. A reieșit ca este viroza. Când am fost episoadele de febra erau de 6 ore iar acum revine și după 4.
  Intrebarea mea este dc trebuiesc făcute alte analize pentru ca febra aceasta mare de atâtea zile ma duce cu gândul la cele mai cumplite scenarii. Nu ia medicamente și singura cale sa scădem febra sunt supozitoare.
  Mulțumesc,
  Irina

 180. Bună ziua! Am o fetita de 6 ani și azi e a șasea zi de febra. Vrea sa va spun ca primele trei zile făcea la interval de 3-4 ore peste 39 următoarele zile febra era mai rara undeva la opt ore însă în a șasea zi când așteptăm o ameliorare a început iar sa facă la 3-4 ore peste 39. În acest timp a fost tratata cu antitermic și xifia 4 ml la 12 ore. Având în vedere ca febra persista asa mult ne cam îngrijorează și nu știm ce sa facem. Medicul la care am fost i-a făcut analize la sânge și ne-a zis ca e virusata dar o viroza poate dura asa mult și cu febra continua?? Mulțumesc pentru raspuns

 181. Buna ziua. Baietelul meu de 1 an si 3 luni duminica mi.a facut febra 39 i.am dat panadol alternat cu nurofen a scazut am.mers la pediatru ni s.a spus ca are o viroza usoara si putin rosu in gat. Ne-a dat Stodal pentru tuse vibrocil si tantum verde. 5 zile cat a urmat tratamentul nu i-a curs nasul a respirat ok de parca nici nu era racit insa temperatura a fost constant 37,6 cu 7 iar azi a 6 zi a facur 38.4 si nasu a inceput sa ii curga. (Mentionez ca nu i.am mai dat nurofen sau panadol,m.am gandit ca nu e febra asa mare incat sa intervin) intrebarea mea: facand iar 38 cu 4 s-a agravat ? El e vioi se joaca ( nu prea mai are pofta de mancare dinaintea racelii dar mananca nu ma pot plange). E normal sa aiba temperatura corpului ridicata cat timp e racit? E prima lui raceala si nu stiu cum sa interpretez.

  • Buna ziua,
   scuze pentru intarziere… O viroza poate da multe zile (5-6) de febra- e drept ca daca febra reapare dupa o perioada de ameliorare, putem sa ne gandim la o infectie noua, uneori chiar bacteriana. Mai ales daca ati vazut muci noi deodata cu febra noua -asta inseamna un virus nou. Adica socotiti zilele de febra incepand cu cea cand au inceput mucisorii…
   Multa sanatate!

 182. Buna ziua. Am o fetita de 5 ani care de 3 zile face febra de regula seara si apoi spre dimineata. A debutat cu 38.3 apoi a scazut facand doar 37.7 de vreo 3 ori apoi iar 38.4 si iar 37.5. I am administrat algin doar cand a depasit 38.3 deoarece era mai apatica. Nu are nici un alt simptom de genul mucisori, tuse, durere in gat , diaree, durere la urinare sau vreun alt fel de durere. Se comporta normal. Mananca si se hidrateaza la fel ca inainte. Pana la aceasta varsta nu a facut decat o singura data otita si la fel infectie urinala. Nu inteleg ce poate fi, avand in vedere starea ei normala. Inca nu am ajuns la medic. Multumeac pentru raspuns.

 183. Buna ziua! Am un copil de 3 ani, are o raceala de cinci zile, Primele douai zile a facut febra din 8 in 8 ore, cel mai mult 40,2. incepand cu a treia zi a facut febra la 14 ore, cel mai mult 38,8. au trecut 24 de ore de la ultima doza de nurofen si iar a crescut temperatura la 38,8. Copilul este vioi cand scade febra, dar cand apare respira greu, are ochii impaienjeniti.De asemenea, nasul este infundat, uneori curge si are tuse productiva. Este posibil sa fie doar un virus sau poate fi ceva mai grav? Va multumesc!

  • Buna ziua,
   din pacate nu am cum sa evaluez corect situatia fara sa vad copilul; mai probabil este doar o viroza, luandu-ma dupa simptome. Dar daca vedeti ca febra revine cu valori mari dupa acea zi de pauza si tot persista, peste 4-5 zile de la “noua” febra, ar fi bine sa fie vazut. Nu cred sa fie nimic grav, cel mai probabil o alta infectie (cel mai probabil tot virala) suprapusa peste convalescenta primei infectii.

   Multa sanatate!

 184. Buna seara, d-na doctor! Va rog frumos sa-mi raspundeti, in limita timpului dvs., la doua intrebari, si anume:
  1. Febra, 38,2 – 38,5, la modul general vorbind, este ingrijoratoare, si poate dura mai mult de o saptamana?
  2. Din cate am inteles si din articolul dvs., dar si din alte surse. era este de doua feluri, si anume: cauze bacteriologice si cauze virale; deci, intrebarea mea este: indiferent de cauza febrei, ea este “buna”, sau, benefica? Eu sunt din “generatie mai veche”, obisnuita ca la primul stranut sau acces de tuse sa fim trecuti pe medicatie antibiotica, in general… (retetele fiicei mai mari erau asa, si-mi amintesc perfect…: antibiotic, antiinflamator, antihistaminic, eventual picaturi de nas..; asta, fara exceptie…;
  Acum, am fetita cea mica de 14 ani, care inca este copil d.p.m.d.v., insa nu am avut probleme cu ea…; si desi traversam aceasta perioada critica si nu am iesit din 21 martie, tati a ramas la serviciu pt. a ne proteja (acolo doarme, se spala etc.), de cateva zile face febra, cu intermitente, o zi da, una, nu, febra intre 37,5 si 38,2. Ce ma face curioasa este faptul ca totusi, a debutat in 31 martie, insa revine, nu are vreun simtom de orice, insa in perioadele cu febra, urineaza mai des si mai mult cantitativ…! M-am panicat putin, insa mi-a placut enorm modul dvs. de abordare…, si vreau si o a doua opinie, si sincera sa fiu, nu vreau sa umblu cu ea prin spitale sau clinici, iar motivul este intai subiectiv, apoi, obiectiv… Va multumesc frumos, si multa sanatate!

  • BUnă seara,
   din păcate mesajul Dvs a intrat în spam și nu l-am văzut mai repede…

   Oare cum ați rezolvat?
   1 .Răspunsul la prima întrebare este că febra ar trebui încet-încet să tot scadă și spre finalul săptămânii să dispară de tot.
   2. da, orice febră e benefică și trebuie lăsată să își facă treaba. Nu intervenim asupra ei decât când produce disconfort semnificativ.

   Probabil că în tot acest timp ați rezolvat deja problema cu domnișoara de 14 ani dar aș fi răspuns că trebuie căutată o infecție urinară…

   Multă sănătate!

 185. Buna ziua. Vă mulțumesc pentru articol. E foarte util. Fetița mea de 1 an a avut timp de 2 zile, doar ziua, temperatura intre 37-37.8. fara alte simptome sau schimbări de comportament. După masă ( acum 12ore ) s-ar ridicat la 38.5 și a tot variat între 37.8-39.3. am folosit doar termometru tâmplă. Febră a continuat și noaptea. Însă din nou fara schimbări comportament, alte simptome sau disconfort vizibil. Nu i-am dat nimic. Am observat însă că atunci când o alăptez sau când mănâncă ceva febră scade până la 38. Am anunțat medicul de familie. In ce moment ar trebui sa intervin daca va continua febra mai mare de 38.5. Multumesc mult.

  • Buna ziua,
   probabil e tardiv raspunsul meu dar ar fi fost acesta: dupa 3-4 zile de febra fara ameliorare (tot mai rara si tot mai mica), se poate solicita un consult de pediatrie. Daca febra este tolerata bine nu e nevoie sa se intervina cu antitermic. Da, alaptarea si contactul piele-pe-piele amelioreaza uneori febra.
   Dar probabil ca deja ati rezolvat – multa sanatate!

 186. Bună seara, doamna doctor! As avea o intrebare. Daca i se administrează antibiotic la copil si febra persistă(.38.4- cu antibiotic) cand ar trebui sa ma îngrijorez? Este adevărat ca tratamentul l am inceput doar de 2 zile, dar nu vad sa-i scada.
  Va multumesc!

  • Buna ziua,
   imi pare rau, raspund foarte tarziu si probabil ca e deja depasit momentul cu febra, dar sa va raspund totusi:
   – daca febra e data de un virus, atunci antibioticul nu va avea nici un efect si febra poate continua 5-6, uneori 7 zile fara probleme, dar cu usoara tendinta la ameliorare de la o zi la alta
   – daca insa febra chiar e data de bacterie, atunci poate dura 48 de ore, chiar si 72 pana cand antibioticul sa isi faca efectul si atunci de-abia sa vedeti scaderi ale febrei.

   Sper ca sunteti bine, sanatosi, acum – multa sanatate!


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *